Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Wintertips, -editie, -training, fietsgeschiedenis, kilometervergoeding, Britse regels, Milan, maximaal 20 km/uur, video

Wintertips

Saukki geeft tips om met de velomobiel te fietsen in echt winterweer.
1. Neem een vierwieler. 2. Neem achterband(en) met wat meer tractie en gebruik lekarme of lekvrije banden. 3. Hoe vreemd het ook moge klinken: geen toer- of racekap (bij stilstand bevriest de warme en vochtige lucht, en weg is het zicht). Gebruik daarentegen het schuimdekje samen met een muts, helm, skibril. 4. Kleding? Toch niet teveel aan, het is tijdens het rijden aardig warm. Overschoenen zijn dan wel weer gewenst tegen koude voeten door ventilatie. Wel extra kleding meenemen mocht je er toch uit moeten door bijvoorbeeld pech of sneeuw in de wielkasten. 5. Trapondersteuning is wel gemakkelijk. In de winter kan je toch al minder snelheid maken. 6. Uiteraard goede verlichting. 7. Drinken moet ook ondanks de lage buitentemperaturen (water in de thermosfles of de bidon tussen je extra kleding)! 8. Een haakse schroevendraaier om sneeuw op de zool van de schoen te verwijderen. 9. Rij niet bij slechte weercondities.

Maar winterweer dit jaar in Nederland? Het lijkt er voorlopig niet echt op.

Wintereditie Hollands Venetië

Er hebben 238 deelnemers meegedaan met deze eerste editie, maar of daar ligfietsers bij waren?

Fietsgeschiedenis

Wie vond de fiets uit? De Fransen zeggen dat het Michaux was en schijnen hun landgenoten Blanchard en Sivrac vergeten te zijn. "Nein" zeggen de Duitsers, het was de Baron Von Drais, iedereen weet dat. En dan zijn er nog de Schotten, die zeggen dat deze beweringen onzin zijn en dat de eer terecht toekomt aan onze Macmillan en zijn pedalen.
En dan is er ook nog een tekening van Leonardo Da Vinci, of…
Deel 1, deel 2 en deel 3. Of de discussie op Facebook.

Kilometervergoeding ANWB

De ANWB biedt zijn werknemers reiskostenvergoeding aan: 15 cent voor elke kilometer gefietst of gelopen, en 10 cent met de auto tot een maximum van 40 km. Ook krijg 10 % korting op de aanschaf van een fiets.
Zie Fietsberaad.

Britse regels

We weten dat paarden onvoorspelbaar reageren op onze fietsen. In Great Brittannië moeten paarden sinds deze week met maximaal 16 km/u en op een afstand van twee meter worden gepasseerd.

Ook zijn de Britse automobilisten sinds deze week verplicht om gebruik te maken van de 'Nederlandse greep' (Dutch reach) als zij uit de auto stappen. In het kort: de hand welke het verst van het portier is, moet de portierklink bedienen.
Zo draait het lichaam zodanig dat aankomend verkeer van achteren beter zichtbaar is. Zo moet het zogenaamde 'dooring', tegen de openstaande portier op knallen, voorkomen worden. De boete voor het negeren van deze regel is niet mis: € 1200.

Milan nieuwtjes

Velomobile Ottersberg laat een fraaie telefoonsteun zien op Facebook.

Ook kan Velomobile Ottersberg een luchtinlaat (fb) aanbrengen op de Milan.

Dagrijverlichting in Milan

Peter heeft voor de wat oudere Milan dan de MK7, dagrijverlichting aangebracht. Omdat de oudere Milans geen serviceluik hebben, moet daarbij in de velomobiel gedoken worden. Nou, niet van boven naar beneden. Je zet de Milan gewoon op de kop, op wat schragen.

Maximaal 20 km/uur fietsen in Amsterdam?

De Fietsersbond Amsterdam pleit voor 20 km/u op fietspad en zware, bredere (breder dan 75 cm) en snellere voertuigen moeten op de rijbaan (auto's rijden dan 30 km/u?).
Hoewel de redenen, te smalle drukke fietspaden (maximaal 2 meter) en ook met grote snelheidsverschillen, plausibel lijken te zijn, lijkt de Fietsersbond Amsterdam iets vergeten te zijn: hoe weet de fietsers hoe snel hij of zij rijdt? Snelheidsmeters zijn nog steeds niet verplicht op de fiets. M.a.w. hoe moet je dat handhaven?
Zie ook Facebook.

Wintertraining

Over ruim twee weken is er op zondag 20 februari de eerste wintertraining. De start is deze keer in Amsterdam-Sloten op de vernieuwde baan (twee weken later is de wintertraining in Alkmaar).
Het accent ligt die dag op een snelle ronde en een criterium. De snelle ronde is een individuele training. Het criterium wordt in twee runs verreden.

