Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

NS, remparachute, Sun Trip, Bülk Urban en 4M, fietshelmen, ver met spierkracht, smoesjes, rekenen, zoekplaatje

De NS en de liefde voor de fiets

Het heeft even geduurd voordat de NS de fiets omarmde mede door de ENWB, de latere Fietsersbond. Maar de NS houdt duidelijk niet van alle fietsen, want de Nederlandse Spoorwegen zijn voornemens om ligfietsen en tandems niet langer toe te staan als reguliere fiets in de trein vanwege de afmetingen van dit type fietsen.

Remparachute

Li (李鍇) test een 1,10 meter parachute achter de Bülk (systeemgewicht 130 kg) van zijn vriend. Deze parachute remt iets teveel af, dus wordt er een volgende keer een 80 cm grote remparachute gebruikt.
Zie ook Facebook voor commentaar. Ook waren ze een tiental jaren geleden bij ons ook niet onbekend, zie de blog van Wim Schermer.

Sun Trip

Op zaterdag 13 april om 12.30 uur (fb) startte, in het Hôtel de Région te Auvergne, de vijfde editie van de Sun Trip naar de Sahara.
Het wordt een rondje van ongeveer 7.000 km naar de eerste zandduinen van de Sahara, in het zuiden van Marokko. Tussen de controleposten vinden zoeken de avonturiers een berijdbare route en zij zullen geen hulp krijgen.
Dagrecord: op 16 april reed Jean-Marc Dubouloz, tussen Spanje en Portugal het record aantal kilometers op één dag, namelijk 475 km (fb). Het vorige record dateerde uit 2021, met 448 km gerealiseerd in Polen.

Bülk Urban

In alle opwinding over de lancering van de budgetvriendelijke Bülk 4 More, werd het tweede nieuwe model een beetje over het hoofd gezien, namelijk de Bülk Urban (de carbonversie van de Bülk 4M).
Ben Parke mocht in de aanlooptijd een video maken van de Urban. Let wel op dat de in de video vertoonde Urban een prototype is (bevat nog geen groot serviceluik, de stoelophanging wordt anders).
Zie ook Facebook.

Bülk 4 More

Zo nu even nog een video van de Bülk 4 More die Ben tijdens zijn bezoek aan Velomobile World mocht maken.
De wit-groene wordt hierin bereden door Jan. De wit-blauwe staat, of stond, op een boot ergens tussen Rotterdam en Montreal op weg naar Minneapolis.

Fietshelmen e.d.

Even nog terugkomen op hobbylobby voor fietshelmen van vorige week (weer meer fietsers omgekomen).

Hoe ver kom je met spierkracht?

De documentaire 'Wie weit kommt man mit Muskelkraft? (fb)' over de wereldrecordpoging weekend 2023 zal voor het eerst te zien zijn op zaterdag 20 april 2024 om 12.00 uur. De documentaire zal ook te zien zijn op het bioscoopscherm in Saalbau Kino Pfungstadt!
We hebben voor onze lezers ook de link klaar staan naar de trailer.
Voor meer info ga naar het Velomobil Forum ('Nederlands').

Smoesjes!?

Als je dagelijks je 19 km woon-werk fietst, weet je na verloop van tijd op de minuut hoe lang je doet over de hele riedel fietsen, douchen, aankleden en op kantoor binnen komen zeilen. Dat gaat allemaal goed, totdat…-zie hier. Het kostte me vijf minuten en ik was ook ongeveer 5 minuten te laat bij de vergadering.
Hier geplaatst omdat je anders een account moet hebben op Strava
Vraag is wel hoe vaak zoiets nou voorkomt en ook: zijn er wel eens essentiële (stroom)kabeltjes doorgeknaagd, al dan niet resulterend in een ‘iek’. Ik ben benieuwd of daar iemand ervaringen mee heeft….

Rekensom

Een velomobiel is sneller dan een auto. Althans, als je van de juiste aannames uitgaat. Daarvan is deze velonaut zich terdege bewust. Dat die rekening niet altijd opgaat, laat ook de discussie op het forum wel zien. Of zou het zo zijn, dat de man achter de berekeningen zijn theorie heeft opgesteld op een moment dat hij met zijn andere hobby bezig was...? ;-)

Zoekplaatje

Wij hebben de volgende foto gekregen voor het zoekplaatje. Wie weet waar deze fietsen zijn gefotografeerd?
Milan in ...?

