Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Nieuwe DF, Spaarndam Wielercircuit, tja, Aleksey Ganshin, Battle Mountain poster, foto’s WK, Jouta, watergekoeld zitje, Jochem Leemans, zomercompetitie, Grenslandtour, Jennette Jansen, zoekplaatje

De nieuwe DF

Onder de werknaam Tuna (leuke korte naam) wordt er gewerkt aan de doorontwikkeling van de DF.
Deze Tuna heeft kleinere voorwielen dan de huidige DF met de maat van de Brompton vouwfiets (de wereldwijd verbreidde 349 mm velgmaat) voor meer keuze bij banden en voor een kleinere draaicirkel. De voorwielen zitten achter deksels, die verwijderd kunnen worden voor onderhoud of lekke band.
Het serviceluik zou wat verder naar voren komen t.o.v. de huidige DF voor een nog betere bereikbaarheid.
De stuurstangen zijn, zoals op de foto te zien is, beter bereikbaar en zullen voor de stroomlijn afgedicht worden met een deksel.
Mogelijk komt op de Tuna nog een halo.
Nieuwsgierigen zullen toch echt moeten wachten. Eerst moeten er bij InterCityBike met de Tuna proefritten gemaakt worden, en daarna kunnen mogelijke klanten de Tuna zelf testen.

Spaarndam Wielercircuit

Op de wielerbaan van Spaarndam Wielercircuit, nu Wheelerplanet, werden op zaterdag 19 maart 1988 bij zeer slecht weer ligfietswedstrijden gehouden, met o.a. de roeifiets van Derk Thijs, een Batavus buikligger, een Batavus trike en twee Nedervectors (*) met Herman Stevens (snelste met 34 km/u) en Bert Groenewoud.
De kwaliteit van de bewegende beelden (van Veronica) is helaas niet optimaal, opgenomen op VHS en gedigitaliseerd in 2017, maar ja: nostalgie.
Wie herkent meer (personen)?

* De Vector is oorspronkelijk een Amerikaans ontwerp, maar het binnenwerk van de Nedervector verschilt nogal (HPV-Nieuws 1986-1 blz. 6 en 1986-2 blz. 8).
Bron Spaarndam: HPV-nieuws 1988-2, blz. 3.

Dit brengt ons tot het volgende: in september is er een Cycle Vision ook op deze baan (naast die van Amsterdam-Sloten). 

Tja

Banden zijn passé. Met tennisballen (fb) kan je ook ergens komen.
Snel fietsen? Hoe bedoel je? Gewichtig bedoel je!

Aleksey Ganshin

Honza bericht ook op Recumbent News over Aleksey Ganshin (of Oleksii Hanshyn) en de voortgang van de Moby Dick met twee video's.
Op Facebook staat de Moby Dick XL naast een blauwe WAW.

Battle Mountain poster

Op IHPVA.org staat de schitterende poster (link = www.ihpva.org/whpsc/index.htm) van C. Michael Lewis voor de komende World Human Powered Speed Challenge bij Battle Mountain.

Foto’s WK

Honza van Recumbent News heeft zijn foto's van de wereldkampioenschappen ligfietsen in Orgelet gesorteerd en nu gepubliceerd.

Jouta

Jan Roelof rijdt op een prachtige Jouta met kofferbak en stroomlijnkap (fb). Hier komt hij langsrijden (fb). En bij warm weer (fb)?

Watergekoeld zitje

Sandiway rijdt in een gebied met hoge temperaturen (nee, hij is dit weekend echt niet in Nederland). Via een slangensysteem wordt gekoeld water rondgepompt in het zitkussen. Het werkt een paar uur voordat het water te warm is en van afkoeling van het lichaam geen sprake meer is.

Jochem Leemans

De patiëntenvereniging CRPS heeft het verhaal van Jochem (fb) gepubliceerd.

Zomercompetitie Assen

Zaterdag over een week wordt de wedstrijd van de zomercompetitie in Assen verreden. Op het moment van dit schrijven hebben zich 10 deelnemers gemeld. Niet slecht maar ook niet overdadig. Bijvoorbeeld, bij de laatste wedstrijd (2019, pré-corona) hadden zich 24 deelnemers aangemeld.

Warm rijden, de baan verkennen en transponders ophalen is vanaf 12:00 tot 12:45 uur.
  • Snelste ronde start 12:45 vliegende start met in totaal 3 ronden, ronde twee wordt gemeten.
  • Criterium 60 min start 14:45 (1 uur Race Zie ook Cycle Vision 'Nederlands') .
  • Prijs uitreiking.
  • 17 uur: baan gesloten.

