Challenge - ELAN Recumbents BV Fujin SL-I en SL-II

De uitdaging ("The Challenge") die we onszelf opgelegd hebben was een fiets te bouwen onder de 10kg voor minder dan 3000 euro én onze hoge kwaliteitsnormen te behouden. 

Met zijn zithoogte van 33 cm en wielbasis van 123 cm, vormt de Fujin een ideale snelle fiets.

De Super-Light serie is gebaseerd op een volledig nieuw design, de nieuwste fabricage-technieken en het gebruik van aluminium, carbon en titanium onderdelen voor een scherpe prijs.

SL-I Basisversie : SRAM X.7 11-32 9 speed + Carbon 52/42/32 crankstel met SRAM SX.5 draaiverstellers, XT-naven, Alu voorvork, Avid BB7 schijfrem voor, velgrem achter, Velocity velgen, KMC DX-10 ketting, gewicht 9,0 - 9,5 kg. (afhankelijk van gekozen opties).

SL-II Basisversie : SRAM X.9 11-34 9 speed + Carbon 52/42/32 crankstel met SRAM SX.5 draaiverstellers, SL-naven, Carbon voorvork, Carbon neuspijp, Powerbrake rem voor, velgrem achter, Velocity velgen, KMC DX-10 ketting en een Carbon stoel, gewicht 8,2 - 8,7 kg. (afhankelijk van gekozen opties).

Naar keuze met klapstuur, onderstuur of open cockpit stuur.

 Prijsindicatie: vanaf € 2.290,00 (SL-I) en vanaf € 2.790,00 (SL-II)

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op vr 17 dec 2004 om 00:00

Toen deze SL modellen nog maar in ontwikkeling waren wist ik het wel zeker. Eindelijk kunnen serie-ligfietsen qua gewicht concurreren met de mtb en racefiets. Sinds vorige week vrijdag 10 dec dus de zéér trotse eigenaar van deze prachtfiets! Trouwens ook in dit bloedmooie oranje, met Louise schijfremmen. Na twee hurricanes en een taifun kan ik dus wel van enige ervaring spreken, maar het enige wat me altijd erg stoorde aan ligfietsen was dus het 'overgewicht'. De Challenge fietsen zijn dan trouwens nog bij de lichtere modellen in ligfietsland! Had enkele maanden terug al eens proefgereden op de Hurricane SL en de Seiran SL. Beiden prachtige fietsen, maar ik was al van de eerste keer toen de fujin vorig jaar op de markt kwam eigenlijk al verkocht... Dit zou de opvolger worden van mijn Tai. Er staan ondertussen 230 km op de teller en diegene die zeggen dat gewicht geen rol speelt bij een ligfiets nodig ik uit om in onze vlaamse ardennen een tochtje te rijden en raad ik dus dringend aan met één van deze lichtgewicht modellen eens proef te rijden! Deze Fujin SL weegt maar eventjes 6 kilootjes, ja u heeft het goed gelezen, ZES KILOGRAM!!! lichter dan mijn vorige taifun!!! En dit zonder te moeten inboeten aan comfort, integendeel, hij rijdt zachter dan de tai(die geveerd was), het frame werkt als vering en het 26 inch achterwiel draagt ook bij tot meer comfort. Het lichtgewicht zadeltje zit trouwens nog beter dan het originele alu zitje dat al zeer goed was. Maar HET grote verschil is dus het accelereren en het stoppen. Deze fiets is lichter dan de jester van Frederik Vandewalle waar ik enkele wedstrijdjes mee gereden heb. De Fujin SL is een BOM! Je moet echt moeite doen om deze mustang niet te laten accelereren! Geschrokken was ik pas echt toen het omhoog ging, deze fiets vliegt bergop, ik deed zelfs geen moeite om harder te trappen. Wat gaat dit geven in de bergen??? Over de afwerking ook niets dan goed, je ziet dat deze fiets ontwikkeld is door mensen die weten waar het om gaat. Woorden van lof schieten me dus echt wel te kort. Bij deze wil ik dus ook Paul en zijn team van Challenge bedanken voor het prachtige werk dat ze geleverd hebben, en niet te vergeten Manu en het team van de ligfiets in Antwerpen voor de prachtige service! Dank je voor dit schitterende kerstgeschenk! Peter

