Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Tweedehands velomobielen, Scorcher, doorfietsroutes, Afsluitdijk, Laidback Bike Report, warm in winter, ligfietskleding, velomobielen in de nacht, afdalen, fietsen in de stad gevaarlijk, e-Milan, Speedmachine S-Pedelec, van Slovenië naar Nederland, zoekplaatje

Tweedehands velomobielen

Natuurlijk kan je bij ICB en Velomobiel.nl terecht voor goede tweedehands velomobielen. Maar kijk ook eens bij Peter de Ronde. Hij heeft er ook een paar staan.

Snelle banden: Scorcher?

Sandiway test buitenband Greenspeed Scorcher 120/40 (fb) en binnenband RideNow TPU. De goedkope binnenbanden gaan vlot de afvalbak in. Om de dikke maar lichte (285 gr) draadband Scorcher te gebruiken is een dremel nodig om ruimte voor de band vrij te maken. Om de Scorchers erom te leggen is vrijwel geen gereedschap nodig.
Sandyway: Het weggedrag op de weg [...] was redelijk. Ik heb ze niet erg onder druk gezet omdat ik de signalen van de band moet leren lezen. Ik heb geprobeerd om ze te tractie laten verliezen in een scherpe bocht, maar ze sloegen niet opzij zoals Contact Urbans. Dat is een goed teken. Ik denk echter dat ze minder grip hebben dan de Pro Ones.
Let ook op de toegevoegde stroomlijn op de achterband! Maar ook zijn niet officiële parkeerplaats bij de universiteit.
Zie ook de testen van Wim Schermer.

Doorfietsroutes

Om mensen uit de auto te krijgen worden er doorfietsroutes aangelegd. Van de gewenste 3.500 km is er nu 600 km aangelegd.
Toevallig heeft het Dagblad van het Noorden van de week een test gedaan van de bestaande snelfietsroutes, pardon, doorfietsroutes rondom Groningen.
Vermaak, er is niets te doen, niets te drinken, komt er bij die routes bekaaid af. Hoe zou je de snelfi..., eh, doorfietsroutes anders behoren te gebruiken. Recreatief? 't Kan zeker!

Noot van een redacteur: als ik naar het getoonde kaartje met de snel-/doorfietsroutes kijk, weet ik niet of ik heel hard moet lachen of huilen. Tussen Sittard en Roermond is mij in ieder geval geen bestaande route bekend, die de naam snel- of doorfietsroute zou kunnen verdienen...

Zucht: Afsluitdijk

Waar zeker al jaren geen doorfietsroute is, wordt door projectteam Lelylaan bedacht dat er ook een trein over de Afsluitdijk kan gaan rijden. Laten wij nu ook denken dat de vierbaansweg dan maar een tweebaansweg moet worden. Toch? Goed, het project Lelylaan is nog steeds een gedachte-experiment.
Bij de aanleg in de jaren 30 van de vorige eeuw van de Afsluitdijk was er rekening mee gehouden dat hier ook een spoorlijn zou komen, maar dat langwerpig stuk schapengrasland is in de jaren 70 in beslag genomen door de vierbaansweg. Het bestaande fietspad is toen ook verlegd.
Een andere bron is NH Nieuws.

Laidback Bike Report

Na twee maanden weer een 'normale' aflevering van het Laidback Bike Report met daarin o.a.:
  • Northern Light Motors Light Electric Vehicle-Graham Browne CEO and Review by Barney Harle;
  • Varitrike Hand and Foot powered Trike-Martin Kraiss CEO and David McHenry give demo at Cycle-Con ‘23;
  • AZUB Ti-Fly X electric-LBR Review Team with Nina Paley.

Warm blijven in de winter

De temperaturen zijn afgelopen week wel erg vlot gezakt, het is momenteel echt herfstachtig. Dus wat warmer aankleden, en rekening houden dat het af en toe ook regent.
Maar als het sneeuwt? Ben zoekt het in bredere banden, maar wil de draaicirkel niet veel groter maken dan bij zijn 'zomerbanden'. Of het vizier in de kap uitvoeren met een ruitenwisser.
Overigens is Twilwel, H@rry, blij met deze vizieruitvoering: een aanwinst!