Selfie video

Jawel, weer een filmpje met een rijdende velomobiel. Met de Insta360 One X2 kan je blijkbaar uit diverse standpunten kiezen. Het levert bijzondere beelden op, totdat dat ook weer … oef … ja … weer … zo'n … filmpje krijgt.
Helaas alleen te zien op Facebook.

Reacties

tromp op vr 04 feb 2022 om 13:51

> M.a.w. hoe moet je dat handhaven?

Ik vermoed dat als je gemeten bent op 30km/u op het fietspad, dat je bekeurd wordt met als argument dat je geen kilometerteller nodig hebt om te weten dat je snelheid veel hoger is dan 20km/u.
Dat argument is al een stuk moeilijker te maken als je 25km/u gaat, dus ik denk dat deze regel alleen bedoelt is tegen de meest schrijnende gevallen.

Bietrume op vr 04 feb 2022 om 15:00

De ligfietsgeschiedenis beschreven in de blog bevat heel veel fouten. Het is bv algemeen gekend dat de "celerifere" van Sivrac een hoax is:
In 1817 liet de jonge Duitse baron Karl Drais in Frankrijk een octrooi registreren voor een machine die "velocipede " werd genoemd, in het dagelijks taalgebruik bekend als een draisienne.
Aan het eind van de 19e eeuw, na de nederlaag van 1870, vond de Franse journalist en kroniekschrijver Louis Baudry de Saunier het voor de Franse natie lonender om de uitvinding te dateren in 1790 en toe te schrijven aan een Fransman, in zijn Histoire générale de la vélocipédie, gepubliceerd in 1891.

Hij creëerde daarom een fictieve uitvinder, de Comte de Sivrac, en tekende de plannen voor de machine waarvan hij beweerde dat het de voorvader was van de draisienne: de célérifère.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Célérifère

PietV op vr 04 feb 2022 om 19:35

Nederland is een landje van pappen en nathouden geworden. Invoering van een landelijk regels voor 30 km/h in de bebouwde kommen wil men niet aan. Moeten de steden zelf maar regelen. Idem snorfietsers naar de rijbaan. Invoering helmplicht voor snorfietsers is van 01-07-2022 naar 01-01-2023 verschoven. De regels voor bromfietsen en snorfietsen gelijktrekken, zoals in diverse Europese landen zit er niet in.

Maximumsnelheid voor fietsers zou een uitkomst zijn. Snelheidsverschil is een groot risicofactor voor ongevallen. Snelheidscontrole voor fietsers is prima te doen. Onder de 100 km/h is de maximale meet afwijken van het meetmiddel 3 km/h. De maximale afwijking van de meting zelf 3% van de gemeten snelheid met de minimum van 3 km/h.
Dus bij een maximumsnelheid van 20 km/h is een overschrijding van 6 km/h niet strafbaar. Alles boven de 26 km/h wel. Een fietser ken het verschil tussen 20 km/h en 27 km/h. Of die fietser had op die dag toevallig goeie benen.

CV op zo 06 feb 2022 om 19:32

20 kmh als limiet slaat echt ergens op.

Ook omdat de 25 kmh limiet van de snorfietsen al jarenlang niet gehandhaafd wordt. Het % WOK bij de zeldzame controles is fors hoger dan het % covid testen wat positief is.

Slechte fietspaden moeten net als in Duitsland hun verplichte status verliezen.

BOW op di 08 feb 2022 om 13:09

Als er geen wet is die een snelheidsmeter verplicht stelt voor fietsen of voertuigen die als fiets worden aangemerkt dan zal verwacht moeten worden dat een bekeuring met succes kan worden aangevochten in een rechtszaak.

Ik vind het trouwens niet onredelijk dat een snelheidsmeter verplicht wordt gesteld voor fietsen waarvan redelijkerwijs wordt verwacht dat ze in praktijk sneller rijden dan overig fietsverkeer, dus zo'n 15-20 km/u maar op de weg tussen de auto's ben ik zowel als auto bestuurder als (snelle) fietser geen voorstander van. Op bergwegen ( in het buitenland dan natuurlijk ) al helemaal niet. Levensgevaarlijk. Alles om je heen heeft massa's van 1 tot 40 ton niet meegevend metaal. Wat moet een fietser daar ?

Tegenwoordig weegt zo'n (GPS ) snelheidsmetertje ( met overige functies ) een aantal gram. Bezwaren daartegen ( aantal gram of een onmeetbaar iets hogere luchtweerstand ) indien gereden wordt op de openbare weg beschouw ik als absurd. Die capriolen mag men bewaren voor racen op daarvoor aangewezen circuits.

CV op di 08 feb 2022 om 22:40

Tegenwoordig weegt zo'n (GPS ) snelheidsmetertje ( met overige functies ) een aantal gram. Bezwaren daartegen ( aantal gram of een onmeetbaar iets hogere luchtweerstand ) indien gereden wordt op de openbare weg beschouw ik als absurd.
Zoiets verplichten voor fietsers, dat is absurd.

Er zijn wel meer dingen die weinig wegen. Zoals een fiets... vergeleken met een auto.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.