M5 ligfietsen Shock Proof 559 CrMo

De Shock Proof 559, met recht de meest volwassen tour- en forensfiets. Met zijn 26" wielmaat bent u verzekerd van een lage rolweerstand, een groot rijcomfort en een enorme bandenkeuze. Deze "grotewielenfiets" is voortgekomen uit de M5 Shock Proof, ons succesnummer. Deze was al verkrijgbaar in vele versies: Mono Blade, Mono Shock, Duo Shock, met hoge of lage velgen, wielmaten ETRTO 451 en 406.

De balhoofdhoek van de SP 559 is ongewijzigd, maar de wielbasis is met zo'n 6 centimeter verlengd tot 119 cm. Samen met het grotere gyroscoopeffect en de 25% grotere wielomtrek zorgt dit voor een geweldig rijgedrag, gekoppeld aan een nog lagere rolweerstand.

Met een zithoogte van 48 centimeter is de 559 versie zo'n 8 centimeter hoger dan de Shock Proof 451 uitvoering maar is het ook met de 559 uitvoering nog altijd zeer gemakkelijk af- en opstappen. De 559 achten wij geschikt voor berijders met een binnenbeenlengte vanaf 80 centimeter.

De zithoek is instelbaar van 21 tot 28 graden middels een snelkoppeling aan de bovenzijde van het veerelement en/of door toepassing van verschillende lengtes veerelementen. De balhoofdhoek is instelbaar van 69 tot 73,5 graden.

Zithoogte : 48 cm.

 Prijsindicatie: € 2.950,00

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op wo 02 jan 2008 om 00:00

Ik heb de fiets nu zo'n anderhalve maand (duizend kilometer gefietst) en ik ben echt onder de indruk van deze fiets. De eerste week reed ik al serieus sneller dan op mijn gewone fiets, maar het lijkt erop dat het nog steeds sneller gaat. Bij windstil is 28km/h gewoon ontspannen fietsen met nauwelijks krachtzetten. In verhouding tot andere 26'' ligfietsen waarbij je hoger zit (bijv. Optima Orca) is het wegrijden en stoppen toch echt makkelijker omdat je gewoon iets lager bij de grond zit. De positie van het bovenstuur is ook erg prettig: Eigenlijk liggen je armen min of meer op je buik. Je kan zelf kiezen hoe je de fiets uitrust met techniek (tegen meerprijs natuurlijk). Ik heb zelf gekozen voor hydraulische velgremmen vanwege remkracht en minimaal onderhoud. Verder heb ik een voorderailleur met drie tandwielen. Op dit moment gebruik ik alleen nog maar het middelste blad maar binnenkort zal ik toch het grootste blad moeten gaan gebruiken want ik ga steeds sneller. De achterderailleur kan je in alle standen zetten onafhankelijk van voorderailleur vanwege de kettinglengte). Er is ook een glas/epoxy tailbag op gemonteerd (met standaard slot). Dat is erg makkelijk omdat je dan een heleboel fietsspullen in de tailbag kan laten en niet steeds alles mee moet nemen. De tailbag is wel krasgevoelig, maar een eenvoudig flesje zwarte autolak doet wonderen. Standaard zit er een achterlicht op en een klein strookje reflectie materiaal. Om zichtbaarder te zijn in het verkeer heb ik er 3M scotchlite reflectie bij geplakt (Rood reflecterend achter, wit reflecterend aan de zijkant). Het klapperen van het deksel van de tailbag heb ik opgelost door wat isolatiemateriaal erop te plakken.

