Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Snoek in auto, Strada, kuifjeraket Quest gerestaureerd, Bülk aanhanger Balg, velomobielen duur, pedalen demonteren van crankstel, rodeo, City Deal, tovenaar, Lelystad-Enkhuizen-Lelystad, Winterfiets Elfstedentocht

Snoek past in een auto

Sandiway heeft de Snoek in een auto gekregen (wij hebben geen idee wat voor auto) voor vervoer ervan. Er kan naast de bestuurder ook nog een passagier mee.
Alleen die vin op nekhoogte… (die is er afgehaald).

Bericht van een Strada eigenaar

Atrike heeft een carbon Strada aangeschaft, zijn eerste velomobiel. Mocht je de foto's bekend voorkomen dan klopt het. Atrike heeft eerst een bericht op het forum Ligfiets.nl gezet.
Zie ook meer berichten van Atrike en ligfietsen op deze site.

Kuifjeraket Quest gerestaureerd

Harry van Twilwiel heeft de Kuifjeraket Quest gerestaureerd en heeft zijn eerste proefrit achter de rug. De roodwitte blokken zijn nu gemaakt met wrapfolie. Zelfs het instapgat is afgewerkt met folie. Natuurlijk zijn er ook technisch wat verbeteringen aangebracht om deze Quest meer bij de tijd te krijgen.
Een klassieker!

Bülk aanhanger Balg

De ontwerper van de Bülk (en Milan), Jens Buckbesch, heeft een prototype van een trailer gebouwd voor de…  Bülk, genaamd Balg (in het Nederlands: kind of  wisselbalg). Zelfs 'off road' volgt de Balg de velomobiel probleemloos. Helaas zijn er geen, Nederlandse, verkeersdrempels tijdens de test opgenomen.
Zie voor meer info het Duitse Velomobil Forum.
Bij een trapvermogen van 135 Watt kost de aanhanger na de eerste tests ongeveer 4,6 km/h. Een deel daarvan is pure rolweerstand.
Zie ook de commentaren op Facebook.

Velomobielen zijn duur

Ben maakt kanttekeningen bij zo'n uitspraak. Natuurlijk is een velomobiel prijzig (bouwkosten), maar je krijgt er heel wat voor terug (spelenderwijs een betere conditie). De onderhoudskosten zijn marginaal t.o.v. een auto. En misschien heb je de auto niet meer nodig.
Lees het hier ('Nederlands').
Atrike heeft het hier ook al even gehad (Bericht van een Strada eigenaar).

Pedalen demonteren van crankstel

Jan van Velomobile World. laat in de video (Alpha serie) van vandaag zien hoe je je pedalen van je cranks demonteert.

Rodeo

Het klinkt waarschijnlijk enger dan het  is, maar op woensdag 18 oktober is er een ‘Bicycle Rodeo’ in Delft als onderdeel van de conferentie 'Bicycle & Motorcycle Dynamics 2023’. Dat congres gaat over (stuur)gedrag van fietsen. 
Tijdens de Bicycle Rodeo kunnen de deelnemers aan het congres diverse innovatieve fietsen, scooters, motorfietsen, driewielers etcetera uitproberen om het stuurgedrag in de praktijk te ervaren. Ze hebben helaas nog geen ligfiets voor dit evenement. De Bicycle Rodeo vind plaats van 17 tot 19 uur en is niet toegankelijk voor algemeen publiek. Welke ligfietser vindt het leuk om zijn of haar ligfiets ter beschikking te stellen aan technisch geïnteresseerd publiek en zelf andersoortige fietsen uit te proberen? Stuur dan een email in het Engels naar: sponsorships@bmdconf.org. Slechts enkele plaatsen beschikbaar!

Op de fiets

Er komt een brede samenwerking van gemeenten, bedrijven, organisaties en kabinet, om zoveel mogelijk mensen in Nederland in de gelegenheid te stellen om te fietsen.
Het gaat om mensen, onder wie kinderen, die het fietsen om uiteenlopende reden niet zelf kunnen organiseren. Bijvoorbeeld omdat ze nooit hebben geleerd om te fietsen of het niet kunnen betalen. Bij deze City Deal Fietsen voor iedereen zijn 14 gemeenten, 6 maatschappelijke partners, 3 ministeries en 2 bedrijven betrokken. Zij investeren tijd én geld in deze samenwerking. Voor de komende 4 jaar is in totaal bijna € 3 miljoen beschikbaar voor projecten in wijken, steden en landelijk gebied voor het stimuleren van het hebben en kunnen fietsen.

Reisverslag

Minko, aka the Wizard of Oh, heeft op zijn YouTube-pagina de nodige mooie reisverslagen gepubliceerd. De afgelopen week is hij druk bezig geweest met het aanvullen van het verslag van zijn reis naar Noorwegen, waar hij eind augustus naartoe is gefietst. Intussen is deel vier van het verslag klaar, en kijken we uit naar de volgende delen.

Lelystad-Enkhuizen-Lelystad

Op zondag 22 oktober staat de LEL op de kalender. Er hebben zich al 16 deelnemers ingeschreven.
Op twee plekken wordt er nog gezocht naar twee vrijwilligers. Bij het naviduct bij Enkhuizen bij het keerpunt en halverwege bij het restaurant/parkeerplek (Checkpoint Charlie).
Rijders nemen bij het naviduct het rechter fietspad, bij het keerpunt rijden de rijders via het andere fietspad terug richting Lelystad.

