Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Afsluitdijk, Groningen 1985, Velomobile World, onderdelen, fietspad of de weg, velomobielen toen, nu en toekomst, 10 redenen, Alpha W9 <-> Bülk

Fietsen over de Afsluitdijk

Cees heeft, zo te zien op zaterdag, de Afsluitdijk overgestoken (het regende). Het is eerst klunen over rijplaten, maar dan een pracht van een fietspad!

Groningen, Stadspark, 05-05-1985

Uit het NVHPV NIEUWS 1985-1:
[…] op bevrijdingsdag was iedereen weer in actie in Groningen.
Nou iedereen, sommigen vonden de lange reis naar het noorden een beetje te veel en er verscheen maar 18 aan de start. Dit was de eerste 'betaalde' wedstrijd voor de NVHPV en eigenlijk waren 20 deelnemers beloofd. Na afloop bleken de 'opdrachtgevers' echter zeer tevreden te zijn met het spektakel en boekten ons zelfs meteen voor volgend jaar.

De eerste ronde was een makkie; achter de drumband aan om het publiek te lokken. En het lukte ook, ze kwamen vanuit alle hoeken van het stadspark om te zien wat er aas de hand was en, leuker nog, ze bleven kijken. Ja, een kleine 20 ligfietsers klaar voor de start belooft wat. Er waren deelnemers bij die een zware wedstrijd verwachtten. De 'nieuweling' Rudi Looienga vertrouwde blijkbaar het weer niet en reed in een compleet regenpak en Ronald Pilon in zijn Velerique deed mee met een aanhangwagen
(de rest van de zin is niet leesbaar).

Vlak na de start ontstond een peloton van acht; de twee buikfietsen, drie Windcheetahs, een Jouta, een Kuwahara en een Jaguar. Dit bleef 17 van de 20 ronden intact. Iedereen verwachten dat Ian Borwell op de gebruikelijke manier er vandoor zou gaan maar dat gebeurde steeds niet. Misschien was de tocht daarheen te lang geweest of misschien was het tempo gewoon te hoog, want het ging hard. Met nog drie ronden te gaan demarreerde de sterk rijdende Wytse Jouta naar die werd na weer een ronde teruggehaald. Het tempo bleef hoog een in de laatste twee ronden moest een enkeling lossen. Na de laatste hobbelige bocht kon Joost Los over Wytse heen om de eerste plaats te veroveren met Wim van den Assum als derde. Alle drie moeten nu plaats op de schoorsteenmantel maken voor de grote bekers die ze na afloop kregen.

 • Einduitslag: 1. Joost Los (23,8 km in 56' 08", gem 39,5 km/u), 2. Wytse Jouta (z.t.), 3. Tin van den Assum (z.t.), 4. Jan Eggens (z..t.), 5. Frans van Gelswijck (z.t.), 6. 15, 7. il, 8. 1, 9. 42, 10. 33, 11. 16, 12. 13, 13. 12, 14. 18, 15. 20, 16. 43, 17. 28

 • Na 5,95 km (alleen nummers): 1. 2.(9' 01"), 2. 25 (z.t.), 5. 25 (z.t.), 4. 5 (z.t.). 5. 1 (z.t.), 6. 11 (z.t.), 7. 15 (z,t.), 8. (z.t.), 9. 33 (9' 31"), 10. 16 (9' 32"), 11. 42 (9' 36"). 12. 36 (9' 56"), 13. 12 (10' 01"), 14. 18 (10' 25"), 15. 13 (10' 32"), 16. 20 (10' 53"), 17. 28 (11' 48"), 18. 43 (12' 51")

 • Snelste rond: 1' 45" (40,8 km/u)
Op Facebook een foto.

Velomobile World

Een tegenslagje: naaktslakken, en ze laten ook nog eens van die strepen achter.
Maar ook een tiental velomobielen in aanbouw. Misschien zit de jouwe er ook tussen.
En ook fraai dat ze bij Velomobile World van de (ontwerp-)fouten willen leren, maar dit ook wereldkundig maken.