(Niet langer geregistreerd) op wo 23 mrt 2005 om 00:00

Ik heb sinds november 2004 een M5 Shockproof 599. Hiervoor had in een M5 Streetlegal 28-20. Behalve het feit dat die aan vervanging toe was, wilde ik graag iets meer comfort, want met zo'n klein voorwieltje waar je bij de 28-20 bijna bovenop zit voel je alle hobbels en kuilen wel erg goed. Daarnaast wilde ik weer een snelle en hoge fiets om voldoende zichtbaar te zijn en om zelf voldoende te kunnen zien. Twee wielen van hetzelfde formaat leek me ook handig en dan blijft er niet zo heel veel keus meer over: Rainbow Lyra (onderstuur), Nazca Pioneer (onderstuur) en de M5 Shockproof 599 (De Seiran was nog niet leverbaar). Na deze drie fietsen geprobeerd te hebben vond ik de M5 er met kop en schouders bovenuit steken, vooral qua stuurgedrag en qua snelheid. Daarnaast vond ik de M5 ook mooier dan de Rainbow en de Nazca, maar hij is helaas ook fors duurder. Na de proefrit bij Ligfietswinkel Amsterdam op de race versie van de Shockproof 599, viel de eerste aanblik van mijn fiets wel een beetje tegen. De spatborden, de bagagedrager en de gewone voorvork die ik besteld had om hem geschikt te maken voor woon-werk verkeer geven de fiets een heel ander aanzicht. Minder gelikt en minder snel. Maar, terwijl je fietst merk je dit verschil nauwelijks en hij fietst dus echt erg lekker en vooral ook erg snel. Een wolf in schaapskleren zoals ze zeiden in de winkel. Iedere keer dat ik erop zit, geniet ik er weer van. Ik mis wel het relaxte onderstuur. Op deze fiets heb ik klik pedalen laten monteren en dat is ook een wereld van verschil. Dat kan ik echt iedereen aanraden. Toch nog een paar minpuntjes: de fiets is vrij zwaar en heeft een hoog zwaartepunt, waardoor het lopen met en het stallen van de fiets niet echt lekker gaat. Onderhoud van de ketting en de versnelling is ook onhandig omdat de trappers en het achterwiel ver uit elkaar zitten, maar dat geldt voor veel ligfietsen natuurlijk. Al met al een fiets die erg goed doet waarvoor hij gemaakt is: fietsen!

(Niet langer geregistreerd) op vr 12 mei 2006 om 00:00

Ik heb mijn SP 559 nu een maand en ik kan er maar één ding over zeggen ,dit is een fantastische razendsnelle fiets die mij als gegoten past(1.96m). De fiets stuurt strak en je gaat ongemerkt steeds harder.Afhankelijk van de wind komt 40 regelmatig op mijn teller. De vering kan je instellen zodat je steeds comfortabel ligt. Eèn ding is zeker, bij M5 weten ze hoe een ligfiets in mekaar moet zitten

(Niet langer geregistreerd) op za 22 jul 2006 om 00:00

Ben nu 2.5 maanden in het bezit van een Shockproof-559. Heb hem rechtstreeks bij M5 in Middelburg gekocht. Heel aardige mensen daar (zowel Bram Moens als Ronald). Ze nemen alle tijd voor je en geven goed advies. Ook boden ze aan om een shockproof-559 eerst een dagje te lenen alvorens te beslissen om tot aankoop over te gaan. Kreeg heel eerlijk advies over welke uitvoering en extra´s te nemen (sommige dingen op mijn lijstje werden zelfs afgeraden omdat ze naar inzien van M5 geen of weinig toegevoegde waarde hadden). Zelfs de 6 weken wachttijd werden door hun op een mooie manier opgevangen. Dit gebeurde door het op rustige tijden ter beschikking stellen van een 559 zodat ik toch al wat kon oefenen. De eerste kilometers gingen nog niet zo snel maar moet zeggen dat zowel het gemak als de snelheid elke rit duidelijk toenam. Op een reisafstand van 23 kilometer (enkele reis)is een gemiddelde (van deur tot deur) van 31 km/hr gemakkelijk haalbaar. Gemiddelde cruise-snelheid op lange rechte stukken is ongeveer 35 km/hr. Voor mij in ieder geval een hele openbaring. Verder moet ik zeggen dat de fiets zeer comfortabel rijdt. Heb de standaard ongeveerde voorvork genomen (op advies van M5) en moet zeggen dat dit qua comfort meer dan toereikend is. Mijn algehele conclusie is: -Een perfecte fiets (zowel qua snelheid, comfort als qua degelijkheid). Kortom bij M5 weten ze hoe ze een ´ligger´ moete maken. Hoop nog vele kilometers op deze fiets te ´liggen´.

