40 jaar ligfietsvereniging 08-1991

Gepubliceerd op

De vereniging
In 1991 volgt hoofdredacteur van het maandblad Fiets, Guus van de Beek, Cor Moritz op als voorzitter. Guus is voorstander van een wetenschappelijke benadering en dus komt er meer aandacht van de theorie vanuit universiteiten uit America en van de Internationale Human Power Vehicles Association (IHPVA). We hoeven het wiel hier niet opnieuw uit te vinden vindt hij. Kritisch is Guus ook. Alles overwegend is zijn rechtopfiets met regenjas ook prima, dat is immers ook een kap. Dat komt hem op tegengas te staan van Johan Vrielink.
Het HPV nieuwsblad krijgt een nieuw logo en wordt voortaan in high-resolution techniek opgemaakt.

Ligfietsproductie
Jan Eggens bouwt een ATB-ligfiets. ACE gaat van start alsook de productie van de vernieuwde Alleweder door Bart Verhees. In 1991 zien we steeds meer fietsen met een combinatie van koolstof/kunststof en staal. Joost Conijn legt de basisprincipes uit van gewapende kunststoffen.

Techniek
Het gewicht van fietsen is van veel minder belang dan dat men vaak denkt, vindt Bernd Zwikker op goede gronden. En waarom de ogen bij een fietser verkeerd staan, wordt uitgelegd door oogarts en HPV-ontwikkelaar Willem van Wijnen. Flevobike ontwikkelt een hoogteverstelling voor de Flevobike
Jelle Andriesse ontwikkelt een wankelboot waarmee hij boven water zijn gewicht heen en weer kan slingeren en een vin in beweging zet.
De eerste twee artikelen vanuit de buitenlandse wetenschap gaan over ‘Luchtweerstand van lig- en standaardfietsen en het optimaliseren van HPV frames’ met de Personal Computer.

Films en interviews
Een kort filmpje van een Roulandt in actie. Een leuke en lange film uit 1991 van de Human Powered Watercraft For Person With No Arms.
Filmmaker van het NBC journal Dr. Richard Leakey signaleert al in 1991 een enorm tekort aan olie en pleit voor meer Human Power Vehicles. Hij interviewt Steve Roberts die dwars door America fietste. Daar komen ook de beelden in voor van de International Human Powered Vehicle championships in Milwaukee.
Mark Drela boekt een wereldrecord met de HP Boat: Decavitator met 18.5 knots (21.3 mph; 34.3 km/h) over de 100-meter race met beelden en een interview. Anno 2024 staat dat record nog. Ook een artikel met de wetenschap achter de Decavitator. Tenslotte een leuke film met hoe mensen sinds mensenheugenis probeerden te vliegen.

Internationale wedstrijden
In internationale wedstrijden zijn het weer de Amerikanen die voor de eerste plaatsen gaan zoals de Lightning-X2 en de fietsen van het Easy Racing team. Op het EK in Wolverhampton klopte Walter Ising Pat Kinch dik in de eindsprint. Bram Moens rijdt Den Store Styrkepreven 1991 (540 km Trondheim-Oslo) met de ligfiets.

In persoonlijke verhalen een prachtig verhaal spelend in 1949 over een avontuurlijke reis van Helsinki naar Stockholm met een amfitrike door Matti en Reino met begeleidend filmpje.

De kranten in 1991
De tendens is dat ligfietsen een waardig alternatief zijn.

Mocht je aanvullingen hebben dan kun je reageren onder het artikel op de website, ook met je eigen ervaringen uit dit jaar of uit andere jaren of per e-mail naar 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com

Editie 8 1991.pdf
Vorige afleveringen:
Editie 0 (periode 1896 t/m 1983)
Editie 1 (1984)
Editie 2 (1985)
Editie 3 (1986)
Editie 4 (1987)
Editie 5 (1988)
Editie 6 (1989)
Editie 7 (1990)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.