Reacties

mvdriel op vr 19 apr 2024 om 13:21

Is dat niet (bij) de Zwerffiets in Oosterhout?

Mauricem op vr 19 apr 2024 om 13:42

Dit vind ik echt heel slecht van de NS. 
Als dit doorgaat dan betekent dat dat ik vaker op de auto en vliegtuig aangewezen zal zijn zelfs voor korte afstanden.  En bovendien vind ik dit discriminatie en lijkt me dit derhalve juridisch onjuist.  Als ze al beperkingen zouden willen opleggen dan zou dat puur op afmetingen moeten zijn, zoals bij vliegmaatschappijen.  Er zijn ligfietsen die minder ruimte innemen dan een reguliere fiets.
Of je kan zeggen  maximaal  1 of enkele tandems  of andere grote fietsen per trein, of alleen bij grote drukte als alle zitplaatsen bezet zijn ofzo, wees creatief.    Bovendien komt dit soort fietsen heel weinig voor  en mag je zo en zo alleen buiten de spits fieten meenenemen.  
IK zou eerder zeggen weer gewone fietsen uit de trein want deze kun je ook huren op het station. Juist mensen met speciale fietsen zouden voorrang moeten hebben omdat ze deze nergens kunnen huren.
Ligfietsers behoren tot een van de milieubewustste groepen in de samenleving. Bah als  juist deze mensen de trein uitgejaagd worden. 
Kunnen we geen petitie starten tegen dit zeer domme besluit ? Ik zou wel wat willen opstellen hiervoor.  

TheoVelomobiel op vr 19 apr 2024 om 14:04

De NS is niet helemaal anti ligfiets! Vanaf Juni komt er een nieuwe reclame op TV voor de OV-fiest, daarbij fiest ik in een Quest vlak langs deze fietsen.
De regisseur vond een gele Velomobiel (Quest) een mooi symbool voor de trein.
Ik was deze week bij de opname dag volledig betaald met Quest.

Veloquest op vr 19 apr 2024 om 14:17

Gelukkig heb ik net als velomobielen ook meerdere tandems. dus ik kan ook nog mijn vouwbare tandem meenemen. Nadeel is wel dat die meer ruimte in neemt als mijn normale tandem. Maar hij is vouwbaar en valt dan dus onder een vouwfiets. 

En ondanks je niet vaak iemand met een tandem tegenkomt in de trein is het mij al wel een keer gelukt en we we moesten beide naar het eindpunt van de trein. en aangezien er ook nog een aantal andere fietsers mee moesten stond het hokje voor fietsers helemaal vol. en daar waren ze van ns niet zo blij mee. tdt op vr 19 apr 2024 om 14:52

Er is gewoon te weinig ruimte voor fietsen in de trein, maar in plaats van dat dat opgelost wordt moet de gebruiker weer inleveren.

Jammer, NS!

En dat zoekplaatje: Mooie Milan! :) 

blokdoorn op vr 19 apr 2024 om 19:53

Vooral de aanleiding die de ns noemt maakt het tot een vorm van fietsers wegpesten. Immers, er worden toch eerder minder ligfietsen en tandems verkocht en gebruikt dan meer, dus dat kan geen factor zijn in de toename van fietsen in de trein.

quesjer op vr 19 apr 2024 om 20:39

Helaas voor de vouwtandem.....NS heeft TWEE verzoeken neergelegd. De tweede is het beperken (dus hier wél op de maat) van een vouwfiets. 86(L) x 80(H) x 45(B) cm. Die 86 cm. is door NS overgenomen i.v.m. de maat van een bekend type vouwfiets, aanvankelijk wilden ze 85 cm. Maar als je tandem daarbinnen valt, dan zit je goed..... Ik heb een Brompton, die is met 60 x 53 x 30 cm. zoiezo klein genoeg. Maar of ik de Radical nog mee mag nemen? Gelukkig zijn de wielen afneembaar en heb je dan nog een reistas over. Die mag gewoon nog..... Nóg wel.....

hartenn op za 20 apr 2024 om 12:20

In de zomer van 2019 reisde ik in de trein met een flevobike 50/50.
Conducteur: "dat kleine ligfietsje past er nog wel bij".