(Niet langer geregistreerd) op wo 06 aug 2008 om 00:00

Heb de 559 nu 2,5 jaar in mijn bezit en ben nog steeds laaiend enthousiast over deze fiets. Mijn vrouw heeft er sinds een jaar ook eentje. Vorige week de ANWB-Noordzee-route (1b) gefietst. Ging met 2 sets banaantassen en een tentje perfect. Behalve bij het optrekken en het opgaan van een hellingkje geen echt snelheidsverschil gemerkt. Na enige dagen brak er echter een spaak in mijn mono-voorwiel (18 spaaks CXray). Deze spaken zijn niet echt gemakkelijk te krijgen. Geen nood echter, een telefoontje naar M5 en M5 stuurde dezelfde dag nog een aantal spaken + spaakspanner op. Had deze de volgende ochtend reeds in mijn bezit en na wat telefonische aanwijzingen was de spaak zo vervangen vervangen en de slag zo goed als uit het wiel gehaald. Conclusie: Behalve de zeer goede fietsen is ook de service van M5 perfect!!!!

J.Fliers op di 14 sep 2010 om 22:31

Zo'n half jaar geleden stapte ik over op een Shockproof 451 die ik tweedehands had aangeschaft en die voor mij een openbaring was, na die eerdere modellen een fiets waarop ik racefietsers bij kon houden. Toen drie kennissen van me onafhankelijk van elkaar tegen me zeiden " o, maar dan moet je die met de grote wielen eens proberen " was ik dan ook behoorlijk sceptisch. Tijdens de vakantie dan toch in Middelburg langsgegaan om er een te huren en een rondje Walcheren te doen, mijn geboortegrond ten slotte. Was wel even wennen met die 26 inch wielen, hiel wiel contact in de bocht waar ik met de kleine wielen gewoon kon doortrappen. Vooral bij lage snelheid even opletten. eenmaal gewend was ik wel onder de indruk, ook al is dit ook een Shockproof toch heeft deze fiets een heel ander rijgedrag. Stabiel en rustig en langs het kanaal door Walcheren fietsend probeer ik het, en ja, ik kan met losse handen fietsen. Later hoor ik dat dat vooral komt door de grote naloop van deze fiets ( deze wil maar een ding en dat is rechtdoor ) en dat dit afhankelijk van de keuze van de vork is. Ook had ik het gevoel dat deze fiets lichter liep dan de kleinere wielmaat, maar door het ontbreken van een kilometerteller op eigen en huurfiets kon ik dat niet vergelijken. Wel zit je iets hoger en merk je door de bredere wielbasis in combinatie met het grotere gyroscopisch effect dat de fiets enorm stabiel is. En zoals alle M5 ligfietsen zit de fiets als gegoten. Kortom als ik de fiets na zo'n 60 kilometer weer inlever ben ik onder de indruk van het comfort en