Verbazingwekkende resultaten bandentest

Gepubliceerd op

Het blog van Wim Schermer geeft verrassende resultaten met een recent uitgevoerde bandentest.

De methode die door Wim is ontwikkeld om via de pendel een bandentest te doen is inmiddels algemeen geaccepteerd. Vooraanstaande andere testers maken inmiddels ook gebruik van deze methode.
De testen geven een duidelijk beeld binnen gecontroleerde omstandigheden van de "prestaties" van een band.

Vandaag verscheen via het blog van Wim een uitslag van een onderzoek naar onder andere de radiaalbanden van Michelin. Wij vroegen ons al een langere tijd af wat radiaalbanden zouden doen bij rolweerstandtesten. Wim Schermer suggereerde immers jaren geleden al bij een bekende fietsbandenfabriek om radiaalbanden te gaan maken en testen.
Inmiddels heeft fabrikant Michelin een radiaalband, maar die is blijkens de gegevens nog niet in de verkoop. Dat de testen overeen komen met de praktijk vertelt het blog ook, want Ellen van Vught reed al enorme snelheden met die banden.

Reacties

rene op wo 28 okt 2015 om 11:19

Het verbazingwekkende van de test was niet zozeer de snelheid (cq. lage wrijving) van de Michelin-banden maar juist dat die banden met latex-banden flink lichter lijken te lopen dat tubeless. Zie verder natuurlijk het blog van Wim.

jack op wo 28 okt 2015 om 14:46

Ja René... Inderdaad vreemd om te zien. Niet gehinderd door enig gebrek aan kennis van zaken lijkt het er bijna op dat een wat zwaardere banden relatief beter scoren. Hoe dat verklaart kan worden is mij onbekend. Maar ik ervaar bijvoorbeeld het type Kojak van Schwalbe al als erg licht lopend. Terwijl het uitgaand van de testresultaten niet een uitzonderlijk snelle band zou moeten zijn. Vast staat wel dat er met radiaalbanden fenomenale verschillen zouden moeten zijn. Ik ben bezig met een artikel voor Ligfiets& dat hier verder op in gaat.

G op wo 28 okt 2015 om 16:20

Volgens welke testresultaten is de kojak geen snelle band? de fietsersbond, die meent dat het een goed idee is om verschillende banden op dezelfde druk te vergelijken? Er zijn tests die een andere mening over de kojak ventileren.


Verder is inderdaad (ook) de factor gewicht op rolweerstand wel interessant. Leuk voorbeeld is de almotion: ronduit zware band, maar hij wordt toch over het algemeen ervaren (/getest) als een vlotte band. Niet zo extreem als GG's marketingpraat doet voorkomen, dat ligt voor de hand.


De supreme is ook een aardig voorbeeld: soepel en licht, terwijl veel mensen deze band als een stroeflopende band ervaren (ook op de maximaal aangegeven druk).

ssj3gohan op wo 28 okt 2015 om 16:47

Een lichtlopende band op een gladde ondergrond (en relatief hoge temperatuur) hoeft niet licht te lopen op iets ruwere ondergrond, en voornamelijk bij lage temperaturen komen er grote verschillen nog bovenop.

jack op wo 28 okt 2015 om 18:05

g., de allmotion band is een hybride band heb ik vandaag geleerd. Het wordt bij Schwalbe dan Dynamic Casing genoemd heb ik begrepen. Ik ben bezig met een artikel over ontwikkelingen. De Allmotion band heeft daarin ook een onderdeeltje.

En inderdaad, vandaag heb ik ook de legendarische Michelin 2011 band in mijn handen gehad, inderdaad een band met stijve wanden en helemaal niet licht! Maar toch is ieder team dat niet deze banden gebruikt bij een zonne energie race bij voorbaat kansloos.

NoStress op do 29 okt 2015 om 13:57

Leuk banden discussie! :-D Kan je eindeloos over OH-en en nooit uitkomen. Ieder denkt het zijne.

