Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

6e Grenslandroute, Holger Seidel recordrit, e-WAW, sneller, golfplaten trike, Racing Aeolus

6e Grenslandroute

Waar de organiserende Grensrijders bang waren dat het erg warm zou worden, viel het op de dag van de rit reuze mee. Een bedekte hemel, en mede daardoor aangename temperaturen, maakte het uitstekend fietsweer. Gelukkig was de reserveroute ook niet nodig, want het veer over de Maas bij Berg was gewoon in de vaart.

Vertrokken werd met een half uurtje vertraging, omdat één van de deelnemers in een file terecht was gekomen. Vanuit Montfort voerde de route langs de Duitse grens naar het zuiden, om bij Roosteren de oevers van de Maas op te zoeken. Tot de lunch in Nattenhoven werd de Maas zoveel mogelijk gevolgd.
Na de lunch ging het vrijwel meteen het veer op. Alle 24 velomobielen en 1 ligfiets van dit internationale gezelschap pasten er in één keer op, al lukte dat (als de spreekwoordelijke haringen in een ton) maar net. De weg kon daarna via Belgisch grondgebied in noordelijke richting worden vervolgd, tot bij Maaseik de Grensmaas weer werd overgestoken. Via Maasbracht ging het daarna door de Limburgse landerijen weer richting Montfort, waar na afloop nog even het plaatselijke terras werd opgezocht.

Verzamelde foto's en video's van dit treffen:

Video

Foto's

Uw redacteur heeft in de vijf dagen rondom dit treffen 700 km afgelegd, maar dit staat in geen verhouding tot het volgende item!

Holger Seidel recordrit!

Holger stapt niet in zijn vertrouwde wit-gele Milan SL (verkocht) maar in de voorserie van de Bülk MK1, een kwestie van lef en vooral vertrouwen! De kans dat er nog iets niet goed gebouwd is, is klein maar wel aanwezig. En het blijkt, er hadden nog wat verstevigingen bij de eenzijdige wielophanging (monoschwinge) in horen te zitten die er in de productieversie wel in zal zitten.
Er zijn twee Bülks MK1 (fb) aanwezig die ook nog bestickerd moesten worden.
Voor de start in Birgsau staat Holger er ontspannen bij (fb). Voor deze recordpoging hoeft hij geen helm te dragen als de racekap er maar op blijft.
Het weer werkt zaterdag ook even niet mee: een stevige hoosbui (fb). Tegen de avond ligt Holger iets voor op het schema terwijl hij het moeilijkste deel achter de rug (fb) heeft (het middelgebergte).
Zondagmorgen om 4 uur loopt Holger weer verder uit op het schema (fb), maar om half zes heeft hij wel wat aanmoedigingen nodig (fb). Er gaan geruchten dat de veerpont speciaal op Holger heeft gewacht voor de overvaart.
En dan komt hij in Tønder (Denemarken) aan (fb), en heeft hij het record met drie uur gebroken (fb): 1055 km in 29 uur en 57 minuten! Een fantastische prestatie!
Voor degene die Facebook niet graag bezoeken, is deze video.
Op Velomobil Forum schrijft Holger onder de alias HoSe over zijn wederwaardigheden.
De betrouwbaarheidstest heeft de Bülk doorstaan. En snel is de Bülk ook, in ieder geval met Holger op de trappers.
En toch is Holger geen record rijdend type, zo schrijft hij hier.

In de media: 

e-WAW

Saukki krijgt bezoek van Kristian met een e-WAW. Saukki mag deze dag een testrit maken in deze Katanga WAW. Hij vindt het een praktische en comfortabele velomobiel en dankzij de toegang tot de onderdelen, los te nemen panelen, is onderhoud simpeler dan bij andere typen velomobielen. Alleen de aandrijflijn loopt deels buiten de velomobiel en wordt snel smerig. Ook zit je vrij diep in de velomobiel.

Wat maakt het sneller?

De juiste aerodynamische vorm. Maar wat is de juiste vorm? Er zijn zoveel variabelen, wind(richtingen), stromingsweerstand, enz. dat de uitkomst op zijn minst gecompliceerd is.
Helpen NACA-ducts echt? Twijfelachtig volgens Matt. Golfbalstructuur? Ook twijfelachtig.
Deze video over voornamelijk raceauto's op zoutvlaktes laat zien dat onze velomobielen aardig in de buurt komen van de juiste vorm, de een iets beter dan de ander.

