Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Milan 4.2, Supre Drive, reden voor velomobiel, retro, klimmen, tandem, toevoeging, vergelijking, Snoek, beurs

Milan 4.2, rug aan rug?

Bij de Spezi werd gesuggereerd dat de Milan 4.2 nieuw leven ingeblazen zou worden door Velowerk. En dat niet alleen, de rijders (!) zouden rug-aan-rug zitten, aldus Helge Hermann van Velowerk. De huidige 4.2 zou dan opnieuw ontworpen moeten worden.
We kunnen niets anders doen dan afwachten.
Er is tenminste één Milan 4.2 in Nederland te vinden: bij Twilwiel in Rolde, maar deze moet nog helemaal geassembleerd worden.

Milan 4.2

Supre Drive (in de Hilgo)

Op Velomobil Forum zijn de gegevens, en een foto, van de Supre Drive te vinden:
 • 11 en 12 speed compatibel met Shimano shifters;
 • schakelt cassettes van 10 tot 52 tanden;
 • heeft geen ruimte nodig onder de cassette;
 • kettingspanner is gescheiden van de derailleur;
 • kettinglengte en positie van de spanner hebben geen invloed op de schakelfunctie;
 • dubbel of driedubbel crankstel is nu te combineren met een 1x12 derailleur systeem;
 • groot bereik met kleine stappen is mogelijk;
 • mogelijk bereik tot 1000%;
 • aanpassing van het frame nodig voor montage.
Intercitybike is van plan om deze Supre Drive in de Hilgo te testen (de Hilgo is met de inboedel van Drymer / Sinner meegekomen).

Dé reden voor de velomobiel

Saukki geeft aan wat dé redenen zou moeten om een velomobiel velomobiel aan te schaffen:
 • 7. Ze zijn snel;
 • 6. Zijn comfortabel;
 • 5. Goed zichtbaar t.o.v. andere type fietsen;
 • 4. Veilig voor inzittende (bij aanrijdingen);
 • 3. Veel bergruimte (zeker in zijn QV), en verpest de aerodynamica van de velomobiel niet;
 • 2. De velomobiel beschermt je tegen de elementen;
 • 1. Zie de video!
Mogen we er nog een aan toevoegen? De velomobiel brengt je op plekken die eerst buiten je bereik leken: de velomobiel gaat heel efficiënt met jouw energie om.

1984-1

We kwamen op het YouTube-kanaal van de Nederlandse Stichting voor Beeld en Geluid dit filmpje tegen: Rijwiel RAI en UNION-fiets fabriek (1984), met laag-bij-de-grondse voertuigen.

1984-2

Toevallig uit hetzelfde jaar dat de NVHPV ook werd opgericht.

1979

In datzelfde archief kwam ook nog een bijzondere 'ligfiets' en een zogenaamde laag-bij-de-grondse 'kangoeroefiets' (ook een Human Powered Vehicle) voor: Wondermobielen in Automuseum (1979).

(Met dank aan Stan voor deze 'jaartal' onderwerpen.)

Klimmen (en dalen)

Deze week verschenen op YouTube, onafhankelijk van elkaar, een aantal bijdragen over klimmen met een ligfiets.

Zo gaan een tweetal trikerijders Mount Umunhum op, een klim met behoorlijke stijgingspercentages. En dat allemaal bij temperaturen van (reeds) rond de 30 graden Celsius. Beiden hebben deze klim eerder met bukfietsen bedwongen, waardoor ze dus een goed vergelijk kunnen maken tussen beide typen fiets.

Iets dichter bij huis, namelijk in Hongarije, gaat een andere ligfietser met zijn Nazca Pioneer ook bergop, al is dat een wat gezapigere helling (gemiddeld een kleine 4%) dan de bovenstaande. Omlaag gaat het natuurlijk wat vlotter, al lijkt dat misschien niet zo als je de filmpjes na elkaar bekijkt. 

Moeiteloos

Deze twee dames zijn zo te zien erg blij dat het weer voorjaar is en ze weer moeiteloos met hun tandem op pad kunnen.

Ondersteuning

Nog een stuk minder moeite zal Bob Miller in de toekomst moeten doen, nu hij zijn Scorpion heeft voorzien van een Bafang e-assist. Het hele proces, van het uitpakken van de motor tot en met de testrit, toont hij in drie delen op YouTube.
Deel 1
Deel 2
Deel 3

Winderig

Tot slot hebben we nog deze vergelijking tussen racefiets en ligfiets in winderige omstandigheden. Wat in ieder geval opvalt, is dat je op de bukfiets veel meer van de weg ziet en op de ligfiets meer van de lucht.

Snoek L

"De laatste 2 pluggen van de Snoek L glimmen, ben al begonnen met waxen. Ik hoop morgen aan de mallen beginnen. Volgende week dan eerste product en dan is kunnen ze de fiets in. Dat betekent dat er binnenkort in Snoek L gefietst kan worden.", aldus Eva op Strava.

MOVE EAST

Op 16 en 17 juni vindt het nieuwe duurzame mobiliteitsevenement MOVE EAST plaats op Technology Base / Twente Airport in Enschede. Voor velomobiel- en ligfietsproducenten en -rijders ook een heel leuk en interessant evenement met hele schappelijke prijzen voor standplaatsen: https://www.move-east.nl/
Voor bezoekers is de toegang gratis.

Reacties

HvdK op za 13 mei 2023 om 00:34

Met dank aan Honza voor die fantastische link naar de 3D weergave van de SPEZI. Moet je even zelf ervaren met wat klikken manoeuvreer je zo door de hele hal heen.
https://www.recumbent.news/2023/05/12/visit-spezi-virtually-thanks-to-modern-3d-technology-its-an-incredible-experience/?fbclid=IwAR11AkL9HNRL-XuVvxzSl78Uf4bMd5U-dv-x5-tcLUXmi30MMWbDo1eNKDo
Na-geniet er maar van.
Was trouwens ook fantastische ervaring.
Hotelkamer al geboekt voor volgend jaar.

MichielAdriaan op za 13 mei 2023 om 11:23

Goede zaak dat ICB in elk geval open staat voor verbetering van de kettinglijn. 
De rol in het aandrijfdeel van de ketting is er dan nog maar 1 (15 tands waarschijnlijk) die het geheel onder het stoeltje door sluist. En zal daardoor minder energie absorberen is mijn ervaring (dan zoals in mijn DF zat).

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.