Zesde Grenslandtour

Een week later vindt in Monfort de start plaats van de zesde Grenslandtour. Deze 60 km lange route doet België aan. Het aantal aanmeldingen op onze site staat, op moment van schrijven op 12, maar ongeveer eenzelfde aantal (voor een deel uit Duitsland) heeft zich per e-mail aangemeld. Het belooft dus hoe dan ook een gezellige rit te worden. Nu nog hopen dat het veer over de Maas in de vaart blijft, want erg veel lager moet de waterstand niet meer worden.

Jennette Jansen

Afgelopen zondag is paralympiër Jennette Jansen voor WK Para-cycling afgereisd naar Baie-Comeau in Canada om haar wereldtitel te verdedigen voor zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Afgelopen donderdag kwam ze in actie voor de tijdrit, zondag is de wegwedstrijd.
  • Update: onzeker over de tijdrit is ze niet meer: wereldkampioen. Proficiat!
  • Update 2: Jennette heeft haar wereldtitel geprolongeerd.
    En  op het onderdeel paracycling wonnen naast Jennette Jansen, Jetze Plat, Marieke van Soest, Mitch Valize en Tristan Bangma met zijn piloot Patrick Bos allen “met overtuiging” tweemaal goud, aldus het paar. Daniel Abraham Gebru verdedigde “met succes” zijn wereldtitel. 

En daarna? De Olympische Spelen in Parijs (2024)?

Zoekplaatje

We zijn deze maand wat vroeger met het zoekplaatje (we zitten immers nog niet op de helft van de maand), maar dat heeft alles met vakantieplannen te maken. Schrijver dezes gaat de zoekplaatjes namelijk niet mee op vakantie nemen, maar kan volgende week natuurlijk wel even wat tekst bijwerken. Maar om een lang verhaal kort te houden:
waar is dit?

Reacties

AndredeBoer op vr 12 aug 2022 om 13:17

Achtergrond (Tata?), kromming kustlijn, afstand tot Tata etc sturen mij richting Hondsbosserzeewering (die tegenwoordig onder de kunstduinen ligt) en dan wel het zuidpuntje ervan...

victorbos op vr 12 aug 2022 om 14:30

Volgens mij is dit de dijk aan de (Wester-)Schelde in de buurt van Bath, je ziet de kerncentrale van Doel en de kranen van de haven van Antwerpen. 

berth op vr 12 aug 2022 om 14:45

Petten

Pieter de Groot op vr 12 aug 2022 om 14:46

Bingo Victor! heel goed gezien. op het buitendijks fietspad vlakbij de Bathse spuisluis. Je kijkt over de Hedwigepolder naar de centrale van Doel.

MichielAdriaan op vr 12 aug 2022 om 23:55

19 maart 1988: Meindert Valenteyn en Frank ter Braak. 

tdt op za 13 aug 2022 om 00:22

1988: Bart Verhees himself in de Alleweder, of zie ik dat verkeerd?

MichielAdriaan op za 13 aug 2022 om 08:49

Goede zaak trouwens dat bij de vervanger(?) van de DF, de Tuna de stuurinrichting beter bereikbaar wordt!
Ook blijft plaatsing van een skatewieltje (rolbumpertje) tegen stedelijke verkeersdrempels mogelijk zo te zien. 

theomol op za 13 aug 2022 om 13:46

Geweldig leuk, die oude video. Ik herken Bert Groenewoud en Herman Stevens natuurlijk, verder Meindert Valenteyn, Aane Oskam, Derk Thijs, en was ik dat nou zelf met no. 86?

Ik was erbij op Spaarndam met mijn M5. Het weer herinner ik me nog en ook de Le Mans-start, en die buikligger natuurlijk. 
Uiteindelijk (het was voor Veronica) werd een van de Vectors tot winnaar gevlagd. Grappig was dat ze op het bochtige circuit niet echt de snelste waren en omdat ze geen spatborden hadden spetterden ze hun ruit van binnen helemaal vol waardoor de berijders hun hoofd buiten de stroomlijn moesten houden om te zien waar ze heen gingen.

Verder is mijn herinnering ongeveer zo wazig als een vhs-opname na ruim dertig jaar.

MichielAdriaan op za 13 aug 2022 om 14:53

Ik denk eigenlijk dat jij de kunst om rond te rijden op een fiets gemaakt door een ander UITGEVONDEN hebt Theo! (-: Ik  reed, net als Frank toen nog op mijn eerste stalen zelfbouwer).

tdt op ma 15 aug 2022 om 11:21

Mooie uitvinding Theo - als ik 'm helemaal zelf had moeten bouwen was ik waarschijnlijk (nog?) geen ligfietser geweest ;)

theomol op wo 17 aug 2022 om 10:17

Dat is te veel eer, Mick. In 1988 waren er naar verhouding veel zelfbouwers, maar gelukkig was het ook mogelijk een ligfiets te kopen. 
https://nixin.nl/1990/02/11/het-moest-er-eens-van-komen/

Mijn eerste fiets had ik overigens in 1966, en ook niet zelf gemaakt want dat leerden we niet op de lagere school (-:

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.