Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vaarwel Quest, luchtfietserij, helmen, zelf spaken, races in Helsinki in 1949, hoe werkt het proces nou, Augsburg TV, op reis, boetes, goed doel, wintercompetitie, Cycle Vision, A Race in the Park

Vaarwel Quest!

Sinds eind december worden er geen nieuwe Questen meer gemaakt. Deze verkooptopper stopt na 24 jaar, en dat doet Max ook pijn ('Nederlands').
In al die 24 jaar werd de Quest steeds verbeterd, zodat de oorspronkelijke Quest absoluut niet vergelijkbaar met de laatste versies van de Quest, behalve dan het uiterlijk.
Voorlopig zullen we de Quest nog veel rond zien rijden. Voor zover wij weten rijdt de Quest 1 nog steeds rond, zoals hier bij de wereldkampioenschappen in 2021.
Naast het broertje, of zoals u wilt het zusje, van de Mango: beide vaarwel. 

Luchtfietserij

Studenten van de openbare universiteit in Osaka, Japan, hebben een door mens aangedreven vliegtuig gemaakt, genaamd Tsurugi ('Nederlands'). De Tsurugi wordt aangedreven met behulp van een trapstel. De afstand die gevlogen werd, bedraagt maar liefst 9 kilometer op de landingsbaan van Nanki Shirahama Airport!

Behelpen met helmen

Wielrenners kijken toch blijkbaar met afgunst naar velomobielen, zo blijkt uit deze helmen voor de Visma ploeg. Commentaar kon niet uitblijven getuige deze op Instagram of deze op Facebook.
Hoe lang zal het duren voordat deze toegepaste aerodynamica verboden wordt door de wielerfederatie UCI. Nou daar hebben we niet lang op hoeven wachten.

Zelf spaken?

Je eigen wielen bouwen kan leuk zijn. Hier is een basishandleiding voor je volgende doe-het-zelf-fiets-, trike-, ligfiets- of chopperproject.

Races in Helsinki in 1949

Op Recumbent News laat Honza een ingekleurde film zien van de races in Helsinki in 1949 ('Nederlands')! Allemaal zelfbouw velomobielen (in het Fins: kinneri). Daarnaast is er ook nog een zwart-wit filmpje van de race.
Jammer is dat er sinds 2019 er geen races meer zijn in Finland.

Hoe werkt het proces nou?

Jan zijn dochter Hanna maakt ons wijzer over wat er allemaal gebeuren moet als er een opdracht voor, bijvoorbeeld, een velomobiel binnenkomt totdat deze het daglicht ziet.

Augsburg TV

Op Augsburg TV (a.tv) zien we Andreas die inmiddels een jaar in een DF rijdt. Daarnaast heeft hij zelf een aluminium velomobiel met trapondersteuning gebouwd.

Reizen met de velomobiel

Als je de titel van het artikel op Recumbent.news leest, zou je haast denken dat daar twijfel over mogelijk is. Maar al in de intro beantwoordt Honza de vraag met een duidelijk ja, iets waar wij het helemaal mee eens zijn. Er zijn natuurlijk wel een paar zaken die je van tevoren even goed moet overdenken.

Boetes

Heb je dat ook wel eens, dat je moet gniffelen om die arme automobilisten die zich beklagen dat de verkeersboetes weer zijn gestegen? (nee, natuurlijk niet: hou je gewoon aan de regels!) Vergeet dan niet dat ook voor fietsers de boetebedragen weer zijn gestegen!

Goed doel

Zo'n 5.000 km in 45 dagen. Dat is het doel van Tim Schroeder, die deze week is vertrokken om van San Diego naar Jacksonville (FL) te fietsen.
Dat wil zeggen, zijn eigenlijke doel is, dat zijn dochter geholpen kan worden. Eleyna lijdt namelijk aan het syndroom van Usher. Deze aandoening zal haar uiteindelijk waarschijnlijk blind en doof laten worden, want  er bestaat nog geen behandeling voor Ushersyndroom. Wel zijn er hoopvolle en veelbelovende ontwikkelingen naar een behandeling die de achteruitgang van horen én zien kunnen stoppen.
Met zijn rit hoopt Tim €50.000 voor Stichting Ushersyndroom bij elkaar te fietsen. Alles in de hoop dat er binnen afzienbare tijd een middel beschikbaar komt, waardoor Eleyna kan blijven zien en horen.

