40 jaar ligfietsvereniging 10-1993
65 Pagina’s in deze bijzondere editie van 1993, mede vanwege het door maandblad FIETS uitgeschreven wedstrijd voor de beste 365-dagenfiets. Het Alleweder-team (Flevobike, Bart Verhees, ontwerpers Bart Massee en Titus van de Brink en rijder Allert Jacobs) won de prijs. Het evenement werd een hele happening met een symposium op de TU Eindhoven met sprekers als de Amerikaanse ligfietspionier professor Chester Kyle, de Brit Mike Burrows en Professor G. van Ingen Schenau. In deze editie een uitgebreid overzicht van hun bijdragen. En er was een tentoonstelling met prachtige fietsen. Van de snelheidsrit, het defilé en de presentatie zijn leuke films opgenomen in deze editie. Er verschenen ook vele artikelen in de kranten.
Op 9 mei rijdt Ymte Sijbrandij zijn eerste wedstrijd en haalt een verrassend mooie 37.85 km. met een vierde plek tijdens het NK uurrsace in Baarlo.
Kampioenen zijn er vele dat jaar: NK uurrsace onomstroomlijnd: Anne Jepma 40.04 km. (Tevens record) Stroomlijn: Mark Burgers 45,870.
Het gaat overigens niet goed met de wedstrijden, er is te weinig menskracht om ze te organiseren.
Allert Jacobs, Dries Baron, Leo van der Bom en John Poot vertrekken vanuit Nederland om een van de versies van Luik-Bastenaken-Luik te rijden: Tilff-Bastogne-Tilff deze is 220 km lang. Het toppunt van conservatisme was wel die wielrenner die bovenop een col vroeg "kun je nou klimmen met zo'n fiets?”
Rob Hofman en Leo van der Bom rijden de Sjaelland Rundt in Denemarken van 315 km.
Voor het eerst: een Enduro-rit waarbij de hele familie Valenteyn aan de start kwam. Anne van den Bom won deze ingewikkelde race.
De snelste tijd ooit bij de Cape Town Cycle Tour in Kaapstad (en hoogste gemiddelde snelheid ooit) werd op het 105 km parcours in 1993 neergezet door de Zuid-Afrikaan Wimpie van der Merwe in zijn ligfiets (02:16:40, gemiddeld 46,1 km/u). Filmpjes van interessante recordpogingen van deze bijzondere man…
Aan het begin van deze editie een terugblik naar het verre verleden. Rond 1940 ontsproot aan het brein van enkele zweden een fietsauto, de Fantom. Het idee kreeg een bijzonder vervolg. Een kort overzicht met verwijzingen naar een boek en een filmpje.
Persoonlijke verhalen zijn er van Wout Stoffel, Allert Jacobs en Ton ten Brinke. De laatste bouwde enkele HPV’s in een Kibbutz.
Met de komst van Challenge en Sinner komt het aantal ligfietsfabrikanten op 13. Enkelen overwegen de stap naar het ondernemerschap. In Duitsland gaat HP-Velotechniek van start.
In Sexbierum wordt een HPV techniek tentoonstelling gehouden.
HPV België wordt opgericht.
Er zijn weer vele technotips van leden en er wordt een serieus begin gemaakt met het opzetten van een werkgroep voor het maken van een meetprogramma waarbij verschillende soorten fietsen qua snelheid worden vergeleken met een standaard racefiets.
In Dronten pleit het HPV centrum voor normalisatie van 20” banden.
Guus van de Beek bespreekt het boek van Gunnar Fehlau, das Liegerad.
Holland Solar schrijft een wedstrijd uit zonnefietsen en boten. In Harkstede (Gr.) vindt het vierde EK Boats plaats.
Veel leesplezier!
Mocht je aanvullingen hebben dan kun je reageren onder het artikel op de website, ook met je eigen ervaringen uit dit jaar of uit andere jaren of per e-mail naar 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com
Vorige afleveringen:
Editie 00 (periode 1896 t/m 1983)
Editie 01 (1984)
Editie 02 (1985)
Editie 03 (1986)
Editie 04 (1987)
Editie 05 (1988)
Editie 06 (1989)
Editie 07 (1990)
Editie 08 (1991)
Editie 09 (1992)
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.