Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Kamperen, WK'24, '50, Lambo, AI, 2-wielers, 3-wielers, velomobielen, Snoek L, NVT, Midwinter, meer

24 uur race in Sloten: camping

Vóór deze 24 uur race in mei zou in de loop van 2023 een nieuwe camping open gaan. En inderdaad:
De Sport Camping bij het circuit in Sloten heeft bevestigd open te gaan op 1 april. Ze hebben een plaats gereserveerd voor een groter aantal tenten. De organisatoren van de 24 uur zullen hen op de hoogte brengen van het vermoedelijke aantal tegen 1 mei, dit zal vroeg genoeg zijn in deze tijd van het seizoen.
Er is ook een kantine. De organisatoren gaan uitzoeken of zij ons misschien kunnen ondersteunen bij de catering van het evenement.

Wereldkampioenschappen 2024

Nee, niet die van dit jaar, maar van volgend jaar. Volgend jaar zijn de wereldkampioenschappen (fb) op de locatie Betteshanger Park bij Deal in Kent (VK), net als in 2018!

Ontwerp uit de jaren vijftig

Wie dacht de vorm van de velomobiel een ontwikkeling van de laatste vijftig jaar is, moet de Fliegender Liegestuhl òf Baumm Liegestuhl (overigens met een motor uitgevoerd) uit de jaren vijftig van de vorige eeuw maar eens bekijken.
De graficus Gustav Adolf Baumm ontwierp met hulp van de ingenieurs van NSU (later door Volkswagen samengevoegd met Auto Union: het huidige Audi) een bijzonder aerodynamische integrale kuip en noemde die de "Baumm Liegestuhl". In 1954 brak hij er elf bestaande wereldrecords mee.

AVENTYbike

Deze op een Lamborghini gelijkende (e-)velomobiel moet het niet echt hebben van de stroomlijn. De AVENTYbike is een creatie van Kamil Różański (fb) uit Polen.
Lees het interview door Honza op Recumbent.news ('Nederlands').

Spielerei 2

We hebben het al eens eerder gehad over met Artificial Intelligence (AI) ontworpen velomobielen. Troy heeft er wat tijd aan besteed en heeft de volgende beelden (fb) gemaakt. Het programma heet Midjouney.
Overigens is deze tekst nog steeds niet gegenereerd met AI (zoals met ChatGPT). Wij doen het, evenals fietsen, nog steeds analoog.

Tweewielers,...

Na commentaar op het vorige vrijdagbericht, hebben we deze week extra ons best gedaan om wat 'nieuws' over 2-wielige open liggers te vinden. (Dus ja, klagen in het commentaargedeelte kan helpen, zolang het niet over zaken gaat die niks met het vrijdagbericht te maken hebben...)

In tegenstelling tot bovenstaande ontwerpen van velomobielen, is Kurb Krawla al(weer) in het stadium van productie van zijn lowracer. Zo'n drie weken geleden plaatste hij de eerste video hierover op YouTube, terwijl deze week deel 4 verscheen. De andere delen (en meer) zijn te vinden op de YouTube-pagina van Kurb Krawla.

De enige andere recente video (lees: van deze week) die we op YouTube konden vinden was deze korte beschrijving van een Grasshopper van HP Velotechnik.

Voor de rest was het, in ieder geval bij YouTube, ook deze week weer trikes en velomobielen wat de klok sloeg...

...driewielers...

Zo is deel 2 van de video over de 'Wild One' van Steintrikes, waarover we vorige week berichtten, verschenen. Na de eerste 3 woorden gehoord te hebben, hadden we het vermoeden dat Robert het in dit deel over de vering zou gaan hebben...

Verder een interessant project van een soort van kameleon op 3 wielen: een shapeshifter. Meer (korte) filmpjes hierover kun je ook bij deze YouTuber op zijn pagina zien.

Een ritje op een trike door de sneeuw, samen met een hond die duidelijk geen ambities heeft om als sledehond aan de slag te gaan.

