Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Eerste ligfietsrit, Afsluitdijk, fietsvoorwaarden ligfietsen NS definitief, Laidback Bike Report, Tuna nieuws, freewheel, ethische regels, Revue, jubileum, unieke Mango (was) te koop, Cycle Vision (Different), Bülk Urban op reis, M5 High Racer aerostuur

Eerste keer ligfietsrit Zevenaar

Afgelopen zaterdag was het dan zover: de eerste ligfietsrit Zevenaar. Kjeld heeft een mooi blog geschreven over de voorbereiding en de tocht.

Afsluitdijk open voor fietsers?

Wie nog wil weten wanneer er weer over de Afsluitdijk gefietst kan worden, wordt mogelijk teleurgesteld. Pé was in het kader van de Dag van de Bouw meteen in de rouw. We verklappen het hier maar voor de fb-haters: “Dat zou nog wel een jaar of 5 à 6 kunnen duren” (fb). Pé zou dan 90 jaar moeten worden, voordat…
En u, lezer?

Fietsvoorwaarden  ligfietsen NS definitief

Aangescherpte voorwaarden per 1 juli 2024:
De laatste jaren zijn er meer soorten fietsen bijgekomen. Veel fietsen zijn groter geworden en nemen daardoor meer plek in. Om het reizen met fietsen in de trein voor iedereen soepel te laten verlopen, worden de voorwaarden vanaf 1 juli aangescherpt.

Wat verandert er?
Vanaf 1 juli zijn tandems en ligfietsen alleen nog toegestaan als hulpmiddel voor reizigers (mensen, red.) met een beperking. Een ingevouwen vouwfiets mag straks alleen gratis tijdens de spits en daluren mee, zolang deze ingevouwen binnen de afmetingen van 45 cm breed x 86 cm lang x 80 cm hoog valt. De vouwfiets moet bij het in- en uitstappen van de trein ingevouwen zijn. Grotere en uitgevouwen vouwfietsen zijn alleen bij voldoende plek met een Fietskaart Dal in de daluren toegestaan.

Naar aanleiding van onze eerdere berichtgeving over dit onderwerp heeft Henk een topic op het forum van de WF geplaatst.

Het is wel vreemd dat de NS nu met deze maatregelen komt omdat het Europees Parlement met de lidstaten op 29-04-2021 overeenstemming heeft bereikt over de nieuwe regels met betrekking tot de rechten van treinreizigers en in het bijzonder treinreizigers die met de fiets reizen.
Uitgewerkt zien de nieuwe regels met betrekking tot de rechten van treinreizigers die met de fiets reizen er als volgt uit, zie hier onder 16 en 17. De NS MOET volgens de nieuwe EU regels met betrekking tot de rechten van treinreizigers en in het bijzonder treinreizigers die met de fiets reizen zorgen voor meer fietsplaatsen in de trein!

Met dank aan Henk voor dit onderwerp!
Zie ook dit vrijdagbericht en deze.

Laidback Bike Report

En weer aan het begin van de maand: de aflevering van Gary's Laidback Bike Report met o.a.:
  • Recumbent News with Honza Galla
  • Recumbent impromptu riding groups with Sylvia Halpern
  • Recumbent News with Honza Galla (Part 2)
  • World Human Powered Vehicle Championships 2024 with Barney Harle
  • New “Elecy” Light Electric Vehicle from Amara Automotive with Tamara Ivankova

Tuna nieuws

Laidback Bike Report: Ymte demonstreert de nieuwste versie van de Tuna velomobiel en een opmerkelijke nieuwe Canadese aandrijflijn die volgend jaar in hun voertuigen zal verschijnen.
De aandrijflijn Supre Drive, die pas volgend jaar in de Tuna geplaatst wordt, is in oorsprong gemaakt voor  mountainbikes. Bij de derailleur zit geen kettingspanner! Bovendien kan je twee bladen voor hebben zodat er een gear ratio, verzet, van 1000 % (!) ontstaat. Stevige hellingen zijn daarmee ook haalbaar. Bovendien wordt het achterwiel ook een 20 inch (drie wielen met dezelfde maat banden)!
Het andere Tuna nieuws bestaat uit: het service luik voorop zit met magneten vast.
Eerder bericht over de Supre Drive. Meer hierover bij Lal Bikes.