(Niet langer geregistreerd) op di 29 mei 2007 om 00:00

Sinds februari 2007 een fujin SLII in mijn stal staan ( naast de quest en thys 222 ) het is een welkome aanvulling. Ik heb de fujin aangeschaft voor de wedstrijden en om te toeren met mijn vrouw. Voor de wedstrijden is hij prima geschikt, door de handelbaarheid, en het lage gewicht is hij menig lowracer te snel af op een wielercircuit. Alleen op absolute topsnelheid zal een lage lowracer een fractie sneller zijn, maar dat verschil trainen we wel weg. Bergop wordt met pinksteren uitgeprobeerd tijdens Tilff-Bastogne-Tilff. tot nu toe alleen maar positieve ervaringen, snel,licht en super handelbaar. door de ontbrekende vering is het wel zaak de klinkerwegen te mijden, ook semi verharde wegen zijn met de smalle bandjes geen pretje. Later meer over de klimcapaciteiten. Update 29-05-2007 Tilff -Bastogne - Tilff Wegens gebrek aan vervoer per fiets afgezakt naar de camping les Murets alwaar een trouwe groep TBT ers ons al stond op te wachten. Wel 7 lekke banden heb ik moeten incasseren tijdens de 270km lange tocht. De achterband moest het steeds ontgelden, onderweg bij verschillende wielerzaken gepoogd een nieuwe achterband ( buiten ) te kopen, maar de maat ertro 571 is geen courante maat bij fietsminnend Nederland. Wel een nieuwe binnenband voor het geval de regen het plakken belet. Dan TBT, een beetje later dan ik had verwacht gingen we dan om 7.15 van start voor de 237 km lange klimtocht. Op de eerste serieuze beklimming begint het hard te regenen, de Fujin geeft geen krimp om het weer, en doet waar ie voor gemaakt is, omhoog met die fiets. Ik had van te voren geen bergverzet gemonteerd, maar met het standaard verzet is zelfs de Redoute na 220km goed te doen ( mits voldoende conditie ) De achterband houd de lucht de hele tocht aan de binnenkant, dankzij de montage van een nieuwe binnenband. Ik kan niet zeggen of de fujin slII net zo snel klimt als een even zware/lichte racefiets, maar het gaat wel gemakkelijk. Afdalen is een genot, de fiets is superstabiel, ook bij hobbels blijft hij gewoon rechtuit gaan.

snijboon op zo 14 sep 2008 om 00:00

Ik gebruik sinds 1 jaar een Fujin SLI voor woon werk verkeer en beleef er iedere keer weer veel plezier aan. Het is een betaalbare lichtgewicht racer die ook geschikt is voor kleinere mensen. Er zit geen vering op en het aluminium frame is erg stijf, hierdoor kan op klinkerwegen niet voluit worden gereden. Op asfalt wegen voelt hij zich echter prima thuis. Mijn algemene indruk is dat hij goed in elkaar zit en over de vele details goed is nagedacht. Zo verbaasde ik mij over het lichtgewicht aluminium stoeltje toen ik het gedemonteerd had, wat een slap ding! Ongelofelijk dat het niet scheurt en in gemonteerde toestand zo stijf is. Het frame bestaat uit een aluminium extrusieprofiel dat aan de achterzijde wordt gespleten. Deze twee gespleten delen vormen de achterbrug . Beide helften worden ieder weer met een plaat dichtgelast. De lassen aan de achterbrug zijn keurig gladgemaakt en daardoor niet te zien. De gebruikte onderdelen zijn geselecteerd op een laag gewicht en een lage prijs. Als je op onderdelenjacht gaat blijkt al gauw dat het erg moeilijk is om voor dezelfde prijs een onderdeel met een lichter gewicht te vinden. Minpunten heeft de Fujin SLI ook. De kettinggeleiding voor het niet trekkende (onderste) gedeelte is te zwak en komt steeds los. Nadat het voor de zesde keer loskwam heb ik het hele geleidingsysteem verwijderd. De ketting loopt nu langs de voorvork en dat werkt prima. Een ander zwak punt zijn de American Classic naven. Het is te begrijpen dat uit het oogpunt van gewichtsbesparing minder duurzame naven worden gebruikt . Het is voor mij geen enkel probleem om zo af en toe een lager te vervangen. Wat ik niet begrijp is dat er naven worden gebruikt die een afwijkende lagermaat gebruiken. De lagers zijn nergens te krijgen en moeten via mijn dealer bij Challenge worden besteld wat erg omslachtig is. Het is ook jammer dat Challenge geen webshop heeft. Merken als M5, Optima en Toxy hebben een prima webwinkel wat erg makkelijk is om onderdelen, zoals een wiellager, voor je fiets te kunnen kopen. Na een jaar gereden te hebben ben ik erg positief over de Fujin SL. Op de geasfalteerde wegen waar ik op rijd is hij snel, comfortabel en heeft een stabiele wegligging. Op een paar kleine puntjes na zit hij goed in elkaar en is ook netjes afgewerkt. Ik hoop dat er binnenkort een webshop wordt geopend zodat ik de goed gekozen maar moeilijk te verkrijgen onderdelen zoals o.a. de velgen, spaken en lagers op een makkelijke manier kan kopen. Pluspunten: + lichtgewicht + goede afwerking + prima prijs/gewicht verhouding Minpunten: - zwakke kettinggeleiding - naven met afwijkende lagermaat - geen webshop

walter op ma 30 mrt 2009 om 00:00

Goed, ik heb de fiets nog geen drie dagen en heb er pas 200 km op gefietst, maar ik durf al wel te beweren dat het een sublieme fiets is. Elk detail is goed doordacht en prachtig vormgegeven. De fiets rijdt heel gemakkelijk; je rijdt er zo op weg, is goed controleerbaar in de bochten op hoge én lage snelheid. Het bijzondere aan mijn exemplaar is, dat hij gebouwd is als een echte trekkingfiets, met bagagedrager, spatborden, een enorm versnellingsbereik en een schijfrem op het voorwiel. Ik kan er probleemloos mijn vakantiebepakking op kwijt. En toch is hij zo licht dat je denkt een koersfietsje op te tillen. Ik ga deze fiets gebruiken voor een lange fietstocht, langs de kust naar de Noordkaap. Ik denk werkelijk niet dat het je gaat lukken om voor die tocht een betere fiets te vinden.

