Challenge - ELAN Recumbents BV Furai 24 / Furai 26

De Furai, de ideale ligfiets voor forensen! 

Op de dagelijkse route naar het werk zou je meerdere fietsen willen kunnen inzetten : een snelle fiets voor de lange rechte stukken buiten de bebouwde kom en meer op ooghoogte met de andere verkeersdeelnemers zitten binnen de bebouwde kom.

De Furai voldoet aan deze schijnbaar tegenstrijdige wensen!

Gekozen is voor twee 24" (507) of twee 26" (559) wielen zodat je wat hoger zit en toch met je voeten goed aan de grond kunt komen bij stoplichten en kruispunten, ook al ben je niet zo lang.
 
Een zithoogte van 46cm met een trapashoogte van 70cm geeft een pittige snelle fiets. 

De zithoek van 27 tot 33 graden is niet te extreem voor een goed overzicht in het verkeer en de stuurgeometrie geeft een mooi stabiel stuurgedrag!

Basisversie : SRAM SX.7 11-32 9 speed + Alu 52/42/32 crankstel met SRAM SX.5 draaiverstellers, Avid BB5 schijfremmen en kleine bagagedrager.

Naar keuze met klapstuur, onderstuur of open cockpit stuur.

 Prijsindicatie: vanaf € 2.070,00

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

Roderick op do 23 jul 2009 om 00:00

Eind juni mijn oranje Furai kunnen afhalen bij ACE in Winterswijk. Prima adviezen en service van Mark gehad.M.i de winkel als je op zoek bent naar een goede ligfiets. De fiets is niet alleen mega mooi om te zien, maar fiets ook erg lekker(toch mooi meegenomen :)). Ik heb hem meteen twee weken kunnen uitproberen op het eiland Rügen. Iedereen die wel eens op Rügen heeft gefietst weet misschien nog dat de fietspaden daar bestaan uit grindpaden, zand, stenen (jeep roads), mooi asfalt en betonplaten. Nogal wisselend kun je zeggen. Oh ja veel kuilen en gaten. Een heerlijk testparcours en na een aantal kilometers weet je zeker dat alles wat los kon trillen ook los zit, bij mijn Furai na honderde kilometers geen enkel probleem....niets los, niets kapot. Chapeau Challenge!!! Maaaaaaar overigens wel een erg mooi eiland om te fietsen met een overweldigende natuur. Dan weer terug naar de Furai. Hij is heerlijk snel, fietst m.i goed recht uit en ligt lekker in de bocht. Je kunt bijna met de handen los...Vind hem scherp sturen. Ondanks schoenmaat 50 kom ik niet tegen het voorwiel met mijn voeten. Ik vind de zit goed en je kunt makkelijk met je voeten aan de grond. Ondanks alleen achtervering was hij op bospaden en stukken onverhard goed te rijden. Maar dat ondersteunen de brede banden natuurlijk. Ik heb een extra grote drager laten monteren en die deed het prima met Ortlieb toptas en zijtassen. De fiets werd er m.i niet minder stabiel door. Iedere dag/ tocht was een genot. Vandaag in Zwitserland een pas gefietst en dat ging ook goed. Hij klimt lekker en zelfs bij een lage snelheid (klimmend dus) blijft hij mooi recht vooruit gaan. Door de wat langere wielbasis is hij bij het afdalen heel rustig en zijn hoge snelheden geen probleem. De fiets is afgemonteerd met het heavy duty package/ Schwalbe Marathon banden. Ben eigenlijk wel blij, achteraf, dat ik voor deze afmontage heb gekozen, omdat het zeker op onverharde wegen met mijn 90 kilo en 20 kilo bagage, een stuk zekerheid geeft. Zal over een paar honderd kilometers nog wat ervaringen geven rond het fietsen in de bergen. Een aanrader dus........