Wintercompetitie

Op 17 maart vindt alweer het laatste aflevering van de wintercompetitie plaats, nu in Apeldoorn, met om:
 • 12.30-13.00: inschrijven / baan regels (alleen schone banden+fietsen op de baan);
 • 13.00-13.30: warm rijden;
 • 13.30-14.30: tijdrit 1 km;
 • 14.45-15.30: criterium 45 min niet gestroomlijnd en half gestroomlijnd (un+partly faired);
 • 15.45-16:30: criterium 45 min gestroomlijnd.

Cycle Vision 2024

Cycle Vision vindt plaats op 21-24 juni in Amsterdam Sloten . De banen zijn geboekt. We zullen racen op de 2,5 km lange baan van Sloten en in de 200 m lange velodroom.
Vrijdag:
 • 20 uur de eliminatie race (na de registratie van de deelnemers vanaf 17 uur).
Zaterdag:
 • 10:00 1u tijdrit voor atleten;
 • 11:30 30 minuten forensenrace voor gelegenheidsrenners;
Velodroom
 • 13:00 clinic voor beginnende renners;
 • 13:30 warming up;
 • 14:00 200 m snelste ronde vliegende start (max. 4 ronden);
 • 15:30 1000 m paarsgewijze achtervolging staande start;
 • 17:00 verlaten van de wielerbaan;
 • 18:00 BBQ in de kantine van ASC Olympia.
Zondag:
 • 10:00 6 uurs wedstrijd voor gelegenheidsrenners;
 • 13:00 3 uurs wedstrijd voor gelegenheidsrenners;
 • 15:00 1 uurs wedstrijd voor gelegenheidsrenners;
 • 17.00 (?) uitreiking prijzen.
Inschrijven is op dit moment nog niet mogelijk!
Zie ook het Velomobil Forum.

A Race in the Park 2024

Na de “herstart” op kleinere schaal vorig jaar hebben de gebroeders Bentlage besloten om de A Race in the Park dit jaar opnieuw in een vergelijkbaar format te houden. 
De races vinden plaats op 3 augustus op het circuit “de Polderputten” in Ter Apel, net zoals afgelopen jaar. 

Reacties

WimH op vr 08 mrt 2024 om 13:13

Boetebedragen: voor €200,- een ritje op de snelweg is misschien best een keer leuk ;-) 

TheoVelomobiel op vr 08 mrt 2024 om 13:17

Met verbazing lezen wij dat de Quest productie is gestopt.
Wij overwegen dit wel en praten daar ook over met Velomobileworld, maar de definitieve beslissing is nog niet genomen. Dus de Quest kan nog steeds besteld worden.

Groet Theo, team Velomobiel.nl

PietV op vr 08 mrt 2024 om 13:38

Boetes. Die boetes gelden voor bestuurders van tweewielige fietsen. Voor bestuurders van trikes en velomobielen gelden de bedragen voor gehandicaptenvoertuigen zonder motor of de bedragen voor gehandicaptenvoertuigen met motor, waarvan de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer dan 45 km/h bedraagt.

haayman op vr 08 mrt 2024 om 14:55

sterker nog, Quest 0 rijdt ook nog rond in Deventer

lighans op vr 08 mrt 2024 om 15:46

Arjen, je bent me voor. Quest 1 rijdt in Rotterdam tegenwoordig . De huidige eigenaar is wat minder van het bloggen. ;)

Fietsbennie op vr 08 mrt 2024 om 16:05

Wel leuk, toen het nieuwe stuk A35 net klaar was rondom Almelo, heb ik een avond eens over het hele afgesloten stuk gefietst, over vers gelegd asfalt.

Wel een tip om je band te verwisselen op de vluchtstrook...
Verder mooie update weer!

Veloquest op vr 08 mrt 2024 om 16:26

Dat de boetes voor fietsers omhoog zijn gegaan maakt niks uit. Want daar word toch nooit op gecontroleerd. 

Wel ben ik blij dat de boete voor een bus niet voor te laten gaan goedkoper is dan voor een tram want een tram hebben we in groningen niet. 

PietV op za 09 mrt 2024 om 23:52

Dat op fietsers nooit wordt gecontroleerd is niet juist. Misschien te weinig Vorig jaar een toename van 84 gedode fietsers in het verkeer t.o.v. in 2021. Dat maakt fietsen tot de gevaarlijkste vervoerswijze per kilometer. Met 291 gedode fietsers, bijna 40% van alle geregistreerde verkeersdoden in 2022, is toezicht op fietsers zeker noodzakelijk. Ik hoop dat 2023 een gunstiger beeld zal geven. 

