Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fietsersbond 50 jaar, testrit Bülk Distance, werken aan trike, een momentje, SPEZI 2025, ligfietstreffen HPV België, petit Tour de France, paasweekend, fietsvakantie, Sandiway, studie, teken voor minder verkeersdoden, zoekplaatje

Fietsersbond 50 jaar

Al vijftig jaar maakt de Fietsersbond, samen met 33.000 leden en 1.500 vrijwilligers, zich sterk voor fietsgeluk en veilige, comfortabele fietsroutes.
Op 18 oktober 1975 werd in Utrecht de Eerste, Enige, Echte Wielrijders Bond (ENWB) opgericht. Een groep bevlogen fietsers kwam in actie tegen de toenemende dominantie van de auto. Het fietsklimaat in Nederland was verslechterd, en daar moest verandering in komen!
Door de jaren heen groeide de bond en veranderde de naam. Van ENWB naar ENFB, vervolgens naar ‘Fietsersbond ENFB’, en sinds 2000: de Fietsersbond. Inmiddels dé stem van alle fietsers in Nederland, die zich inzet voor een veilig en prettig fietsklimaat.
Dat moet gevierd worden. Namens ons: gefeliciteerd Fietsersbond!

Eerste testrit met de Bülk Distance

  • George is toe aan een nieuwe velomobiel (fb) ter vervanging van zijn huidige: een Milan GT. Afgelopen maandag kreeg hij, samen met Theo, de kans bij Twilwiel. Deze Distance komt uit de voorserie en is bij sommige dealers geleverd om de fouten of foutjes er uit te halen.
  • Theo, uw redacteur, weet het nog niet zeker (een nieuwe aanschaffen), de regen speelde ons maandag te parten, dus op woensdag een nieuwe afspraak. Wij, Harry en ik, nemen tot de helft dezelfde route als George. De Distance is stukken stiller t.o.v. mijn drie jaar oude Milan GT op klinkerwegen. Buiten Rolde gaat het gas erop en rij ik snelheden die voor mij ongekend zijn. De Distance blijft maar versnellen bij aanzetten, daar heb ik en mijn Milan wat meer moeite mee. De luchtvering is duidelijk beter dan die op de Milan zit. Hij stuurt ook strakker.
    Op het fietspad tussen Eext en Rolde rij ik een bew. gem. van 44 km/u, terwijl ik met de Milan blij ben de 40 te halen als topsnelheid. Op deze Distance zitten voor Schwalbe Pro One banden met TPU-binnenbanden. Op de Milan zitten Continental Contact Urban banden. 
    Dan zijn er nog die dingen die onderhoud een stuk aangenamer maken op de Distance (grotere luiken).
    Theo, ik dus, zit nu zijn geld te tellen!

Op hoogte werken aan trike

Onderhoud aan een trike is geen verwenning voor je rug. Dat moet ook anders kunnen zegt Gerrit van Ligfietsshop Tempelman. Nu kan hij op hoogte werken. Zijn er meer mensen die zo'n trike standaard (fb) zouden willen gebruiken?
En zo ja wat zou zoiets mogen kosten?

Een momentje

Pé moet even stoppen voor een kunstmatige regenbui voordat die over trekt.

SPEZI 2025

  • Morgen, zaterdag, start de Spezialradmesse oftewel de SPEZI in Lauchringen, Duitsland.
    Honza heeft vorige week een artikel daarover geschreven: Nog acht dagen te gaan ('Nederlands'), met tips van de organisatoren.
  • Ook Gary Solomon, samen met Ray, brengen een bezoek aan de SPEZI.
  • Al meer dan 30 jaar zijn onze ligfietstassen de vertrouwde metgezellen van fietsers over de hele wereld. Nu is het tijd voor het volgende hoofdstuk!
    Dit weekend op Spezialradmesse in Duitsland onthult Radical Design de prototypes van een gloednieuwe ligfietslijn (fb) - met zorg opnieuw ontworpen, gevormd door moderne technieken en geworteld in alles wat ze in tientallen jaren hebben geleerd.
  • Velomobiel.nl laat de Quest 3.0 én Strada 3.0 (plug) zien. De linkerzijde is de Quest, de rechterzijde is de Strada!
    Altijd al gedroomd van zachte hoofdsteunkussen? Velomobiel.nl brengt onze luxe hoofdsteunkussen (fb) naar de SPEZI. Dit kussen is geschikt voor de meeste velomobielen. 

Ligfietstreffen HPV België

Het jaarlijks ligfietstreffen van HPV België wordt in 2025 georganiseerd door LIA en zal plaatsvinden van vrijdag 2 mei tot zondag 4 mei, in Turnhout.

Petit Tour de France

'Het is alweer de tiende versie van Tour de France ('Nederlands'). Deze keer in de Pays de Loire, dat de departementen 44, 85, 49, 72 en 53 omvat. De tour vindt plaats van zaterdag 21 juni tot woensdag 2 juli 2025. Vergeleken met vorig jaar zal het een stuk minder heuvelachtig zijn, en ik zie nu al de grote, zeer gelukkige glimlachen op de gezichten van degenen die zonder elektrische ondersteuning rijden.'

