Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Bülk, Laidback Bike Report, Garmin Varia Radar, vrachtvelomobiel, Vemobags, vrijwilligersdag, zonnedak op de Bülk, Kuifjeraket gelanceerd!

Verbeteringen aan de Bülk

Jan toont kleine maar waardevolle verbeteringen aan de Bülk ('Nederlands').
Sommige verbeteringen hebben we al eerder gezien, maar nu zie je de definitieve versies.
De tourkap, afdichting van de schakelaars tegen vocht, 3D-geprinte richtingaanwijzerconsole, beschermplaatjes zodat je spullen niet 'opgegeten' wordt door de ketting, kleinere bergruimte in voetenruimte bij een grotere Q-factor zoals bij de mountain drive of Bafang motor (zie ook het onderwerp hierna), nu ook leverbaar met stuursticks (tankbesturing) met 3D-geprinte onderdelen, en wat meer ruimte voor de benen tussen de wielkasten van zo'n 7 mm, en… diepere hielbulten voor mensen met grote voeten of die een langere traparm willen.

Groter serviceluik voor de Bülk?

De Bülk is in zijn huidige staat niet echt geschikt voor elektrische ondersteuning omdat de cranks daarbij te ver uit elkaar komen staan, de Q-factor.
Ook de ontwerper, Jens Buckbesch, overweegt om de Bülk te upgraden en wel met een enorm serviceluik ('Nederlands'). Ook mensen met grote voeten zouden daarmee 'uit de voeten kunnen' komen.

Laidback Bike Report

Deze maand in het door Gary Solomon gepresenteerd programma Laidback Bike Report:
  • Recumbent News with Honza Galla
  • Electrom Light Electric 2 Wheeled Vehicle with Founder Tig Cross
  • Senior Games Report from Utah and Nevada with Larry Seidman
  • Sports Report on Natchez Trace 444 with Denny Voorhees

Garmin Varia Radar

Saukki test deze Garmin Varia Radar, en wil hem niet meer missen, ondanks duidelijk zicht met twee spiegels op zijn velomobiel.
Saukki heeft deze radar aangeschaft nadat een velomobielcollega een fataal ongeluk heeft gehad. De radar RTL515 detecteert een achteropkomende weggebruiker en het ledje achterop de fiets gaat sneller knipperen, bovendien gaat er ook een waarschuwing in de velomobiel af in de vorm van een 'naderend icoon' en leds die van kleur veranderen (rood als die weggebruiker sneller is dan de fietser, geel bij dezelfde snelheid, groen bij geen achterligger) op een scherm.
Bij druk verkeer, zoals in een stad, leiden deze waarschuwingen erg af, maar op rustige wegen werkt dit goed. Als de automobilist zich ergert aan het knipperlicht, dan heeft het al zijn dienst bewezen.

Ook wij hebben deze week een verkeersslachtoffer te betreuren. Wij wensen onze mederedacteur van Ligfiets@, Kees Jan, een snel herstel toe.

Vrachtvelomobiel

Volgens Ben is de velomobiel de ultieme vrachtfiets voor alle weersomstandigheden ('Nederlands'), voor huishoudens.

Vemobags

Er zijn inmiddels vier uitvoering. De oorspronkelijke versie nu VeMoBag classic geheten, naast de mini en de XL en de 3L. De laatste versies zijn bedoeld voor naast de pedalen (voetenruimte), zie het Duitse forum ('Nederlands').
In de reacties blijkt dat dendrocopos ('Nederlands') al jaren iets dergelijks  maakt. Dendrocopos is bekend voor zijn hoezen, vouwgarage, voor velomobielen.

Vrijwilligersdag!

En niet vergeten: zaterdag 18 november is de vrijwilligersdag! Een vrijwilliger is iemand die op een of andere manier heeft bijgedragen aan het draaiend houden van de NVHPV.
Aanmelden kan tot en met woensdag 15 november a.s.!

