Flevobike Li-ion accu leverbaar

Gepubliceerd op

De Li-ion accu voor Velomobielen (Orca accu) die door Flevobike is ontwikkeld is nu leverbaar.

Op de site van Flevobike staat een artikel over dit nieuwe product. Met name de voor- en nadelen van Li-ion accu's zijn interessant om te zien.

Omdat het artikel ook voor grammenjagers interessant kan zijn hebben we de makers gevraagd naar een vergelijking met gewichten van andere typen accu's. Dit om een vergelijking te krijgen met deze nieuwe accu die slechts 620 gram weegt.
Het antwoord:
"De vergelijking met andere typen accu hangt ook een beetje van de behuizing af.
Een accu met dezelfde capaciteit zou ongeveer het volgende wegen in:
NiMh 1200 gram
NiCd 1460 gram
PB 2430 gram

Heb je dus een loodgel (Pb) accu kun je in theorie bijna 2 kilo besparen!

Reacties

RodePioneer op za 12 mrt 2011 om 11:44

Hier word wel een tikkeltje gebocheld met getallen. Ik vergelijk even met twee andere accu packs NiMH.

[p]
[B]GP[/B]
12 penlights type NiMH GP 2700 (2.6 Ah). Incl houder wegen deze 419 g voor 12*1.2*2.6 = 37.4 Wh. Twee van deze houders zijn samen 840 g voor 74.9 Wh. Dat is slechts 240 g meer dan de accu van Flevobike en zeker niet de 1200 g die zij voorspiegelen.

[p]
[B]Varta[/B]
12 penlights varta ready to use, 2.1 Ah, Incl houder wegen deze 377 g voor 12*1.2*2.1 = 30.2 Wh. Twee van deze houders zijn samen dus 754 g voor 60.5 Wh. Ook dit is grof minder dan de 1200 g waarmee Flevobike zich rijk rekend.

[p]
[B]Vergelijk[/B]
Vergelijkend kunnen we stellen dat de Flebobike accu 8.5 g/Wh weegt, de GP's 11.2 g/Wh en de vartas 12.5 g/Wh. De NiMH accu uit het voorbeeld hierboven kost 16.4 g/Wh.

[p]
Het had de redactie gesierd om dit even na te rekenen in plaats van het antwoord van Flevobike klakkeloos over te nemen en reclame kanaal te spelen.

[p]
[B]Conclusie[/B]
Tot slot is het natuurlijk wel een ontzettend mooie accu die een goede capaciteit heeft. Helaas is de spanning te laag voor mijn toepassingen. De indicatie leds zijn ook wel echt meerwaarde. De winst in gewicht is echter minder dan ze voorspiegelen.

(Niet langer geregistreerd) op za 12 mrt 2011 om 12:06

Heel mooi spul wat Flevobike maakt. Maar als echte grammen jager is er zeker nog veel meer te besparen. Ik zelf heb voor mijn Mango 3s lipo's van 3200 mAh a 215 gram per stuk. Doe daar nog even de lipo save en power convertertje bij (naar 6V) kom ik op totaal uit met 2 Lipo packs parallel van rond de 450 a 460 gram. Da's nog eens 160 gram lichter. Het mooie is ook dat dit setje erg plat is dus makkelijk ergens weg te leggen op de bodem onder de stoel. Dit setje gebruik ik al bijna 3 jaar, zonder problemen. Wel heb ik een lader met lipo balancer en onderhouds programmas.

jack op za 12 mrt 2011 om 13:06

@Rodepioneer

De redactie is geen techneut en al helemaal niet op het gebied van electra. Dank dus voor de aanvullingen die hier als reactie zijn gepost. Overigens is de redactie ook niet bang om commercieel getinte boodschappen te plaatsen en om dus reclame kanaal te zijn voor interessante nieuwe ontwikkelingen. Hier is uiteraard wel een duidelijk onderscheid in de berichten over nieuwe kleurstellingen enzovoort

Andre op ma 14 mrt 2011 om 09:01

@rode pionier
De gewichten heb ik herleid met gegevens die ik op internet heb gevonden b.v. hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oplaadbare_batterij maar ik heb meer sites gevonden die ongeveer op dezelfde waarden uit kwamen.
Het hangt erg af van de specifieke cel die je neemt, bij dezelfde afmeting en met nagenoeg hetzelfde gewicht heb je van de cellen die wij gebruiken uitvoeringen van 1800mAh tot 2700mAh bij penlights hetzelfde verhaal. Wij gebruiken de 2200mAh uitvoering omdat deze een betere levensduur zouden hebben en een stuk betaalbaarder zijn dan de 2700mAh uitvoering.