Paasweekend

We hebben weer foto's en video's gezocht:

Rondje Texel

Paastreffen

We hebben meer foto's van het Paastreffen gevonden, maar die waren niet openbaar in te zien. Er zijn, voor zover wij kunnen overzien, geen blogs geschreven. Mogelijk meer in ons komende magazine Ligfiets&.

Fietsvakantie

Als je als 13-jarige een fietsvakantie wil houden, dan heb je natuurlijk wel een beetje een doel nodig. Dus bedacht Job dat hij in 12 dagen alle provinciehoofdsteden in Nederland wil aandoen, een rit van zo'n 1.000 kilometer. En als je dan toch al bezig bent, kun je er beter ook meteen een sponsoractie voor een goed doel aan hangen, om het aangename met het nuttige te verenigen.

Slim joch, die Job! Maar we hadden niet anders verwacht, als de vervoerskeuze op een ligfiets valt. 😉

Sandiway in Germany

We kennen Sandiway natuurlijk al langer van Facebook en hebben ook al vaker zijn berichten gedeeld. Momenteel is hij niet in de Verenigde Staten op pad, maar maakt hij de wegen in Duitsland onveilig in een W9s. Zijn avonturen zijn in de Velomobile-groep op Facebook te volgen. Even naar beneden scrollen voor het eerste bericht op 16 april.

Studie

Op de website van het Italiaanse Slyway Innovation heeft Stefano Bonazzoli een uitgebreide vergelijkende studie gepubliceerd. Hierin worden 9 verschillende ligfietsen op diverse onderdelen met elkaar vergeleken. Dat hierbij de Slyway ULTRA als beste uit deze vergelijking komt rollen, mag natuurlijk niet zo heel verwonderlijk genoemd worden. Wat dat betreft is het wel jammer dat het geen onafhankelijk onderzoek is geweest.

Teken nu voor minder verkeersdoden

Bij een snelheid van 30 km/u heeft een ongeval bijna nooit een dodelijke afloop. Daarom pleit de Fietsersbond voor 30 km/u als normale snelheid in dorpen en steden.
Teken hier.

Zoekplaatje

Je zou het haast over het hoofd zien, bij al die commentaren over de (on)zin van fietshelmen, maar er is toch echt wel een antwoord gegeven op het zoekplaatje! Bijna goed, Bert. Dus we laten 'm nog even staan en kijken of Bert het juiste antwoord weet te vinden, of dat iemand anders gewild is dit te geven.
In Streetview, zonder lentebloesem en velomobiel


Reacties

mvdriel op vr 25 apr 2025 om 12:36

Naar aanleiding van "Eerste testrit met de Bülk Distance" wil ik Theo adviseren om ook Schwalbe Pro One banden op zijn huidige fiets te gebruiken dan lijkt het namelijk ook of je een nieuwe, snellere fiets hebt. Dit komt alleen niet de lekbestendigheid en slijtage ten goede. In Nederland wordt er volgens mij heel weinig met Schwalbe Pro One op de weg gereden. Geeft het dan wel een "eerlijke" indruk door deze racebanden tijdens een testrit te gebruiken?

Mocht je denken dat het verschil tussen Continental Contact Urban (met butyl) en Schwalbe Pro One (met TPU) verwaarloosbaar is dan verwijs ik graag naar de resultaten van Bicyle Rolling Resistance: 

Juist bij moderne, snelle velomobielen (lage luchtweerstand) is bij relatief lage snelheden (< 50 km/h) de component rolweerstand een belangrijke factor.

tdt op vr 25 apr 2025 om 13:25

Wat mvdriel hierboven zegt.

Op Pro One TT Record Edition voor en een snelle achterband is een moderne velomobiel bijna net zo duur om te rijden als een auto, maar ook ongeveer net zo snel ;)

peter2807 op vr 25 apr 2025 om 15:24

Materiaalkosten plus 100 euro? voor de trikestandaard.

eltinge op vr 25 apr 2025 om 15:40

Dan is de foto eexterveenschekanaal.

gr bert

MichielAdriaan op vr 25 apr 2025 om 17:03

Tip aan Theo: Probeer eens of je die Schwalbe One's van de velgen krijgt!

TeJayLigFts op vr 25 apr 2025 om 19:36

Bert, helemaal juist! De naam van het kunstwerk is...Boog.

