Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Nieuwe velomobiel, SPEZI 2025, past zeker, geleidewieltjes, vakantiebestemming(?), artikel, werkbank, wintercompetitie Apeldoorn, paastreffen

 Nieuwe velomobiel?

Op afstand lijkt deze nu nog naamloze velomobiel (Bülk?) op de spionage-illustratie ietwat op de huidige Bülk met een achterkant van de Canadese Aerovelo naar idee van aerodeskundige professor Eric Helter. Veel van de Bülk Urban, er even vanuit gaand dat het een Bülk is, zal  overgenomen zijn inclusief wat nieuwe denkbeelden. Dus grote luiken voor eventuele onderhoud.
Aerodynamisch valt er aan de neus blijkbaar niet veel meer te verbeteren, maar de staart kon blijkbaar wel wat aerodynamisch verbeteringen krijgen. Misschien kan er ook wat meer pakruimte in de langere staart gevonden worden.
Op de oorspronkelijke spionage-illustratie is wel weinig bodemvrijheid te zien, dat zal in het productiemodel wel anders zijn. Of aan de onderzijde nog wat verbeteringen op aerodynamisch gebied komen, staat nog in de sterren.
We zien open wielkasten, maar hoe dat te verenigen is met aerodynamische efficiëntie? We hebben zoveel vragen!
We zullen moeten wachten op de SPEZI voor antwoorden.
Naamloze velomobiel

SPEZI 2025

Velomobil World: 'We rollen SPEZI 2025 (fb) binnen! Noteer 26–27 april in je agenda en ontmoet het Velomobile World-team persoonlijk. Benieuwd wat we meenemen? Laten we zeggen... iets snel, gestroomlijnd en een tikkeltje onverwacht.*'
* Sorry, we hebben de verrassing hierboven al vermeldt.
SPEZI in Lauchringen.

Past zeker

Verlang je naar een velomobiel maar denk je dat je niet in een moderne Bülk of Snoek past? Dan is dit de fiets voor jou.
Zie je dat grote gele monster, naast de twee Bülks en de W9? Dat is, gelooft David, het enige exemplaar van de Borealis V3 (fb) dat nog bestaat. En ja, de Borealis is echt groot, het is een omhulsel voor de trike Ice Sprint FS.

Geleidewieltjes  - alles wat je erover moet weten

Weinig ligfietsen of trikes kunnen zonder. Geleidewieltjes ('Nederlands') (of katrollen, zoals sommigen ze noemen) zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de ketting tussen alle structurele elementen loopt, van de cranks tot de naaf van het wiel dat hij aandrijft. Het zijn extreem belaste onderdelen die gemakkelijk onaangename geluiden kunnen veroorzaken of onnodige kracht wegnemen van de berijder.

Velomobielen bij Bodensee

Op de Duitstalige zender 3Sat was deze week een documentaire over de Bodensee te zien, met daarin ook aandacht voor de Bodenseeradweg. Deze is zo'n 260 kilometer lang, kruist 3 landen (D, A, CH) en kent weinig hoogteverschillen, wat 'm dus ook bijzonder geschikt maakt voor een ritje met een ligfiets. Bewijs daarvan werd door Tim en Werner geleverd, zo rond minuut 47:30 van de uitzending. Dus, misschien een tip voor de ligfietsende vakantieganger...?

Velomobielen in het Parool

Marc Kruyswijk, verslaggever verkeer en wonen van Het Parool, liep in Spanbroek (NH) de Waterlandse Liggers tegen het lijf. Het resultaat van deze ontmoeting tussen verslaggever en velonauten, is te lezen in dit mooie artikel.

Werkbank

Ben je op zoek naar een bruikbare werkbank/montagestandaard, waar je moeiteloos je trike op kunt plaatsen?
Stop maar met zoeken, want Robert Ellis denkt er één gevonden te hebben. Hier is deel 1 van zijn recensie van de Sport Crafters Recumbent Trike Work Stand. Deel 2 is intussen ook online verschenen, maar op het moment van schrijven is het nog wachten op deel 3, waarin de trike daadwerkelijk op de werkbank wordt geplaatst. Hou het kanaal van Robert dus even in de gaten. En al vind je de werkbank helemaal niks, Robert weet het in ieder geval op een, naar onze mening, erg amusante manier te presenteren.

