Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vrijwilligersdag, Velomtek nieuws, Trisled prototype, Braziliaanse velomobiel, Barcelona, velokatten, nooit meer een lekke band, doen we, zoekplaatje

Vrijwilligersdag

Afgelopen zaterdag was er een vrijwilligersdag van onze vereniging op een druilerige dag in Arnhem. Richard heeft daarover het volgende geschreven op Facebook.
Afgelopen zaterdag was ik op de vrijwilligersdag van de NVHPV in Arnhem bij Kweekland (een gemeenschappelijke fruit- en groenteboerderij). We hadden een geweldige tijd, verschillende ligfietsers uit alle delen van Nederland die ideeën uitwisselden en kennis maakten.
Er was ook de mogelijkheid om verschillende maten ligfietskleding te proberen, waarvan ik er een aantal zal bestellen voor mijn persoonlijke collectie. Een prachtig ontwerp met verschillende silhouetten van Europese iconen [een brug, de Pisa-, Eifel-, Fernseh- en Big Ben torens, de windmolens uit Kinderdijk, de Alpen, en vele andere plekken].
We genoten van een gezamenlijke lunch bereid met lokale, duurzame, vegetarische producten. De regen weerhield ons ervan om door Arnhem langs de Jugendstil huizen te wandelen, dus de meesten van ons gingen in plaats daarvan naar het Openluchtmuseum. Naar het gebouw met de Canon van Nederland. Daarna gingen we terug naar Kweekland om ideeën te bespreken om nieuwe leden aan te trekken en het ligfietsen meer te promoten (dat laatste is een van de hoofddoelen van de NVHPV). Het was al laat in de middag dus we genoten van een diner bereid met lokale, duurzame, vegetarische producten.
De voorzitter vertelde ons dat er blijkbaar veel internationaal webverkeer is naar het Vrijdag nieuwsbericht op Ligfiets.net. Als je één van de mensen bent die dat item bezoekt geef dan de NVHPV een schouderklopje en bedank ze voor het nieuws.
Wij beginnen ervan te blozen. Dank Richard!

Velomtek nieuws

De eerste, Canadese, Velomtek VT1 ('Nederlands') velomobielen zijn inmiddels afgeleverd, waarvan het overgrote deel elektrisch ondersteund.
Mocht je belangstelling hebben, dan zul je zelf vervoer en import moeten regelen, want de VT1 wordt alleen geleverd in Canada en de Verenigde Staten.

Trisled prototype

Het is toch wonderlijk, hoeveel de velomobielen op andere continenten verschillen van de Europese velomobielen. Nou is deze Australische Trisled wel een echte racefiets, vering ontbreekt.
Op de basis van een Trisled Gen(eration) 3 chassis (uit de Hornet en de Aquila 3) wordt een romp met behulp van CAD ontworpen en gebouwd.

Braziliaanse velomobiel?

De eerste carbon monocoque velomobiel in ontwikkeling in Petrolina (Brazilië)! Gescande afbeeldingen (fb) van het model.

Twee liggers richting Barcelona…

…en kwamen in twee weken tot Montélimar (het resterende deel in de zomer).
Joris en Machiel fietsten begin deze maand op twee Flevobike Greenmachines door Frankrijk.  Ze kregen bizar veel regen over zich heen (interdit par temps humide). Maar het was tussen de buien door ook af en toe droog (Il fera beau demain) en zodoende toch een heerlijke tocht.
Lees verder op crazy guy on a bike door Joris (de Nederlandse tekst staat onderaan de pagina's).
Bron is Facebook.

Velokatten

De twee muzikaal genaamde katten Ludwig en Johann mogen mee van Ben met de velomobiel. Maar of ze nou echt enthousiast zijn… Ben probeert ze uit het vooronder te houden.
Eén onzer redacteuren wordt bij thuiskomst weliswaar vaak enthousiast begroet door zijn kat, maar zodra de kat bij hem in de velomobiel wordt getild, weet het beestje niet hoe snel ze er weer uit moet komen. Daar dus geen ritjes met de kat.

Nooit meer een lekke band

Op weinig plekken kan een lekke band zo ongelukkig uitkomen als op een andere planeet. Bovendien werken luchtbanden er niet vanwege de vaak lage of zelfs ontbrekende luchtdruk. Daarom ontwikkelde ruimtevaartorganisatie NASA een band zonder lucht. Te beginnen bij fietsbanden (Smart Tire Company), waar de regelgeving minder strikt en de vraag naar banden die niet lekrijden groter is dan bij de auto-industrie.
Tot nu toe lijken de banden te zwaar om interessant te zijn voor racefietsers *, maar wel geschikt voor gravel-, mountain- en e-bikes. Een voordeel is onder andere, dat de banden een lagere rolweerstand hebben dan ‘gewone’ luchtbanden.
Het completere bericht staat op De Ingenieur.
* (en ligfietsers)

Doen we!

Dit bericht gaat over de manier van communicatie.
Jan hoopt dat als je ergens tegen aanloopt, een foutje ontdekt of een oplossing voor iets bedenkt, dat je dan contact opneemt met je dealer of met Jan van Velomobile World.
Samen voor perfectie.