Een test omgeving zoals van Wim is mooi voor onderlingen vergelijk op rolweerstand. Kostbare informatie, een mooie basis om vanuit te gaan, daar zijn we het over eens denk ik.
Maar vergeet niet dat het alleen die 2 doelen dient. Rolweerstand meten en onderling vergelijken.
Dat zeggende is nog steeds een mooie conclusie die Wim ooit trok dat banden niet altijd op hoge druk dan wel op de opgegeven druk de minste rolweerstand geeft. Als je dan banden onderling gaat vergelijken ligt het heel genuanceerd en soms zelfs ver uiteen. Soms is de opgegeven druk niet de druk waarbij een band de laagste rolweerstand heeft is gebleken uit die testen.
Het is maar net wat jij belangrijk vindt en van een band verwacht. Dan zijn de gegevens van Wim wel prima uitgang materiaal. Maar uiteindelijk zal ieder een andere band kiezen en niet allemaal degene met de minste rolweerstand. Die hoeft n.l. niet altijd de lichts lopende of de snelste te zijn. Dat hangt altijd af van heel veel factoren. Simpel weg betrouwbaarheid of lekbestendigheid kan een goede rede zijn. Zoals bovengenoemde druk, lucht- en wegtemperatuur is van invloed en wordt meegenomen in de testen van Wim.Maar ook gebruikte rubbersoort, stijfheid en dikte van de band.
Ook daar is Wim door de loop van de jaren achtergekomen en neemt dat mee in de testresultaten en heeft daar zelfs nieuwe meetmethode voor bedacht (ijsvloer). Allemaal terug te vinden in de historie van zijn blog.

Een kanttekening heb ik wel. Interpreteren van de cijfers is al moeilijk genoeg en vergt inzicht. Maar ook de de tijdspanne waarover de metingen inmiddels plaatsvinden is erg lang. Er veranderd veel in de bandenwereld. Ik vind metingen van een paar jaar oud niet meer 1 op 1 naast elkaar gelegd kunnen worden met recente metingen. Ook niet na 'omrekening' na verandering van test methode en omstandigheden. Dat is niet geheel transparant in mijn optiek. Een meting staat, omrekingen kan data vervuilen.

Dat zeggend: wel interessant te zien dat een meting van dezelfde band (althans in naam of type) in het verleden vergeleken met de laatste persing, vaak verbetering oplevert in prestatie. Dat is gunstig voor de gebruiker. Maar ook leuk dat die oude metingen nog steeds hun waarde behouden.

Kom ik terug on topic, de Michelinband. Een specialistische band, met bijzonder eigenschappen, maar ook voor een speciale markt. Een solarrace met dit type rijden zegt absoluut niets over de eigenschappen voor een andere toepassing op 2 of 3 wielen. Ook ken ik mensen die specialist in recordrijden zijn maar niets van deze band willen weten. Niet vanwege de rolweerstand maar andere ongewenste eigenschappen. (Ik ga bewust niet in op details, of het standpunt verdedigen)
Zo blijft de discussie open. Wie roept? ;-)

G op vr 30 okt 2015 om 10:34

Oke dan. Na alle wijze woorden die al gezegd zijn.


Ik zet mijn kanttekening bij het zoeken naar de band met de minste rolweerstand. Gebruikers vinden dat (om begrijpelijke reden) een heel interessante eigenschap van de band. En mede daarom wordt hij ook getest. Er zijn niet veel test om er achter te komen hoe zwart een band is en blijft. Ik vind het heel interessante en waardevolle tests, maar nogmaals: een kanttekening.


In het verleden zijn er tests geweest waarbij de vittoria randonneur/voyager goed uit de bus kwam qua rolweerstand. Deze informatie is in veel achterhoofden opgeslagen. Ook heb je met een testrit al snel het gevoel: fijne vlotte fiets. Die neem ik. In praktijk blijkt deze vittoria een band met niet heel veel grip. Niet op vuil wegdek, niet op nat. Dat is een kwalijke eigenschap waar je achter kunt komen als het te laat is.


Ik kan mij overigens voorstellen (ik heb geen ervaring) dat weinig grip op een VM een positieve eigenschap is, omdat hij dan minder snel om zal kiepen echter zal gaan schuiven. De toepassing is relevant. Ook als het geen raceband is.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.