Zware e-bakfietsen op fietspad?

Gepubliceerd op

Zware e-bakfietsen, breder dan 75 cm, moeten volgens I&W in de toekomst het fietspad gebruiken.

Bestuurders van bakfietsen op meer dan twee wielen met een breedte boven de 0,75 m mogen nu zelf kiezen tussen de rijbaan en het verplichte fietspad. Dat gaat waarschijnlijk veranderen als nieuwe regels voor lichte elektrische voertuigen van kracht worden.
Deze mogelijke wijzigingen zijn dus, voorlopig, niet voor velomobielen die breder zijn dan 75 cm. Maar de argumentatie om deze zware e-bakfietsen naar het fietspad te verwijzen zijn op zijn minst discutabel.
 In een tussenrapportage maakt I&W (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, red.) de resultaten bekend van een studie naar zware e-bakfietsen (massa rijklaar > 75kg, maximumconstructiesnelheid 25 km/uur, maximaal 1,0 m breed en kentekenplichtig). Denk aan de bakfietsen van postbedrijven, maar ook de BSO-bus, de opvolger van de Stint, valt daaronder. Het argument is ook dat met snelheden tot 25 km/uur van de zware e-bakfiets het snelheidsverschil met het gemotoriseerd verkeer op een 50 km/uur rijbaan te groot is. Op 30 km/uur wegen met vrijliggend fietspad waar de limiet goed wordt nageleefd, zou de zware e-bakfiets veilig op de rijbaan kunnen rijden. Maar, zo stelt de nota, gezien het geringe aantal zou dit niet begrijpelijk en handhaafbaar zijn. Bovendien blijkt dat de limiet op deze wegen vaak wordt overschreden.
De auto(-mobilist) wint dus, weer, in deze constructie om de verkeerde redenen.
Natuurlijk is de grote opkomst van bakfietsen in bebouwde kom toe te juichen samen met het beperken van vrachtauto’s en bestelbusje, maar om die bakfietsen naar de smalle en drukke fietspaden te verbannen, werkt contraproductief voor fietsers.
Bakfietsen tussen het autoverkeer zorgt voor een gematigder snelheid, bij 50 km-wegen (veiliger).
Dat bakfietsen ook niet tussen het autoverkeer mogen bij de maximum snelheid van 30 km/u is verbijsterend (5 km/u snelheidsverschil! Maakt het snelheidsverschil op het fietspad tussen deze deze logge bakfietsen en rustig rijdende tweewielfietser niets uit?).

Dat de snelheidslimiet door automobilisten vaak overschreden worden, gewoon: controle en beboeten (hebben we geen menskracht voor? Hoe wil je deze bakfietsenrijders dan controleren? Dode letter?). De auto's hebben aan de voorzijde en achterzijde nummerplaten, dus best wel herkenbaar. Of zijn er te veel overtreders bij de automobilisten? Dat kan en mag toch geen argument zijn om deze automobilisten een carte blanche te geven?

Bovenstaande werd ‘in het ene kamertje van Fietsberaad’ (eigenlijk: I&W) bedacht, terwijl ‘in een kamertje verderop’ het volgende werd besloten: fietspaden horen breder te zijn (minimaal 2,30 m, en brom-, snor- en racefietsers naar de rijbaan, en daarmee ook de eventuele zware e-bakfiets). Zestig procent van de bestaande fietspaden zijn momenteel te smal, smaller dan die 2,30 m.

Reacties

JAVE op wo 13 jul 2022 om 12:28

In Amsterdam hebben ze de snorfietsen naar de rijbaan verplaatst (en een helmplicht gegeven). Dus zware e-bakfietsen kunnen daar best bij, want men is al gewend aan traag verkeer.

Aan de andere kant, fietsers gebruiken als snelheidsverlagend middel voor auto's vind ik een twijfelachtig concept. Dit maakt het leven (van de fietser) niet veiliger, want gefrustreerde automobilisten zie je maar wat vaak rare capriolen uithalen.

Belle op vr 15 jul 2022 om 10:20

Dit is vrijwel letterlijk de gehele tekst van de Fietsersbond. Zoveel overnemen is een inbreuk op het Auteursrecht.

koendert op zo 17 jul 2022 om 17:39

@Belle ach Belletje toch, mis jij nu de kern van het onderwerp of is dit weer een poging tot vitue signaling? Het gaat om wat er speelt en dit is een ontwikkeling die fietsers in zijn algemeenheid zorgen baart. Het is geen kunstig gedicht waar de schrijvers kunsten worden getoond. Wellicht was het netjes geweest als er ook naar het bericht van de Fietsersbond was verwezen. Maar de als de bond zich werkelijk bekommerd om de zaak dan verheugt men zich over delen van deze mening door de publicist van dit betoog.

