40 jaar ligfietsvereniging 07-1990

Gepubliceerd op

Weer veel leuke wetenswaardigheden en filmpjes in editie 7 (1990)

In 1990 heeft de vereniging er formeel 5 jaar opzitten is financieel gezond en haalt de Europese Kampioenschappen naar Nederland met veel buitenlandse deelnemers, waaronder zelfs een Russische ploeg. De jongste deelnemer is de 10-jarige Sebastiaan Valenteyn.

Voor het eerst staat de vereniging gezamenlijk met ligfietsfabrikantenen op de Tweewieler-RAI. Flevobike breidt uit met een nieuwe werkplaats en wint de aluminium award. Derk Thijs start de eerste productielijn van de stalen roeifiets de Thijs 220.

De vereniging organiseert een symposium voor Eurosamenwerking tussen HPV-organisaties er doen vijf landen en zeven vertegenwoordigers mee, ook de Russische delegatie, deze HPV club bestaat al vanaf 1980. De Baltische landen zijn al veel eerder begonnen met ligfietsen en in Kiev, Bilal en Siberië is men ook enthousiast bezig met wat men daar ‘biotransport’ noemt.

Er wordt driftig geëxperimenteerd met allerlei soorten ‘Velocars’ om de automobilist uit de auto te krijgen: Luud Schimmelpenninck met zijn SOLO project, Willem van Wijnen met zijn tweewieler Ecocar 2000 en de ligfietsvereniging met het uitschrijven van een wedstrijd voor een 365-dagen fiets. Vanuit deze editie is een oud boek te downloaden met ontwerptekeningen en bouwbeschrijving van houten Velocars.
Ligfietsers worden gevraagd demonstraties te geven tijdens de Drentse Rijwielvierdaagse en de discussie over het klimvermogen van de ligfiets woedt verder….

Kwamen ze in 1984 nog met simpele. krakkemikkige fietsen aan de start van een rondje om de kerk met 30 km/uur, in 1990 verschijnen ligfietsers bij het EK aan de start met hi-tech materialen verwerkt in de bolide, zoals carbonfiber, cromoly, Kevlar, Mylar en andere en razen ze tot 54 km/u over de wegen.
De Kingcycle Bean stroomlijn van de Brit Miles Kingsbury met wielrenner Pat Kinch behaalt een nieuw werelduurrecord van 75,6 km/u. Hij wint ook de innovatieprijs voor de vierwielige Kingcycle met meesturende achterwielen. Jelle Andriesse wint de innovatieprijs met zijn waterfiets ‘Fred’.
Bram Moens en Werner de Hamer zijn de snelste Europese ligfietsers.

De botenafdeling van NVHPV krijgt een eigen rubriek. In navolging van de successen in het buitenland, slaan ook in Nederland de doe-het-zelvers aan het knutselen met waterfietsen. De NVHPV organiseert het eerste waterfiets-evenement en op 14 en 15 juni de Internationale waterfietskampioenschappen.

In 1990 wordt een herinneringsvlucht gemaakt met de SUMPAC Airglow, die in 1961 de eerste HPA vlucht maakte die zonder hulp van mensen kon opstijgen.

Bij de persoonlijke verhalen aandacht voor Jan Eggens, vanaf het begin betrokken bij de NVHPV, zelfbouwer/fabrikant, niet onverdienstelijk racer en bovendien cameraman van duizenden YouTube filmpjes die hij al ligfietsend maakt.

En de kranten in 1990? Die denken dat de ligfiets gaat doorbreken……..

 Mocht je aanvullingen hebben dan kun je reageren onder het artikel op de website, ook met je eigen ervaringen uit dit jaar of uit andere jaren of per e-mail naar 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com

Editie 7 1990 .pdf

Vorige afleveringen:
Editie 0 (periode 1896 t/m 1983)
Editie 1 (1984)
Editie 2 (1985)
Editie 3 (1986)
Editie 4 (1987)
Editie 5 (1988)
Editie 6 (1989)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.