Zoekplaatje

Veel moeite had Kjeld deze keer niet met het vinden van de juiste locatie van het zoekplaatje. En als Hardloper op de Vendellaan in Hilvarenbeek woont, dan heeft Tsjomme het ook bij het rechte eind.
Hartelijk dank aan Rogier voor het aanleveren van de foto.

Reacties

Rich.Hellemons op vr 24 nov 2023 om 13:32

Graag gedaan, ik vond het een topdag. De NVHVP-fietskleding is besteld en zodra de Quest één dezer dagen weer rijklaar (onderhoud vergt meer acties dan verwacht) is geef ik me ook op voor de Oliebollentocht. Bedankt voor de gastvrijheid en gezelligheid, iedereen.

raymonds op vr 24 nov 2023 om 16:09

De stelling dat luchbanden niet werken in de ruimte is incorrect. Heel omslachtig zijn we wel. 

Er heerst een zeer lage druk in de ruimte ten opzichte van de aarde (absoluut nul is het niet). Die lage druk wordt ook wel vacuüm genoemd. In de ruimte is deze circa 1,3 × 10^−16 bar, ofwel 0,00000000000000013 bar ten opzichte van zo'n 1,01321 bar op aarde (afhankelijk van plaats en weer). Als we dat afronden dan kunnen we stellen dat het 0 Bar ten opzichte van 1 bar.

De kracht op een band wordt veroorzaakt door het verschil tussen de druk aan de binnenzijde en die aan de buitenzijde. Als je op aarde je banden op 5 bar zet, dan zit er dus 4 Bar verschil tussen binnen en buiten de band. Wil je in de ruimte (0 Bar omgeving) een even harde band, dan hoef je dus slechts 4 bar luchtdruk aan de binnenzijde van de band te hebben.

Het probleem in de ruimte is echter het oppompen en op druk houden. Iedere band lekt een beetje, en daarom moet je regelmatig even pompen. Waar dat op de aarde heel makkelijk is, je transformeert wat lucht van 1 Bar met een pomp naar de 5x hogere waarde van 5 bar, houd dat een tijdje vol et voila. In de ruimte zit je echter in een 1,3 × 10^−11 Pascal omgeving, naar 4 bar gaan betekend dan een 3000000000000000x hogere waarde. En dat is heel moeilijk pompen. Even een ruimteschip sturen met een luchttankje van aarde is eveneens nogal omslachtig.

Echter, als je wielen hebt voor een voertuig, dan zal je ook een planeet hebben om op te rijden. Hoe groter de planeet, hoe groter de gravitatie en hoe hoger de luchtdruk. De maan heeft bijvoorbeeld een luchtdruk van 3 x 10^-15 bar (aldus NASA), dus meer dan 20 keer hoger dan in de verre ruimte. Op mars is de druk tussen de 6 x 10^-3 bar. Daarmee hangt dan weer samen dat als je weinig gravitatie hebt, je ook een veel lagere druk in je band nodig hebt om deze tegen te werken. Maar dat lost het probleem van plakken en oppompen niet op.

Groetjes Raymond
Werktuigbouwkundige, gewerkt in de vacuumtechniek

Kjeld op vr 24 nov 2023 om 19:24

Mijn manier van navigeren en weten waar ik ben had er voor gezorgd dat ik de plek snel wist van het zoekplaatje. Ik rijd in het algemeen wel op GPS, maar om mij te oriënteren onthoud ik bepaalde punten. (Bijvoorbeeld waar ik eens pauze gehad heb langs de kant van de weg of de eierboek op de Rijnbandijk. Wie heeft dit nog meer? Aangezien ik ook vaak onthoud waar ik met een oliebollentocht gefietst heb voor een groot deel. XD)

Kjeld op vr 24 nov 2023 om 19:26

Als ik het geld had gehad was er echt een Aquila 3 gekomen. Ik vind ze mooi en ik zou nog steeds een keer een wedstrijd willen rijden. Al heb ik daarna niet veel aan deze velomobiel.

MichielAdriaan op vr 24 nov 2023 om 20:42

Heel indrukwekkend die werktuigbouwkunde. 
Maar toch is het ''naar 4 bar gaan betekenT''.

twilwel op ma 27 nov 2023 om 14:58

Die Smart Tire Company (vernieuwd, schrijf je in op onze wachtlijst, nu met investering opportunities, don't miss out) is toch nog heel recent langs gekomen? Het begint op spam te lijken.

GerDilven op za 02 dec 2023 om 08:11

Lekker niet lek te rijden in deze koude periode.
Lekkende oliebollen zijn ook niet lekker.
Een beetje verschil tussen binnen en buiten is altijd wel goed, 1 bar, maak je niet druk.
Bij jou binnen is het vast warmer dan buiten.
Ondanks een keertje een lekke band, hoop ik niet dat je buiten moet slapen, indien dat wel is, is er een rede om je druk te maken.

Veel fietsplezier.
GerNieten

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.