Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Wintersandalen, zonsondergang, Ancora un Giro, demper, Super Mango, Schlitter Freestyle, inhaalstrook, fietskettingen, kettingkunst, fietswasplaats, opzienbarend

Wintersandalen

Saukki heeft Alve zijn geheimen ontfutseld hoe je warm blijft in de vrieskou.
Alve draagt, van buiten naar binnen, iets aangepaste fietssandalen… over de overschoenen die speciaal gemaakt zijn voor bergbeklimmers, ingelegd met zolen uitgesneden uit een slaapmat. Daaronder een gebreide sok, die over een pantoffel zitten. Bij extreem koud weer, -25° C, gebruikt Alve ook verwarmde inlegzooltjes. Daarna komt een badstoffen sok, en een dunne sok om zijn voet. Kortom: veel laagjes!
Een andere belangrijke raad is om, zo, droog mogelijk te blijven, om niet teveel te transpireren.
(Het woord insult (in de video) zal wel insert - inleg - behoren te zijn. Een betere fonetische vertaling blijk ‘insole’ te zijn: zie de reacties.)

Zonsondergang

Ah, we kunnen het niet laten om deze wonderschone video van een zonsondergang, van Mark, in Utrecht te laten zien (fietsen over de Moreelsebrug). Kerstgevoel is gegarandeerd!
Dat brengt ons tot het volgende: enige dagen na de kerst is er de Oliebollentocht (in Utrecht).

Ancora un Giro

We hebben het al eerder over de Ancora un Giro ('nog een ronde') gehad: Velomobieltour 2020 van 28 juni tot 18 juli. Drie weken, vanuit Rosenheim (en weer terug naar Rosenheim), over de Alpen met een ruime lus door noord- en midden Italië. Ontspannen fietsen, met kortere ritten waarvan Josef de afgelopen jaren bekend was, hoewel er wel veel klimwerk is. Daarnaast ook lekker eten en heerlijke wijn (voor de liefhebbers), maar bovenal een fantastisch landschap.
Alle info over de tour is te vinden op Italia2020. De registratie is open tot en met 30 april 2020 (via e-mail).

Gedempte discussie

De video van de dempertest, geleverd door de Rotte Rijders, van een paar weken geleden heeft flink wat discussie teweeg gebracht.
Wim heeft na wat opmerkingen over de eerste video, de tweede video als goed beoordeeld (met 'zijn' Risse demper).
Peter, ook met een eigen type demper, reageert daarop dat het nog steeds geen uitgemaakte zaak is welke demper nu beter is.
Dit wordt waarschijnlijk vervolgd...

Van Mango tot Super Mango

Op Facebook laat Piet Kunis de komende twaalf weken zien hoe in 2011, de toen tienjarige Mango, langzamerhand omgevormd werd tot de huidige Super Mango.

Schlitter Freestyle

Komende zondag, 8 december, wordt bij Laidback Bike Report de toekomst van de tweewieler ligfiets besproken. In Amerika is de verkoop van de tweewieler liggers voorbij gestreefd door trikes.
Daarnaast wordt de Schlitter Bikes Freestyle (een beste lap tekst op Facebook!) besproken, een wel een zeer fraaie tweewielligger, 'een perfecte synthese van het beste van Europees en Amerikaans design'.

Inhaalstrook fietspad?

Mogelijk krijgen dubbelgerichte fietspaden in de toekomst in het midden een, vrij smalle, inhaalstrook. De eerste verkenningen voor dit idee lijken positief uit te vallen. De fietsers houden blijkbaar meer rechts (lateraal) en het inhalen verloopt vlotter.
Een bijkomend voordeel voor gemeenten is, dat het fietspad minder breed hoeft te zijn (besparing grond en bestrating): men fietst bij voorkeur meer rechts (stated preference).

Beste fietskettingen

Op Cycling Tips vinden we een test van fietskettingen en aanverwanten ('Nederlands').

Kettingkunst

Er blijkt maar weer dat je van fietskettingen ook fietsen (fb) kan maken!