TeJayLigFts op zo 17 jul 2022 om 18:34

Belle, ik moet je teleurstellen, geen woord komt bij de Fietsersbond vandaan. Overigens, waar vind ik dat stuk van de Fietsersbond, ik ben benieuwd wat de overeenkomsten zijn.

TeJayLigFts op zo 17 jul 2022 om 19:06

Nabrander: mocht je toch Fietsberaad bedoelen (die verrekte autocorrectie): het zijn quotes of citaten. Niet zo lang geleden werd dit op deze site met een aanhalingsteken aangegeven en het citaat stond ‘ingesprongen’, nu staat er naast de iets ‘ingesprongen’ tekst een verticale grijze balk (net zoals bij een reactie op een e-mailbericht).

ArnoldStokkelHoorn op ma 18 jul 2022 om 13:38

Het wordt hoog tijd om 30 binnen de bebouwde kom in te voeren en dit voor alle weggebruikers te handhaven 

robinpols op do 21 jul 2022 om 13:25

De flexibiliteit, het grote voordeel van de 'bezorgfiets', verdwijnt als je de bakfiets tussen het autoverkeer plaatst. Vervoerders zullen dan weer voor een vertrouwde betrouwbare bus kiezen omdat het grote voordeel is verdwenen. De lobby vanuit de logistiek en de fietsfabrikanten, om een relatief zware vrachtfiets juridisch een fiets te laten zijn, is ook best stevig wat dat betreft. Echter ook op het fietspad wordt het steeds drukker is de ervaring. Als we met z'n allen groener willen en een LEV (Light Electric Vehicle) de beste oplossing blijkt voor het bezorgen van al onze bestellingen, dan zul je daar als gemeente ook de ruimte voor moeten claimen, ten koste van vervuilende verkeersdeelnemers. Het is vooral een gebrek aan kennis en daardoor ook een gebrek aan durf om te kiezen voor het ontwikkelen van een moderne infrastructuur waarbij de lichtste voertuigen het hoogste aanzien genieten.

tdt op vr 22 jul 2022 om 23:59

Het wordt hoog tijd om 30 binnen de bebouwde kom in te voeren en dit voor alle weggebruikers te handhaven 
Gaan we snelheidsmeters voor ongemotoriseerde fietsen dan verplichten? Anders wordt het lastig.

Jo2p op za 23 jul 2022 om 00:33

Het wordt hoog tijd om 30 binnen de bebouwde kom in te voeren en dit voor alle weggebruikers te handhaven 
Gaan we snelheidsmeters voor ongemotoriseerde fietsen dan verplichten? Anders wordt het lastig.
Dat heeft voor de wet geen enkel nut omdat dergelijke meters geijkt moeten zijn en daarvoor is de meetmethode bij fietsen veel te flexibel. Stel je hebt een nauwkeurige meter, dan nog wijst deze meter alleen nauwkeurig aan bij een identieke luchtdruk tijdens het ijken. Als je band langzaam afloopt, wat vrij normaal is voor een binnen/buitenband constructie, wijzigt ook je diameter op de weg en daarmee dus de draaisnelheid van het wiel. De meter zal dan niet een geijkte snelheid kunnen tonen. En wie heeft bij een verschil dan gelijk? De bestuurder van een fiets kijkt op zijn snelheidsmeter in de waan dat de afgelezen snelheid juist is terwijl een laser meting wat anders aangeeft. Ik denk dat ze zonder dit gezeur bij de rechtbank het al druk genoeg hebben.  

PietV op za 23 jul 2022 om 15:53

Alle voertuigen hebben geen geijkte snelheidsmeter. Uitzonderingen daargelaten. Is wettelijk niet verplicht en de nauwkeurigheid wordt ook niet gecontroleerd in een APK keuring. Voor de kentekenkeuring van motorvoertuigen mag een snelheidsmeter nooit een te lage waarde aangeven en niet meer dan circa 10% te veel. Dus een snelheidsmeter op voor fietsen is wettelijk prima te regelen. Overschrijding van de maximumsnelheid voor fietsen is dan 6 km/h toegestaan. Overtreding pas bij 7 km/h boven de wettelijke maximumsnelheid. 

Belle op ma 29 aug 2022 om 20:51

Ja, Fietsberaad, Theo. OK, dan zijn het quotes, maar dan moet je alsnog naar de bron verwijzen. 

TeJayLigFts op wo 26 okt 2022 om 20:53

Ook een trage reactie mijnerzijds: op één na zijn alle links naar Fietsberaad. Misschien had er ter verduidelijking Fietsberaad tussen haakjes bij gekund.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.