Rolweerstand meting

Gepubliceerd op

Harry Lieben en Theo Zweers doen een uitroltest met een zo licht mogelijk rijdende Milan SL en een 'standaard Milan GT'.

Donderdag 15 september
In de werkplaats van Twilwiel worden als eerste de banden op druk gebracht. Alle banden op de Milan GT van Theo, de Continental Contact Speed 28-406 banden als de Kojak worden op 6 bar gezet. Die van de Milan SL van Harry waren al gedaan, voor liggen Schwalbe Pro One 28-406 banden, en achter een Spezialized Fatboy 32-559 alle met bijbehorende racebinnenbandjes.

We rijden naar de bushalte in de buurt, want deze hobbel in het fietspad is hoog genoeg voor deze test. Het is 16 graden met een luchtvochtigheid van 67 % en we zijn enigszins beschermd tegen de vlagerige noordenwind (schuin achter ons) door een maisveld.

Je moet niet aannemen dat alles in de twee Milans op dezelfde plaats zit. Dus het gaatje waar het kabeltje doorheen gaat om het openslaande dekje te beschermen tegen kapot waaien, zit echt niet op dezelfde plek. Er zit wel vijf centimeter tussen de SL en de GT. We gebruiken deze punten als startplek. Waar gestart is belangrijk want we horen van dezelfde plek, hoogte, te starten. Met een plakkertje op de GT met daarop een streep wordt de juiste plek aangeduid.

Het merkteken


Eerst start de SL met twee runs: run 1 = 71,2 meter en run 2 is 69,2 meter. De waardes liggen vlak bij elkaar (binnen 2 meter), dus deze test is geslaagd.
Omdat we er achter kwamen dat we toch verschillend starten (gaatje in de carrosserie zit dus niet op dezelfde plek) is de eerste run van de GT ongeldig verklaard. De volgende twee runs (2 en 3) geven beiden dezelfde afstand: 44,80 meter.
De gemeten gegevens, donderdag

Optisch lijkt het dat het rechterwiel van de GT aan de voorkant iets naar buiten staat t.o.v. het linkerwiel die gewoon recht staat. Dus wordt bij het linkerwiel een volledige draai gegeven rechtsom (met de klok mee): uitspoor.
Run 4 komt het verst: 47,80 meter, terwijl run 5 en 6 een meter korter zijn dan run 4: 46,80 meter. Een lichte verbetering ten opzichte van de ‘originele’ instelling van de sporing.
Maar wat erger is: de SL komt zo’n 21 meter verder dan de GT. Dat ligt toch echt aan de standaard meegeleverde banden op de GT.
Thuis laat Harry mij zijn schat aan snelle banden zien, en ik neem twee Continental Erlkönig banden mee. Ik word Harry’s concurrent bij de races op Cycle Vision komende week. ;)

De banden die Harry gebruikt zijn snelle banden maar wel geschikt voor alledaags gebruik. Voor wedstrijden grijpt Harry naar Michelin Blueflange, Greenspeed Scorcher of Continental Erlkönig.  Deze banden zijn alleen in kleine oplages gemaakt en hij heeft er een aardige voorraad van opgebouwd die zorgvuldig uit het zonlicht worden gehouden.
Bij de startplek, donderdag
Zaterdag 17 september
Toen we zaterdag, tussen de buien door, tijdens onze wekelijkse gezamenlijke rit even pauze hadden, heeft Harry mijn voorwielen een slinger gegeven. In de praktijk zou het ventiel bij stilstand onderaan horen te zitten. Niet dus.
Wat zou het zijn? De remmen lopen aan, lager die nog niet is ingelopen (hoewel al meer dan 3.500 km mee gereden)?
Na onze gezamenlijke rit ben ik met Harry meegegaan naar Twilwiel. De remmen lopen niet aan! Dan de lagers van Sturmey Archer trommelremmen (niet allemaal kwalitatief even goed in de loop der jaren) dan? Harry draait ze iets losser, en kijk, de voorwielen draaien soepeler.
Dus weer naar de testmeting bij de bushalte. We doen het niet precies hetzelfde als de afgelopen keer, maar starten gelijktijdig, alles bij illegal wind uit het noorden, om in Battle Mountain termen te blijven. Het is vandaag 15 graden met een luchtvochtigheid van 75 %.
Harry zijn SL komt weer zo’n 21 meter verder tot stilstand. Om het gewicht van de inzittende te neutraliseren (ik weeg 4 kg lichter) rij ik bij de tweede run in Harry’s SL en Harry in mijn GT. Hetzelfde verschil…
Uitroltest zaterdag

