Alligt neemt patent over van Bike2

Gepubliceerd op

Alligt heeft zeer onlangs het patent overgenomen van een trapasgenerator die in ontwikkeling was bij het Deense bedrijf Bike2.

Alligt is een Nederlandse producent van kunststof wielen en onderdelen voor cargofietsen en velocars. Ze zijn daarbij al zeer succesvol en inmiddels goed ingevoerd als leverancier in de vrachtfietsen en bakfietsen. De huidige overname kan een goede uitbreiding zijn van het programma van fietsonderdelen van Alligt. Hieronder het persbericht dat vanuit Alligt is verstuurd: "

Alligt geeft trapasgenerator van Bike2 nieuw leven

Alligt, Nederlands producent van kunststof wielen en onderdelen voor cargofietsen en velocars, geeft de trapasgenerator van Bike2 een nieuwe kans. Ondanks het feit dat Deense bedrijf de voorbije 12 jaar veel energie in het concept hebben geïnvesteerd, is het hen uiteindelijk nog niet gelukt om een afgewerkt product naar de markt te brengen. Wellicht waren ze hun tijd te ver vooruit. Alligt behoorde tot één van hun eerste klanten en heeft met Bike2e samengewerkt om de trapasgenerator te testen. Alligt en Bike2 hebben onlangs een overeenkomst afgesloten waardoor Alligt het werk kan verderzetten. Bike2 kan rekenen op een marktconforme royalty ter compensatie van investering in de voorbije 12 jaar.

Door de overeenkomst verwerft Alligt het patent van Bike2 en kan het de human serial hybride trapasgenerator een herstart geven. Dit concept biedt een zeer geschikte oplossing voor cargofietsen. Alligt kent de markt van cargofietsen goed, want het bedrijf heeft met de ontwikkeling en productie van kunststof cargo wielen een zeer uitgebreid netwerk verworven. Alligt zaakvoerder, Leo Visscher, is ervan overtuigd dat veel van die bedrijven interesse hebben in een onderhoudsarme aandrijving. “Wie een kunststof wiel niet gek vindt, vindt een trapasgenerator ongetwijfeld ook geen absurd idee”, aldus Leo.
 
Het product is een trapaandrijving waarbij de ketting van een fiets wordt vervangen door een
elektrische koppeling met optimaal kettinggevoel, dat aangevuld wordt door energie uit een accu.
Alligt gelooft dat dit product gezonde beweging door het rijden met een lichtgewicht voertuig kan stimuleren. Alligt is er bovendien van overtuigd dat de trapasgenerator bijdraagt tot de veiligheid. Het systeem vereist nog altijd dat de fietser in redelijke mate trapt om een efficiënte versnelling en snelheid te realiseren. Alligt meent dat een maximale versnelling van 1,5 m/s2 voor alle voertuigen op de weg een goede grens is. Het systeem laat ook mensen met heel weinig spierkracht toe om zich zelfstandig voort te bewegen. Bovendien kun je je met dit systeem bij koud weer warm trappen.
Het is inmiddels duidelijk dat er voor seriële hybride-systemen bij cargofietsen en velocars een grotemarkt aan het groeien is. De pluspunten van dit systeem voor cargofietsen en velocars zijn ondermeer de goede controle over de fiets, die des te belangrijker is in stedelijke gebieden en de ontwerpvrijheid die ontstaat door het weglaten van de ketting. Bovendien laat het systeem toe om achteruit te rijden en daarbij zelfs via de motor energie te regenereren.
Om de trapasgenerator van Bike2 naar de markt te brengen, is er nog een behoorlijke inspanning nodig met name inzake beschikbare componenten en aanpassing van de software voor een nieuw prototype. Dit nieuwe prototype zou kunnen worden getest met de Golo cargofiets Flevobike, een ander Nederlands bedrijf dat al jarenlang meewerkt om de trapgenerator te verbeteren. Na de eerste testen met de Golo, zou een Beta versie breed in de markt worden getest. Dit plan vergt echter bijkomende investeringen. 
Daarom zoekt Alligt partners die geïnteresseerd zijn in financiële ondersteuning en/of partners die interesse hebben om het systeem te produceren. Alligt is alvast overtuigd van het potentieel van het Bike2 systeem. Het aantal aanbieders van seriële hybride systemen is nog vrij beperkt. Nogal wat van die bestaande systemen bieden nog geen optimaal kettinggevoel zoals Bike2.Bovendien is het systeem geschikt voor verschillende doelgroepen, niet alleen voor cargofietsen, maar ook voor ondermeer hometrainers en voor fietsen voor gebruikers met fysieke problemen.
Mocht een grote partij geïnteresseerd zijn om dit project in zijn geheel van Alligt over te nemen, dan is ook dat bespreekbaar. Alligt’s doelstelling bij overname van het patent was dat er meer trapgeneratoren op de markt komen voor verschillende doelgroepen en dat deze ook beschikbaar worden voor kleine innovatieve bedrijven. Vijftig procent van een eventuele overname zal gaan naar Esquare, het bedrijf achter  bike2.dk

Meer informatie vindt u op Alligt.nl. Hun Cargobike wielen zijn te zien op cargobike-wheels.com.
Voor contact leovisscherkorver@gmail.com.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.