Wintercompetitie Apeldoorn

De laatste versie van de wintercompetitie (in de lente!) vind plaats op 6 april.

  • 12.30-13.00: Inschrijven / baan regels (alleen schone banden+ schone fietsen op de baan)
  • 13.00-13.30: Warm rijden
  • 13.30-14.30: Tijdrit 1 km
  • 14.45-15.30: Criterium 45 min niet gestroomlijnd en half gestroomlijnd.(un+partly faired)
  • 15.45-16:30: Criterium 45 min gestroomlijnd

Het aantal deelnemers staat momenteel op 19!

Paastreffen

Na de wintercompetitie volgt de jaarvergadering op 12 april en daarna het paastreffen waarvan de inschrijving is geopend.

Reacties

MichielAdriaan op vr 28 mrt 2025 om 16:10

Fijn even geen verkeerd vervoegde werkwoorden in het stuk uit het Parool!
Maar ook een groeiend technisch inzicht op deze site. Over ketting geleidewieltjes: " of onnodige kracht wegnemen van de berijder". Ontroerend goed!

PietV op za 29 mrt 2025 om 09:22

"of onnodige kracht wegnemen van de berijder". Daar schrik je van. Gelijk een test gedaan met 2 weeghaken en een geleide wiel. Aan beide zijden van de ketting een gelijke kracht uitgeoefend over het geleide wiel en ik mat geen verlies van kracht. Aan één zijde de kracht iets vergroot en de ketting kwam in beweging. Geen meetbaar energieverlies van ketting op kettingwiel. Een zeer geringe weerstand op het lager van het draaiend geleide wiel. Waar wordt die onnodige kracht weggenomen van de berijder? 

enduro op za 29 mrt 2025 om 16:25

Professor Dr.-Ing. Falk Klinge is ook geschrokken: 

"Prof. Klinge en zijn team studenten deden ook enkele mechanische tests op een simulatietoestel. Kettinglengte en de hoek rond de kettingrollen speelt blijkbaar nauwelijks een rol, net als de kwaliteit van de rol. Kleine lagers zijn beter dan grotere, kleine tandjes beter dan grote scherp, of geen. Maar elke kettingrol op de trekkende ketting voegt wel 5% weerstand toe!"





PietV op za 29 mrt 2025 om 23:50

De weerstand in de transmissie is sterk afhankelijk van het geleverde trapvermogen. Bij een zeer goed onderhouden tijdrit fiets is het totale rendementsverlies op de transmissie circa 1%. Gemiddeld op een goed onderhouden fiets circa 3,5%. Dat elke kettingrol op de trekkende ketting daar 5% extra aan toevoegt lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Dan zal het lager in die rol flink warm worden.

MichielAdriaan op zo 30 mrt 2025 om 08:21

Is een versnellingsnaaf niets voor je Piet? Dat doet tenminste nog iets terug voor z'n weerstand, laat je terugschakelen vanuit stilstand!

lighans op zo 30 mrt 2025 om 11:58

Ful, ik denk dat we geen toegang hebben tot je harde schijf. Misschien de laatste link aanpassen?

enduro op zo 30 mrt 2025 om 12:36

(Idd de laatste link werkt niet, bedankt Hans. Daarom heb ik het hele bericht  laten vervallen en nu dat hele bericht, maar nu met de goede link, opnieuw geplaatst. Zie onderstaand). 
.                                                                                                                                                  Als ik het goed onthouden heb ging Bert Hoge (de Here hebbe zijn ziel) in zijn rijweerstand-berekeningen altijd uit van 15 % energieverlies in het aandrijfsysteem van een Velomobiel (dwz de Quest)  bij 150 Watt aan de trappers.  
Hoge kenden we al als kundig en realistisch.  Recenter bevestigde Falk Klinge dus in feite,  door zijn genoemde  5% per kettingrol, dat Hoge met zijn 15% bij 150 Watt wel goed (genoeg) zat. 