Uitroltest zaterdag
Dinsdag 20 september
Op dinsdag doe ik de test alleen (aan die SL van Harry valt weinig te verbeteren. Het is 16 graden en de luchtvochtigheid is 64 % met een legal wind uit het noorden. De Erlkönigs 28-406 zijn op 8 bar gebracht, de Kojak staat nog steeds op 6 bar.
Run 1 eindigt op 52,80 meter, het fietspad ligt bezaait met takjes en eikels. Na het schoonmaken volgt run 2.
Run 2 eindigt 1,80 verder: 54,60 meter.
Ik haal het schuimdekje weg en hou een halve jin-jang (combi-dekje) over.
Run 3 gaat weer verder dan run 1 en wel met 2,30 meter: 55,10 meter.
Run 4 en 5 doet het met 2,95 meter verder dan run 1: 55,85 meter.
Uitroltest dinsdag

Dit zijn duidelijke verbeteringen t.o.v. de standaardbanden op de Milan GT, maar komen nog niet in de buurt van de Milan SL.
Uitroltest dinsdag

Ik kan het niet nalaten om een Erlkönig 28-559 mee te nemen bij Twilwiel voor het achterwiel… Dus op:

Woensdag 21 september
De laatste serie rolweerstandmetingen met alle banden van Erlkönig.
Het is 16 graden en de luchtvochtigheid is 56 %. De wind is af en toe zwak tegen.
Run 1 eindigt op 59,00 meter, met lichte tegenwind.
Run 2 eindigt op 59,30 meter, geen wind.
Run 3 eindigt op 60,85 meter. Hierna weer wat twijgjes van het fietspad gehaald.
Run 4 eindigt op 61,50 meter.
Run 5 eindigt op 60,50 meter. De zon schijnt niet.
Run 6 eindigt op 59,60 meter. De zon schijnt weer maar de banden en het fietspad zijn nog koel.
Run 7 eindigt op 59,80 meter.

De Erlkönig achterband brengt ongeveer 4 meter winst t.o.v. de Kojak tot 60 meter, maar ik kom niet in de buurt van de ongeveer 70 meter van de SL. Wel is dankzij de bandenwissel een winst verkregen van 13 meter met de 'standaard GT'.
Uitroltest woensdag

Uitroltest woensdag

De kans dat ik Harry bij de a.s. Cycle Vision het vuur aan de schenen kan leggen is hiermee verkeken en omdat hij daarbovenop ook nog een gemodificeerde BM-kap op de SL gaat gebruiken, en ik in de uitvoering zoals bij afbeelding 'Uitroltest zaterdag' ga rijden: cabrio. ;)

Theo

Reacties

mvdriel op do 22 sep 2022 om 14:07

Extra uitspoor zou tot meer rolweerstand moeten leiden. Ik zou de uitroltest ook eens proberen met licht toespoor (belast en stilstaand gemeten). Dit zou rijdend richting parallel spoor moeten gaan en dus optimaal moeten zijn qua rolweerstand.

twilwel op do 22 sep 2022 om 19:45

@Mark, ik denk dat Theo's velomobiel zo'n twijfelgeval is, de ene instelling licht uitspoor en de andere licht uitspoor met dezelfde uitrol afstanden. Dit is waarom er vaak gezegd wordt dat fijnafstelling niet nodig is om de sporing goed te krijgen qua rolweerstand. De enige reden om toch fijnafstelling te willen is om te optimaliseren richting een rustig stuurgedrag. Exact parallel is goed qua rolweerstand, maar geeft onrustig stuurgedrag. Een volle slag veranderen zou dan beter sturen maar toch wel meer weerstand geven. Daar komt dan fijnafstelling om de hoek kijken om daar een tussenweg te vinden die zowel licht loopt als rustig stuurt.

mvdriel op do 22 sep 2022 om 20:24

@Harry Uit het artikel begreep ik dat extra uitspoor het beste resultaat gaf. Dat lijkt mij "onverklaarbaar". Uit jouw reactie begrijp ik nu dat het niet ging om "extra uitspoor", maar om de keus tussen uitspoor of toespoor.
Als (licht) uitspoor het beste resultaat geeft, verwacht ik dat dit nog optimaler kan (eventueel met fijnafstelling) zowel qua rolweerstand als qua stuurgedrag.
Dat de twee beste (grove) stappen hetzelfde resultaat geven zegt toch niet dat er niet iets beters tussenin zit?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.