Zonnedak op de Bülk

Van onze gastredacteur Twilwel / Twilwiel (H@rry):
Jens Buckbesch stelt zijn eerste ontwerp voor een zonnedak ('Nederlands') voor (Solardach) met een 100 Wp zonnecollector. 
Het is bijvoorbeeld mogelijk om zo de reikwijdte van de accu van een e-motor aanzienlijk te vergroten. 100 Wp mag niet veel lijken, maar ook stilstaand wordt er geladen. Overigens wordt in hetzelfde draadje door iemand erop gewezen dat een inbouw van een e-motor niet altijd mogelijk is in de huidige generatie velomobielen door de grotere Q-factor van de pedalen van bijvoorbeeld de populaire Bafang motor in combinatie met voet- en kniehobbels die juist voor een smalle Q-factor gemaakt zijn. Je moet dus flink ruimte "over" hebben.
Naast stroom levert het dakje veel schaduw op, zonder dat de luchtstroom gehinderd wordt. Een leuke bijkomstigheid voor Nederlandse rijders is dat het dak 80 cm breed is (voel je 'm?).

De uitgangspunten zijn: 
  • minimale invloed op zijwindgevoeligheid;
  • laag gewicht (rond 3kg);
  • de Bülk blijft hoog efficiënt;
  • snel om te bouwen.

Om het goedkoper en gemakkelijker in serie te brengen denkt Jens aan een simpel aluminiumprofiel waar de zonnecollector in past in combinatie met twee kleine vormdelen van glasvezel. Het zonnedak op de foto's is van een styrodurplaat gemaakt dat met glasvezel omhuld is. Dit is echter een zeer tijdrovende en dus dure methode.
Wil je nog meer stroom en meer bagage meenemen voor een off-grid vakantie bijvoorbeeld, dan is er de Balg aanhanger met opgebouwde zonnecollector, die een extra 70 Wp kan leveren. 
Jens gaat er voorlopig zelf een poosje mee fietsen en ervaringen opdoen.
Zie ook Facebook.

Kuifjeraket gelanceerd!

Na een paar futiele pogingen is de Kuifjeraket-Quest eindelijk gelanceerd, en met succes!
De Quest heeft een nieuwe huid en een bijpassende toerkap gekregen. Onderhuids is er ook veel aangepast aan de moderne tijd, zodat er o.a. ook bredere banden gemonteerd kunnen worden zonder dat dit ten koste gaat van de draaicirkel.
Na het verlaten van de luchtige maan

De maan bleek uit gatengaas i.p.v. gatenkaas te bestaan. Ook was Sirius minder helder dan verwacht.
Bij de zoveelste omwenteling van Sirius III

Hierna zijn de Assen Liggers, met alle voeten weer op aarde, een rondje door het noordwesten van Drenthe wezen rijden.
Restauratiewerk door Twilwiel ook bekend als H@rry. Hij heeft moeite om te kiezen tussen de Bülk en deze schoonheid.

Voor de jeugdige en jeugdig van geest liggers onder ons: Raket naar de maan.

Reacties

WimH op vr 10 nov 2023 om 18:13

Zaterdag 18 november rijdt MooiTwente en die datum stond al veel langer vast.

Dat is namelijk de 3e zaterdag van de maand.

https://ligfiets.net/events/4555 

lighans op za 11 nov 2023 om 11:02

Leuk Wim. Een week later kun je met ons mee rijden:
https://ligfiets.net/events/4573

Wij rijden namelijk elke 4de zaterdag van de maand.

Binnenkort hebben we massaal die geweldig mooie shirts die via ligfiets.net zijn besteld en ons logo en kleuren bevat. Dat moois wil je zien. Al denk ik niet dat ze er al in november zijn. ;)

Ook mensen die niet Wim heten mogen mee rijden.  Wij zijn echt heel makkelijk daarin.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.