Winterfiets Elfstedentocht 2024

We moeten ons ook alweer bezig houden met het komende jaar.
De eerste uitdaging is de alweer 10e versie van de Winterfiets Elfstedentocht. Het inschrijven kan op 25 oktober om 10:00 uur!

(Ook zal de wintercompetitie in januari wel weer starten - staat nog niet in de evenementen).

Reacties

twilwel op vr 13 okt 2023 om 13:07

Omdat niet iedereen mijn uitgebreide verslag kan lezen op Strava doe ik even een copy/paste:  

Eerste proefrit met gerestaureerde "Kuifjeraket" Quest


Ik heb er zoveel aan gedaan dat je welhaast van een restauratie kunt spreken. 
-De afbladderende rood/witte blokken vervangen door rood/witte wrapfolie. Een heidens karwei al met al, omdat ik de witte verf er helemaal af moest schuren om het redelijk vlak te krijgen en bij het foliëren moest ik elk blok apart uitsnijden en goed opletten waar ze voorheen overlapten om het weer exact zo als voorheen te krijgen. De blokken van de onderbody en top dienden ook weer perfect in lijn met elkaar te komen. Om de binnenkant (die anders dan bij gewone Quest glad is door de honingraatconstructie) netter te maken heb ik grijze folie in het instapgedeelte gemaakt. Heel gedistingeerd :-) Ook de onderkant heb ik met deze grijze folie netjes gemaakt. De onderkant boeit weliswaar niet zo, maar de body was daar toch al kaal en het was niet veel moeite deze grotendeels vlakke onderkant te foliëren. 
Op de top heb ik een stormstrip met rood witte folie erover gemaakt. De stormstrip heeft bij zeer harde wind wel bewezen een zinvolle toevoeging te zijn. 
-Verschillende plakmoeren voor het bevestigen van de derailleur-luik en voor de trekhaak opnieuw vast gelamineerd. De brug zat minimaal vast aan de onderkant met slechts een heel dun laagje glasvezel en deze was gescheurd. Ik heb dit flink verstevigd met meerdere lagen carbon. Er was nog ingedikte epoxy over en hier heb ik wat zwarte pigment toegevoegd en over de hier en daar kale stoel gesmeerd om deze egaal zwart te krijgen. 
-Alle banden vervangen, Continental GP5000 28-622 achter en Contact Urban 32-406 vóór. Gewone butyl biba's erin. 
-nieuwe bussen van aluminium gemaakt en boven in de brug gelamineerd voor de doorvoer van de remkabels die boven óver de knieën verlopen en dus maar 1 bocht hoeven te maken. Geeft een heel direct en licht remgevoel. Dit heeft Allert zo bedacht en uitgevoerd en het werkt eigenlijk heel goed, ondanks een paar mogelijke nadelen die wat mij betreft niet doorslaggevend zijn. Het is nooit in productie gekomen. 
-De trapas vervangen door een powermeter die ik over heb gehouden van een verkochte Mango. Deze heeft een 130mm cranklengte (ingekort) en dus nog wat korter dan de 140mm in m'n Bülk. Geen enkel probleem wat mij betreft, ik kan prima vermogen leveren met hele korte cranks en ergonomisch heeft het in een velomobiel heel wat voordelen. 
-Elektrisch is er een IQ-X lamp in gekomen en twee extra Kellerman knipperlichten (geschikt voor 6Volt) in de top om beter op te vallen voor achteropkomend verkeer. Er moesten LED's vervangen worden en in de achterkant zijn enkele rode LED's toegevoegd. Een houder voor de Garmin Varia achterlicht/radar gemaakt in een bijpassende rode kleur. 
De schakelaars in het dashboard zijn wat aangepast. Er is nu een hoofdschakelaar (wat mij betreft echt een must) en een 1-0-2 schakelaar om te wisselen tussen de IQ-X en de dagrijverlichting. Er zijn dus niet méér schakelaars in het dashboard, maar de aparte schakelaars voor de lampen zijn nu in één schakelaar gecombineerd en de vrijkomende schakelaar van de dagrijverlichting is nu de hoofdschakelaar geworden. Ik heb het dahboard niet weer vast gekit, maar met stukjes velcro bevestigd, zodat ik er bij een electrisch probleem gemakkelijk en snel bij kan. 

En hoe rijdt het nu? Als de Titanic. Wat is een Quest groot! Ik moet weer erg wennen na maandenlang Bülk rijden. Ik zit veel hoger, heb daarom de neiging om erg voorzichtig te zijn in de bochten. De vering is met opzet zachter en de spoorbreedte smaller. Het doel was niet om een racemonster te creëren maar een comfortabele, wendbare velomobiel voor alledag. Maar het is nog steeds een lichte stijve Quest die de huidige velomobielen naar de kroon stoot door de bijzondere, dubbelwandige constructie. De Quest is mede daardoor ook behoorlijk stil. Z'n tijd vooruit in veel opzichten, maar door de opkomst van snellere, kleinere en lagere velomobielen zo langzaam wat gedateerd. Het is kortom, een echte klassieker. 

Harry, aka twilwel

Wizard of Oh op vr 13 okt 2023 om 13:38

Mijn reisverslag door Noorwegen is ook hier te volgen:
https://ligfietsers.nl/thread-1966.html

twilwel op vr 13 okt 2023 om 14:05

Bijna vergeten: bij de electrische installatie was de hulp van mijn goede vriend David Hembrow van DutchBikeBits onmisbaar. Hij heeft alle LED's en weerstanden berekend en aangesloten. 

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.