Er staat ook weer een nieuwe video klaar: Verstelling stoel en hoofdsteun.

De online winkel voor de VS en Canada is gelanceerd.

Nog wat onderdelen nodig?

Velomobile Nord heeft heel wat zelfgeprinte onderdelen die het leven aan boord van je velomobiel aangenamer zouden kunnen maken.

Op het fietspad of de weg?

Saukki test in Kokkola (Finland) wat de betere optie is voor een velomobielrijder: het fietspad of de weg. Eigenlijk lijkt het daar verdacht veel op Nederland(-se beleid).
Bij fietspaden (is het eigenlijk wel een fietspad?) moet je veel krappe bochten maken, razendsnelle beslissingen nemen na weer een haakse bocht, werken de verkeerslichten niet mee (bediening onbereikbaar), stoepranden. Eigenlijk: onsamenhangend.
Dan zijn de wegen een betere optie, veel overzichtelijker, hoewel je wel eens in een file (bijvoorbeeld bij een verkeerslicht) terecht kan komen. Klinkers maken het niet aangenaam. Alleen die automobilisten… Eigenlijk: eenduidiger.
In beeld staat of Saukki de weg (linksboven) of het fietspad (rechtsboven) neemt.

Velomobielen toen, nu en toekomst

Velomobielen zijn al meer dan honderd jaar, maar dankzij de benzinecrisis en de belofte van fossielvrij rijden en dat zonder benodigd rijbewijs, zijn ze nog nooit zo goed in staat geweest om de straten in onze steden over te nemen.
Jay Jochnowicz heeft een interessante documentaire gemaakt met drie hoofdstukken.
 • Deel 1: de velomobielfanaat (met John Williams (!) - Velo-Ads *).
 • Deel 2: de ingenieursdroom (met Tamara Ivanacova, oprichter van Amara Automotive).
 • Deel 3: de toekomst van bezorging (Clemmie Pincott, bedrijfsleider bij Ryde).
Wat opmerkingen uit de documentaire:
 • Auto's zijn ontworpen voor relatief grote ladingen, type SUV, terwijl die auto meestal grotendeels leeg rondrijdt.
 • Velomobielen zijn voor de prestatiegerichte rijder die het atletisch in- en uitstappen voor lief neemt en de velomobielen zien er ook nog eens buitenissig uit.
 • Wil de fiets een vervanger zijn voor de auto, dan moet het in- en uitstappen gemakkelijk gaan en weinig of geen last hebben van de weersomstandigheden. Deze fiets moet licht en aerodynamisch zijn.
 • Voor de laatste kilometer (the last mile) is de gesloten bakfiets echt geschikt.
Opmerking onzerzijds: de ‘toekomst’ (b)lijkt elektrisch aangedreven te zijn. Wij, ligfietsers, tonen al jaren aan dat dat echt niet zo hoeft te zijn.
* Velo-Ads is dit jaar gestopt

10 redenen vóór een velomobiel

Ben Parke heeft een aantal positieve punten verzameld over de velomobiel:
 1. Bescherming tegen weersomstandigheden;
 2. Veiligheid voor de berijder;
 3. Zichtbaar voor medeweggebruikers;
 4. Efficiënt met de energie van de berijder;
 5. Laadvolume voor boodschappen;
 6. Woon-werkverkeer met lichaamsbeweging;
 7. Je kan er elektrische ondersteuning aan toevoegen (oeps!);
 8. Milieuvriendelijk;
 9. Mentale en fysieke gezondheid;
 10. Plezier!

Battle Alpha W9 en Bülk deel 2

Ben test de de W9 en de Bülk bij 48 km/u (30 m/h). Deel 1 staat bij het Vrijdagbericht bij Bülk versus Alpha W9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.