Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Verlichting, trainen, winter, sporing, record, huisvlijt, efficient, België, kunst, Kerst, laatste reis

Eisen aan fietsverlichting?

De eisen (*) voor fietsverlichting zijn: voor wit of geel licht, achter rood licht, en beide moeten ononderbroken branden. En dat is het! Er zijn geen bijkomende eisen op gebied van kwaliteit, 'kaarslicht' zou al voldoende zijn…
Natuurlijk zou het al mooi zijn als de verlichting het op alle (!) fietsen doet en al aan is bij schemering (of ook als dagrijverlichting). Daarbij zou ook een altijd werkende, niet slippende, dynamo ook helpen.
Met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) wil de professionele fietsbranche in Nederland de aandacht vestigen op het belang van goede fietsverlichting voor verkeersveiligheid en comfort.

Wintertrainingen

We naderen het einde van 2019, dus ook eens even kijken wat het nieuwe jaar in het verschiet heeft:
Kom op, daar kunnen echt nog wel wat rijders bij!
Ben je nieuw op gebied van baanfietsen, dan kan je hier wat inspiratie opdoen, en anders is er ook ons lijfblad Ligfiets& 2019-4.

Winters velomobielen?

Is een velomobiel wel of niet geschikt voor de winter? Op YouTube legt Sauli/Saukki uit waarom hij zijn Quest in de winter laat staan.
In Denemarken heeft Søren Möller een wat genuanceerdere uitleg over dit onderwerp. Meer nog dan van het model velomobiel, is de geschiktheid afhankelijk hoe men 'winter' definieert. Wonende in ons ('s winters vooral) natte kikkerlandje, sluiten wij ons daar helemaal bij aan.

Instellen sporing

De sporing van een velomobiel draagt aanzienlijk bij aan het rijgedrag en heeft grote invloed op de haalbare maximumsnelheid maar ook op de bandenslijtage. Daarom is het raadzaam om eens in de zoveel tijd de sporing eens na te kijken op toespoor of uitspoor.
TorPedyellow heeft er een video over gemaakt, met spraak in het Duits, en ondertiteling in het Engels.

Nici

Op de website van Freilauf, een vorig jaar voor het eerst verschenen fietsblad in Duitsland, verscheen vorige week een artikel over de geslaagde recordpoging van Nicola (Nici) Walde.

Borduren

Hoe moeilijk is het om een logo om te zetten tot een borduursel? Nou, het kostte Ronny heel wat hoofdbrekens, naast het programmeren van de borduurmachine, want wat op papier goed lijkt, is als borduursel al vlot te druk (fb). Dus hier en daar wat weglaten, en soms wat toevoegen (fb).

Efficiëntst

Voor ons liggers zal het niet als verassing komen dat de velomobiel het energiezuinigste voertuig (fb) per afgelegde afstand is in een rijtje van fietsen, wandelen, trein, tram, elektrische auto's, enz.

Fietspaden België

De kwaliteit van de Belgische fietspaden is tussen 2011 en 2017 gestegen van 37,2% tot 43,8%, dus niet spectaculair verbeterd (fb). Maar misschien is de Belgische overheid sinds 2017 bezig met een inhaalslag.
Hoe zouden de percentages in Nederland bedragen?

Bandkunst

Wat doe je met lekke buitenbanden?
Nkwocha maakt van oude banden deze prachtige sculpturen (fb).

Kerstsfeer

Valerie heeft', naast 'oude bekenden', weer een aantal fietsonderdelen met kerstsfeer verzameld op Facebook: 'kerstbomen' (fb) en een 'kerstboom' (fb).

Afscheid Paul

Wim had al een stukje over Paul in ons lijfblad Ligfiets& geschreven. Hier de foto's van de ligfietsgroep LOL.
Ook de ligfietsclub Mooi Twente heeft een bericht gewijd aan het afscheid van Paul.
Tot slot heeft Anja ook via hun reisblog laten weten dat het jaar wel heel anders werd afgesloten dan verwacht, en dat het erg stil gaat worden op Heimwee naar de horizon...
* het woord wettelijk weggehaald, zie opmerkingen hieronder.