andere11 op wo 15 jul 2009 om 00:00

Midden december 2008 huurde ik voor een week de nieuwste Challenge Furai 2X24" bij de Ligfiets in Gent. Eerste stapjes reden meteen makkelijk rechtdoor. Dus, hop de trein op en testen in het heuvelachtige Pajottenland, de streek waar ik ook het meeste fiets. Heel aangenaam was de stabiliteit van de fiets. In afdalingen de fiets laten bollen, ook zonder handen lukt aardig. Ook het comfort op onze Belgische wegen en fietspaden viel erg goed mee, al blijven kasseien nog steeds kasseien, maar eerlijk gezegd met mjn stadsfiets probeer ik ook kasseistroken te mijden. Voorvering leek me niet nodig. 24" zijn toch een stuk comfortabeler dan 20" lijkt me. De fiets is praktisch voor mensen die op 2X26" ligfietsen met hun hielen tegen de band stoten, met de Furai had ik er alvast geen last van. De mech. schijfremmen BB7 type voldeden prima in ons heuvelachtig landschap, je kan er op rekenen. Het verzet op de huurfiets was 3X9: hiermee kan je blijkbaar alles aan. Hoogte van de zit is OK in het verkeer, je kan er ook nog makkelijk mee wandelen bvb in winkelstraten. Een aantal zaken beviel me niet zo: * de SRAM shifters werkten nogal stroef. Mogelijks omdat het winter was, mogelijlks omdat het een testfiets is, of lopen de kabels in teveel bochten, of zou het aan de SRAM shifters zelf liggen? Maar mijn stadsfiets en mijn M5 20/26 met simpele Shimano Revox shifters doen het prima in de winter. * Het kettinggeleiderwieltje heeft erg fragiele plastic afschermrandjes die enkel in elkaar zijn geklikt. Tijdens ritjes zijn ze een paar keer uit elkaar gevallen waardoor de ketting na een kwart draai achterwaarts meteen van het geleiderwieltje afsprong. Challenge liet me weten dat dit euvel intussen opgelost is dankzij verlijming. Nog een probleem is dat het kettingwieltje onvoldoende bescherming biedt voor kledij: vuile broek! Voor mij moet een ligfiets ook kunnen worden gebruikt met propere kledij en niet steeds met een racepakje aan. * het bagagerek leek nogal hoog gemonteerd (grote toptas blijft niet stabiel zitten), kan wellicht lager worden gemonteerd. * de Medium zit lag me niet helemaal: zal dus nog eens moeten testrijden met een Small zitje. * ik miste zeker spatborden. Deze kan je als optie laten monteren. Het prototype (basis versie + allround pakket maar dan zonder spatborden) hebben we bij de Ligfiets gewogen: 16,3 kg (bijna 3 kg lichter dan mijn huidige ligfiets). Challenge biedt een aantal opties of configuratiepaketten aan waardoor je fiets een pak minder weegt. Hoeveel precies is echter niet altijd duidelijk. Wat snelheid betreft: zonder km teller valt er moeilijk iets over te vertellen. Mijn gevoel was dat ie sneller was dan mijn M5 20/26. Kortom: voor wie een all-round ligfiets wil is de Furai zeker een aanrader.

andere11 op vr 02 apr 2010 om 11:13

UPDATE van eerdere reactie. Deze winter de Furai nogmaals getest, deze keer bij A-bikes. Resultaat: + Het kettingwieltje viel er niet af + Schakelen met de SRAM ging deze keer prima (geen vriesweer of was de fiets beter afgemonteerd en onderhouden?) De Furai is zeker een goede en snelle all-rounder

