40 jaar ligfietsvereniging 06-1989

Gepubliceerd op

In 1989 veranderen de geopolitieke omstandigheden verrassend snel: de Berlijnse muur valt. Optimisme overall. Ook in de Human Power Beweging. We kunnen de bewapeningswedloop achter ons laten en ons concentreren op die zaken die er wezenlijk toe doen. De Human Power beweging draagt haar steentje bij, zet haar schouders eronder en komt ter land, ter zee en in de lucht met inventieve nieuwe voertuigen en breekt daarmee wereldrecords.
Maar ondanks de bewezen successen qua snelheid en milieuvriendelijkheid, breken de voertuigen niet door. De industrie rond brandstof-aangedreven voertuigen zal, zelfs na de oliecrisis van 1973 nog zeker 50 jaar haar positie versterken. Negatieve verhalen door prominenten in de media rond de HPV’s helpen ook niet echt mee. Dit tot teleurstelling van de vele pioniers. Maar zij laten de moed niet zakken en experimenteren en ontwikkelen de voertuigen verder. Theoretisch wordt zo ook een hele databank opgebouwd, vooral internationaal bij de IHPVA.
In deze editie zien we daar vele voorbeelden van: de eerste HPV helikopter en zelfs een onderzeeër. Bernd Zwikker schrijft een (na 35 jaar nog steeds heel actueel en steeds nijpender) visie op de toekomst van het vervoer. En naast wedstrijdfietsen wordt ook gekeken naar de specificaties voor de ideale ligfiets voor het woon-werkverkeer. De Nederlandse Bart Verhees en de Deen Rasmussen met respectievelijk de 365-dagen fiets en de Leitra zijn voorlopers in dit genre.
Design wordt nog wel eens vergeten bij praktische ontwerpen. Maar een aantal van onze pioniers heeft daar wel degelijk oog voor, zoals Bram Moens, Joost Conijn en Aart Roelandt. De laatste blijkt naast de bekende Roulandt ligfiets ook mooie kunstzinnige voorwerpen te maken. Vandaar in deze editie aandacht in de rubriek persoonlijke verhalen. Daarin ook een portret van Wim van den Assum, die als motto heeft: ‘ Dare to be different’ met een prachtige recente film. En ook een persoonlijke terugblik met een film van ligfietsnomade Steve Roberts op zijn tocht door America. Jaarkampioen algemene categorieën wordt Walter Ising en bij de stroomlijnen Arjan Wisse. Bram Moens verplettert wereldrecords en Joost Conijn wordt voor de tweede keer Europees kampioen.
In de kranten in 1989 weer vele leuke artikelen over reislustige ligfietsers en nieuwe ontwikkelingen en een prachtig artikel van H.J.A. Hofland, over Luut Schimmelpenninck met zijn SOLO ligfiets dat je beslist niet mag missen!!

Mocht je aanvullingen hebben dan kun je reageren onder het artikel op de website, ook met je eigen ervaringen uit dit jaar of uit andere jaren of per e-mail naar 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com

Editie 6 1989.pdf

Vorige afleveringen:
Editie 0 (periode 1896 t/m 1983)
Editie 1 (1984)
Editie 2 (1985)
Editie 3 (1986)
Editie 4 (1987)
Editie 5 (1988)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.