40 jaar ligfietsvereniging 09-1992

Gepubliceerd op

Editie 9 van 1992
44 pagina’s dit keer, want er is ook heel veel te melden en ook te zien op de daarin opgenomen links naar diverse filmpjes.

De Vereniging
1992 was een heel druk jaar voor de vereniging. Heel veel wedstrijden, nationaal en internationaal, zowel op de weg als in het water. De contributie moest omhoog om ook als vereniging het hoofd boven water te houden. Er kwamen regels rond het recordfietsen dat maakte dat er officieel records werden gereden. Samen met het maandblad FIETS werd een start gemaakt voor de ‘365-dagen-fiets wedstrijd’.

Zelfbouwers
De Willy wortels bouwden er lustig op los, vele nieuwe modellen op de weg en in het water. Zo werden drie kinderfietsen gebouwd: door Ronald van Waveren de ROWAN, Meindert Valenteyn kwam met de touwtjesfiets en Huib Harinck bouwde de Velocar kinderfiets. De zelfbouwers focusten op low-budget ligfietsen en bouwpakketten. Zo kwamen Jan Eggens met de lig-budgetfiets van materiaal voor nog geen fl. 100 en Hans Bowier met de ‘zuinige Rotterdammer’: de Bowi waarvan de zelfbouwkit te koop was vanaf fl.950.

Ligfietsfabrikanten
De fabrikanten timmerden ook flink aan de weg met nieuwe modellen en vele uitvindingen die het fietsen vergemakkelijken zoals het Alleweder bouwpakket van Flevobike, de Funfiets van Derk Thijs en de Challenge van ACE. Flevobike ging op weg naar de onderhoudsvrije fiets en startte een project om PTT- fietsen te ontwikkelen. In Dronten werd een HPV centrum opgericht bij Flevobike waar alle documentatie aanwezig was en waar ligfietsfabrikanten hun producten konden showen.

Persoonlijke verhalen
In persoonlijke verhalen een terugblik op het ontwerpersleven van Luud Schimmelpennink, die bij leven en welzijn volgend jaar 90 jaar wordt. Het zal hem goed doen dat hij nog kan meemaken dat zijn ideeën vanuit de jaren ’60 nu van de grond beginnen te komen. ‘Hij was zijn tijd ver vooruit’ kom je steeds in de artikelen tegen die over hem zijn geschreven. Zelf zegt hij daarover: “ De rest loopt gewoon achter”. En dat is misschien ook wel hetzelfde gevoel dat de ligfietspioniers van weleer al die jaren moeten hebben gehad.
Na zoveel jaren nog steeds actueel: hoe ga je om met alle opmerkingen die je als ligfietser om je oren krijgt? In het artikel de Psychologie van de ligfietser geeft Emiel Legger een handleiding en vertelt ook zijn ervaringen om als ligfietser mee te trainen in een ‘gewoon’ peloton. En Hans Van Vugt maakt een fietstocht door Australië.

Wedstrijden
Onze ‘snelheidssterren’ o.a. Bram Moens en Walter Ising hadden hun handen vol aan de internationale wedstrijden in Frankrijk, Amerika en Duitsland en niet zonder succes, Bram scoorde diverse keren de eerste plaats. Daardoor kwamen anderen in de top van het Nederlandse klassement zoals Allert Jacobs, Leo van der Bom en Mark Burgers.
Op het Schildmeer in Groningen organiseerde de natte afdeling van de NHPV de Europese Kampioenschappen HPV boats. Opvallende verschijningen: de Springboot van Jelle Andriesse en de tot een koffer opklapbare Chapman V. Misschien doet een volgend jaar de Nederlandse vinding ook mee: De Kager Roltrap, een Tandem- waterfiets, die op twee rupsbanden over het water rijdt.

Techniek
Veel aandacht was er dat jaar voor de voorwielaandrijving. Ook in het internationale tijdschrift Human Power. Daarin artikelen van Johan Vrielink en aandacht voor de ChaCha Bike van Willem van Wijnen. En als je wilt weten hoe je een houten propeller bouwt voor je ligfietsboot dan kun je een artikel downloaden vanuit de editie.
In deze editie ook een film over de test vlucht van de Aerosail, een motorloze zeppelin gecombineerd met een draagvleugelboot die vliegt boven water.

Media
In 1992 o.a. veel aandacht voor de aanval van Bram Moens op het werelduurrecord en voor de Funbike van Derk Thijs. Er is tevens een heel groot en interessant artikel over de Aerodynamica en de onlogische houding op gewone fietsen. Interessant, maar ook wel stuitend een artikel van maar liefst 32 jaar geleden (!) dan zijn autofabrikanten al bezig met elektrische en hybride auto’s. Je vraagt je af waarom het zo lang heeft moeten duren? En Luud Schimmelpennink komt met een nieuw plan: een oranje driewieler voor koeriers!

 Mocht je aanvullingen hebben dan kun je reageren onder het artikel op de website, ook met je eigen ervaringen uit dit jaar of uit andere jaren of per e-mail naar 40jaarligfietsvereniging@protonmail.com

Editie 9 1992.pdf
Vorige afleveringen:
Editie 0 (periode 1896 t/m 1983)
Editie 1 (1984)
Editie 2 (1985)
Editie 3 (1986)
Editie 4 (1987)
Editie 5 (1988)
Editie 6 (1989)
Editie 7 (1990)
Editie 8 (1991)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.