Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Verhoogd fietspad, pont Nieuwer ter Aa verdwijnt, iconisch fietspad, Flevotrike, op kantoor, Different, Paris-Brest-Paris, controleren sporing, opbouwen uithoudingsvermogen, bijna niet gezien, Milan SL te koop, snelste, kettingrollen, recordweekend, zoekplaatje

Verhoogd fietspad

'Fijn!', zul je denken als we het over verhoogde fietspaden hebben, want dan zijn we immers beter zichtbaar. Helaas gaat dat in dit geval niet op… Kijken jullie allemaal een beetje uit deze zomer?!

Pont bij Nieuwer ter Aa verdwijnt

Wij hebben hier eerder over geschreven. Oorspronkelijk zou het zonder vervangende brug, maar er is inmiddels een overeenstemming over een fietsbrug.
Met dank aan de protesten en acties.

‘Iconisch fietspad’ even open

Het is wel ironisch om te lezen dat het iconisch fietspad over de Afsluitdijk maar twee dagen open gaat, en dan weer voor jaren dicht (op misschien een paar dagen na) gaat. Dat is hetzelfde als een kind aan een ijsje laten ruiken, maar eraan likken (laat staan opeten) mag niet! :-(

Flevotrike

Bij het zoeken naar een bepaald onderwerp op het internet kom je soms verrassende dingen tegen. Zoals het ontwerp van deze Flevotrike (uit 2007!) die Juno zomaar tegen kwam. H.M. Kraaijvanger deed dit als opdracht voor de Universiteit Twente met als begeleider Johan Vrielink (Flevobike).
Deze trike is nooit verder gekomen dan een prototype. Wel is er nog sprake geweest van een afneembare kap, maar het idee is naast de trike in de ijskast terecht gekomen.
Bron is het forum op Ligfietsers.nl.

Weer een dag op kantoor

Als je dagelijks op kantoor hoort te zijn, dan wordt een 'mooi weer dag' aangegrepen om wat werkzaamheden buiten te doen. De hogere echelons riepen dat, na de koffie uiteraard, en of het resterende personeel het wel zou redden. Zonder antwoord af te wachten, vertrekken ze met de enige auto van de afdeling (hoezo storingen?). *

Jan van Velomobile World heeft ook zo'n 'mooi weer dag'. De nieuwe fabriekshal krijgt een betonnen vloer, en alles gaat niet echt volgens plan. Je zou er grijze haren van krijgen.
Wel is hij in zijn Bülk gestapt om naar gym te gaan, en heeft daardoor ook een vraag over de toerkap. Of we het een goed idee is om het laatste stuk open te laten? Jan wil het achteropkomend verkeer namelijk horen aankomen.
* bij KPN in de jaren 90 (voor de liefhebbers: bij de afdeling versterkerstations, afgekort, of in PTT-KPN dialect, verkorting: vss).

Different op wielen

Op de website Wim Schermer zijn foto's te zien van de Different op wielen! Eigenlijk is het uiterlijk van de Different niet zo verrassend afwijkend ten opzichte van de huidige velomobielen terwijl er toch voorwielaandrijving en achterwielbesturing in zit. Een wolf in schaapskleren.
In de toerkap zit, evenals bij de vroegere toerkap van Sinner, een open ruimte bij de oren (zie ook Jan zijn vraag bij 'Weer een dag op kantoor'). *
Nog meer praat over de Different op Ligfiets.nl.
* deze redacteur vond het claustrofobisch met de Sinner kap en voelt meer voor de Bülk versie van hierboven (meer zicht).

Paris-Brest-Paris

We waren het bijna vergeten, maar na de Wereldkampioenschappen in Oostenrijk, start op 20 augustus de Paris-Brest-Paris.
Peter de Rond is hiervoor in training gegaan met behulp van diverse brevetten.

Controleren van de sporing

Deze keer een extra lange aflevering van Jan van Velomobile World over het controleren van de sporing (maximaal 1 à 2 mm toespoor -toe-in).

