Challenge - ELAN Recumbents BV Focus Sport

De Focus Sport is een vlotte ligfiets met groot vrijheidsgevoel door het onderstuur, voor een aantrekkelijke prijs.

Prijsindicatie: € 1100

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op di 09 nov 1999 om 00:00

Sinds 1 1/2 maand (1200 km) bezitter van een focus sport de luxe en eigenlijk niets dan lof ! Een zeer comfortabele fiets en zeer compleet geleverd voor een schappelijke prijs. Ik ben 1.96 meter hetgeen op deze fiets geen enkel probleem is (wel is er een langere buis ingezet). Ik denk wel dat voor kleine mensen een en ander bijgesteld moet worden. Mijn vrouw (1.65m) kan bijvoorbeeld niet eens bij het stuur. Eenmaal aan het liggen gewend, stuurt deze fiets stabiel, ook bij hogere snelheden. Bij 60 km/uur bleek alles nog prima onder controle. Hobbelige wegen zijn dankzij de voor en achtervering confortabel te berijden. Het zadel kan in drie standen verzet worden en ook het stuur kan variabel in breedte versteld worden. Na 1200 km is het enige "mankement" dat de balhoofdschroef aangedraaid moet worden. Het gewicht (21 kg) wordt soms als nadeel genoemd hetgeen ikzelf niet als zodanig ervaar (ik weeg zelf zo'n 100 kg dus is het misschien makkelijker om 10 kg af te vallen als om de fiets lichter te maken). Wat mij betreft dus een echte aanrader.

(Niet langer geregistreerd) op vr 17 sep 1999 om 00:00

Ik ben sinds een jaar de bezitter van een Focus sport en eigenlijk bevalt -ie me wel. Soms heb ik nog wat last van m'n nek, en dat vind ik zo ongeveer het enige nadeel. Voorheen (op mijn ATB) had ik vaak last van mijn rug en kont. Ik heb ook ontdekt dat je de status van de voorband goed in de gaten moet houden. Omdat het voorwiel zo klein is, slijt de band natuurlijk wat sneller. Ik had dat niet in de gaten, en toen ik met 30 km/h in een mooie bocht zat, klapte de voorband, waardoor ik in onaagenaam contact met het onderliggende asfalt kwam. Goed, als je dat eenmaal weet vervang je de band in het vervolg op tijd. Als ik ook geen last meer van mijn nek had, zou alles perfect zijn. Iemand een tip?

bertb op wo 26 apr 2000 om 00:00

Na anderhalf jaar de volgende conclusies: zeer goede wegligging (door volledige vering), maar weinig sportief. Met name klimmen is bij deze fiets lastig door het hoge gewicht (bij mij 23 kg). Het stuur vind ik iets te breed (voor gemakkelijk stallen), maar dat vinden velen juist een voordeel. Bij sommige modellen raakt de veer in de laagste stand de achterband bij diep inveren. En GripShift versnellingsschakelaars zijn niet echt handig bij onderstuur...

(Niet langer geregistreerd) op ma 26 mrt 2001 om 00:00

De Focus is een zeer stabiele fiets die uitermate geschikt is voor langere afstanden. Ik heb er inmiddels 4500 km op gereden en dat beviel me prima. Een echte marathonfiets zegt challenge en dat klopt. Zeker waar het gaat om comfort zorgt de vering (vor en achter in mijn geval) ervoor dat deze optimaal geregeld is. Lekker lang touren, met een gemiddelde van 28 kmh: dat is de Focus voor mij. Ook zeer geschikt als vakantiefiets vanwege het gemak waarmee bagage meegenomen kan worden. De fiets is minder geschikt voor stadsverkeer met name vanwege de ruime draaicirkel. Een prima fiets!

(Niet langer geregistreerd) op wo 30 mei 2001 om 00:00

Ik ben sinds begin april 2001 een trotse eigenaar van een Challenge Focus Sport 27V, inmiddels heb ik er ongeveer 1000 km opzitten en ik kan nu zeggen ligfietsen "moet je doen" Ik zelf ben nogal groot (2mtr) maar om een fiets als deze te berijden is heel gemakkelijk, alleen heb ik er diverse wijzigingen aan het frame aangebracht omdat ik niet alleen groot ben maar ook breed aan de bovenzijde waardoor ik nogal last kreeg van mijn schouderbladen, dit omdat het zadel te smal is voor mijn rug. Ik heb een plaat aluminium van 3mm ter hoogte van mijn schouderbladen tussen de zadelvoering en de achterplaat geschoven en dit voorzien van zacht rubber wat aan een zijde plakt. Het plaatje heb ik natuurlijk ongeveer 4cm breeder gemaakt tov het zadel waardoor ik er heerlijk met mijn schouderbladen op kan rusten. Voor de rest is het een fiets die qua lighoogte goed zichtbaar is voor het overige verkeer, en de gemiddelde snelheid die je kan halen is ook ruim 30km/h. Ook is het lastig als het geregd heeft dat men door het achterwiel nogal nat gemaakt wordt, dit omdat het achterspatbord niet lang genoeg is, dit eufel heb ik opgelost door het spatbord heel simpel te verlengen dmv een spatbord verlenger, deze zijn gewoon te koop bij de fietsenwinkels. Kort om een fiets die ik voorlopig niet meer weg wil doen om met plezier van en naar mijn werkt wil gaan (afstand is 60km heen en terug samen). Voor verdere vragen en/of uitwisselen van gedachtens ( Snoekkies@hotmail.com )