walter op ma 13 jun 2011 om 23:46

Ik heb de fiets nu ietsjes langer dan 3 dagen en 200 km. Het lijkt me daarom zinnig een update te geven van wat ik hieronder schreef. "Ietsjes langer" staat voor ruim twee jaar en meer dan 25.000 kilometer. Twee lange reizen in Scandinavië plus wat kleinere tripjes en heel veel woonwerkverkeer heb ik er mee gereden. Ik durf wel te beweren dat ik weet waar ik het over heb. De Fujin SL is een echte klimfiets. Eigenlijk rijdt hij het prettigst helling op. En ook bij snelle afdalingen is hij stabiel maar stuurt nog steeds licht en betrouwbaar. Natuurlijk is het ook in de polder een heel fijne en snelle fiets, maar als je echt wil weten wat-ie kan moet je er de bergen mee in. In de loop der tijd zijn er wat dingen versleten en kapot gegaan, maar dat was altijd goed te verhelpen. Challenge heeft in de tussentijd enkele verbeteringen doorgevoerd waar ik nu ook van profiteer. Met name het nieuwe racestuur is erg fijn. Het is goed instelbaar en praktisch. Ik gebruik op dit stuur het nieuwe duimshiftersysteem. Hierdoor kan ik met een heel smal en laag stuurtje rijden. Het zit vlakbij mijn navel, wat zowel comfortabel als aerodynamisch is. Tip: wees niet bang om de zaag in het stuur te zetten; de stuurtjes worden met opzet breed gemaakt zodat ze voor een ieder pas gemaakt kunnen worden. Met dit stuurtje en het duimshiftersysteem is de fiets ook heel wendbaar en vlot in stadsverkeer. Versnellen gaat heel goed en je kunt er verbazend krappe bochtjes mee maken. De bagagemogelijkheden zijn goed en ruim voldoende voor iemand die licht reist. Wie vindt dat een vakantiefiets een vrachtwagen moet zijn en de 22" laptop en de steengrill wil meenemen, moet deze fiets niet kopen. Daar kan-ie niet tegen en dat is maar goed ook. Bij zo'n mooie lichte fiets hoort ook een lichte uitrusting. En dan gaat het prima. Ik heb nu ruim 12.000 kilometer met volledige kampeerbagage gereden. Ik denk trouwens ook dat deze fiets bedoeld is voor mensen die weten hoe ze moeten klimmen: met een nette, hoge cadans en afzetten vanuit de onderrug. Stoempers die afzetten met de schouders zou ik niet graag mijn fiets uitlenen. Die moeten maar een zware fiets nemen. Mijn fiets is met vrij hoogwaardige onderdelen uitgerust, en daar heb ik geen spijt van. Het zou zonde zijn om zo'n fantastische fiets te kopen en dan te zitten prutsen met een matige derailleur. Ga minstens op X.9-niveau zitten, is mijn advies. Als je met bagage de bergen in wil, kies dan ook voor de schijfrem op het voorwiel. Die ga je nodig hebben. In het kort: een heel goede, snelle en lichte fiets die het meest tot zijn recht komt in de bergen. Voor gebieden met zowel bergen als veel wind is dit misschien wel de snelste vakantiefiets op de markt. Maar het is wel 'raspaardje': Een fiets voor mensen die weten wat ze doen, die technisch goed klimmen, de juiste componenten kiezen en lichtgewicht spullen gebruiken. En die mensen zullen genieten van deze fiets.

teuntjeremi op za 08 okt 2011 om 09:37

Ik heb de fujin sl nu enige maanden in bezit. Ik ben er reuze blij mee. De fiets ligt comfortabel, gaat snel en stuurt makkelijk. Ondanks de geen-vering voel je niet ieder gat in de weg (heeft ook met de banden, dikke duranos, te maken), mn vullingen blijven erin :-). Ik was van te voren wat bezorgd dat het een nerveuze fiets zou zijn, maar ook dat is alles behalve zo, met 1 hand fietsen ging gelijk. Maar boven alles is de fiets is heerlijk licht en snel,langzaam fietsen is er niet bij, hij wil vanzelf hard. Hij lijkt iets minder laag dan de andere lage racers die ik heb gereden, maar laag genoeg om geen last van wind te hebben. Nog negatieve punten? Ja de kettinggeleiders maken meer herrie dan me lief is, maar dat schijnt na een half jaar minder te worden.

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.