Ligfietskleding

Over kleding gesproken: we willen er op wijzen dat deze pagina bijna dagelijks is aangepast aan de laatste veranderingen. Er zijn ook meer passessiedata! Houdt de update datum in de gaten.

Veilig ‘s nachts velomobielen?

Niet alleen het weer is killer, maar de nacht valt ook eerder. Ben had alleen overdag gereden, en was huiverig voor rijden in het donker. In de praktijk valt het toch mee.

Afdalen!

De klim bij Andechs in Zuid-Duitsland is een bezoeking, maar de afdaling? Jaaaaaah!

Fietsen in de stad gevaarlijk?

Gevaarlijk, griezelig en onveilig, zo start deze video van GCN.
Waardeloze fietspaden, veel kuilen (mooi woord: potholes = plantgaten), gekkenverkeer, belachelijke kruispunten... Maar is fietsen in steden echt zo slecht? Si onderzoekt de fietsinfrastructuur in Bristol en spreekt met een gemeenteraadslid uit Bristol over dit onderwerp. Hij geeft belangrijk advies over het verbeteren van je zelfvertrouwen tijdens het fietsen en woon-werkverkeer in een drukke stad.

Van Slovenië naar Nederland

Met zijn tweeën, een carbon Strada * en een een 'gewone' fiets, onderweg naar Nederland. 1.400 km in 14 dagen.
* ik durf Theo niet tegen te spreken (er stond: Mango).

e-Milan

Jens gaat zijn Milan uitrusten met een 750 Watt- 48 Volt Bafang motor om de hellingen in zijn gebied te slechten.
Zie op Facebook: deel 1 en deel 2.

Speedmachine S-Pedelec

Met de Speedmachine S-Pedelec heeft HP Velotechnik een enkelsporige ligfiets voor hoge snelheden gebouwd. Franz test deze Speedmachine S-Pedelec.

Zoekplaatje

Waar, oh waar, is deze Quest op de gevoelige (digitale) plaat vastgelegd? Zou de eigenaar op het zitje een pot met goud hebben aangetroffen toen hij weer instapte...?

Reacties

tdt op vr 20 okt 2023 om 13:04

Prima oplossing voor die koplampen.

Fietsbennie op vr 20 okt 2023 om 14:53

is dit niet de IJssel, en zie ik de Willeminabrug van Deventer op de achtergrond?

Verschuur op vr 20 okt 2023 om 15:52

is dit net voorbij Doesburg richting Giesbeek waar het fietspad langs de ijssel uitkomt op de Bingerdenseweg ?

TheoVelomobiel op vr 20 okt 2023 om 17:13

Wij hebben de scorchers 42-406 trouwens nog ruim voorradig.
Ik rij er zelf mee op mijn Quest. snelste band en comfortabel

TheoVelomobiel op vr 20 okt 2023 om 17:29

Uuh, Van Slovenië naar Nederland is in een Strada carbon gedaan :-)

Kjeld op za 21 okt 2023 om 00:18

Ik denk dat Ard het goed heeft. Hier zit aan het einde een hek met een wildrooster ernaast. Daar heb ik mijn QV beschadigd gehad. (Staat een betonnen paaltje met een roestige pin die ik niet vanuit de velo zag.)

twilwel op za 21 okt 2023 om 13:53

De nieuwere lichting Scorchers hebben dus wèl goed grip op nat wegdek? Ik ken ze als onbruikbaar in de regen, maar supersnel op droog wegdek. Ik ben niet op FB 

twilwel op za 21 okt 2023 om 14:07

Mijn ervaring in de hedendaagse Nederlandse, nogal lauwe, winters is eigenlijk dat smallere banden beter dóór de sneeuwlaag snijden, eerder het asfalt bereiken waar je meer grip hebt en ze verplaatsen minder sneeuw, waarder het minder zwaar rijdt. Maar enig profiel is wel aan te raden. Wanneer je met 1 voorband in een vastgereden spoor rijdt, dan kan het bij hogere snelheid voorkomen dat de ene band stil blijft staan en remmend werkt, terwijl de andere in het vastgereden spoor wel blijft rollen. Dan gaat je velomobiel opzij draaien en is er geen houden meer aan. In landen waar je vaak een dikke blijvende sneeuwlaag hebt, kan je misschien wel beter wat bredere banden omleggen.  

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.