Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Kerst, uitlijning, Korea, watervlo, duikfiets, velomobielen(?), verlichting, Tuna en Bülk, handleiding, DHZ, vergroening, pontje, uitvaart, zoekplaatje

Kerstig

Bill heeft zijn DF helemaal in de kerstsfeer (fb) gebracht voor de 'Santa Rampage Ride'. Alle kleurige leds zijn er met verpakkingstape opgeplakt.

Uitlijnen

Velomobiel.nl heeft een (eerste!) video klaarstaan waarin getoond wordt hoe de voorwielen van de Quest worden uitgelijnd.

Azië

Ook in Azië is er aandacht voor ligfietsen. Zo is er in Zuid-Korea een soort van Laidback Bike Report, die we qua opzet erg geslaagd vinden. Deze is zelfs ondertiteld, maar helaas hebben wij hier niet zo heel veel aan...

Watervlo

Deze week kregen we een paar foto's van Hans, om een keer als zoekplaatje te gebruiken. Behalve de zoekplaatjes, die we uiteraard nog niet laten zien, zat in zijn mail ook nog onderstaande bonusfoto. De foto is eind jaren '80 (als we goed gerekend hebben) tijdens een fietsvakantie in Zweden ontstaan.
We hebben intussen ontdekt dat van deze watervlo slechts ongeveer 70 exemplaren zijn gebouwd. De Waterbug is in de vroege jaren '80 ontworpen door Gary Hoyt en werden gebouwd door de gebroeders Harken. Ondanks (of dankzij) zo'n 350 pond lood in de kiel, blijft deze waterfiets rechtop drijven. Hoe snel en wendbaar deze Go-One te water is, is bij ons helaas niet bekend.
Hoyt-Harken Waterbug

Onderwatervlo

Bij onze zoektocht naar informatie over de hier boven vermeldde watervlo, kwamen we ook nog een sterk gelijkend onderwatermodel tegen. Of zou bovenstaand model toch niet voldoende drijfvermogen hebben gehad...?

Velomobielen

Ook al zijn de in deze video getoonde voertuigen wellicht interessante vervangers voor een (stads)auto, maar naar aanleiding van de titel hadden we andere (hooggespannen) verwachtingen van de clip...

Zien en gezien worden met de ligfiets

Verlichting is noodzakelijk op de (lig-)fiets. Voor het zien: hoe verloopt de weg voor je, wat is de staat van het wegdek. Maar even belangrijk is gezien worden door medeliggers.
Honza verteld over de basisbegrippen zoals leds, lumen (lm), Watt (W), accu's of batterijen of dynamo, lichtkegel van het voorlicht maar ook het achterlicht in deze eerste aflevering ('Nederlands').
Voor andere afleveringen behoor je een Premium Member te zijn.

InterCityBike met Tuna en Bülk

Tuna
We kregen bericht van InterCityBike dat de Tuna leverbaar is. Het is een meisje, deze Tuna. Of is het een jongen? In ieder geval is de Tuna een mooie uitbreiding in de velomobielfamilie.
De Tuna heeft vele praktische details zoals losneembare voorwieldeksels en bodemplaat. De voorwielen hebben een kleiner formaat dan tot nu toe gebruikelijk voor velomobielen, maar de bodemvrijheid is zelfs t.o.v. de DF wat groter.
Enfin, lees maar.
Mocht je een ervaringsbericht hebben dan kan je die hier plaatsen.
Bülk
Misschien was het al bekend dat de Bülk inmiddels ook leverbaar is bij InterCityBike, anders kan je hier kijken of testen of de Bülk wat voor jou is. Het eerste ervaringsbericht hebben we al gepubliceerd.
Ook de ervaringsberichten van de Bülk kan je hier publiceren.

Handleiding Bülk

Jens Buckbesch heeft voor de Bülk een eerste versie van de handleiding geschreven, zowel in het Duits als Engels.
Wat, naar ons inziens, ontbreekt zijn de verklarende foto's of tekeningen en het te gebruiken gereedschap, het is duidelijk geen gebruikershandleiding voor eigen onderhoud. Wel is een deel van de verklarende foto's of tekeningen te vinden op Velomobile World.

Leuke zelfbouw velomobiel

László heeft met coroplast zijn trike omgebouwd tot een velomobiel. Het is zijn eerste bouwsel.

Velomobile World vergroend

Ook Velomobile World is verder aan het vergroenen ('Nederlands'). Er worden meer zonnepanelen toegevoegd aan de bestaande installatie. Als het klaar is gaan ze van 80 kW (van mei dit jaar) naar 154 kW.

Pontje

Het pontje bij Nieuwer ter Aa, waar veel om te doen is geweest, blijft voorlopig in de vaart. Rijkswaterstaat vindt dat het pontje uit de vaart moet, "omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden". Op termijn zal het uiteindelijk worden vervangen door een fietsbrug.

Dienst

De familie van Paul Lelieveld heeft een video van de crematiedienst ter beschikking gesteld. Deze is toegevoegd aan het overlijdensbericht op onze site.

Zoekplaatje

En we zijn alweer aangekomen bij het laatste zoekplaatje van dit jaar. Een compositie passend bij het donkere jaargetijde, maar waar is dit?

Reacties

PietV op vr 16 dec 2022 om 13:40

Het Zuid Koreaans Laidback Bike Report is prima te vertalen. Ondertiteling aanklikken en automatisch vertalen van  Koreaans naar Nederlands.

MichielAdriaan op za 17 dec 2022 om 11:23

De Brompton wielen zullen de Tuna wel sneller maken dan de DF, daar twijfel ik eigenlijk niet aan. Met wielkappen ben je  ook af van lastig bereikbare ventielen (tenzij je de hele fiets kantelt of het wiel afneemt).
Maar ik heb eens zitten rekenen als zuinige Hollander.
De omtrek van een 406 wiel = 406+(2x32mm Urban) x pie (3,14) = 470 x 3,14  = 1.475,8 mm
Die van een 349 wiel = 349+(2x32mm Urban) x pie = 413 x  3,14 = 1.296,82 mm
Dat betekent dat je band 12 % sneller verslijt op basis van de omtrek. 
Maar waarschijnlijk nog meer omdat de klinkers van een fietspad een grotere tol eisen van een kleinere dan van een grotere buitenband...

J.Fliers op zo 18 dec 2022 om 08:06

 Catharijne kerk Utrecht?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.