Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Velayo te koop, ligfietsen op rijdek, vrijwel onzichtbaar, Fiets en Wandelbeurs, gek wereldrecordpoging, wintertraining Sloten, stuurgeometrie, wegligging QV, Volkskrant, M5, zoekplaatje

Velayo te koop

Op ebay is een Velayo (fb) uit 2012 met tussen de 1.000 en 2.000 km op de teller te koop, dus eigenlijk zo goed als nieuw.

Ligfietsen en velomobielen op rijdek

Op zaterdag 11 maart a.s. zet Wagenborg Passagiersdiensten haar deuren wijd open voor publiek en geeft hiermee een uniek kijkje achter de schermen bij de veerdienst, die al ruim honderd jaar ieder seizoen honderdduizenden bezoekers van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog vervoert.
Daarnaast organiseert Wagenborgen Passagiersdiensten onder het thema 'Rijdek van Toekomst' een stukje 'toekomst' in de vorm van hoe de wereld er in 2035 uit kan zien. Daarvoor willen ze een experience-dek maken; bezoekers van de open dag kunnen daar kennis maken met de toekomst door diverse innovaties te bekijken. Denk aan e-vrachtwagens, LEVs (licht elektrische voertuig), deelmobiliteit oplossingen, fietsen en 'fietsachtigen'!
Het zou natuurlijk mooi zijn als er ook enkele ligfietsers en velomobilisten aan deelnemen. Ligfietsers uit Friesland?

Je ziet hem bijna niet

De eigenaar heeft wel oog * voor zijn eigen (puzzel-)velomobiel: een Alleweder (tw) als praalfiets bij het carnaval.
* Ge ziet um bekant niet.

Fiets en Wandelbeurs

In de Jaarbeurs in Utrecht wordt, na drie jaar, dit weekend de Fiets en Wandelbeurs gehouden.
  • Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad in Nederland, de Wandelroute van het Jaar 2022. 
  • Duitsland staat drie dagen lang extra in de schijnwerpers.
    Trouwens om naar de wereldkampioenschappen voor ligfietsers in Oostenrijk te gaan, is misschien de EuroVelo 15 een goed uitgangspunt. Disclaimer: 64 % van deze EuroVelo-routes zijn fietsklaar, met als uiteindelijk doel het netwerk tegen 2030 te voltooien.
  • En de high racer in de vorm van de carbon Challenge Chamsin (met dank aan Hans van Vugt van de Bicycle Hub voor de foto's).

Gek wereldrecordpoging gepland

En daar zijn ze weer, terug van weggeweest (fb). Bedoeld wordt het team, welke bestaat uit vijf dames, die het multitrack vrouwenwereldrecord op menselijke kracht proberen te breken in dit ding (fb)!
Gek? Ze willen proberen om maar liefst 183 mijl/u te fietsen, zeg zo'n 295 km/u, tenzij er een typefout is gemaakt… (zie de reacties).
Het bestaande record voor vrouwen met meerdere rijders is 76,6 km/u (45,8 mijl/u) dat op 3 mei 1980 op IHPSC op een laaglandbaan in Ontario werd gevestigd.
Reëler lijkt ons 83 mijl/u oftewel zo'n 134 km/u.

Wintertraining Sloten

We hebben geen uitslagen van de wintertraining in Sloten van afgelopen weekend: de registratieapparatuur wilde dit weekend niet meewerken.
Wel wat foto's op Facebook gevonden:
Een foto van Jochem en een filmpje van Piet.

Stuurgeometrie afstellen

Jan laat in deze video zien je de stuurgeometrie van de Bülk kan afstellen.

 Wegligging Quatrevelo tijdens sneeuw

Is de Quatrevelo geschikt voor ijzige toestanden?
Saukki: 'Er is iets aan de hand aan de achterkant van een Quatrevelo bij het rijden op besneeuwde wegen in de winter. Laten we uitzoeken waarom het zo onstabiel aanvoelt.'

Volkskrant bijlage

In de V-bijlage van de Volkskrant van 24-2 (vandaag) staat een artikel over de tentoonstelling Sneller, beter, mooier in het Design Museum in Den Bosch. Met mooie foto's over druppelvormige ontwerpen, o.a. de Dymaxion en de La Jamais Contente. Maar er ontbreekt iets vinden wij. Er staat wel een driewieler (Solar Electric Vehicle Aptera)  in het artikel, maar over snelle driewielers op menselijke kracht wordt niet gesproken.
Wel foto's en beschrijving van een druppelvormige wielerhelm, stofzuiger (!), scheerapparaat (!), hybride schaatsbenen…
Een bezoek aan het Design Museum wordt aanbevolen!

M5

De magazijnen van M5 moeten leeg. Dus is er zaterdag, 25-2, een mega-restanten verkoop wegens verhuizing /opruiming!

Zoekplaatje

En inderdaad, Jan heeft de plek gevonden waar de DF, op het zoekplaatje van vorige week, voor stond. Hans, bedankt voor de foto!

Reacties

xanderniezing op vr 24 feb 2023 om 14:26

Mooi dat de firma Wagenborg dit doet. Wagenborg Passagiersdiensten staat bij mij bekend als een sympathieke onderneming die Velomobiel-vriendelijk denkt.
Toen ik een keer met twee velomobielen de boot op reed had een Wagenborg medewerker de dag van zijn leven.  Ook op Schiermonnikoog (fietsgemeente van het jaar) rijden naast fietsen steeds meer electrische (bedrijfs)voertuigen. Ik zal proberen nog iets van de expositie mee te krijgen als ik er volgende maand ben.  

janmarcel op vr 24 feb 2023 om 15:18

Die 183 mph verwijst naar de snelheid die Denise Mueller ooit heeft gehaald achter een pace-auto op Bonneville. Denise heeft in het verleden ook in Battle Mountain meegedaan aan de WHPSC. De fiets die getoond wordt, de sprocket rocket heeft daar ook meegedaan en werd toen gereden door 5 zwaar getrainde heren.
Die 183 mph is dus niet de snelheid die men verwacht/hoopt te halen. Het gaat ze om het verbeteren van het huidige record van 45.8 mph

Hans Fix op vr 24 feb 2023 om 16:50

De restantenverkoop van M5 is dus al a.s. zaterdag 25-2 en niet 25-5. :-)
En zou de raadfoto wat langer in beeld mogen blijven? Ik wil hem ook wel zien. 

TeJayLigFts op vr 24 feb 2023 om 17:04

Hans, ga ik zo wijzigen, en ga een foto toevoegen van een Chamsin.
De 'raadfoto' stond en staat nog steeds op het vorige Vrijdagbericht.

tromp op vr 24 feb 2023 om 17:22

Sorry voor misbruik van het forum (beeld je anders in dat er een ligfiets op de dijk staat:-), maar mijn vrouw zou heel graag weten waar het landschap https://www.pinterest.com/pin/770960029979090684/ te vinden is, en ik herken het zelf niet...

Hans Fix op vr 24 feb 2023 om 17:35

Wielen bij Eenigenburg, west van Tuitjenhorn.

tromp op vr 24 feb 2023 om 17:58

Bedankt, Hans!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.