Hans Fix op zo 10 mrt 2024 om 07:26

Die fietsers worden hoofdzakelijk gedood door automobilisten. Helaas wordt er op automobiliste  ook vrijwel niet gecontroleerd,  en zolang de pakkans niet hoger wordt helpen hogere boetes ook niet.
Dus blijven we bijvoorbeeld met racende automobilisten zitten op parallelwegen en in woonwijken.  
Bellende automobilisten. Automobilisten  die zich niet aan gesloten verklaringen houden, etc etc.

PietV op zo 10 mrt 2024 om 09:57

Fietsers leggen de schuld bij ongevallen graag bij de automobilisten. Maar circa 70% van de dodelijke ongevallen bij fietsers is eenzijdig. Bij ongevallen met letsel ligt dat percentage nog hoger. Het gedrag van fietsers laat sterk te wensen over. Als een fietser schade of letsel ondervindt met de bestuurder van een motorrijtuig wordt die schade vaak verhaald op de eigenaar van dat motorrijtuig. Te vaak dwingt de fietser voorrang of vrije doorgang af, zelfs zonder richting aan te geven. Dat recht heb je alleen als het je wordt verleend. Rijd MONO en als het kan ook SOLO.

WimH op ma 11 mrt 2024 om 06:25

Piet Vis: "Te vaak dwingt de fietser voorrang of vrije doorgang af, zelfs zonder richting aan te geven."

Graag een verwijzing/link naar de bron die deze mening staaft.

PietV op di 12 mrt 2024 om 22:59

Wim, Over deze acties van fietsers is geen afzonderlijke registratie.  Wel 32 jaar ervaringen binnen de ongevallendienst en 18 jaar eigen ervaringen. Ook zaken met dodelijke afloop van fietsers die uit een overstekende groep worden gescherpt. De fietser ervaart dat de automobilist zeer oplettend is om te voorkomen dat hij geheel of soms gedeeltelijk opdraait voor schade en/of letsel bij aanrijding. Van die voorzichtigheid wordt door de fietser gebruik gemaakt door het gevoel dat ie voorrang of vrije doorgang krijgt.
https://www.anwb.nl/juridisch-advies/aanrijding-en-dan/aansprakelijkheid/voetganger-of-fietser

WimH op do 14 mrt 2024 om 20:03

Van die voorzichtigheid wordt door de fietser gebruik gemaakt door het gevoel dat ie voorrang of vrije doorgang krijgt.
Wederom een zeer persoonlijke stelling waarvoor geen enkel bewijs is.

Echt Piet, ik heb zelden zulke onzin in één bericht gelezen.
Stop met fietsen en ga lekker autorijden zou ik zeggen. 
Of ga dit soort berichten op een autoforum /-website zetten.

Ik ken geen enkele fietser die zijn of haar veiligheid/gezondheid in de handen(/voeten) van een automobilist durft te leggen.

PietV op vr 15 mrt 2024 om 15:04

Beste Wim, Mijn schrijven gaat niet over een persoonlijke stelling maar over feiten. De registratie van fietsongevallen is belabberd omdat bij meer dan 90% van die ongevallen geen motorvoertuig betrokken is. Vermoedelijk worden 500.000 fietsongevallen niet geregistreerd. Wel de dodelijke ongevallen waarschijnlijk voor meer dan 95%, de ernstige gewonden voor meer dan 90%. Eenzijdige fietsongevallen waarschijnlijk voor minder dan 20%. Bij ongevallen ligt de oorzaak voor meer dan 95% bij de weggebruiker en een paar procent bij het voertuig en/of de weg. Dat geldt ook voor fietsers.
Als je feiten wilt lezen, geen bewijs, dan dit: https://swov.nl/nl/factsheet/jongeren-pubers-en-adolescenten  Of dit: https://swov.nl/nl/factsheets?f%5B0%5D=thema%3A1480&f%5B1%5D=thema%3A1486&f%5B2%5D=thema%3A1487&f%5B3%5D=thema%3A1491 
Dat je mijn ervaringen en waarnemingen onzin noemt laat ik aan jou. 70 jaar fietservaring en ruim 40 jaar als verkeersongevalsanalist. Ik heb alleen een fiets en fiets nog dagelijks zonder ondersteuning ruim 5.000 km per jaar. Waarom auto gaan rijden? Waarom schrijven op een auto website? Ik ondervind het meeste gevaar in het verkeer van de fietsers.