Onze accu heeft een capaciteit van 73,2Wh / 140Wh/kg = 522gram Onze accu weegt meer door de behuizing en de BMS die er in zit.
Een NiMh van 73,2Wh zou volgens de site van Wikipedia 73,2Wh / 60Wh/kg = 1220gram wegen.
Een NiCd van 73,2Wh / 50Wh/kg = 1464gr
Een PB van 73,2Wh / 30Wh/kg = 2440gr

De gegevens op Wikipedia zouden dus van geen kant kloppen dan?

RodePioneer op ma 14 mrt 2011 om 11:13

@Andre Vrielink:
Als ik de twee accus die ik heb vergelijk kom ik uit op:
Varta: 12*1.2*2.1/0.377 = 80 Wh/kg
GP: 12*1.2*2.1/0.419 = 89 WH/kg

Dit strookt niet met de 60 Wh/kg wat er op jouw gelinkte Wikipedia over oplaadbare batterijen staat. Iets verder kijken dan den neusch lang is levert het volgende op:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_battery : 30-80 Wh.kg
http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel-metal_hydride_battery : 30-110 Wh/kg
http://de.wikipedia.org/wiki/Akkumulator : 60-110 Wh/kg
http://de.wikipedia.org/wiki/Nickel-Metallhydrid-Akkumulator : ~ 80 Wh/kg

Mijn getallen vallen redelijk goed in de range die op alle behalve de door jouw gebruikte Wiki pagina's staat. Voor jouw vergelijking heb je een erg gunstig getal gebruikt.

Begrijp ik goed dat de lege behuizing en elektronica 98g wegen?

@redactie: ik vind gebrek aan kennis van een onderwerk een slecht argument om iets niet kritisch (te laten !) te oordelen.

henkdeleeuw op ma 14 mrt 2011 om 13:09

@Andre Vrielink: Wikipediapagina's zijn zo betrouwbaar als degene die de informatie erin heeft gezet. Zoals je aan de reactie van Rode Pioneer kunt zien, wil er ook tussen de ene en de andere wiki nog wel eens verschil zitten.

Ik zou dus eerder de zelf gemeten gegevens van een gebruiker vertrouwen dan die uit een wiki-artikel. Merk ook op, dat RP voor zijn 2700 mAh GP accu's slechts 2600 mAh berekent. Ik neem aan dat dat is omdat hij gemerkt heeft dat de accu's in de praktijk 2600 mAh halen, en GP dus een beetje overdrijft.

Bij Conrad vind ik een Panasonic loodaccu van 12V, 3,4 Ah (40,8 Wh).
Gewicht: 1,2 kg, niet de 2,4 kg die jij opgeeft.

De oplossing van Robert Blacquiere is nog een behoorlijk stuk lichter dan jullie pack, maar mist de mechanische en elektrische bescherming die jullie pack wel heeft. Dat is dus alleen aan te raden voor mensen zoals hij, die ruime ervaring met LiIon/LiPoly hebben, en zich terdege realiseren hoe ze met de risico's van lithium om moeten gaan. Voor "Otto Normalverbraucher" vind ik zijn oplossing te riskant, die zijn met jullie pack beter uit.

