40 jaar ligfietsvereniging 03-1986

Gepubliceerd op

1986 een jaar met veel reuring rond de Human Power organisaties:

• Vele zelfbouwmodellen
• De vereniging groeit door en staat voor het eerst op de RAI
• Wedstrijden en uitslagen
• De Internationale organisatie staat op de World Expo 86 in Vancouver
• Nieuwe records
• Persoonlijke verhalen van twee ligfietspioniers

Ken je de Anti-Loop, de Jaguar, de Fibrelam, de Tentem, de ChaCha, en de Morgen Verder? Enkele van de 22 Nederlandse nieuwe zelfbouwmodellen die we hebben kunnen terugvinden uit de jaren 1984-1986. En ken je het Miles Kingsbury tentprincipe? En het SSR-principe? En wist je dat Union ook ligfietsen maakte? En er lijkt een Nederlandse Waterfoil aan te komen.

De vereniging groeit naar 225 leden. Er zijn weer vele wedstrijden en er is volop aandacht in de media. Wouter Klootwijk (redacteur in de Volkskrant) vindt de sympathiekste snelheidsmaniakken de over de hele wereld verspreide groep mensen die zich bezig houden met door menskracht aangedreven voertuigen!

De vereniging staat voor het eerst op de RAI met veel ligfietsen. De internationale organisatie IHPVA doet mee aan de World Expo 1986 in Vancouver met lezingen, demonstraties en de World Championschip Human Power Vehicles. Daarmee worden veel records gebroken, zowel met ligfietsen als met een Aquafoil.

De Human Power organisatie heeft diverse pioniers die al heel vroeg letterlijk ‘aan de weg timmerden’, de persoonlijke verhalen van twee van hen: Willem van Wijnen (Nl) en Steve Roberts (USA) (2) vind je in deze editie, die ook weer foto’s, films en links naar interessante (wetenschappelijke) artikelen bevat. 

Mocht je aanvullingen hebben dan kun je reageren onder het artikel op de website, ook met je eigen ervaringen uit dit jaar of uit andere jaren of per e-mail naar 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com

Editie 3 1986.pdf

Vorige afleveringen:
Editie 0 (periode 1896 t/m 1983)
Editie 1 (1984)
Editie 2 (1985)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.