twilwel op za 20 apr 2024 om 14:07

In o.a. 2010 werden parachuteremmen ingezet voor de tocht naar het velomobieltreffen in Giessen. Dat was een tocht met veel bagage (gewicht) en hele lange afdalingen waarbij in eerdere jaren de ervaring was gemaakt dat de (vooral de 70mm trommels) oververhit konden raken. Vandaar dat er grote belangstelling was voor parachuteremmen. De lijnen waren echter vaak veel te lang, wat forse problemen en tijdverlies gaf en het was ook niet geheel ongevaarlijk bij tegenliggers, zoals de onderstaande video laat zien.  Geef mij maar de luchtkoeling oplossingen met vinnen op de trommelremmen die veel later zijn ontwikkeld. Dat is betrouwbaar en intuïtief. https://www.youtube.com/watch?v=OacLAgRW9i4

NoStress op za 20 apr 2024 om 19:57

Ik weet niet welke Giessentocht het was maar ik had ook 2 remparachutes gemaakt. Vrij simpel. Een kruis. Ik heb ze nog. Opgeborgen in een beker had ik geen last van ze in de fiets en konden ze nergens in verstrengeld raken.  Ik had er een spinner op zodat ze als ze draaide de draden niet in de knoop kwamen. De touwen waren net lang genoeg dat hij niet in het achterlicht kon komen (er waren nog geen ingebouwde. LED's) waar hij achter kon blijven haken. Werkte perfekt. Het hield de snelheid rond de 65 km/u bij een afdaling. Die anders al snel zou kunnen oplopen richting 100 km/u.. ik hoefde bij elke hairpinbocht maar tot 50 km/u bij te remmen wat de remmen aanzienlijk spaarde.
Eenmaal beneden trok ik ze weer snel binnen voor ze op de grond kwamen.

Jo2p op ma 22 apr 2024 om 00:37

Beetje vreemd bericht van de NS,  te meer dat mensen met een handicap vaak  fietsen op een delta  trike en die mag dus niet mee. Discriminatie ten top. Gewoon een grotere bagageruimte maken, maar dat is bij de NS tegenwoordig een vies of  onbekend woord. Maar wel in de stille uurtjes betaalde bagage meenemen, dat is  het plan en daar heb ik geen beperking bij gezien van maatgeving. 

Jo2p op ma 22 apr 2024 om 00:47

Bij fietshelmen wil ik nog  een duit in het zakje doen dat GEEN van de instituten die zich bezig houden met fietshelmen in staat zijn geweest mij uit te leggen waar een fietshelm tegen beschermt. De prijsverschillen worden veroorzaakt door de  uitvoering, dus helm A die voldoet aan de norm en nog geen 30,=  moet kosten is karig uitgevoerd en de helm met zoek de verschillen frutsels moet 250,= kosten vanwege die niet zichtbare betere uitvoering.  Gechargeerd, ja, maar daar komt  het ongeveer wel op neer. Dan nog wat, er zijn twee normen, als er mips aan wordt toegevoegd voldoet de helm niet meer aan de norm, want dat is niet in de norm beschreven, anders hadden al die helmen dat moeten hebben. Tweede dan nog wat, helmen hebben een einde gebruikstijd, dus halverwege wil dat nog wel  eens in de aanbieding gaan.

PietV op ma 22 apr 2024 om 13:18

Prijsverschillen helmen. Net als bij kleding. Dior en Chanel zijn veel duurder dan Scapino en Zeeman. De Fietsersbond is op het gebied van fietshelmen als jaren ongeloofwaardig. Doet al jaren aan selectieve informatie m.b.t. de voordelen of nadelen voor het dragen van fietshelmen. Het promoten van de helm, zoals Artsen voor Veilig Fietsen, Hersen Strijd, Veiligheid NL, Interpolis, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Provincie Fryslân, BOVAG, RAI Vereniging en Verbond van Verzekeraars, doet de Fietsersbond niet aan mee. De fietsersbond komt met het vals argument dat het promoten van de helm kan leiden tot een draagplicht en het dragen van de helm er toe leidt de minder mensen gaan fietsen, met grotere negatieve gevolgen voor de gezondheid dan een helm zou kunnen voorkomen. Ook zouden fietser met een helm zich veiliger voelen en meer risico nemen in het verkeer. Ook daar is geen blijvend bewijs voor. Als je je leden zonder helm dan toch blijvend ernstig letsel laat oplopen, kunnen ze mogelijk nog overstappen op een driewielige ligfiets. Ik ben twee keer hard onderuit gegaan op fiets met helm. Het asfalt gekopt en de laatste keer 60 km verder naar huis gefietst. Helm in de Kliko en een nieuwe. Bij officiële wielerwedstrijden is de helm verplicht. Niet voor niets.
https://www.hersenstrijd.org/artsenvoorveiligfietsen/
https://www.hersenstichting.nl/dag-van-de-fietshelm/ 

