M5 ligfietsen 28/26 (onderstuur)

De klassieker van M5, een rank model dat nog altijd op handen gedragen wordt door een grote schare gebruikers. Het onderstuur is kenmerkend voor deze fiets en geeft de berijder een maximaal gevoel van vrijheid. De driehoeksconstructies in het frame geven de fiets een enorme stijfheid. Dit is een van de redenen waarom deze fiets zoveel ingezet wordt voor de wat "extremere" fietsvakanties.Prijsindicatie: vanaf 1740 euro

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op do 24 okt 2002 om 00:00

Sinds een tweetal maanden heb ik een M5 28-26 (tweedehands). Ik heb lang getwijfeld om deze te kopen, omdat een 26 voorwiel het toch iets moeilijker maakt om op- en af te stappen. Stilstaan lukt nog niet echt vlot (maar dit moet ik eerder aan het gebrek aan ervaring wijten): ik moet echt mijn been strekken om een voet aan de grond te krijgen, tenminste als ik blijf liggen. Als ik recht zit, geen probleem. Vertrekken is nog altijd oppassen. Maar een tip van een andere ligfietser : al zittende vertrekken en dan pas gaan liggen. Ik heb het geprobeerd en het is inderdaad al veel gemakkelijker. Ik kan wel (met mijn gebrekkige conditie) zonder problemen een kruissnelheid van 30 km per uur halen. Deze fiets is een plezier om mee te rijden, door de redelijk hoge zit ben je nog goed zichtbaar voor de andere weggebruikers en het onderstuur vind ik persoonlijk heel gemakkelijk. Een klein nadeel misschien: de ongeveerde voorvork: in 2 weken had ik al 2 stootlekken, zelfs al was mijn band tot 7 bar opgeblazen. Ik heb nu een nieuwe, iets bredere voorband geplaatst en tot nu toe niet lek gereden. Besluit: plezierige fiets om mee te rijden, je kan er zonder problemen redelijke snelheden mee halen en de eenvoudige vering achteraan is zeer effectief. Ik heb het me nog geen minuut beklaagd dat ik deze fiets aangeschaft heb.

(Niet langer geregistreerd) op vr 13 jun 2003 om 00:00

Bijna twee jaar geleden heb ik mijn M5 28/26 tweedehands gekocht. Sindsdien heb ik er 7000 km op gereden: dagelijks naar mijn werk (slechts 6 km enkele reisafstand) en zo nu en dan een fietsvakantie. Ik heb er wel het een en ander aan moeten versleutelen. Na 5000 km waren de wielen op. De Mavic-velgen zijn niet opgewassen tegen de Magura-remblokjes en waren helemaal uitgevreten! Ik heb met de oude naven en spaken nieuwe wielen gespaakt met Alesa Sputnik-velgen. Een nadeel van het 26" voorwiel is dat er alleen 1"-racebandjes voor te krijgen zijn (Schwalbe); mountainbikebanden van 38 mm zijn te breed voor de voorvork. Doordat het voorwiel niet geveerd is, bestaat de kans zelfs bij een bandenspanning van 7 bar op lekstoten op slechte wegen (2x gebeurd). De vering van de achtervork bestaat uit twee uitlaatophangrubbers. De mijne zijn erg stug geworden en ik heb nog niet de juiste rubbers gevonden... als ze te dun zijn, scheuren ze uit heb ik al ervaren. De lighouding op de 28/26 is helemaal achterover, veel meer dan op de meeste andere ligfietsen die ik ken. Dat is heel prettig, maar in stadsverkeer een nadeel: achteromkijken is onmogelijk en een spiegel daarom onontbeerlijk. Door de hoogte is op- en afstappen ook een belemmering in druk stadsverkeer; bij stoplichten blijf ik het liefst liggen, terwijl ik mij aan het paaltje met de meldknop vasthoud. Dat vergt enige oefening, want het eerste half jaar greep ik nogal eens mis, met alle gevolgen van dien... In bergachtig terrein lukt het om nog vrij steile hellingen te beklimmen. Naar beneden is een sensatie: de fiets loopt heel licht, weegt zelf weinig en de vlakke lighouding zorgt voor een minimale luchtweerstand, ruim 70 km/uur is hierdoor geen enkel probleem! Op de vlakke weg zijn de voordelen vooral bij tegenwind goed merkbaar, maar een kruissnelheid van 30 km/uur is eigenlijk normaal onder gemiddelde omstandigheden: met bagage! Inmiddels heb ik al heel wat andere ligfietsen bekeken en geprobeerd. Tot nu toe ben ik echter nog geen fiets tegen gekomen die mij beter bevalt! Dat betekent dat ik op dit moment bezig ben alle draaiende onderdelen te vervangen: tenslotte was mijn 28/26 tweedehands en begint er nu van alles te verslijten. Ik wil er graag nog een paar jaartjes plezier van hebben!