Tonfuenda op di 23 nov 2010 om 23:41

De eerste kilometers met de Furai. Na 3 jaar en een dikke 30.000 km met een Fuenda Calipso met veel plezier mijn bijna dagelijkse 2*33 km woon-werk ritje te hebben gemaakt heb ik in april 2010 een Challenge Furai besteld bij Maia in Dordrecht. De fiets werd afgeleverd in juni. Een 24 inch uitvoering, met Schwalbe Marathon Plus banden (niet de meest lichtlopende, maar daarentegen wel zeer lekbestendige en slijtvaste banden!). De Furai lost de verwachtingen die ik had aan de fiets goed in. De Furai is duidelijk sneller dan de Fuenda, naar het zich laat aanzien ligt de gemiddelde snelheid circa 1 tot 2 km per uur hoger. De Furai zit goed, stuurt uitstekend, heeft een lichte kettingloop en schakelt precies. Op woensdag 16 juni 2010, de 3e woon-werk terugrit op de Furai, bedroeg de gemiddelde snelheid 32,4 km/h. Weliswaar onder gunstige omstandigheden, maar toch al een nieuw persoonlijk record op de 33 km rit over 4 jaar. Het oude record was 31,6 km/h. Vanaf het begin heb ik de nieuwe 170 mm cranks van de Furai laten omwisselen met de oude 155 mm cranks van mijn Fuenda. Dit omdat de kortere cranks voor mij goed aanvoelen maar ook om te voorkomen dat ik te makkelijk met mijn hielen het voorwiel zou raken. De 155 mm cranks geven een extra speelruimte van 3 cm t.o.v. de standaard 170 mm cranks. Met de kortere cranks raken mijn hielen het voorwiel alleen als ik scherp moet insturen en dat kan alleen maar optreden bij zeer lage snelheden. Meer informatie over de Furai en aanverwante ligfietservaringen kunt u vinden op mijn website (www.startbit.nl). Nu (22-10-2010) alweer 6450 km met de Challenge Furai afgelegd.

j.postema op ma 02 apr 2012 om 23:31

De eerste 2000 kilometers zitten er op en ik heb denk ik een aardige indruk van deze fiets gekeregen. Overigens is dit mijn eerste ligfiets, voorheen reed ik veel op mijn bukfiets. Ik heb de 26 inch versie van de Furai. De reden dat ik voor de Furai heb gekozen was vooral het comfort en het vlotte rijgedrag. Ik begin met de kritiekpunten: * de achterrem werkte slecht; kabel met teflonspray inspuiten lost dit probleem op: voorheen moest ik enorm veel kracht met mijn hand zetten, nu kan ik de remhendel heel zachtjes inknijpen en remt het heel comfortabel * het tandwiel onder het zitje is toch wel redelijk lawaaiig, maar wel acceptabel; Als het goed is krijg ik nog een "stillere" versie * de kettingbuis tikt ongemerkt tegen het frame waardoor het een kleine inkeping ontstaat; dit los je eenvouig op door de buis een stukje naar voren op de ge-tie-wrapte verbinging te monteren; Dan de positieve punten: * rijcomfort: de fiets voelt heel stabiel aan, is snel, stuurt goed door bochten; Stijf alu frame wat mij het vlotte (maar toch comfortabele) gevoel geeft. * bediening: na het fixen van de slecht werkende achterrem heb je een fiets die heel soepeltjes en goed remt en precies schakelt. * stabiel: ik kan in voetgangerzones in de stad met 3 km/uur tussen de voetgangers fietsen (volgens mijn GPS) * zichtbaarheid: biedt voldoende overzicht en zichtbaarheid in stedelijk verkeer; automobilisten merken mij in mijn beleving even vaak / niet vaak op als op mijn bukfiets * design: fraaie veercontructie, klapstuurcontructie, hele fiets ziet er fraai ontworpen uit en rijdt ook nog eens erg goed. Al met al ben ik erg tevreden met deze fiets. De min-puntjes zijn eenvoudig zelf op te lossen. Ik heb voldoende ervaring en vertrouwen opgebouwd om hopelijk dit jaar nog een flinke fietsvakantie te gaan maken met mijn Furai-26.

j.postema op wo 23 nov 2016 om 23:34

Update op mijn reactie van 02 april 2012: De Furai heeft inmiddels ruim 40.000 kilometers probleemloos afgelegd.

j.postema op ma 30 sep 2019 om 20:14

Update op mijn reactie van 02 april 2012 en 23 november 2016: De Furai heeft nu de kilometerstand van 50.000 km bereikt! Ik blijf er voorlopig lekker mee verder fietsen. Hele fijne fiets.

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.