Golfplaten trike

Peter ontwerpt al jaren ligfietsen (fb). Zo is er ook een overdekte tweezitter (fb).
Onze aandacht werd getrokken door deze uit polycarbonaat, dubbelwandige coroplast, gemaakte overdekte trike (fb).

Racing Aeolus

Na een wat teleurstellende wind tijdens de eerste twee dagen, blies er op de finaledag van Racing Aeolus (fb) in Den Helder genoeg wind om te racen. De op tegenwind rijdende karren van hogescholen van over de hele wereld zoefden de hele donderdag over de dijk. De tegenwindrace heeft deelnemers van over de hele wereld.
En ja, we weten dat hier weinig Human Power mee gemoeid is, maar geef toe dat ze toch wel wat weg hebben van velomobielen! Toch?

Reacties

twilwel op vr 02 sep 2022 om 17:01

Leuke film over aerodynamica, maar het gaat hier om gemotoriseerde voertuigen en dat levert bij de luchtinlaat toch wat andere inzichten op. Bij een gemotoriseerde stroomlijner dient de ingenomen lucht om de motor beter te laten functioneren en de luchtuitlaat is de uitlaat van de motor. De uitlaatgassen  stromen snel uit en overkomt de weerstand van de buitenlucht gemakkelijk.  Bij een velomobiel dient de ingenomen lucht om de rijder van zuurstof maar vooral van koeling te voorzien en de uitlaat staat niet onder druk. De uitlaat moet daarom op een plek zitten waar de druk laag is en ook groot genoeg zijn. Een knots van een Naca duct zal weinig zin hebben als de gaten in de achterkant, die meestal de uitlaat vormen bij velomobielen, een (veel) kleinere oppervlakte hebben. Misschien stroomt er via de spleet tussen de achterkant van de racekap en de body lucht uit, of is de druk daar te hoog? 

HvdK op za 03 sep 2022 om 02:09

Monocoque City Bike van Mike Burrows
Nog even over ons aller Mike Burrows. Johan Vrielink is de redder van de Monocoque city bike van Mike Burrows. 
http://velomobileseminar2012.blogspot.com/

In het onderhavige artikel was sprake van een tweede exemplaar. In mijn onschuld dacht ik eerder dat de Gordon het zou kunnen zijn. Maar met die Pinion erin was het hooguit een jonger familielid, overigens prachtige fiets.

Speurneuzerig als ik ben, bestudeerde ik die fraaie webstek van de The Radavist weer eens. Verdraaid nog-an-toe op foto negen (9) hangen er een aantal fietsen aan de muur en als ik mij niet vergis dan lijkt de vierde van links, zonder stuur en zadel, de gezochte tweede Monocoque City Bike te zijn.
https://theradavist.com/britains-fastest-self-powered-human-mike-burrows/
Klopt het, denkt u?

tdt op za 03 sep 2022 om 14:16

@Harry: Vermoed dat als je de racekap van een Milan iets open zet, je achter de achterste rand bovenin een soort stofzuigeffect krijgt; er stroomt snel lucht langs, dus ontstaat er een klein gebiedje met lage druk, en de lucht wordt als het ware uit de velomobiel "getrokken". 
Zou makkelijk te testen moeten zijn: Gaten achterin afdichten en/of wat flink hoge tassen rechts achterin, vizier dicht, een kleine luchtinlaat open en de klep 1cm omhoog. Dan zou er een voelbare luchtstroom door je haar moeten ontstaan.

Wat nu al wel bekend is, is dat de luchtafvoer van een Milan GT Mk5/Mk6 met bagage + BM kap onvoldoende is voor een open vizier én een nacaduct. 

PietV op za 03 sep 2022 om 23:57

Over stroomlijnen en ventilatie zijn motorvoertuigen en velomobielen in zekere mate met elkaar te vergelijken. Maar de fietser heeft een lager rendement dan een viertaktmotor van circa 27%. De fietser heeft afhankelijk van zijn inspanning en tijdsduur een rendement van tussen de 13 en 20%. Vergelijkbaar met een matig presterende tweetakt.
Beide hebben lucht nodig voor de ademhaling en koeling van de motor. Een viertakt verlies circa 73% van zijn energie aan koeling de fietser circa 83%.
Ventilatie verloopt het best wanneer de drukverschillen buiten het voertuig het grootst is. Voor een gesloten velomobiel middenvoor op de neus de grootste druk  en achter het staartvlak de laagste druk. Vóór wordt wat druk weggenomen door de inlaat en achter de zuiging verminderd door de uitlaat.  

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.