Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Spezi met Velion en Alleweder, bulktransport, Quest 3.0, omleidingsborden, bescheten, gestroomlijnde fiets, Alpha M9, Grenslandtour, 24-uur uitdaging, velomobielen duurder, Toertje, advies, zoekplaatje

Spezi 2024 was gewoon bomvol

Het was bomvol ('Nederlands'). Het zat vol met bezoekers. Het zat vol met exposanten. Het was vol met interessante speciale fietsen, ligfietsen, trikes, velomobielen. Het zat vol met een geweldige fietssfeer. De organisatoren noemden het zelf "De Nieuwe Spezi" in het persbericht, d.w.z. de Spezi die voor de tweede keer in Lauchringen in Zuid-Duitsland werd gehouden, in plaats van in Germersheim bij Karlsruhe.

Katanga met o.a. de Velion

Katanga toonde aan Laidback Bike Report de nieuwste versie van hun lichte elektrische voertuig (dit was voorheen de VM45) nu bekend als de Velion, de eerbiedwaardige WAW velomobiel en hun quadplatform genaamd de Pony4. We worden op de hoogte gehouden door CEO Stephane Boving over al het nieuws van deze Tsjechische krachtpatser op het gebied van ligfietsen.

Alleweder

David Massot heeft een van de originele velomobielmodellen nieuw leven ingeblazen en in kitvorm op de markt gebracht. De volledig aluminium Alleweder is meer dan 30 jaar oud, maar is nu gemoderniseerd. De prijs van de Alleweder zal ongeveer € 4000 bedragen, aldus Laidback Bike Report.

Bulktransport

Twilw(i)el heeft een oude fietstrailer gekregen, en maakt daar na wat reparaties dankbaar gebruik van voor een bulktransport (voor iets geheimzinnigs). Voor de bulktrailer rijdt, inderdaad, de …

Nog meer bulk

Northland Velo toont de 23 velomobielen van het eerste grote transport van velomobielen en de stress die dat met zich meebrengt (ook nog verkeerd bezorgt, werkt alles naar behoren voor aflevering).

Quest 3.0

John Williams van Velo-Ads is ook bij de Spezi geweest en heeft een interessant gesprek met Allert Jacobs over  de Quest 3.0. Allert laat in een fotoboek allerlei ontwerpfases passeren.

Omleidingsborden?

Een bord met aanwijzingen voor een omleiding voor fietsers worden soms geplaatst. En dan maar hopen dat de fietser niet de verkeerde conclusie (fb) trekt.

Hatseflats

Zit je op je gemak te bestuderen hoe de route verder verloopt, krijg je ineens een voltreffer.
Bron is het Velomobil Forum.

Gestroomlijnde fiets

Ars Technica ziet de toekomst met velomobielen: Vergeet racesturen, Ars probeert een volledig gestroomlijnde fiets ('Nederlands').
John Timmer:
'Mijn hersenen registreerden dat ik echt aan het fietsen was. Mijn voeten waren vastgeklikt aan pedalen, mijn benen draaiden aan crankarmen en die waren via een ketting verbonden met een van de wielen. Maar vrijwel al het andere aan de ervaring voelde verkeerd aan op een fundamenteel, bijna verontrustend niveau.

Ik zou een lange lijst kunnen maken van alles waar mijn geest moeite mee had, maar twee dingen vallen op als ik terugdenk aan de ervaring. Het eerste is dat ik, met uitzondering van mijn gezicht, de lucht niet over me heen voelde stromen toen de machine een lichte helling af vloog. Het tweede, gerelateerd aan het eerste, is dat er geen indicatie was dat de snelheid ooit zou afnemen als ik niet zou afremmen.'

Review Alpha M9

Josef (Jupp) Janning:
Het heeft me meer dan een jaar gekost om een video te maken over mijn ervaringen met de Alpha M9. Het is het perspectief van een rijder, niet van een knutselaar.
Met meer dan 10.000 km op de M9 voel ik me voldoende voorbereid om je mijn beoordeling te geven van de kenmerken, sterke punten en de weinige zwakke punten van de M9. Samengevat is het een fantastische velomobiel, waar ik liever mee rij dan in mijn DFxl of een van de andere fietsen/trikes uit die stal.

 Grenslandtour 2024

Vorige week zaterdag vond de achtste editie van de Grenslandtour (GLT) plaats, met 50 deelnemers in twee snelheidsgroepen. Deze tour is georganiseerd door Grensrijder.
Foto's (FB)
De GLT ging langs Konikspaarden en (niet op deze foto) Gallowayrunderen

De paarden waren in ieder geval, in tegenstelling tot wat we normaal als velomobilisten gewend zijn, helemaal niet schuw. In tegendeel: eentje heeft zelf geprobeerd of er ergens aan een velomobiel te knabbelen valt...! Na hevige protesten van de bestuurder, heeft het paard er gelukkig verder toch maar van afgezien.

24-uur uitdaging 2024 

Vorige week vrijdag startte om 12 uur de 24-uur. Wat 'live' berichten. De uitslag staat op Sporthive.
Foto's (en video)

Velomobielen duurder

Velomobile World ziet zich genoodzaakt om de prijzen van de velomobielen met 6,5 % te verhogen ('Nederlands').
Voor snelle beslissers is het mogelijk om een velomobiel voor de 'oude prijs' te verkrijgen, maar dan moet die velomobiel vóór 1 juli besteld zijn, met als aanvullende regel dat die ook vóór 1 december afgeleverd moet zijn.