Opbouwen uithoudingsvermogen

Twaalf jaar geleden kwam de docent thuis met hoofdpijn. De enige manier om de pijn te verminderen is liggen ('Nederlands').
Zou een aangepaste trike haar in staat stellen haar fietshobby vanuit een half liggende positie te hervatten en haar een niveau van vrijheid geven dat ze lang geleden was kwijtgeraakt? Nadat haar verhaal in de krant had gestaan, stroomde de donaties binnen.
En? Ze concentreert zich nu op het opbouwen van haar uithoudingsvermogen ('Nederlands') om haar tochten te verlengen.

Bijna niet gezien

Jakkes! Ik had deze kleine (fb) vandaag bijna overreden. 
Hij lag te zonnen in een uitzetvoeg op het pad en ik zag hem pas toen het al bijna te laat was. 
Ik zou me vreselijk hebben gevoeld als ik de slang pijn had gedaan.

Speciale Milan SL te koop

In Vraag en Aanbod staat een hele lichte Milan SL MK 3 te koop. Deze is niet alleen lichter van constructie dan de standaard SL, maar er kunnen ook personen tot 1,92 meter in! Bovendien is er ter beveiliging bij een klapband een vierde (skater-)wieltje aangebracht (maakt deze SL wel wat zwaarder). De SL is gewrapt in de kleuren geel en blauw.
Mocht de link niet meer werken, dan is deze Milan inmiddels van eigenaar gewisseld.

Snelste velomobiel

Dit is het snelste velomobiel ter wereld, althans, volgens de maker. Nu is Daniel natuurlijk altijd overtuigd van zijn gelijk, en vaak ook volledig terecht, maar zonder bewijs is dit natuurlijk wel een behoorlijk pittige uitspraak. Misschien dat we dit weekend al een indicatie van de potentie van de fiets krijgen (zie verderop: Aldenhoven), maar we zijn erg benieuwd of deze fiets (ooit?) bij Battle Mountain het snelheidsrecord van de Trisled All Overzealous (119,01 km/h) gaat verbreken.

Kettingrollen

Gisteren verscheen op de MeWe-pagina van Velomobiel.nl een bericht:
We waren niet tevreden met de beschikbare kettingrollen, dus besloten we een eigen versie te maken. Een solide behuizing omvat het tandwiel. Ze zijn gemaakt van aluminium en beschikbaar met 15, 19 of 23 tanden. Rubberen o-ringen verminderen het geluid en zijwanden voorkomen dat de ketting afloopt. We zijn zeer tevreden met de resultaten. Ze zijn per direct beschikbaar.

Aldenhoven

Dit weekend vindt in Aldenhoven het recordweekend plaats, waar we jullie een paar weken geleden al op hebben geattendeerd. Wie de reis hier naartoe niet kan of wil maken, kan wel live de doorkomsttijden en het blog volgen op DropLimits(.de). Nu maar hopen dat het weer, ondanks de niet al te beste voorspellingen op de zaterdag, een beetje meezit en de buien langs het terrein trekken.

Zoekplaatje

Het zoekplaatje was deze maand een pittige opgave. Dat we bij de redactie wisten dat de foto door Kevin O'Garro is aangeleverd, was duidelijk in ons voordeel. Omdat de fiets net was opgehaald bij de spuiter, gingen we ervan uit dat we de regio waar we moesten zoeken wel wisten. Met net dat kleine beetje extra informatie was het te doen.
De foto is dus gemaakt op de toerit naar de Francoisebrug, bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Dank ook aan de Rotte Rijders en anderen in de buurt, die zo lang het stilzwijgen hebben weten te bewaren, zodat andere lezers de gelegenheid hadden om zelf te puzzelen.

Reacties

MichielAdriaan op za 01 jul 2023 om 07:33

Mooi spul die kettingrollen van VM.nl ! Voor veel velonauten een te moeilijk onderwerp lijkt het wel, kettinggeleiding... 

ErikOnnes op za 01 jul 2023 om 15:20

Niet een ligfiets, maar wel heel bijzondere "wielen": https://youtu.be/Y5b0DKfhPc4

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.