twilwel op vr 25 apr 2025 om 19:40

@mvdriel Ten eerste gaat het om proefritten met aspirant-kopers. Ik rij altijd mee, omdat dat nu eenmaal mijn gewoonte is. Werk en plezier ineen. Een eerlijke vergelijking met de BulkMK1 waar ik in reed en de Distance was niet de bedoeling. 
Ten tweede: Jij weet alleen welke voorbanden eronder liggen (de "gewone" Pro-One tubeless) omdat de beschikbaar steller van de Distance (moi) die informatie niet achter de hand heeft gehouden. De Distance proefrijders waren op de hoogte. Ik had van begin af aan mijn klep kunnen houden, maar ja, mijn moeder heeft er bij me ingehamerd dat ik niet mag liegen. 
Om een hele inventaris te leveren van drie fietsen bij een Strava rit leek mij overdreven, maar o wee wat een klachten. Je hebt niks gezegd over de Pro One banden, waarom geen vermogensmeter (heb ik niet), hebben jullie wel hetzelfde gewicht. Echt?
De PO tubeless banden lagen eronder af fabriek en omdat ik weleens wat probeer heb ik er tpu's in gestopt (de laatste die ik nog had liggen) met Clikventielen (wat bepaald geen sinecure was om te monteren, omdat de ventielen in tpu biba's niet echt gemakkelijk te wisselen zijn). Er is geen sprake van bewuste misleiding en dat is wat je naar mijn idee wel suggereert. Niet zo netjes, vind ik. 
Ten derde ben ik nieuwsgierig wat dan het verschil is in mogelijke snelheid tussen CCU en PO banden. Een link naar rolweerstandstests is half werk, nog niet eens eigenlijk. 
Wanneer een 73jarige Theo normaal gesproken een 32km/u kruissnelheid rijdt tijdens de Assenliggers ritjes met butyl biba en CCU buba. Wordt dat met tpu biba en PO buba dan 42km/u? Dat is namelijk wat we zagen gebeuren. De andere, 65jarige proefrijder die, toegegeven veel snelle km maakt, rijdt me met 64km/u op vlak terrein voorbij. Het kwam niet bij me op om daarachter aan te sprinten. Ik heb zelf natuurlijk ook al met de Distance gereden en het potentieel was me meteen duidelijk. 
Voor de volledigheid, want dat is kennelijk vereist, de achterband van mijn Distance is een 32-622 GP5000. Roest, ik vergeet bijna, met butyl biba. 

tdt op vr 25 apr 2025 om 19:53

Je reageert wel heel defensief Harry, volgens mij lees je het veel feller dan mvdriel het stelt.
Natuurlijk maakt een setje banden geen 10 km/h verschil, maar je weet zelf ook dat een nieuw model fiets dat bij dit soort snelheden ook lang niet doet. Het zou bij dat soort snelheden waarschijnlijk nog geen 10 km/h schelen als Theo van een oude glasvezel Quest in een kleine Snoek zou overstappen.

Of eigenlijk: als het bij dit soort snelheden al wél zoveel scheelt, mag ik de Bülk Distance dan van je lenen voor de wedstrijd op Aldenhoven? Dan rijd ik Arend-Jan en Matthias er met 10 km/h verschil vanaf ;)

TeJayLigFts op vr 25 apr 2025 om 19:57

Testrit Bülk Distance. Ook al zijn de Pro Ones 'racebanden' (met anti-leklaag) dan is het snelheidsverschil bij mij te opmerkelijk. Ik ben echt niet een van de sterke rijders. Op het stuk waar George K. 64 km/u reed (met diezelfde Distance), reed ik 51.
Voor mijn gevoel is deze Distance snel, voor wetenschappelijk onderzoek moet je niet bij mij zijn. Ik rij voor mijn plezier, en wil als mijn gezondheid het toestaat ook wel eens met een race meedoen.
Mick: ze blijken er ook moeilijk op te leggen te zijn.

A.vanLent op vr 25 apr 2025 om 20:45

"Van 32 naar 42" -> daar gaat je geloofwaardigheid. 
Dat is ongeveer het verschil tussen mijn verlengde QV en mijn Snoekje.

Bij een snelheid van 32/42 per uur is het aandeel rolweerstand trouwens nog altijd meer dan de helft van de totale weerstand (bij een fiets uit de categorie Bülk), dus dan is een vergelijking bij ongelijke banden eerder een bandentest dan een fietstest. 

tdt op vr 25 apr 2025 om 20:54

Even gerekend met de Cw van een Milan SL (met battle mountain kap): 
Bij 42 km/h is de luchtweerstand ongeveer 40W.
De rolweerstand doet dan dus nog meer dan de helft van de totale weerstand.

TeJayLigFts op vr 25 apr 2025 om 20:57

‘daar gaat je geloofwaardigheid‘
Lekker bot, waarom?

mvdriel op vr 25 apr 2025 om 20:59

@twilwel Mijn punt is juist dat je niets zinnigs kan zeggen over de efficiëntie van een nieuw model als je een proefrit maakt met racebanden, terwijl je referentie een slecht rollende velomobiel (zie: https://ligfiets.net/news/6340) met tourbanden is.

Waarom RO de eerste exemplaren van dit nieuwe model van racebanden voorziet is speculatie, maar kostenbesparing zal het in ieder geval niet zijn.

Bobslee op vr 25 apr 2025 om 23:03

Helemaal mee eens Mick! Ik heb indertijd toen de QV nieuw was een tijd met die latex troep in mijn binnenbanden gereden, dat ging na een tijd ook klonteren en zorgde soms ook voor een verstopping in een ventiel. Ben ik dus helemaal van genezen, dus ook nooit geen tubeless banden op mijn fietsen! Toch niet voor ze net als bij auto's en motoren zonder latexmelk gemonteerd kunnen worden........

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.