In deze link kom je een mooie Wirkungsgrad grafiek tegen:
https://fahrradzukunft.de/20/wirkungsgradmessungen-an-nabenschaltungen-3

Nog wat aanvullende aandrijfsysteemrendement info omdat e.e.a. ook nog te nuanceren valt i.v.m. RPM en (idd) vermogen aan de trappers:   
https://www.ihpva.org/hparchive/pdf/hp50-2000.pdf

PietV op zo 30 mrt 2025 om 15:46

Ik krijg de indruk dat diverse weerstanden bij elkaar worden opgeteld. Transmissie-, rol-, helling- en luchtweerstand. Ook wordt derailleur-, naaf- en trapas transmissie door elkaar gebruikt. Een goed onderhouden en schone derailleur aandrijving, met trapas kettingwiel en achter naaf kettingwiel, opgenomen in de trekkende kettingdeel en 2 derailleur geleide wielen in de aanvoerende kettingdeel, levert een weerstand op van 3,5 a 4,5 procent bij een vermogen van 200 Watt. Die 4 kettingwielen tezamen leveren volgens de ingewijden minder weerstand op dan 1 ketting geleide wiel. Waar is het gezonde verstand?

MichielAdriaan op zo 30 mrt 2025 om 21:40

The proof of the pudding is in the eating Piet, ik wil best een wedstrijd met je rijden (-: !

PietV op ma 31 mrt 2025 om 08:42

De smaakproef is de minst betrouwbare proef. Lees het boek "Het Geheim van Wielrennen" eens door en er gaat een wereld voor je open. Met commentaar van:  Leontien van Moorsel: "Geeft inzicht én leest plezierig."
Jean Paul van Poppel: "Een meesterwerk."
Michael Boogerd: "Ideaal om even na te slaan."
Erik Breukink: "Legt de vinger op dat wat er toe doet." 
https://hetgeheimvanwielrennen.nl/
Maar velen onder ons zijn onwetend. Van het type: "Wat je niet wilt weten, moet je ook niet meten."

MichielAdriaan op ma 31 mrt 2025 om 10:45

Hoe meet jij dan of een lager warm wordt in een geleide wieltje, door te proberen er een ei op te bakken?

PietV op ma 31 mrt 2025 om 16:18

Beste Mick, Als voormalig technisch specialist bezit ik heel veel meetinstrumenten. Voor temperatuurmeting van lagers heb ik de keuze uit een infrarood- of een contacttemperatuurmeter. Ook de sporing van trikes en velomobielen kan ik op 2 manieren nauwkeurig afstellen. Ook met lasermeting.

MichielAdriaan op ma 31 mrt 2025 om 17:00

Probeer maar eens de as van het geleidewiel aan de bovenkant achter de trappers vast te houden (en dus niet naar boven uit je hand te laten slaan) als je de trappers rond draaidt! Dan heb je misschien wel enig benul hoe het verlies optreedt...

PietV op ma 31 mrt 2025 om 21:51

Mick, Je aangehaalde voorbeeld levert geen verlies van vermogen op. "als je de trappers rond draait!" en niet draaidt. Ik heb je een persoonlijke mail gestuurd met uitleg.

MichielAdriaan op ma 31 mrt 2025 om 22:29

Ik lach me een deuk, want rij met minder moeite sneller, jij trapt je een deuk, ergens in de voorkant van je Alleweder!

enduro op di 01 apr 2025 om 09:29

Je kan jouw infraroodmeter gerust in de kast laten liggen Piet want (gelukkig hebben we de foto's nog)  in 2000 is deze al gebruikt om derailleurwieltjes te meten op aandrijfenergieverlies, zie blz 7 in :
https://www.ihpva.org/hparchive/pdf/hp50-2000.pdf
.
Het boek "Het Geheim van Wielrennen" is van 2015 en daarna is nog veel meer onderzoek gedaan op HPV-aandrijfgebied door bijvoorbeeld gerenommeerde toppers zoals Kyle en Berto :
https://www.ihpva.org/HParchive/PDF/hp52-2001.pdf
.
Dat smaakt naar meer dacht Andreas Oehler, (Maschinenbauingenieur beim Fahrradbeleuchtungshersteller Schmidt Maschinenbau) en ging door met testen o.a. op basis van het werk van Kyle en Berto  en publiceerde in 2013:
https://fahrradzukunft.de/16/wirkungsgradmessungen-an-nabenschaltungen
.
Dat er op dit gebied 'een wereld open gaat' in het boek het Geheim van Wielrennen is dus niet aannemelijk ondanks dat Leontien van Moorsel zegt "Geeft inzicht én leest plezierig."  
.
Wellicht staat in dat boek ook niets over  het aandrijfsysteem van een Velomobiel. Ik denk overigens bij het 'Geheim van Wielrennen' meteen aan doping.


 

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.