M5 ligfietsen 28/20

De klassieker van M5, een rank model dat nog altijd op handen gedragen wordt door een grote schare gebruikers. Het onderstuur is kenmerkend voor deze fiets en geeft de berijder een maximaal gevoel van vrijheid. De driehoeksconstructies in het frame geven de fiets een enorme stijfheid. Dit is een van de redenen waarom deze fiets zoveel ingezet wordt voor de wat "extremere" fietsvakanties.

Prijsindicatie: vanaf Euro 1680,-

Deze fiets is (mogelijk) te koop bij een van de volgende dealers:

Ervaringen

(Niet langer geregistreerd) op ma 24 nov 1997 om 00:00

Eerste indruk van de 20/28" USS: het stuur zat in de weg bij het pstappen (het zit even hoog als de voorkant van de zitting, zodat mijn ijen erop rustten). Maar toen ik eenmaal reed, ging het heerlijk. omfortabel ver achterover, lekker ontspannen en stabiel sturend (met de ingertoppen). Een opmerking: het lukte me niet in een bocht weg te ijden.

PGAKaagman op do 17 jul 2003 om 00:00

Na 8500 kilometer in een jaar vindt ik het tijd om hier even een verhaaltje te schrijven. Vorig jaar heb ik deze fiets tweedehands gekocht. De keuze viel op deze fiets omdat het een CroMo frame heeft (ik heb wat tegen aluminium en hij was goedkoop (f600,-)). Het betrof een Speedliner M5 met dus de wat goedkopere afmontage en een scheef frame. Er zitten bar-end shifters op en dat bevalt uitstekend. Ook met regen en handschoenen gemakkelijk te bedienen. Ik fiets dagelijks zo'n 40 km met de fiets zonder op het weer te letten. Mijn kruissnelheid ligt, als ik lekker doortrap tegen op 36.8 km/u. Als ik met een racefietser op fiets (ligfiets kom ik weinig tegen) ga ik rond de 40. Ook ben ik erachter gekomen dat om auto's in te halen je geen low-racer nodig hebt gewoon doorhalen tot de 41-42 en dat een paar kilometer volhouden (met een grijns op je gezicht) Het onderhoud doe ik voor het grootste gedeelte zelf. Grootste slijtage onderdelen zijn in volgorde van slijtage; remblokken, veerrubbers (preventief), ketting met tandwiel, banden, voorwiel en achterwiel. Gemiddeld heb ik elke 3 maanden een lekke band wat ik wel mee vindt vallen als je kijkt naar de staat van de fietspaden in Amstelveen en Amsterdam. Gemiddeld duurde een rit 45 minuten over 20 km. Mijn langste tijd was 2,5 uur. 3 lekke banden door een scheur in de buitenband. Hier kwam ik bij de tweede lekke band achter. Ook heb ik geleerd dat plakken in de kou en nattigheid niet goed gaat. Altijd minimaal 1 reservebinnenband meenemen en thuis plakken (is ook droog en warmer) Voordelen van deze fiets vindt ik het onderstuur. Lekker relaxed sturen. Het goede schakelsysteem, en door de hoogte overzicht. De mooie lijnen (ik rij er een met een driehoeksframe)en licht gewicht. Door de korte wielbasis is hij wendbaar. De kettingeleiding gaat door buizen en is bijna recht, hierdoor weinig verliezen en onderhoud. Nadelen zijn de niet standaard voorwiel (maar in verhouding tot het achterwiel wel goed van proportie). De gewichtsverdeling is niet optimaal, het voorwiel wordt teveel belast dat merk je bij hobbels, een dikke voorband is in verband met stootlekken aan te raden. Verder is de bevestiging van de bagagedrager aan de het subframe van de achterwiel niet solide. Bij normale forensen bagage in een rugtasje begeeft deze het om de drie maanden. Een M5 toptas bood uitkomst. De vering van voldoet ondanks (juist?) doordat deze er niet high-tech uitziet. Een volgende fiets wordt wellicht een echte M5 omdat ze hele mooie fietsen maken. Momenteel rijdt ik een M5 lowracer, dik tevreden over deze fiets binnenkort mail ik mijn ervaring over deze fiets. Helaas ben ik met deze fiets door een kleeflaag heengereden. Volgendekeer kijk ik wel uit met wegwerkzaamhden. Maar een mens doet rare dingen als het regent.