rijgedrag. Maar ja, heb net drie maanden eerder een nieuw model aangeschaft, dus....! Twee dagen later staan er op ligfiets.net twee 559 fietsen te koop en dan kan ik het toch niet laten, ik koop de grote van de twee die precies mijn maat is. Een prachtige paars metalic fiets met 600 kilometer op de teller, enkelzijdige titanium voorvork zodat de ketting onderlangs langs het voorwiel loopt ( minder weerstand dan bovenlangs ), platte spaken in snelle hoge aero-velg, 18 in voorwiel 36 achter, Shimano 105 racegroep met triple voor en EBS duimremmen. Carbon dragertje maar geen spatborden of standaard. Kortom, een echt racemonster. Dit fietst nog wel even anders, niks met losse handen rijden, kleinere balhoofdhoek en dus nerveuzer, smalle racebandjes op 8,5 Bar en gebouwd voor pure snelheid. En snel is deze fiets, racefietsers bijhouden is veranderd in inhalen, mede door betere conditie en wat kilo's afvallen. Rij nu, hier zit wel een computertje op, eigenlijk vrijwel altijd 35 km kruissnelheid ongeacht de wind, gemiddeld betekent dit 33 tot 32 km per uur en dat terwijl ik voor mijn gevoel rustig toer. Als ik echt doorhaal dan zit ik op 42, als ik me kwaad maak is de 47 haalbaar bij het inhalen van een snorfiets en onder gunstige omstandigheden liep ik bij 52 tegen de grens van het bereik van de versnellingen aan. Deze fiets wil maar een ding, vooruit en snelheid. Dat merk je ook in het rijgedrag, stabiel gek genoeg tot zo'n 15 km dan wat nerveus tot 30 en daarboven steeds strakker, ligt bij 33 weer als een blok op de weg. Terwijl het dus ook nog eens een heel comfortabele fiets is, de flexibiliteit van de wielen met de achtervering en het stalen frame zorgen voor ruim voldoende vering en demping. En het leuke is dat als je wil deze fiets lichter (titanium frame ) kan worden uitgevoerd, of als stabiele vakantiefiets of voor woon werk-verkeer. Kortom een enorm veelzijdige fiets die in mijn ogen de ideale balans bezit van snelheid zonder comfort op te offeren. Zijn er dan geen nadelen? Ach, zwaarder dan 15 kilo maar daar heb je op het vlakke geen last van en hij kan lichter maar afvallen is goedkoper. Het gooi en smijt-werk in de bochten is moeilijker door de langere wielbasis dan bij de 451 wielen, maar met 30 de bocht door kan mits je niet onmiddellijk een tweede bocht de andere kant op wil. Al met al, inderdaad een fiets die doet waar die voor gemaakt is, fietsen, en je er tegelijk naar doet verlangen meer en vaker en verder te fietsen,