Fietswasplaats

In Oregon(VS), waar precies weten we niet, kwam Andrea deze openbare fietswasplaats tegen. Dat is nog eens fietsvriendelijk beleid (foto van Andrea Monticue, hotlinken is helaas niet mogelijk, zie dan de mozaïekfoto, rechtsboven)!

Opzienbarend!

We zijn een geheime ontwikkeling op het spoor: een kleinere versie van de Quattrovelo.

Reacties

PietV op vr 06 dec 2019 om 14:49

Inhaalstrook fietspad? Deed me direct denken aan de gemeenschappelijke inhaalstrook van de vroegere N282 tussen Breda en Tilburg. Snelle automobilisten konden op volle snelheid inhalen van beide kanten. Gevolgen waren de vele dodelijke aanrijdingen op de gemeenschappelijke inhaalstrook. Daar dankte de N282 zijn bijnaam aan. De "Dodenweg".

Nyh op za 07 dec 2019 om 14:25

Ik denk dat de inhaal dynamica van een fiets niet te vergelijken is met die van een auto. Het belangrijkste verschil is de snelheid. De lengte van de remweg is evenredig met het kwadraat van de snelheid. Het is daarom voor een fietser veel makkelijker om iets snelheid te minderen en naar rechts te gaan om een aanrijding te voorkomen. Een tweede voordeel is dat fietsers veel compacter kunnen rijden dan auto's. Zelfs een peloton wielrenners kunnen in hun compacte rij vorm nog verder in elkaar drukken om plek te maken voor, bijvoorbeeld, een tegemoetkomende velomobiel. En zelfs als er te weinig plek is, bestaat een 'aanrijdining' meestal uit een paar armen of schouders die tegen elkaar komen en worden de ingehaalde fietsers daarbij wat naar rechts gedrukt. Pas als de sturen in elkaar haken draait het uit op een val partij. Bij auto's is er direct sprake van blikschade als die elkaar raken.

mikok op za 07 dec 2019 om 15:21

Alve zegt: "insole" niet "insult".

TeJayLigFts op za 07 dec 2019 om 17:19

Aha, een veel betere fonetische vertaling (insult = insole). De Engelse ondertiteling heeft het over ‘insult’, en ik kon er bijna niets anders meer van maken dan ‘insert’. :)
Het is dus een binnenzool, of inlegzool!

wakkermans op ma 09 dec 2019 om 08:45

Ik lees in het Inhaalstrook verhaal niet dat fietspaden smaller kunnen worden, maar juist dat het alleen toepasbaar is op paden die al minstens 4.4 meter breed zijn. Ik zou er geen teksten op plaatsen, zo lijkt het een uitnodiging om twee-aan-twee fietsers rakelings in te halen.

TeJayLigFts op ma 09 dec 2019 om 10:32

Je hebt gelijk Rembrandt, er had beter iets kunnen staan als: door een psychologische truc hoeven de fietspaden niet breder gemaakt te worden.
Nu maar afwachten of fietsers betere weggebruikers zijn dan automobilisten op driebaanswegen: dodenwegen (zie reactie van Hans Wessels).

PietV op wo 11 dec 2019 om 10:09

Ik denk dat de inhaaldynamiek van een fiets wel te vergelijken is met die van een auto. Waarschijnlijk dit jaar zal het aantal verkeersdoden op de fiets het aantal verkeersdoden in de personenauto overschrijden. De meeste ongelukken ontstaan door snelheidsverschil op wegen en paden met verkeer in beide richtingen. Niet alleen bij het haken van sturen, maar ook andere vormen van contact zijn oorzaken van aanrijdingen met vaak verstrekkende gevolgen. Vooral de snelle inhalers, speedpedelecs,e-bikes, velomobielen, brom- en snorfietsen, ligfietsen en wielrenners zijn op fiets- en brom fietspaden de grootste oorzaken van conflictsituatie ontstaan door snelheidsverschillen. Op fietspaden met een gezamenlijke inhaalstrook krijgt het vlotheidsbeginsel voorrang boven het veiligheidsbeginsel. De omgekeerde wereld.

nvanderwal op wo 11 dec 2019 om 12:16

De gevaarlijke conflictsituaties ontstaan door het mengen van gemotoriseerd en ongemotoriseerd verkeer. Niet alleen snelheid speelt hierin een rol, maar ook een gevoel van concurrentie. Ongemotoriseerde bestuurders gaan uit van het idee van gedeelde verantwoordelijkheid voor ieders veiligheid; gemotoriseerd verkeer eerder van het idee van eigenbelang. De inhaaldynamiek is dus niet vergelijkbaar.