Jo2p op ma 22 apr 2024 om 16:45

Je kunt fietshelmen natuurlijk niet vergelijken met kleding. De fietshelm is genormeerd en kleding is dat niet, nog los van het feit dat bij kleding nog andere zaken spelen. Als twee helmen aan dezelfde norm voldoen dan is het wel erg vet betaald voor die schattige frutselsen en vermeende niet zichtbare uitvoeringsverschillen. De fietsersbond staat in contact met gelijke organisaties wereldwijd. Dus dat is beslist geen selectieve informatie. In andere landen is bij het verplicht stellen van een fietshelm precies dat gebeurd wat de fietsersbond beschrijft en dan in meerdere landen, oa in Australië. Er is eveneens geen blijvend bewijs voor dat een fietshelm risico's wegneemt.  Met name bij die officiële wielerwedstrijden wordt door de renners onverantwoord gereden en soms veel te hard. Op de LBL werden snelheden gehaald van tegen de 80km/u, heeft er een stront in z'n ogen en neemt het onverantwoorde risico om over een vluchtheuveltje te gaan rijden met als eindresultaat gelanceerd door het paaltje met verkeersbord. Kwam op zijn hoofd terecht, denk je echt dat die helm wat heeft beschermd? De door mij meegemaakte onveranwoorde risico's zijn toe te schrijven aan onverantwoordelijk rijgedrag van automobilisten die zonder helm een ruime boog maken en met helm zo ongeveer de lak van je fiets rijden.  Ik heb de dag van de fietshelm een mail gestuurd met wat er mankeert, eens zien of zij er wat aan kunnen doen, ben bang van niet.

CV op wo 24 apr 2024 om 22:45

Qua helmen; als ik lees dat "een groep artsen willen dat mensen een helm kunnen huren bij hun OV fiets" moet ik hard lachen... die OV fiets is leipe creatie met alleen een terugtraprem. In Duitsland is dat geeneens legaal. Ga daar dan maar eens achteraan ipv een laagje piepschuim pushen, denk ik dan.

Qua NS en fietsen; volgens mij hebben een aantal eerdere schrijvers niet de gehele tekst gelezen. Als je voor handicap een driewieler nodig hebt blijft dat gewoon toegestaan bij de NS.

Vouwfietsen worden op afmeting gelimiteerd en als je ligfiets daar gewoon binnen valt... kan niemand daar iets van zeggen. 

Die afmetingen limiet is gewoon een logisch gevolg van die mensen misbruik maken van de vouwfiets uitzondering door een normale 28" fiets te voorzien van twee scharnieren in het frame en dat brok ongeluk de deuren te laten blokkeren.

Ik reis al jaren met een Brompton en die past eigenlijk overal prima. Alleen NS heeft de domme fout gemaakt bij bepaalde treintypes de ruimte tussen de rugleuningen net 1 cm kleiner te maken zodat de Brompton daar niet meer tussen past...

Eerder stond er dacht ik ook wel eens dat vouwfietsen uit zichzelf rechtop moesten blijven staan... dat doen er ook velen niet. 

Overigens zijn er ook nu al conducteurs die hun eigen voorwaarden niet kennen. Is allemaal niet zo erg. Gewoon je punt herhalen, oordopjes indoen, ze negeren en ze hoepelen vanzelf op.

Waar de Brompton wel slecht past zijn die beknepen Arriva boemels in het noorden. Daar is de afstand stoelzitting <> stoelzitting kleiner dan de gevouwen Brompton... in de Achterhoek rijden "dezelfde" Arriva treinen rond maar dan met 4 ramen die iets groter zijn en 1 veel kleinere... die hebben 1 rij stoelen minder en daar pas je dan als Nederlander met lange benen wél in.

Veloquest op vr 26 apr 2024 om 06:32

Mark van driel en john tromp hadden gelijk met waar de fiets staat in het zoekplaatje. En sinds de tulpentocht weten ze nu ook wie de eigenaar is van de fiets. En dat ben ik :) Dit is inmiddels mijn 4de velomobiel en hopelijk ook even de laatste want meer plek heb ik niet meer. 
En 10 mei in Sneek ga ik mee doen met de 24 uur challange dus als je de fiets nog van dichtbij wilt zien dan kan dat daar. WimH op vr 26 apr 2024 om 08:19

Mooi roze is niet lelijk ;-)


Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.