BOW op wo 27 mrt 2024 om 14:30

Dat is ook wat....eerst lees ik vol interesse dat de productie van de Quest stopt. Jammer maar logisch dacht ik, om de redenen die de schrijver van dat stukje noemt : ingehaald door modernere ontwerpen. 

Dan lees ik van Theo dat ze er wel aan denken maar nog helemaal niet daartoe hebben besloten ! En dat is ook logisch om ook iets dat in het stukje werd genoemd : behalve de uitwendige vorm is nog maar weinig hetzelfde gebleven. Ik kan me dus ook voorstellen dat de laatste Questen heel goede en moderne velomobielen zijn die op sommige punten zolas rijcomfort en bagageruimte een veel betere keus blijven dan krappe velomobielen waar je bij wijze van spreken amper een tandeborstel in kunt meenemen en kiezelhard geveerd wat bij rijders rugpijn, nekpijn en andere lichamelijk ongemakken veroorzaakt. ( ik heb zelf eens op een ongeveerde trike geirriteerde armzenuwen gehad, uiterst naar en gevoel en dat was niet zomaar weer weg ! ) Met zoiets is een fietsvakantie of meerdaagse reis toch heel wat minder aangenaam lijkt mij. Een van de dingen die mij opviel als ik door Nederland reed is dat toch wel heel veel fietspaden een slecht wegdek hebben. Onder meer door boomwortels e.d. 

Wat ik zo goed vond aan de Quest is dat het een zeer goed doordacht ontwerp was die een wettelijk toegestane  keus geeft in welke infrastructuur je wilt gebruiken. Kies je voor de alom aanwezige fietspaden die dus vaak een slecht wegdek hebben kan de Quest daar snel en comfortabel overheen rijden. Te smalle race velomobielen kunnen wel nog sneller zijn, ze mogen in Nederland niet eens van het fietspad af, al hoewel ze dat wel doen alsof dat vanzelfsprekend is. En hun vering en rijcomfort is juist ongeschikt voor iets anders dan zeer gladde autoweg infrastructuur. Door Duitse invloed waarschijnlijk, die velomobielen niet ontwerpen om op fietspaden te kunnen rijden. Omdat fietspaden in Duitsland relatief zeldzaam zijn. 

Dan is er nog de kwestie hoe geschikt 2 smalle ( met remmen uitgeruste ) fietsbandjes zijn om bij glad wegdek aan >60 k/u een noodstop te maken tussen zwaar verkeer dat je zal versplinteren of overrijden  als het niet lukt, en of zo'n voertuig qua veiligheid eigenlijk wel tussen zwaar verkeer hoort, maar ik zal deze keer niet drammen over veiligheid. 

Is de comfortabele maar toch snelle Quest die overal kan rijden dus achterhaald ? Is die Nederlandse wet die 3 of meer wielen en een breedte van minstens 75 cm voorschrijft al afgeschaft ? 

Nu is het zo dat onder meer de Quattrovelo uit eigen stal veel goede eigenschappen van de Quest heeft overgenomen en die dus wel deels zou kunnen vervangen. Maar het is met 4 wielen toch een andere velomobiel. 

Ik neem aan dat de verkoopcijfers de beslissing dicteren. Maar logica is er niet echt bij betrokken. Je zou zweren dat de aankoop van een velomobiel een overwegend emotoniele beslissing is, waarbij waardevolle eigeschappen in praktijk minder belangrijk worden gevonden dan het gevoel heel erg snel te kunnen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom auto's nog steeds worden gemaakt met snelheden tot of over de 200 km/u terwijl je dat vrijwel nergens mag rijden. 

Ik weet dat Theo een van de snelste wedstrijdrijders is, en snelheid belangrijk is in tijd-afstand overwegingen van woon/werk verkeer in concurrentie met andere vervoersmiddelen, maar pure race voertuigen zijn in praktijk vooral onnuttig in dagelijks gebruik. De Quest is/was een vrijwel optimaal compromis voor de Nederlandse situatie. Als die is uitontwikkeld, ok, alles heeft een grens en emotie bij aankoop is belangrijk. Maar alleen snel zonder comfort, en zonder ruime bagage mogelkheden lijkt me heel er niche. Te niche voor meerdere fabrikanten allemaal hetzelfde te doen. 

Ik weet dat er veel fanatici zijn onder snelle velomobiel rijders maar bekijk je voertuig nou ook eens vanuit het objectief van andere weggebruikers. Die zijn echt niet allemaal dom, verkeerd of gevaarlijk. Je weet eigenlijk al dat ze dat ook van jou of je voertuigje denken. En het is niet allemaal onzin. 


Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.