Lezing Sjors van Duren over fietsbeleid

Gepubliceerd op

De fiets als file-oplosser. Hoe zijn we zo ver gekomen? Een kijkje in de smakelijke keuken van fietsbeleid en fietsprojecten. Dit is heel in het kort waar Sjors van Duren de nadruk op zal leggen tijdens zijn lezing op vrijdag 6 oktober, 20:00 in Beers (bij Nijmegen). Zie het volledige bericht voor een uitgebreidere samenvatting.

Het grootschalige VeloCity congres dat dit voorjaar in Nijmegen gehouden werd was voor de meesten onder ons veel te tijdrovend en kostbaar om bij te wonen. Mede-organisator Sjors van Duren geeft ons echter op 6 oktober de kans om onze achterstand in te lopen! De samenvatting:

Fietsen is een ontspannende en gezonde activiteit. Sinds de jaren '70 is Nederland een echt fietsland - we investeren veel in de fiets en we zijn een van de veiligste landen te wereld op het gebied van verkeer. Iedere inwoner heeft een fiets. Toch knaagt er iets; het fietsbeleid in de laatste jaren is vooral gerealiseerd op het terugdringen van de files. Dat klinkt aantrekkelijk: fietsen heeft nut! Fietsen gaat mee in de vaart der volkeren. De (lig)fiets kan nog sneller, efficiënter en beter rijden.
Echter.... Is dat niet vreemd? Die fiets gericht op het sneller laten rijden van de auto. Op het gemak en comfort van de automobilist. Op een systeem dat niet direct duurzaam te noemen is, veel geld kost en veel ruimte inneemt? Waarom moeten we eigenlijk met zijn allen sneller gaan fietsen, functioneler? Verliezen we dan niet iets?
Sjors licht tijdens zijn presentatie toe hoe hij heeft gewerkt in deze context, hoe de fietsprojecten in de regio Arnhem Nijmegen in deze context zijn gerealiseerd en hoe misschien, heel misschien, het discours rond mobiliteit alsnog veranderd kan worden.

De lezing maakt deel uit van het herfsttreffen, maar kan ook door niet-treffengangers worden bijgewoond. Meld je aan via deze pagina (log in via ligfiets.net account).

Plaats en tijd:
Vrijdag 6 oktober
18:30 gezamenlijke maaltijd
20:00 lezing Sjors van Duren
groepsruimte De Tienmorgen
Broekkant 11
5437 ND Beers

[bericht gewijzigd n.a.v. reactie Belle]

Reacties

G op do 28 sep 2017 om 15:05

Iedere inwoner heeft helemaal niet een fiets. Dat is een fata morgana of wensgedachte of foute interpretatie van cijfers. Op het schoolplein waar ik wel eens kom hebben erg veel kinderen geen fiets, gaan daar ook niet mee naar school en nee, de ouders van deze kinderen hebben ook niet allemaal een fiets.

Belle op do 28 sep 2017 om 15:40

Toegegeven, dit is Ligfiet.net en het zou grappig zijn als de redactie consequent het zou hebben over toeligten, voorligten enzo maar doe toch maar niet.

twilwel op za 30 sep 2017 om 15:10

Oh? Ik heb niet het gevoel iets verloren te hebben met de komst van snelle velomobielen. Zonder deze zou ik niet fietsend naar mijn werk forenzen. Dat ik auto's sneller zou laten rijden klinkt heel vleiend maar nee, dat is een zeldzaamheid.

NoStress op ma 09 okt 2017 om 19:34

Grappig dat geen van de 3 reageerders hier aanwezig waren om het verhaal van Sjors aan te horen.
Ik heb veel respect gekregen voor zijn werk. Zoals vermeld lichte hij zijn manier van werken toe. M.n. de vele trucks die hij heeft toegepast om de fietssnelweg Rijn-Waalpad (Waar hij projectleider van was) onder de aandacht te krijgen van beleidsmensen en lokale bevolking. Ik kan het hier niet navertellen. Dan hadden jullie maar moeten komen luisteren naar zijn verhaal.

In dezelfde lijn wil ik Jos Sluismans noemen. Hij was als eerste benaderd als spreker, maar gaf de credits aan Sjors. Jos heeft jaren geleden een serie discussie avonden georganiseerd onder de noemer Mobiliteitsdebat. Daar kwamen diverse partijen uit diverse lagen van organisaties bijeen om naar elkaar te luisteren over het mobiliteitsprobleem rond Nijmegen/Arnhem. Mijn kaak viel op de grond van verbazing bij zoveel getoonde onwetendheid onder beleidsvoerende die vervoer in portefeuille hadden. Het woord fiets komt niet eens voor in hun woordenboek. Frans van Schoot heeft mij toen geleerd dat ik geduld moest oefenen. De bobo's moesten eerst 'gemasseerd' worden met dit voor hun onbekende fenomeen.

Nu durf ik wel te stellen dat zo'n Rijn-Waalpad een typisch resultaat is waar toen de eerst zaden voor gezaaid is. Het lijkt niets, maar is een enorme stap voor een begin naar iets groters.
Het autodenken wordt omdenken naar fietsdenken. Niet pro fiets en anti auto, maar de fiets als serieus te nemen en gelijkwaardige oplossing voor het mobilitietsprobleem.
Sjors van Duren heeft het volledig begrepen hoe je zoiets aanpakt, verkoopt en uitvoerd in de praktijk. Werkelijk bewonderingswaardig.

m66roepers op do 12 okt 2017 om 23:07

Ik had erg graag aanwezig willen zijn, maar helaas. Ik ben erg benieuwd naar deze lezing. De reactie van DF-XL 20 versterkt dat verlangen. Is er kans dat ik deze lezing ergens in uitgetikte of opgenomen variant tegen zou kunnen komen en waar dan?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.