Deze week verscheen ook een video (deel 2) van een rit van Travels By Trike, die al in augustus werd verreden. Dat doet ons dan toch wel weer verlangen naar warmer weer!

...en velomobielen

Hier een leuk filmpje uit Duitsland, met daarin een vergelijking tussen tien eigenschappen (of desgewenst eigenaardigheden) van de velomobiel en de bukfiets. Wie komt er als winnaar uit de bus?

In dit filmpje uit Minnesota (VS) is te zien welke fratsen sommige automobilisten bij het inhalen (of toch niet!) van een velomobiel soms uithalen.

In India gaan de ontwikkelingen op fietsgebied momenteel blijkbaar met sprongen vooruit. Nadat we vorige week schreven over een trike die de nodige (online) aandacht had getrokken, verscheen er deze week een Alpha 7 op India's wegen en haalde dus ook snel de TV.

Tja, en na een ongeluk is het tijd voor een reparatie. Een geluk bij een ongeluk, zoals hij zelf ook al zegt, is dat hij alleen op de neus van de fiets werd geraakt!

Toki was deze week weer onderweg in Tokio. Hierbij kreeg hij ook regelmatig de nodige aandacht en beantwoordde hij vragen van andere fietsers.

Tot slot van het rijtje video's van deze week, een ook al oudere opname die deze week is gepubliceerd. Wie veel tijd over heeft, kan ruim een uur meegenieten van een rit door het dal van de Han rivier in Korea. Er is trouwens niet veel mis met die fietspaden daar!

Snoek L

Op de MeWe-pagina van Velomobiel.nl verscheen gisteren een bericht over de mallen voor de Snoek L, inclusief foto's hiervan. Theo schreef onder andere dat de mallen gestaag vorderen, maar dat men hier de tijd voor neemt. Liever in één keer goed, dan binnen een paar maanden alweer met een update moeten komen.
En voor wie liever op korte termijn iets met tanksticks heeft: ze hebben ook nog een M9 in de aanbieding.

Noordelijke Velomobielen Tocht

De laatste versie van de Noordelijke Velomobielen Tocht was alweer in 2020.
Deze versie start op zondag 5 februari om 12 uur vanuit Groningen, en gaat grofweg noordelijk zoals de titel al aangeeft. De tocht is 65 km lang.  Koffie en koek is er vanaf 11 uur. En na afloop zijn er broodjes en soep. 
Op het moment van dit schrijven zijn er 11 deelnemers.

Midwintertocht

Ook op zondag 5 februari is er wat zuidelijker (Zutphen) ook een tocht georganiseerd door LOL: de Midwintertocht.

Andere tochten dit weekend

Komende zaterdag zijn er twee tochten:
En voor zondag de  HSL Toertocht.


Reacties

Gideon op vr 27 jan 2023 om 17:17

Mooie lowracer die Python.

MichielAdriaan op vr 27 jan 2023 om 20:33

Maar beste stadsgenoten, waarom een camping optuigen als er toch 24 uur per dag geracet gaat worden? (-;

PietV op vr 27 jan 2023 om 20:41

Het ontwerp uit de jaren 50 is vele malen verbeterd.  Baumm met een 50 cc in 1955 kwam op 151 km/h.  Rond 1970 met een in Nederland opgevoerde 50 cc bromfiets met stroomlijn al op circa 165 km/h. 
Door Aalt Toersen  gebouwde nog open ligger met speciale gebouwde 50 cc op gewone benzine op de testbaan in Lelystad met een snelheid van circa 260 km/h.
https://www.youtube.com/watch?v=wmXFsCM1Klk&ab_channel=MarcusKingma

tdt op ma 30 jan 2023 om 16:20

Is er door de redactie misschien nieuws te achterhalen over eventuele ontwikkelingen bij M5? Na het bericht over de refocus van Bram is het opvallend stil gebleven.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.