janbusser op di 14 okt 2003 om 00:00

Mijn eerste ligfiets! Een fel rode M5 26-28 tweede hands gekocht in 1994. Ontzettend veel plezier van gehad: woon-werk altijd even proberen een stukje 45km/u te halen, wedstrijden rijden overal in Nederland o.a. ’t WK in 1995, ‘s avonds en in het weekend tochten maken in de omgeving, op vakantie in de Ardennen, met ‘de liggende hollander’ in Toscane tot 73km/u in de afdaling, naar het WK2002 in Engeland, met de ligfietsslaaptrein naar de Provence. De laatste jaren had ik ook nog een M5 20-26 met voorvering voor mijn woon-werk en dus altijd eentje reserve om vrienden zonder op de ligfiets te zetten, al was ‘de liggende hollander’ in de straat. Gek genoeg heb ik dus lang M5 gereden met als enige nadeel dat ik bij het stoplicht maar net met het puntje van mijn schoen aan de grond kwam (ik ben 1,68m) of me aan een paaltje vast hield of m'n voet op de stoeprand zette of overeind moest komen of ben doorgereden en dat laatste heeft zo vaak tot gevaarlijke situaties geleid dat ik besloten had een andere ligfiets te kopen. Vorig jaar heb ik ze allebei verkocht en deze 26-28 aan iemand die net als ik nu op een Rainbow Lyra rijdt!?! (zie mijn ook mij Lyra ervaring)

emgaron op zo 05 jun 2011 om 17:18

Deze fiets was ook mijn eerste ligfiets, in gebruik tussen juli 2010 en juni 2011 voor +/-3500km (vooral woon-werkverkeer). Op- en afstappen is inderdaad een beetje lastig in het begin vanwege de hoogte, maar om dezelfde reden hou je goed de overzicht in het verkeer. Het rijgedrag vind ik nog steeds prettig en nadat je het gewend bent fietst hij vrij ontspannen. Na huidige maatstaven is het geen racer meer - maar traag is hij ook niet, zeker niet voor zo een toch vrij hoge fiets. Knappe prestatie voor een ontwerp dat nu toch meer dan 20 jaar oud is. Hij zou van mij iets wendbaarder mogen zijn, maar dat is een stukje verbeterd sindsdien ik er een iets breder stuur op gemonteerd heb. Op deze manier heb je wat meer ruimte voor je bovenbenen en kun je het stuur net even iets verder draaien. Een ander mogelijk naadeel is de vering - de rubbertjes slikken wel een beetje wat oneffenheden, maar niet al te veel. Ik heb echter wel gemerkt dat nieuwe rubbers aanzienlijk schelen - en gelukkig worden ze door M5 nog steeds verkocht Ook passen geen brede banden in deze M5 (32mm breedte blijkt zo een beetje het maximum te zijn met de 17mm velgen die er bij mij onder zitten). Ik heb uiteindelijk voor en achter 32mm Continental Sport Contact gemonteerd - daarmee vond ik het comfort best aardig. Mijn conclusie: ook al ben ik zelf inmiddels aan iets lagers toe blijft de M5 28/26 een fijne fiets en is - ook omdat hij tweedehands enigzins betaalbaar is - een prima instapfiets (voor de wat langere mensen...).

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.