Freewheel

Leer verschillende freewheels te demonteren en schoon te maken.

Je hebt treinen en treinen

Sandiway: Met Apple's Foto's app op de Mac kun je een woord intypen zoals “trein” en het kan foto's vinden van treinen/treinstellen enz.
Wacht even, voordat je denkt dat dit niets te maken heeft met snelle velomobielen, het heeft een aparte categorie aangemaakt met de naam “hogesnelheidstrein” (fb). Hoge snelheid, reken maar!

Ethische regels voor ligfietsers 

Deze, bijgewerkte, regels zijn een herinterpretatie van de ethische  regels voor racefietsers maar nu voor de ligfietser.

Revue

In een vorig vrijdagbericht (gestroomlijnde pech?) hebben we al eens aandacht besteed aan deze foto's. Nu ook met de oorspronkelijke omslag en als huidige replica van het kunstmagazine Revue (fb).

Veertigjarige jubileum

Niet alleen wij bestaan 40 jaar, ook Rameur fou (maffe roeier) viert zijn 40-jarig jubileum als ligfietser ('Nederlands').
Tijdens de 6-daagse van Gent (1984), op de velodroom, tussen twee wedstrijden door, was er dat jaar een ligfietsdemo, met Bram Moens, en Derk Thys op een roeimachine… 

Unieke Mango (was) te koop

Piet verkocht zijn Super Mango. Lees maar eens wat er allemaal aan verbeterd is. Voor meer info ga naar het blog van Wim Schermer. Er waren veel gegadigde kopers, maar ja er kan maar één deze Mango kopen. De Mango verhuist naar het oosten van het land.
Piet rijdt nu in een Different. En over de Different gesproken:

Cycle Vision

Zondagmiddag, 23 juni, komt Piet met zijn Different naar Cycle Vision om mensen die de fiets graag een keer live willen zien.
Vanaf 13 uur tot 17 uur is Piet aanwezig!
Het aantal deelnemers aan Cycle Vision vinden wij, als redactie, tegenvallen. Tijdens dit schrijven is het aantal opgelopen tot 18 (terwijl tenminste één daarvan geen wedstrijdrijder maar vrijwilliger is). Voor de BBQ bij ASC Olympia is een minimum aantal deelnemers van 20 dat op zaterdag 15 juni gehaald moet zijn! Lukt dat niet dan komen we met een alternatief.

Ben met de Bülk Urban op reis

"De afgelopen twee weken heb ik met de Bülk Urban #3 door Duitsland, Oostenrijk en Italië (fb) getoerd. Het was erg leuk en de Urban is een fantastisch ontwerp dat alleen maar beter zal worden naarmate Jan (Velomobile World, red.) er aanpassingen aan blijft doen.
De handling op hoge snelheid in bergafdalingen was geweldig. De kleine draaicirkel heeft het mogelijk gemaakt om door bijna elk vervelend obstakel met paaltjes op fietspaden te navigeren, iets wat vooral prettig was na de grote draaicirkel van de W9 vorig jaar. Hij heeft goed tegen de wind gepresteerd, vooral tijdens de afdalingen met vrachtwagens die in beide richtingen passeerden. Ik heb nooit problemen gehad met remfading dankzij de koeling van de open wielkuipen. Ik had veel meer bagagecapaciteit dan ik nodig had. De stijfheid was uitstekend waardoor de bergpassen haalbaar waren.
Het is nu al een geweldige motor die alleen maar beter zal worden. Als je geïnteresseerd bent in de dagelijkse details van mijn reis, kun je die hier lezen: Van München naar het Gardameer en terug ('Nederlands')."
Een video over de Bülk Urban, en nog een video van Johann!