PietV op wo 11 dec 2019 om 14:25

Ik ben het met je eens dat het mengen van meer soorten voertuigen meer risico's opleveren. Maar dat bestuurders van voertuigen zonder motor of ondersteuning meer uitgaan van gedeelde verantwoordelijkheid is geen bewijs voor. Het blijven bestuurders. Vele fietsers/wielrenners zijn prestatie gericht en nemen het minder nauw met de veiligheid. Ben te vaak uitgeweken naar de berm.

CV op wo 11 dec 2019 om 23:06

Vooral de snelle inhalers, speedpedelecs,e-bikes, velomobielen, brom- en snorfietsen, ligfietsen en wielrenners zijn op fiets- en brom fietspaden de grootste oorzaken van conflictsituatie ontstaan door snelheidsverschillen.
Eigenlijk alleen de bromfietsen en snorfietsen (die eveneens 40+ rijden). De rest gedraagd zich overwegend prima.

G op do 12 dec 2019 om 20:19

Is dat een feit of een mening?

nvanderwal op vr 13 dec 2019 om 00:27

Een individuele ervaring is een feit.

PietV op vr 13 dec 2019 om 10:23

Zeker een "feit", maar wel een suggestieve ervaring en niet onderbouwd met echte cijfers. Bijna twee derde van het aantal ernstig verkeersgewonden bestaat uit fietsers. Het overgrote deel daarvan raakt gewond in een ongeval waarbij geen motorvoertuig is betrokken. Circa 13.000 ernstige gewonden. Bovendien circa 20.000 minder ernstige gewonden. Per gereden kilometer is fietsen erg gevaarlijk.

https://www.swov.nl/feiten-cijfers/factsheet/ernstig-verkeersgewonden-nederland

Het wachten is op fietspaden voor verkeer in twee richtingen met een gezamenlijke inhaalstrook. Kijken wie van de tegemoetkomende inhalers het eerst gaat wijken.

nvanderwal op vr 13 dec 2019 om 11:35

Zo ongeveer alles wat geen auto is wordt op het fietspad gepropt; zelf voetgangers. Het verkeer op het fietspad krijgt nu onderling ruzie om ruimte.

Bauke op vr 20 dec 2019 om 10:23

Het wordt drukker en dat is op zich mooi. Dan blijkt alleen dat bij velen snelheid en gemak (nonchalantie, relaxtheid) gaan boven veiligheid. Ik verbaas me daar ook over op de snelweg. Als het drukker wordt gaan veel mensen niet veiliger rijden. Dan komt er ook nog eens bij dat mensen de neiging lijken te hebben om een zekere extra ruimte te claimen als het druk wordt. Ook dat zie je op zowel snelweg als fietspad. Mij lijken bij grote snelheidsverschillen dan ook gescheiden rijbanen ook bij fietspaden wenselijk, anders gaat het niet werken. Of een bliepje via een gps signaal dat je onvoldoende rechts houdt of dat een mogelijke botsing aanstaande is..

Jameslal op zo 08 mrt 2020 om 10:49

Recently, I need to replace my old bike chain as I was not satisfied with the speed of my bike. I purchased a new bike chain online from this site https://gearbikesreview.com/best-bike-chains/.

However, the quality of the chain failed to satisfy me. So, I started searching online to find a good quality bike chain and came across this site https://cyclingtips.com/2019/12/the-best-bicycle-chain-durability-and-efficiency-tested/. Here, on this site, I found much useful information about the bike chain and also some high-end bike chains. Though purchasing a new chain means spending some more money, but now I am thinking to pick a chain from this site.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.