(Niet langer geregistreerd) op do 07 jun 2001 om 00:00

Mijn ervaring met de Challenge Focus Sport. Op zondag 3 juni organiseerde de [url="http://ligfietswinkel.nl"]ligfietswinkel[/url] te Amsterdam een toertocht door de Vechtstreek. Aangezien ik op zoek ben naar een ligfiets met onderstuur heb ik met hen contact opgenomen over de mogelijkheid om de een challenge hurricane (met onderstuur) mee te rijden. Tot zaterdagavond was niet geheel duidelijk of de tocht wel gereden zou worden i.v.m. de slechte weersvoorspelling. Op zondagochtend werden wij opgewacht met een lekker kopje koffie. Er waren 7 deelnemers aan de tocht. Tijdens het proefzitten op de hurricane bleek dat de voorbuis voor mij (1m69 lengte) zo'n 5 cm te lang was. Hierdoor was het onmogelijk om op mijn eerste keuze mee te rijden, de tweede keus de Focus Sport kon met behulp van een kortere voorbuis wel op lengte gemaakt worden. Om ongeveer 10:30 uur vertrokken we voor de 60 km lange tocht die ons vanuit Amsterdam via Diemen, Weesp, de Ankeveense plassen en het pontje te Nichtevecht weer terug voerde naar het startpunt. Bij deze wil ik de organisatoren een compliment maken voor de prachtige tocht. De Focus Sport beviel me goed, een hele fijne en stabiele fiets, waarop ik me, zonder veel ligfiets ervaring (30 km op een Nazca Cruiser), snel thuis voelde. Het enige minpunt vindt ik het stoeltje dat wat mij betreft wel iets meer gebogen mag zijn in het nek/schouder bereik. Na zo'n 40 km kreeg ik vrij veel last van mijn nekspieren, mischien is dit alleen maar een kwestie van wennen, maar ik denk dat ik een hoofdsteuntje wel zou waarderen. Binnenkort wil ik toch nog een keer een proefrit gaan maken op de Hurricane om deze te kunnen vergelijken. M.v.g. [email="vrutten@multiweb.nl?subject=ervaring met de Focus Sport"]Victor Rutten[/email]

wimw op di 18 dec 2001 om 00:00

De Focus Sport heb ik eventjes kunnen proberen tijdens de koopavond in Wageningen. Even een rondje langs de Rijn gereden met een optie om dat later nog eens over te doen, maar dat is er nooit van gekomen. Onervaren als ik was reed ik er toch heel snel op weg. Hij stuurt heel licht en nogal nerveus. De voor- en achtervering waren een ervaring op zichzelf: deinend rijd je over de half-verharde klinkerwegen. Eigenlijk kon ik dat wel waarderen. Deze fiets had een grip-shifter en dat is op een onderstuur gewoon klote. Het stoeltje zat niet lekker, maar later heb ik geleerd dat ik bij Challenges om het lange zitje moet vragen. Mogeljk was dat de oorzaak. Hij voelt lekker snel, 25 km/u ontspannen bij tegenwind, en dat is maar weinig minder dan m'n hurri doet, maar daar valt m.i. met een weinig inspanning wel veel meer uit te halen.