M5 High Racer UDK

Deze zelfgebouwde UDK (fb) op Axel zijn M5 High Racer is niet bepaald standaard, maar hiermee rijdt de M5 heel neutraal en maakt het fietsen veel stabieler en dus veiliger voor een ieder. 
De basismal is gemaakt met 3D-printing (FDM) en vervolgens gelamineerd met carbon. Met 700 g is het dus geen lichtgewicht! Het ziet er in ieder geval beter uit dan deze versies met aluminium buizen. De kabels worden nog steeds naar binnen geleid, omdat de UDK hol is aan de binnenkant.
UDK = (um die Knie) rond de knieën, de knieën bewegen binnen het stuur en is ook bekend als aerostuur.
FDM-printer is een type 3D-printer. FDM staat voor Fused Deposition Modeling.

Reacties

TheoVelomobiel op vr 14 jun 2024 om 13:40

Het bericht van de Tuna is van Spezi van vorig jaar... volgens mij niet actueel meer.

JAVE op vr 14 jun 2024 om 14:31

Als de Tuna een 20" achterwiel krijgt, heb je nog steeds 2 maten wielen, aangezien de voorwielen 16" zijn...

Goossens op vr 14 jun 2024 om 14:43

Esthetische regels?? Dit is niet in overeenstemming met regel 5. Een verschrijving?

Kjeld op vr 14 jun 2024 om 14:57

Betreft de ligfiets in de trein en aantonen dat deze medisch is of dat je een beperking hebt.

Ik kan bijvoorbeeld daadwerkelijk niet meer op een (gewone) stadsfiets of racefiets rijden.
Mijn schouders zijn zwaar beschadigd geraakt jaren terug waardoor ik echt alleen ligfiets kan rijden. Maar hier is natuurlijk geen bewijs te leveren. En bedankt NS voor deze regel.

Daarnaast heb ik pas nog een diagnose gehad en ook hier krijg je dit niet op papier. Dus hoe willen ze dit gaan controleren? 

Niet dat ik vaak de ligfiets mee zal nemen met de trein, maar het wordt gewoon onmogelijk gemaakt wanneer dit wel nodig is.

TeJayLigFts op vr 14 jun 2024 om 15:31

Miriam: dat is een ‘verbetering’ die iOS mij aandoet. Het woord dat er stond zal wel mijn fout zijn. Niet goed nagekeken.
Theo en JAVE, jullie hebben gelijk. 

Veloquest op vr 14 jun 2024 om 15:50

Mag deze tandem nog wel mee dan of kost het nu 2 kaartjes? 

https://www.youtube.com/shorts/F1LATOJ3rW4

rameurfou op vr 14 jun 2024 om 15:53

Met verbazing ontdek ik de vertaling van mijn bericht op de franse "forum horizontal"; weet ik niet van wie? Hoe dan ook, om precies te zijn, de "nickname" "Rameur fou" was door ligvrienden gegeven, want je moet helemaal gek zijn om met dit soort ligfiets te rijden. Ik was al gek zijn om op flevoracer te rijden, vooral in franse heuvelachtige provincies te fietsen (met tassen).... . Geen preciese herinnering van het jaar wanneer ik Bram en Derk heb gezien tijdens een sessie zesdaagse in het Kuipke van Gent. Ik heb meteen  gedacht dat ik absolut deze ligfietsen moet zien en uitproberen. Zeeland is niet ver van thuis (Noordfrankrijk, vlakbij Lille), dus een makkie naar Breskens en Vlissingen (rijwielstation winkel, waar je ligfiets kon huren). Daarna, bij Bram, toen hij nog te M'burg woonte, enz... . Nog verder, vele pijnlijke meters(dan honderden meters, en de eerste km zonder valpartij) met de Flevo, veel zweet ook...En nog diverse ligfietsen gehuurd. Mijn eerste ligfiets was toch, en na veel aarzeling (sorry, Bram), een Flevoracer, als nieuw bij Frank Ter Braak gekocht. Frank, ik heb  nog de Vaude tassen, tegelijkertijd aangechaft (1989, geloof ik), stevig materiaal. Ik rij alleen en dagelijks met ligfiets, ben een bescheiden ligfietser, toch nog enthousiast, en zeer respectvol voor de grote successvolle tochten/racen van ligfietsers, zoals Bram, Derk (tour de France), Theo Homan (Paris Brest Paris, oa, met zijn roets), en de andere die hebben Paris Brest Paris, LEL hebben meegedaan. Beste wensen aan de ligfietsvereniging voor zijn 40 jaren, hopend tenminstens nog 40 jaren, afspraak in 2064...ligfiets maakt gezond, Gr, Xtophe