Toertje?

De Fietsersbond Routeplanner vind je nu terug in de nieuwe fietsapp Toertje!

Advies

Waar we de afgelopen weken berichtten dat de NS 'afwijkende' fietsen uit de treinen wil gaan weren, kunnen we nu gelukkig melden dat de consumentenorganisaties in het Locov adviseren om dit niet te doen. Nu nog hopen dat de NS het advies overneemt. Het advies is trouwens als PDF hier te downloaden.

Zoekplaatje

We zitten weer (ruim) halverwege de maand, dus: waar is deze foto gemaakt?

Reacties

Fietsbennie op vr 17 mei 2024 om 14:09

Volgens mij is dit Thorn,
en op hetzelfde plein als volgende: 

 https://primary.jwwb.nl/public/i/q/u/temp-sinvpjoyepucpjfbnnqr/bpacz1/dscn1421jpg.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1921%2C1440%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=980&height=735

Bietrume op vr 17 mei 2024 om 14:47

De video over de Quest 3.0 werd op de Spezi van 2019 opgenomen...

Oliver op vr 17 mei 2024 om 14:58

Helemaal goed, Bennie! En jouw foto is inderdaad de andere kant op genomen.

raymonds op vr 17 mei 2024 om 15:32

Dit is inderdaad de Wijngaard in Thorn.
https://maps.app.goo.gl/MYsDVXycA6wKpPMN7

Ik herkende het meteen, alhoewel ik daar al zeker 25 jaar niet meer geweest ben. Hier kwam ik als kind wel eens met mijn ouders, ik ben iets zuidelijker opgegroeid. 

Balen dus dat ik niet de eerste was. 

Fietsbennie op vr 17 mei 2024 om 15:37

Dit dorp heeft onderweg van Vroomshoop naar Maastricht veel indruk op me gemaakt.
Ik wil nog wel vaker naar Limburg en ben er (v)laaiend enthousiast over.

Voor de liefhebbers hier het hele verhaal:
https://gerwinopdefiets.jouwweb.nl/2023/23-06-maastricht

Oliver op vr 17 mei 2024 om 16:07

Die indruk zal wel aan je achterkant zijn geweest, met al die klinkers... ;-)

BOW op za 18 mei 2024 om 15:24

Ik zie dat met al die slimme aanpassingen aan zo'n velomobiel als de velion gewoon niemand rekening lijkt te houden dat je niets kan zien door zo'n kap als het regent. En hem openzetten om eronder door te kijken er op neer komt dat je dat scherm net zo goed weg kan laten. Eigenlijk net zo goed geen kap hoeft te hebben, want regen of hagel in je gezicht krijg je dan toch. 

Wanneer - na jaaaaaaren - komt er eindelijk eens iemenad op het idee een ruitenwisser te maken op velomobiel ruit kappen ?? En het kan, want er bestaan zelfs ruitenwissers voor motorhelmen. ( en die hebben dat eigenlijk alleen aan lagere snelheden "nodig" ) 

En een dichte kap met ruitenwisser vergt ook een electrische ventilator, om aandampen te voorkomen. Geen raketwetenschap, ziets had ik voor mijn egen kap al gemaakt. Die ruitewisser was wat moeilijker ivm krassen van te zachte kunststof van velomobiel schermpjes. 

Maar o wee die tientallen grammen extra gewicht !!! Liever een ongeluk krijgen omdat je niets kan zien dan snelheid inleveren ! En liever hagel of regen in je gezicht dan en volhouden dat je in een fiets zit, ena dndere fietsers het slechter hebben dan jij,  dan er proberen een beter voertuig van te maken die ECHT kan concurreren met bescherming tegen slecht weer van een auto. 

Kennelijk is de kap om het hoofd se sluitpost van IEDERE velomobiel fabrikant. Dat zou beter moeten kunnen.




WimH op za 18 mei 2024 om 21:07

De laatste schrijver is helaas anoniem.

Hij/zij/hen is niet echt op de hoogte. Er bestaan al lang ruitenwissers voor vm-en.

Onder andere hier te koop: https://www.velomobileshop.de/p/wintervisier

Hoekie op za 18 mei 2024 om 23:51

@Ik zie dat met al die... ga naar https://ligfietsers.nl/ , maak een topic aan met je onderwerp en we laten een wereld voor je open gaan. Je hebt namelijk wat gemist.

Wilco op zo 19 mei 2024 om 16:35

Kijk eens hier voor ruitenwissers: 

https://strada191.blogspot.com/2015/02/ruitenwisser-op-de-sinnerkap.html?m=0

Hij was zijn tijd ver vooruit.

Hoekie op zo 19 mei 2024 om 23:14

Gelukkig zijn we verder, Wilco. Inmiddels >2 jaar geleden deze en meerdere varianten https://youtu.be/Rj8ZMKwn49M?t=128 

Oliver op wo 22 mei 2024 om 22:25

Qua jaren zijn we verder (goh, is het alweer zo lang geleden...), maar ik vraag me af of de oplossing van Erwin niet veel efficiënter/praktischer werkt. Ik heb zelf het wintervizier van Axel en ben zeker niet ontevreden, maar misschien dat ik de oplossing van Erwin eens op mijn 'oude' zomervizier ga uitproberen, om te kijken of dit niet handzamer is.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.