Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Export, Snoek, Velomtek, LBR, stoempen, onderhoud, subtiel, documentaire, wintercompetitie, Texel/Pasen, treffen, ligfiets

Als Pasen en kerst op één dag vallen

Nou ja, bijna dan. De eerste twaalf (?) velomobielen (fb) waaronder Bülks, Quatrevelo's en mogelijk Tuna's zijn gearriveerd voor de Verenigde Staten en Groot Brittannië.
Ben heeft de eerste rit al verreden en vergelijkt de Bülk met zijn Quest XS (fb).

Past de Snoek?

Sandiway geeft alle (alle? grondspeling ontbreekt) maten van de Snoek in deze video. Misschien een aanwijzing of jij in de Snoek (niet de L) past.
Alexandre geeft de maten van de WAW (fb) voor de vergelijking (Dan geeft mogelijk de maten door van de Alpha 7).

Vélomtek artikel in La Presse

Vélomtek gaat zijn velomobielen ook aan de Verenigde Staten leveren, aan Europa nog (?) niet, terwijl zij nauwelijks met de productie in Canada is gestart.
Oprichter en president François Garneau is in de jaren 2010 gestart in de garage in zijn woonplaats van Belœil. Hij richtte in 2016 Vélomtek op.
De Vélomtek had oorspronkelijk één sturend wiel vooraan en twee wielen achteraan (de VX1 en de VX2). Het nieuwe VT1-model daarentegen heeft twee gestuurde voorwielen en een elektrisch ondersteund achterwiel.
De prijs ligt niet binnen ieders bereik, geeft hij toe, maar hij steekt gunstig af bij Europese concurrenten (inclusief afleveringskosten vanuit Europa) . De prijzen zijn vanaf $11.000 (€ 10.500) af fabriek.
Zie het artikel in La Presse ('Nederlands') uit Montréal.

Laidback bike report

Gary heeft weer een aantal items verzameld in zijn Laidback Bike Report met o.a.:
  • Stan Potgieter-Tadhole Trike and South African Veteran’s Dream
  • Sylvia Halpern kicks off her Route 66 Trans American Trike Tour (with Heiko Truppel from HP)
  • TerraCycle’s leadership transition
  • RideSouth recumbent shop looking for new owner

Stoempen efficiënter

Licht verzet, cadans 100, is al jaren in de mode in de wielerwereld.
Wielerrevue:
Na langdurig onderzoek met negen vrijwilligers, mannen en vrouwen tussen de 21 en 55 jaar, die ze zo hard lieten trappen dat ze in ademschuld kwamen. Dit moesten ze steeds doen aan een verschillende cadans, variërend van 40 tot 90.
'Trappen met een cadans van meer dan 90 omwentelingen per minuut is voordelig voor professionele wielrenners, maar lijkt inefficiënt voor recreatieve fietsers'. 
Maar denk bij stoempen wel aan je knieën!

Onderhoud van de voorwielophanging

Jan van Velomobile World heeft weer een onderhoudsvideo gemaakt, nu over het onderhoud van de voorwielophanging.

Veranderingen

Maar Jan heeft nog meer voor ons in petto. In deze korte video laat hij, naast de nieuwe zonnepanelen van Velomobile World, een paar subtiele veranderingen zien, die aan de DF en DFXL zijn doorgevoerd.

C.G. Rasmussen

Of hij daadwerkelijk de uitvinder van de moderne velomobiel is, zoals de titel van de video beweert, laten we even in het midden, maar onomstreden is dat Carl-Georg Rasmussen één van de grote pioniers in de wereld der velomobielen is. De door hem ontwikkelde Leitra is ongetwijfeld één van de oermodellen van de velomobiel te noemen, ook al zullen velomobiel-puristen misschien zeggen dat het om een trike met kap gaat.

Wintercompetitie

Alweer de laatste wintercompetitie. Deze vindt plaats in Apeldoorn over twee weken en wel op zondag 26 maart.
Momenteel zijn er 9 deelnemers.

Rondje Texel en Paastreffen 

Beide vinden plaats over vier weken, en beide starten op Goede Vrijdag (7 april).
Het Rondje Texel start deels in Noord-Holland waar de veer in Den Helder van 11 uur gehaald moet worden, of een half uur later op Texel het Horntje. Er zijn op dit moment negen deelnemers ingeschreven.

In het lange weekend bij het Paastreffen ben je vanaf 16 uur welkom bij De Nieuwe Hof te  Harskamp/Otterlo. Wij nemen aan dat inschrijven binnenkort mogelijk is.
Daarbij is ook het Regel 17k3 event (www.recumbinati.nl?).

Ligfietstreffen in Laarne

Dit jaar is er op 28 april tot en met 1 mei een jubileumstreffen op het terrein van KSA Laarne. Het jubileum betreft het lustrum 20 jaar Ligfietsers.be én lustrum 30 jaar HPV Belgium.

Skatepark

En op de valreep hebben we toch nog nieuws gevonden over een 'gewone' ligfiets: je kunt er ook mee door het skatepark!

Reacties

RaptoBike op vr 10 mrt 2023 om 13:29

Dat 'stoempen' voor amateurs efficiënter is, is jaren geleden ook al eens onderzocht en aangetoond door de VU in Amsterdam als onderdeel van de voorbereidingen van het Human Power Team Delft & Amsterdam. Grappig dat dat kennelijk een terugkerend onderzoeksterrein is, of de VU slecht is in publicatie.