dnk1287 op do 20 jan 2011 om 16:58

Prima fiets voor woon-werkverkeer en langdurig toeren.Snel, comfortabel. Heb er nu 31000km op gelegen in 3.5 jaar (90% woon-werkverkeer, hele jaar door). 50km omrijden terug naar huis omdat het mooi weer is, is een keus die je probleemloos kan maken, je komt uitgerust thuis. Een gemiddelde van 31km/u op trajecten langer dan 30km is geen punt, ook bij langere tochten daalt dit niet. Wel jammer dat de poederlak op de plaatsen waar je dingen los en vastmaakt (de lugs voor de wielen, de schokdemperbevestiging), scheurt, waarna deze over grotere stukken loslaat.

J.Fliers op di 11 jun 2013 om 12:00

Update nu we twee en een half jaar verder zijn. Ondertussen bezig geweest met fine tuning van de fiets. Betere kettingrol erop gezet omdat de oude geheel tandeloos geworden was door het niet op tijd vervangen van de O-ringen, als je het hoort ben je te laat dus regelmatig checken! Omdat de teruggaande ketting onderlangs het wiel loopt dankzij de enkelzijdige voorvork wilde het stukje kettingbuis onder de stoel hier nog wel eens tegenaan tikken. Tie-wrapje met bijgesneden zwart gemaakte kurk erop als afhoudertje en de uitslag van de lange ketting is veel beperkter. Later nog verbeterd door een SRAM X7 derailleur als vervanging van de Shimano 105. Langere arm dus betere kettingspanning en veel trefzekerder schakelen, zeker in combinatie met de X0 draaischakelaars. Was een betaalbaar setje uit de aanbieding, hoe een X10 derailleur het doet daar ben ik ook benieuwd naar maar die is alleen al 4 keer duurder dan deze hele combi! Ook de trapas vervangen door een as met vierkante passing. Omdat ik voorzichtig met de knieën moet zij wilde ik korte crancks proberen. Goedkoop setje gevonden wat eigenlijk voor een kinder MTB was met 15 cm. crancks met geklonken stalen bladen (onverwoestbaar) om het betaalbaar uit testenVoordeel is dan ook nog dat je de voorbuis uitschuift en de hiel-wiel overlap met 5 cm. verminderd, dus eigenlijk nihil wordt bij mijn lengte, 1 m. 87. Inmiddels vervangen door bij Alligt gekocht stel van 15,5 cm. waar de oude bladen weer op staan, omdat ik continu in de twee hoogste verzetten reed. Het grootste blad was maar 42 tanden. Deze is ook veel lichter en beter afgewerkt, kortere crancks is voor mij echt een aanrader waarmee ik lichter en in hogere frequentie rondtrap. Nieuwe SPD pedalen omdat de combi's naar de tandem gingen, ook lichter, en dat merk je dus uiteindelijk ook echt in het fietsgedrag. Was verbaasd toen ik het goedkope zware cranckstel had vervangen samen met de nieuwe pedalen en de oude bladen. Het loopt als een zonnetje; lichter = soepeler en schakelt beter, al moest ik wel een stijghulpje voor de ketting op het grootste (buiten-) blad afkorten vanwege de andere maatvoering. Met ijzerzaagje en vijl, aluminium dus zo gepiept. Zit nog wel wat met de houding te zoeken, stuur zou iets dichterbij mogen maar dan moeten alle kabels vervangen. Zitje kan niet vlakker omdat de achtervering dan op de remarm komt van de raceremmetjes terwijl de verstelmogelijkheid hiervoor er wel is. Een probleem (-pje) dat je met V-brakes of schijfremmen niet hebt. Dus of bij Raptobike op de site de Tektro rem R725 aanschaffen die geen opstaande remarm heeft maar V-brakeachtig aantrekmechanisme, of de stoel iets (2 cm.) naar voren verplaatsen waardoor deze ook iets vlakker komt. Dit schijnt ook de stabiliteit nog te verbeteren las ik laatst. Of beide en de stoel ook iets omhoog laten komen door plaatsing van een tussenblokje zodat je én vlakker én hoger komt te liggen. Maar eerst gaan we de vering eens maximaal strak zetten, kijken hoe dat rijdt. Zo wordt een in mijn ogen fantastische fiets nog steeds beter, beter passend en meer eigen zonder aan flexibiliteit in te leveren. Op tocht met beperkte bagage? Stoel wat hoger, iets bredere banden, vering afstellen en je hebt een nette wegen snelle vakantie fiets. Met andere voorvork met schijfrem, MTB wielen en vette banden durf ik eigenlijk alle wegen wel aan, ook als er volop bagage aan de fiets hangt. Kortom, ik ben nog lang niet uitgespeeld met mijn 559. Wel ben ik ook benieuwd naar de M-Racer van M5 en de Carbon High Racer vanwege hun 28 inch wielen, misschien deze zomer eens kijken of ik die kan uitproberen want je moet wat te dromen overhouden!