Mijn conclusie: jullie hebben een mooi accupack gebouwd, dat me voor de doorsnee gebruiker uitermate bruikbaar lijkt. Voor de echte grammenjagers kan het lichter, maar alleen met een stevige cursus "ontzag voor lithiumaccus".
Wel vind ik dat het jullie gesierd had als je voor de vergelijkmodellen praktijkwaarden genomen had in plaats van op een wiki-pagina af te gaan.
In de praktijk zijn andere accu-technologieen een stuk beter dan jullie hier doen voorkomen.

walter op ma 14 mrt 2011 om 16:46

Het ziet er mooi uit, maar als erkend grammenjager durf ik wel te beweren dat het niet geschikt is voor die doelgroep. Als grammenjager kies je om te beginnen voor verlichtingssystemen met veel lager vermogen. Een paar Wh is dan genoeg.
Bovendien wil je een accu die opgeladen wordt via USB. Tegenwoordig kun je daar namelijk echt alles mee opladen: telefoon, camera, tablet, noem maar op. Eén lader voor alles levert echt veel winst op.
Voor de echte grammenjager is bij mijn weten dit nog steeds de beste keus: http://www.owleye.com.tw/pro_smart-v.html

Andre op ma 14 mrt 2011 om 18:01

@iedereen
Om even een misverstand uit de wereld te helpen. Deze accu is niet bedoeld om een maar zo ligt mogelijke accu te hebben, dan had ik zeker niet voor zo'n royaal vermogen gekozen. Het idee achter deze accu is dat je een goede mix hebt tussen: gewicht, onderhoudsarm, prijs, zorgeloos in gebruik en voldoende capaciteit, ook als je een keer wat verder weg moet als je woon werk verkeer.
Ik ben van mening dat we in dat opzicht een nette accu voor een nette prijs aanbieden.

@rode pionier
Een beetje kinderachtig weer van je om nou meteen te zeggen dat ik niet verder gekeken zou hebben dan mijn neus lang is. Deze opmerking kan ook van bijna niemand anders dan van jou komen. Als ik de gemiddelde waardes van de door jou aangehaalde sites neem dat valt het erg mee met het verschil van de door mij aangedragen getallen. Ja inderdaad de NiMh accu's komen er in dat geval iets beter van af dan dat ik aangaf. En ga nou niet een NiMh accu van bijna het hoogte vermogen/gr. vergelijken met een meer gemiddelde Li-ion wat dat gaat natuurlijk niet op.

@Henk de Leeuw
40,8Wh is 1,83x lager dan 73,2Wh. Wanneer je 1,83 x 1,2kg doet kom je op 2,19kg dat klopt toch redelijk met wat ik schrijf volgens mij.

Andre op ma 14 mrt 2011 om 18:05

@Walter Hoogerbeets
Ik denk dat je een accu wil die je oplaad aan het stroomnet (USB levert standaard maar 500mA en dat is wat weinig om een accu van 6,6Ah op te laden) Vervolgens wil je met je accu al je USB apparaten weer op kunnen laden. Van daar ook dat we dat in de Orca als optie aanbieden een USB plug van 1000mA

mars op ma 14 mrt 2011 om 19:09

Met een zogenaamde USB oplader kun je makkelijk 10 W leveren. Alleen de USB uitgang van een PC heeft standaard 500 mA, oftewel ca. 2.5 W.

RodePioneer op ma 14 mrt 2011 om 19:22

@Andre Vrielink: Ik wees er alleen op dat de data die gebruikt waren niet kloppen. Jij reageerde met "Deze opmerking kan ook van bijna niemand anders dan van jou komen." Als jij daar een aanval op mijn persoon van wilt maken zegt dat meer over jou dan over mijn argument.

Je zegt dat je wel verder gekeken hebt dan je neus lang is. Dan heb je blijkbaar heel bewust met de lage waarden gerekend. Waarden die niet zitten in batterijen die je nu gewoon in de winkel zou kopen. Niet verder kijken van je neus lang is is slordig. Bewust het laagste getal pakken vind ik persoonlijk oneerlijke weergave van de feiten.