PietV op zo 12 mrt 2023 om 15:56

Efficiënt fietsen is al jaren geleden onderzocht en bekend gemaakt . Ook door de Universiteit van Maastricht afdeling biomechanica. Maar sport is commercie en daar valt aan te verdienen.
Licht verzet leeft alleen bij een beperkte groep fietser die Lance Armstrong en Chris Froome als voorbeeld namen. Beide renners met doping. De eerste illegaal en de tweede legaal met een doktersbriefje. Een hoge cadans is voor elke fietser of (prof)wielrenner minder efficiënt in energieverbruik. Vergelijk het maar met een auto op de snelweg bij 100 km/h. In de 5e versnelling het zuinigst. Meer verbruik in een lichter verzet in z’n 4 en veel meer verbruik in z’n 3. De interne verliezen nemen toe bij een hoger toerental. Zo ook bij de fietser. Voor elke omwenteling moeten de knieën 4 keer worden stilgezet.

De ex-profrenner Fabian Cancellara reed in 2011 de Ronde van Vlaanderen met een gemiddelde cadans van 73. 

Een veel hogere cadans kan voor een korte tijd wel meer trapvermogen opleveren. Wat ten koste gaat van je hoeveelheid energie die ter beschikking staat.

Rijden in ademschuld is ook een energieslurper. Je ademhaling is CO2 gerelateerd. Een overschot aan CO2 wordt automatisch uitgeademd. Te veel CO2 uitademen door hijgen maakt het bloed te basisch. De enige manier om het bloed op een pH waarde van circa 7.4 te houden is een verkramping van de gladde spieren van darmen, bloedvaten en luchtwegen. Hierdoor wordt de noodzakelijke zuurstofvoorziening geremd en komt het CO2 niveau weer op peil. Het hart moet zwaarder werken omdat de bloedsomloop, in die 120.000 km aan aders, wordt afgeknepen. De luchtwegen vernauwen en de spijsvertering wordt plat gelegd. Chris Froome had een inhalator op zak om zijn luchtwegen, bloedsomloop en spijsvertering op peil te houden. Met doktersbriefje. Krijg je van dat “koffiemolen” rijden.
Het Bohr-effect regelt alles prima. Daar waar de spieren het meeste arbeid verrichten wordt de meeste zuurstof afgegeven en CO2 afgevoerd. Meer dan 12 ademteugen per minuut tijdens het fietsen is energieverspilling. In rust is 5 ademteugen verdoende.

Knieklachten komen zeker niet alleen van een lage cadans. Onder andere: afstelling van de fiets, blessures door een val, overbelasting en vaak door een verhoogde laagdrempelige ontstekingsreactie in het lijf. Een te lage cadans is dan vaak de druppel die de emmer doet overlopen.

twilwel op ma 13 mrt 2023 om 12:34

Cadans zegt me niks. Ik heb een gemiddelde cadans rond de 90 tijdens toeren, maar dat is niet hoog en/of inefficiënt bij een cranklengte van 135mm. Bij wedstrijden gaat de cadans naar 105 gemiddeld en is energie sparen niet aan de orde.

MichielAdriaan op ma 13 mrt 2023 om 13:32

Ik heb al gelijk zo mijn bedenkingen over try-out ritten van iemand die overschakelt van de VM.nl kettingloop Qxs naar die van een DF, Bulk, enz. als ik lees 'The Bülk is so perfectly stiff and light'. 
Gewichts voordeel is natuurlijk buiten kijf maar als het aandrijf deel van de ketting al gelijk achter de trappers ZO uit zijn baan wordt getrokken voelt IEDERE fiets 'stiff' aan (-:

MichielAdriaan op ma 13 mrt 2023 om 18:17

Oh trouwens prachtige informatie Piet! Ik zou haast durven zeggen dat dat het eigen kleine ligfietswereldje nog ontsteigt (-:
Een lang aanhoudende knieblessure (die ook geen 'gescheurde kruisband' was zoals de huisarts na anderhalve maand meende) bleek bij mij volkomen op te lossen door een Cortisol-injectie bij de orthopeed.

PietV op di 14 mrt 2023 om 07:03

Corticosteroïden is een snelle manier van symptoombestrijding bij ontstekingen. Soms is een injectie voldoende, maar er zitten nadelen aan. Aantasting van kraakbeen en pezen bij vaker gebruik. De oorzaak ligt vaak bij stille of laaggradige ontstekingen.  Normaal kan het afweersysteem die ontsteking de baas. Maar als het niveau te hoog blijft en chronisch wordt kun je beter de oorzaak wegnemen dat symptoombestrijding. Ook zogenaamde zadelpijn schijnt z'n ontstekingsreactie te zijn. Ik ken het niet. Kan dagenlang fietsen op een hard zadel zonder klachten. Al 70 jaar. Als veganist een bijzonder laaggradig ontstekingsniveau.
Je kunt je leefwijze aanpassen door je voeding te kiezen. Voeding met een z.g . base overschot.
https://www.annemariereuzenaar.nl/wp-content/uploads/2018/09/Lijst-zuurvormende-en-basische-voeding.pdf 
Om die reden eet ik normaal 2 of 3 keer daags en drink ik meestal water. Heb zelfs een afkeer van sportvoeding, die meestal verzurend werkt. Soms fiets ik 60 km  na 14 uur vasten met een halve liter water. De snelheid ligt bij een deels ketogene verbranding lager maar het maakt je helder en gezond.
Om je lijf schoon te krijgen kun je periodiek vasten om je autofagie- en ubiquitine proteasoom systeem actief te maken. Beide systemen ondersteunen elkaar en ruimen o.a. foute en afwijkende proteïne cellen op die later b.v. tumoren kunnen worden. Voor onderzoek naar beide systemen is de Nobelprijs uitgereikt.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.