J.Fliers op ma 02 nov 2015 om 11:15

Na twee jaar nog eens tijd voor een update; de Carbon High racer afgelopen zomer geprobeerd (zie aldaar) maar de Shockproof heeft ondertussen ook niet stilgestaan. Had een Carbon stoeltje op de kop getikt om te proberen maar dat bleek, ook al was het een L, toch te kort voor mij en zat niet lekker tussen de schouderbladen. Iets breder en 5 cm korter en helaas,dat was het niet, wel flink lichter en visueel ook erg fraai. Daardoor had ik echter wel de gelegenheid eens uit te proberen hoe het reed met het stoeltje meer naar voren geplaatst en dat beviel qua wegligging uitstekend. Dus het oude stoeltje teruggezet, een cm. of 3 verder naar voren geplaatst en door de stoelsteuntjes (tussenstukjes) van boven naar beneden te verplaatsen een vlakkere positie gecreëerd met een iets ander zwaartepunt (boven twee kortere terug geplaatst om de stoel vrij te houden van het frame). Wat meer gewicht op het voorwiel en daardoor iets directer stuurgedrag voor mijn gevoel, zonder dat het achterwiel merkbaar minder grip heeft. Omdat ik ook de achterrem heb vervangen door de Tektro R 725 zijaantrekrem (zie eerdere ervaring boven) kon de stoel sowieso nog een centimeter of wat vlakker waardoor de fiets toch nog een stuk sneller is geworden. Ook de vering staat nu bijna maximaal (voor driekwart) strak afgesteld en dat geeft ook weer een directer gevoel van de fiets met het wegdek, volgend jaar eens kijken als ik daar echt maximaal van maak hoe dat uitpakt! Omdat de knieën door overbelasting in het verleden (werk) mijn zwakke punt zijn heb ik vorig jaar, een verjaardagscadeau van mijn vrouw, twee Rotor Q-rings ovale kettingbladen geplaatst en gelijk maar achter nieuwe cassette en nieuwe ketting aangebracht. De oude waren nog lang niet versleten maar deze heb ik toen in een restauratieprojectje gebruikt. Helpt dat? In eerste instantie ging ik ook harder maar dat lijkt me onder normale omstandigheden vooral psygolochisch. Wel is het verschil merkbaar met optrekken, bij tegenwind en als je omhoog fietst. Nu zijn hier in de buurt amper hoogtes maar mijn topsnelheid op het enige klimmetje in mijn trainingsrondje is nu van 20 via 25 naar 30 gestegen, waarbij ik toen wel een stevige wind in de rug had want 27 is nu normaal als ik mijn best doe. Mijn cadans, het aantal omwentelingen, is voor een stoemper zoals ik altijd geweest ben mede in combinatie met de korte crancks enorm toegenomen naar 95-100. Deze zomer heb ik ook nog Bebop pedalen op de kop getikt en geplaatst, ook omdat die door hun wrijvingsloze free float de knieën minder zouden belasten. Ze staan ook iets dichter bij elkaar (hebben door hun vorm een lagere Q factor) en de plaatjes zitten wat meer onder de middenvoet zoals aangeraden op hun site. Is even wennen, je voeten lijken in het begin niet stil te willen staan maar 'rondjes' te willen draaien, maar net als bij de Rotor Q-rings voelde ik het al heel snel niet meer en het lijkt de knieën te ontzien. Al zou het maar illusie zijn, als je erin gelooft werkt het en het is ook leuk om er weer eens wat anders op te hebben zitten dan de standaard merken. Het oog/de geest wil ook wat! Conclusie: de fiets is nu zo ongeveer geheel aangepast aan alles wat ik maar zou kunnen wensen en rijdt als een zonnetje. De kruissnelheid ligt meestal op een knieveilige 32 km en dan is een afstand van 120 km geen probleem. Als ik eens een racefietsen wil volgen of inhalen omdat mijn ego gestreeld moet worden is 35-37 goed haalbaar maar zijn mijn knieën daar toch niet echt blij mee hoewel dat beter gaat naarmate het fietsseizoen vordert. Hetzelfde geldt voor langere afstanden dan 120, goed te doen maar een dag later voelbaar als zelfoverschatting. Maar ja, dat kun je de fiets niet verwijten. Bram Moens vroeg me na het uitproberen van de Carbon High racer of ik niet bang was dat de Shockproof nu tegen zou vallen in vergelijking, maar ik fiets er nog steeds met ontzettend veel plezier op, voorlopig ben ik hier nog steeds niet mee uitgespeeld hoewel ik nu wel weet wat (waarschijnlijk) ooit zijn opvolger zal worden!

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.