Tot slot schrijf je "En ga nou niet een NiMh accu van bijna het hoogte vermogen/gr. vergelijken met een meer gemiddelde Li-ion wat dat gaat natuurlijk niet op.". De accupacks die ik gebruik zijn behoorlijk standaard en zeker niet absurd duur. Zie Conrad:
http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=250803 en
http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=250718 . Conrad is zeker niet de goedkoopste plek om deze accu's te kopen. Het zijn zowel qua prijs als qua capaciteit niet het allernieuwste en allerbeste wat je kan kopen. Daarnaast ging mijn commentaar niet over hoe zwaar of licht jullie de accu gemaakt hebben, maar dat de weergave van het gewicht van een NiMH accu in het nieuws artikel niet klopte.

walter op ma 14 mrt 2011 om 19:31

@André Vrielink
Ik heb de indruk dat je je wat aangevallen voelt. Het ging om de bewering dat dit accusysteem interessant zou zijn voor grammenjagers. Die klopt gewoon niet, omdat 'wij' totaal anders bezig zijn. Mijn telefoonlader + alle verloopjes die ik nodig heb om andere zaken op te laden weegt 82 g. Lampjes zijn 35 g per stuk, inclusief bevestigingsmateriaal. Totaal 152 gram dus, dan heb je licht en kun je alles opladen.
Waarom je via een accu andere accu's op zou willen laden ontgaat mij. Eens in de paar dagen moet er een keer één van de apparaten aan het infuus, dat kan uitstekend tijdens de koffie of de avondmaaltijd. Dan voldoet dus een lichte telefoonlader + evt verloopstekkertje.
Hiermee kun je trouwens echt snoeien in de acculaderwildgroei: http://www.dealextreme.com/p/usb-powered-universal-cell-phone-battery-charger-keychain-with-auto-polarity-usb-5v-15264

henkdeleeuw op ma 14 mrt 2011 om 19:53

@Andre Vrielink: Mijn excuses voor de vergelijking met de loodaccu, daar heb je volledig gelijk. Ik had de 37,4 Wh van het NiMH pack van RP in het hoofd zitten, en zag over het hoofd dat je er daar twee van nodig hebt om de capaciteit van jullie pack te halen.
@Andre Vrielink: Mijn excuses voor de vergelijking met de loodaccu, daar heb je volledig gelijk. Ik had de 37,4 Wh van het NiMH pack van RP in het hoofd zitten, en zag over het hoofd dat je er daar twee van nodig hebt om de capaciteit van jullie pack te halen.
De vergelijking door Rode Pioneer met NiMH-cellen van 2100 en 2700 mAh vind ik op zich wel reeel. Het zijn wel cellen met hoge capaciteit, maar nog steeds goed betaalbaar. Aan de andere kant: als je die 24 stuks 2700 mAh bij Conrad zou kopen (wat volgens mij nog steeds behoorlijk veel gebeurt), dan zou je inclusief lader niet zo heel veel minder kwijt zijn dan voor jullie pack. En dan zit je ook nog met 24 losse cellen die je op moet laden (verantwoord snelladen van 12 cellen in serie valt tegen).
Dan gaan zaken als gebruikscomfort ook meetellen, en speelt er meer dan alleen verschil in gewicht of prijs. Maar dat gaf je eigenlijk zelf ook al aan.

Andre op ma 14 mrt 2011 om 20:56

Wij zijn bij Flevobike geen grammenjagers en dat heb ik ook nergens beweerd, wij willen goede, comfortabele, onderhoudsarme, logische kwaliteitsproducten leveren. De redacteur die op vrijwillige basis heel erg zijn best doet om ligfiets.net actueel en interessant te houden schrijft letterlijk:
Omdat het artikel ook voor grammenjagers interessant kan zijn hebben we de makers gevraagd naar een vergelijking met gewichten van andere typen accu's. Dit om een vergelijking te krijgen met deze nieuwe accu die slechts 620 gram weegt.
"slechts 620 gram" moet dan ook zien in vergelijking met de capaciteit. En nee! als je grammenjager bent moet je deze accu zeker niet kopen want daar is hij niet voor bedoeld.

Het kan handig zijn om via een accu andere accu's op te laden als je geen andere bron voor handen hebt, terwijl je aan het fietsen bent b.v.

walter op ma 14 mrt 2011 om 22:46

André Vrielink: "Het kan handig zijn om via een accu andere accu's op te laden als je geen andere bron voor handen hebt, terwijl je aan het fietsen bent b.v."

Je weet tegen wie je dat zegt? ;-)

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.