PietV op vr 14 jun 2024 om 23:41

Kjelt, De enige manier om jou handicapt op papier te krijgen is een aanvraag doen voor een invalidenparkeerkaart bij de gemeente. De gemeente verwijst jou naar een keuringsarts en die bepaald na een medisch onderzoek of jij voldoet aan de voorwaarden. Voldoe jij eraan dat is jou invalidenparkeerkaart geldig in alle landen van de Europese Unie.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan#:~:text=U%20kunt%20een%20gehandicaptenparkeerkaart%20aanvragen,landen%20van%20de%20Europese%20Unie.


Kjeld op za 15 jun 2024 om 00:07

Piet, Voor mij gaat dat niet op. Ik mankeer (nog) niet echt veel aan mijn benen. Sterker, ik ben een sterke fietser en kan gewoon lopen.

Het gaat erom dat ik moet kunnen aantonen dat de ligfiets noodzaak is. En dat kan ik niet zo makkelijk aantonen. Mits ik een brief van de arts kan regelen. Maar om zoiets te regelen om alleen een fiets mee de trein in te nemen is best krom.

MichielAdriaan op za 15 jun 2024 om 09:44

De ketting transmissie door Ymte gedemonstreerd is vooral opvallend door de lineaire kettingspanner van H@rry Lieben. Zijn naam wordt al niet meer genoemd en dat is een foutje. Bij mijn weten is hij namelijk nog wel lid van de vereniging! 

wakkermans op za 15 jun 2024 om 15:14

Viel wel op dat ik gewoon kon instappen in de trein gisteren, zonder eerst over een kluwen van foutgeparkeerde ligfietsen te hoeven klauteren. Die ligfietshype loopt helemaal uit de hand de laatste jaren.

Mauricem op zo 16 jun 2024 om 03:46

Ik ben klaar met de NS, overvolle treinen, vertragingen, uitval en nu mag mijn fiets ook niet meer mee. Ik ga voortaan weer met de auto.

lighans op zo 16 jun 2024 om 20:10

Dank voor de link naar recumbinati.nl/#r12. Deze regel is pas op bezoek aangepast. Er zijn echt mensen die mee denken wat er verbeterd kan worden. Waarvoor dank.

WimH op vr 21 jun 2024 om 12:01


Viel wel op dat ik gewoon kon instappen in de trein gisteren, zonder eerst over een kluwen van foutgeparkeerde ligfietsen te hoeven klauteren. Die ligfietshype loopt helemaal uit de hand de laatste jaren.

Kijk daar ben ik het dus 100% mee eens. Als je toch ziet wat voor mensen tegenwoordig allemaal op een ligfiets of in een velomobiel gaan liggen, dat vind ik soms ongehoord. Dat zijn toch gewoon niet meer Ons-Soort-Mensen. Sommigen hebben zelfs op partijen gestemd die nu een regering trachten te vormen. Onvoorstelbaar 😱😉 

MichielAdriaan op za 22 jun 2024 om 18:24

@Wim: Al die ligfietsers in de trein ontvolken de stugge rechtopfietser maar!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.