Race regels 2018

Algemeen

De wedstrijdleiding raadt alle rijders aan om een helm te dragen. In het velodrome is dit verplicht.

Afvalrace

Deze race is bedoeld om op geordende (niet inhalen) wijze de maximale snelheid te meten van de deelnemers. Er zijn twee voorrijders die rondes rijden met oplopend tempo: 30, 34, 38, 42, 46, 50, 54 km/uur, gevolgd door een vrije ronde voor de overgebleven racers. Als je het tempo niet meer bij kan houden, dan zet je je fiets in de berm en moedig je overgebleven deelnemers aan. Doe dit wel na het passeren van de start/finish, want je snelste ronde bepaalt je eindklassering.

Regels:
- niemand mag de voorrijders voorbij, behalve in de laatste vrije ronde.
- als de vrije ronde begint luiden we de bel bij de start/finish, dit betekent dus: voluit gaan!
- de snelste ronde bepaalt voor iedere rijder de eindklassering.
- rijders die een te groot gat laten vallen met de kopgroep worden afgevlagd. Je kunt ook uit eigen beweging afstappen na het passeren van de start/finish. Let goed op andere rijders als je naar de kant stuurt.

Teamvorming

Teamvorming geschiedt door de wedstrijdleiding. Het doel is om steeds twee teams van gelijke sterkte te vormen. Dit gebeurt op basis van de snelste ronde in de afvalrace, waarbij bijvoorbeeld team 1A gevormd wordt door de nummers 1,3,6,8 en team 1B door de nummers 2,4,5,7.

Regels:
- teams bestaan uit 4 rijders. Als het aantal deelnemers geen veelvoud is van 8 worden ook teams van 3 of 5 rijders gevormd.
- de wedstrijdleiding kan naar eigen inschatting afwijken van een indeling puur op basis van snelste ronde, bijvoorbeeld als een deelnemer door materiaalpech lager geëindigd is dan verwacht.
- alle typen fietsen rijden door elkaar, de indeling is op basis van snelheid. Hierop is een uitzondering mogelijk: als zich vooraf groepen melden van 8 rijders die tegen elkaar willen rijden in twee teams van 4.
- de sterkste teams krijgen nummers 1A, 1B, 2A, 2B, etc.
De minder sterke teams krijgen nummers 11A, 11B, 12A, 12B etc. Als je nummer groter is dan 10 rijd je bij de volgende races mee in de eerste run.

Estafette race

Deze race vind plaats in twee runs, eerst rijden de subtoppers (teamnummer groter dan 10), daarna de toppers.
Teams stellen zich op bij de start/finish, op volgorde van teamnummer. Teams met toevoeging 'A' stellen zich links op, teams met toevoeging 'B' rechts. Teams van gelijke sterkte staan dus naast elkaar. Zij starten ook tegelijkertijd.
De start is op volgorde van teamnummer, met tussenpozen van een halve minuut.

Regels:
- teams bepalen zelf de startvolgorde binnen het team.
- als je team aan de beurt is om te starten rijdt de eerste rijder in/op zijn fiets tot voor de startlijn, en wacht daar op het startsein van de wedstrijdleiding.
- de volgende rijder wacht op de plaats waar zijn team is opgesteld naast zijn fiets tot hij het stokje krijgt overgedragen. Het stokje is van zacht materiaal en bevat een transponder. Pas nadat hij het stokje in handen heeft mag hij op/in zijn fiets stappen en gaan!
- bij een team van 3 rijders is de eerste rijder tevens de vierde rijder. Hij/zij moet dus zorgen dat hij op tijd weer aan de start staat.
- bij een team van 5 rijders doet een van de rijders niet mee. Het team kan zelf besluiten wie dit is, evt. via een loting.

Ploegenachtervolging

Deze race lijkt op een gewoon criterium, maar is het niet! Je moet namelijk zorgen dat je als team bij elkaar blijft, want de doorkomsttijd van de 3e rijder uit je team geldt als eindtijd voor de hele groep. Zet elkaar dus zoveel mogelijk uit de wind, en probeer het concurrerende team voor te blijven. Ook deze race wordt verreden in twee runs, te beginnen met teamnummers groter dan 10.

Regels:
- de finishtijd van de 3e rijder in je team bepaalt de eindtijd voor alle teamleden.
- teams stellen zich op aan de start op volgorde van teamnummer met de A-teams links en de B-teams rechts.
- alle rijders starten tegelijkertijd.
- na 20 minuten luidt de bel voor de laatste ronde.

1-uurs tijdrit

Rijders stellen zich op bij de start en vertrekken met tussenpozen van 30 seconden na elkaar. Uit de wind zitten (stayeren) bij andere deelnemers is niet toegestaan. Je race is afgelopen bij je eerste doorkomst nadat je een uur voltooid hebt.

Regels:
- stayeren niet toegestaan, als je niet duidelijk aan het inhalen bent moeten je minstens twee fietslengtes afstand houden.
- we proberen je af te vlaggen als je uur erop zit, maar het kan zijn dat we afgeleid zijn en dit verzuimen, het is dus verstandig om zelf ook je rijtijd bij te houden.

Snelste ronde velodrome

Rijders melden zich bij de start en kunnen vertrekken zodra de baan leeg is. Je mag maximaal 4 rondes rijden plus een uitloopronde. De eerste twee rondes gebruik je om op snelheid te komen, en de derde ronde zorg je dat je hoog in de baan komt te rijden. Bij de vierde ronde kun je dan extra snelheid maken door je vanuit hoge positie naar beneden te laten zakken.

3- en 6-uursrace

Laat maar eens zien waar je toe in staat bent op een beschut parcours zonder scherpe bochten of stoplichten! Bij deze race is het rijden in groepjes toegestaan. De 3-uurs begint halverwege de 6-uursrace, er is een stuk van de rijbaan afgezet waar rijders voor de 3-uursrace zich opstellen.

Regels:
- inhalen uitsluitend rechts.
- er zitten twee bochten naar rechts in het parcours. Zorg dat je ook daar rechts ingehaald kunt worden, dus niet de bocht afsnijden.