(Niet langer geregistreerd) op za 13 okt 2001 om 00:00

Waarom heb ik een M5, In het voorjaar van 1999 ging ik kijken bij Ligfiets Centrum Briele bij Ab Touw, omdat ik toch wel zin had om eens op een ligfiets te rijden leek mij gewoon heerlijk. Ik wilde meteen al met een onderstuur, waarom, na vele jaren op een racefiets te hebben gereden nu iets anders, dus een onderstuur en lekker liggen leek mij echt lekker en ja na wat vallen op opstaan ging het redelijk, een aantal weken later toch maar weer naar Ab Touw om er een te huren en hierna was ik echt verkocht zo heerlijk en vooral de rust die mij dat gaf. In overleg met Ab besloot ik om die fiets te kopen voor een redelijke prijs, Ab keek hem helemaal na en maakte er ook een bagagedrager op ook werden spatborden geplaatst voor de regen vooral voor je nek is dat een uitkomst. Een week later ging ik hem halen ,mijn ligfiets. Met mijn zwager hij met een racefiets en ik met de eerste ligfiets, kon mijn zwager maar net volgen doordat ik nog niet gewend was aan dat ding maar dat kom wel dacht ik. Nu ruim twee jaar later fiets ik er mee naar mijn werk, en heb inmiddels een kar (bob) gekocht om te trekken door nederland wat ik dit jaar voor de derde keer al heb gedaan, tussendoor ook wel eens een weekend weg met kar en tent, lekke banden rij ik vrijwel niet, ik kijk altijd eerst naar de banden en ga dan pas fietsen zo ben je natuurlijk nog niet zeker van geen lekke band maar het is wel fijn om te weten dat ze niet kaal zijn. Het materiaal van de fiets is nog in goede staat, alleen wil ik er in de toekomst andere remmen op laten zetten door Ab. Het is een prima fiets en zal niet anders willen, maar als er een betere is ja dan zal ik het wel doen de toekomst zal het uitwijzen. Voorlopig nog even met de M5. Paul Rosbach.

wimw op di 18 dec 2001 om 00:00

Tot nu toe de enige ligfiets (incl. Flevo's) waarop ik niet durfde opstappen. Je kunt niet een been aan de trapper en een been aan de grond hebben, dus je laat je achterover in het zitje vallen en het is meteen gaan.

peter_annelies op wo 03 apr 2002 om 00:00

Ik heb (alweer 4 jaar geleden) na veel proefritten gekozen voor de SpeedLiner uitvoering van de 2820/StreetLegal. Dit is m'n eerste ligfiets en wilde 'em gaan gebruiken voor leuke (mooiweer) toertjes. Het is een relatief licht en mooi fietsje dat gewoon heerlijk rijdt, ondanks de simpele vering, die goed genoeg werkt. Het is de SpeedLiner versie geworden omdat ik (na montage van spatborden, beter zitje, magura's en barend-shifters) niet meer wilde uitgeven dan f3000,-. Een "echte" M5 zou f1000,- meer gaan kosten. Van het toertjes rijden komt niet veel, maar des te meer het woon/werkverkeer, ondanks dat dit veel door de stad is. Het is gewoon veel te leuk om de ligger te laten staan (?). Het blijkt een uitstekende allround fiets te zijn die door de hoogte (ik pas er met m'n 1,80m net op) goed tussen het dagelijkse verkeer te gebruiken is. Regelmatig hangt er een Burley kinderkar achter en dit gaat ook zonder problemen, ook als het wat sneller heuvelaf gaat. Door het regelmatig gebruik valt wel de wat eenvoudige SpeedLiner afmontage door de mand: trapas, balhoofdlagers, voorderrailleur vervangen. De ketting en dus ook achterkransjes zijn vrij snel vervangen (1500km.) Door weer/wind gebruik was dit echter wel te verwachten. Weinig problemen met de veerrubbers (na 4 jaar 1 setje prefentief vervangen). Na aankoop bleek het frame scheef, maar dit is door de Liggende Hollander prima gericht. Tot nu toe ben ik dus zeer tevreden, ik zou niet weten welke ligger ik ervoor in de plaats wil hebben (wel natuurlijk erbij, bv. Hurri..., maar geen ruimte).

(Niet langer geregistreerd) op zo 05 jan 2003 om 00:00

sinds maart 2002 ben ik in het bezit van een tweedehands speedliner 28-20. in de zomer fiets ik regelmatig woon-werkafstand 2x30 km. De fiets bevalt uitstekend, voor boven windkracht 5 tegen is hij wat aan de hoge kant. Mijn kruissnelheid is ongeveer 25 km/u. Met een beetje wind mee kun je 35-40 km/u wel een kwartiertje volhouden. Voor het doel waarvoor hij is aangeschaft is het een uitstekende fiets zonder echte nadelen, al zou ik best een hurri willen proberen om te zien of het snelheidsverschil inderdaad zo groot is als ik denk.

reinout op do 03 sep 2009 om 00:00

Voor de vakantie in 2008 hebben we een follow-me koppeling aangeschaft voor een kinderfiets. Daarvoor heb je een achterwiel van 26" of groter nodig, dus voldeed de 20" flevobike niet meer. Toen heb ik tweedehands gezocht naar een fiets die goed op vakantie bruikbaar moest zijn, vrij goedkoop was en een groot achterwiel had. Uiteindelijk is dat voor 300 Euro een goed onderhouden oude m5 28-20 geworden. De stevigheid zorgde bij mij voor een goed gevoel omdat via de follow-me er een actief jongetje inclusief fiets rechtstreeks aan de achteras vast zit. En sommige fietsen hebben in de achterbrug toch een wat zwak punt qua starheid. Dat zit op de M5 wel goed! Ik ben niet zo van het fietsonderhoud en dan wreekt de derailleur zich toch snel t.o.v. de naafversnelling van m'n flevobike. Een goede naafversnelling wint het qua efficiëntie met gemak van een niet vaak onderhouden derailleur... In totaal best tevreden met deze oerdegelijke fiets. Zie http://reinout.vanrees.org/ligfiets/m5-28-20.html voor een uitgebreider verhaal.

Om een ervaring achter te laten, moet je eerst inloggen of registreren.