Reacties

A.C.B. op vr 13 dec 2019 om 15:12

Winter competitie
Ik probeer te komen aanmoedigen als ik fit genoeg ben na mijn Bestraling en Chemo die 4 jan afgerond moet zijn. Ik baal ervan dat ik niet op de baan mag (dokters advies) / kan (conditie) uitleven. Geen wind, geen tegenliggers, geen drempels alleen maar ..... snelheid!!!!
Sportieve groet Alexander M 5 M-Racer

PietV op vr 13 dec 2019 om 23:53

Weer valt de term "wettelijke eisen voor fietsverlichting". Nogmaals er zijn geen wettelijke eisen gesteld aan fietsverlichting. Dat is namelijk niet geregeld in de Regeling voertuigen. Verlichting op de fiets is dus niet vereist.
Wel zijn eisen gesteld in het RVV 1990 aan de fietsers. Zij moeten verlichting voeren. Ze mogen zelf bepalen hoe ze die verlichting regelen. Op de fiets of op de kleding. Wit of geel licht naar voren en rood licht naar achteren.

ovni op zo 15 dec 2019 om 18:22

Over verlichting ... er zijn nog een paar eisen. En die zijn van belang voor alle fietsen met meer dan 2 wielen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-fietsverlichting-en-reflectie-op-een-fiets

PietV op di 17 dec 2019 om 14:57

Er zijn geen verlichtingseisen voor fietsen op meer dan 2 wielen. Er zijn verlichtingseisen voor bestuurders op fietsen op meer dan 2 wielen. Er kunnen geen gedragsregels worden gesteld aan voertuigen. Wel aan fietsers. En niet voor alle fietsers op fietsen met meer dan 2 wielen, maar alleen voor fietsers op fietsen met 2 voorwielen.

§ 13. Gebruik van lichten tijdens het rijden:

Artikel 35 RVV 1990, lid 1:
Fietsers voeren tijdens het rijden bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd, verlichting overeenkomstig het tweede tot en met het vierde lid.

Artikel 35 RVV 1990, lid 3:
Op een fiets op meer dan twee wielen met twee voorwielen moeten aan de voorzijde twee witte of twee gele symmetrisch links en rechts van het midden bevestigde lichten worden gevoerd.

Geen kwaliteits- of kwantiteitseisen. En alleen tijdens het rijden, bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd. De overige tijd mag die bestuurder zijn fietsverlichting opbergen.

CV op vr 20 dec 2019 om 23:51

@ovi
Over verlichting ... er zijn nog een paar eisen. En die zijn van belang voor alle fietsen met meer dan 2 wielen:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-fietsverlichting-en-reflectie-op-een-fiets
Daar heeft het heel lang fout gestaan. Lange tijd stond daar dat je indien je fiets twee voorwielen heeft je "twee extra" koplampen moest hebben. Het is wel rap gecorrigeerd nadat ik daar over gebeld heb.

PietV op di 24 dec 2019 om 08:19

Die site van de Rijksoverheid is even vaag over als de wettekst betreffende gedragsregels voor fietsers.

"Heeft uw fiets 2 voorwielen? Dan moet u aan de voorkant 2 witte of gele lampen hebben; 1 links en 1 rechts van het midden van de fiets. Ze moeten allebei even ver van het midden af staan (symmetrisch). Verder gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets."

Er staat niet expliciet dat die verlichten aan de voorzijde vast op de fiets moet zijn aangebracht. Dat kan alleen geregeld kunnen worden in de Regeling voertuigen en daarin is geen fietsverlichting opgenomen. Die Regeling voertuigen is leidend als EG Richtlijn.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.