Wouter op ma 24 mrt 2003 om 00:00

Na een gedegen voorbereiding - zo'n 7 ligfietsen van verschillende modellen uitgeprobeerd en zo ongeveer het hele Ligfiets Plaza gelezen - bij ACE te Winterswijk een afspraak gemaakt voor een testrit. Na wat passen, meten en kijken zijn we uitgekomen op de Focus Sport. Anderhalf uur later was ik verkocht. Wat een relaxed fietsje! In het begin stuurt ze wat nerveus maar wanneer ik mijn balans heb gevonden gaat het héérlijk. Zeven lange weken na de testrit issie eindelijk klaar en haal ik het fietsje op. Een mooie blauwe Special uitvoering met geveerde voorvork en tour-bagagedrager met veel tasruimte. Eindelijk kan ik "in stijl" en super-relaxed naar mijn werk fietsen (Oldenzaal-Enschede, zo'n 15,3 km) en na de eerste week niets dan lof. Wanneer ik rond de 1000km ben aanbeland zal ik mijn ervaringen nog eens uitbreiden. Aha, bij deze dan: Inmiddels ben ik rond de 1000 km beland. Ik heb de fiets nu zo'n 7 weken. Inmiddels onzacht in aanraking gekomen met het asfalt (natte pekel op een rood geverfd fietspad, vervolgens een scherpe bocht met 28 km/u = niet slim) en mijn gemiddelde is al geklommen van een kleine 23 naar een ruime 25. Dit betekent dat ik in de stad nét wat harder ga dan rechtopfietsers maar op het lange rechte stuk tussen Lonneker en Oldenzaal (6 km) aardig wat bukkers (=racefietsers) mijn stof laat happen met 35 constant. Het mooie van de Focus sport vind ik het comfort op slechte wegen en kasseien, het relaxte en ontspannen rijden door het onderstuur, terwijl het toch een relatief snelle fiets is. Ideaal voor toertochten (reeds ervaren), vakanties (hoop ik) en - daar kocht ik 'm voor - woon-werk verkeer. Wouter (mythiq@zonnet.nl)

bruinismooi op do 15 mei 2003 om 00:00

Ik ben nu ongeveer 4,5 jaar in het bezit van de Focus Sport. Het is nog een model waarbij een naafversnelling gecombineerd is met een achterderailleur. De fiets wordt voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer: 15 km. per dag. Afgelopen zomer heb ik samen met m’n zoon (15) een rondje IJsselmeer gereden. Hij op een gehuurde Nazca Fierro met bovenstuur, en ik op de Focus met een aanhangertje erachter voor de spullen. De volgende keer zou ik toch proberen om de spullen op de fiets zelf te vervoeren (tassen), met een karretje fietst het toch een behoorlijk stuk zwaarder. M’n zoon had nooit op een ligfiets gereden en fietsete zonder enig probleem 90-100 km. per dag. Van het lakwerk ben ik niet erg onder de indruk: de hoofdbuis en de achtervork hebben behoorlijk veel last van roest. Ongeveer 2 jaar geleden heb ik alls ontroest en de zaak met primer en spuitlak weer netjes gemaakt maar inmiddels is het weer behoorlijk verroest.Misschien is het bij de huidige modellen beter? Ik las pas ergens dat een naafversnelling veel energie “opvreet”, dus ik ben benieuwd of ik op m’n nieuwe fiets (Hurrycane Tour met bovenstuur, vorige week besteld) nog wat harder ga…

sil op di 26 okt 2004 om 00:00

Mijn rode Challenge Focus Sport kocht ik 5 jaar geleden, en was al een tijd gebruikt als huurfiets. Het betreft een model met voor- en achtervering, en 1x8 (nu 3x8) versnellingen en later gemonteerde vakantiedrager. Dit type fiets wordt momenteel niet meer geproduceerd, de opvolger, de twister, wel. Groot verschil is dat deze een alu-frame heeft, in tegenstelling tot het zware, geheel stalen frame van de focus. Ik kocht de fiets omdat ie niet alleen goed betaalbaar was met mijn indertijd studenten-budget, maar vooral de erg lekkere, comfortabele zit had waar ik naar op zoek was (zelfs bij tochten van 200km), die ik niet vond op mijn Koga. Dat ie nogal nerveus stuurt vormt niet een groot nadeel, maar de grote draaicirkel in combinatie met het gewicht is niet altijd (met bepakking) prettig. Het grootste, en enige ongemak dat ik met de fiets had was een gebroken stuur, waarvan ik kosteloos een verbeterd exemplaar kreeg toegestuurd door Challenge. Na 15000 km en anderhalf jaar intensief woon-werk verkeer verlang ik een meer liggende (luiere) houding en is er een snellere, lagere, doch comfortabele ligger besteld: de Challenge Fujin. Maar de Focus blijft.....

(Niet langer geregistreerd) op di 27 feb 2007 om 00:00

Enkele weken geleden heb ik een 2e hands Focus Sport aangeschaft, de uitvoering met onderstuur, 1 x 8 versnellingen en een S-Ram versnellingshendel (dus geen gripshift!). Eerste ervaringen: een goede all-round ligfiets met een goed comfort en lekkere stoel. Wel heb ik de stoel in zijn laagste stand staan, waardoor ik door mijn lengte (1.90m) een hoofdsteun nodig had. Na de montage van de universele (Optima) hoofdsteun is de stoel helemaal perfect. Het stuurgedrag is in het begin inderdaad nogal nerveus, echter ben je hier al vrij snel aan gewend. Bij beklimmingen kun je het gewicht van de fiets wel voelen, echter vind ik dit niet een groot nadeel. Erg makkelijke comfortabele fiets om zo op weg te rijden, en toch redelijk snel (lekker tegenwind!). De fiets is in metallic goud, waardoor hij lekker opvalt en er erg goed uitziet. Ik krijg steeds positieve reacties over de fiets!

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.