Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Greifensee, maidenride, Mercedes, afscheid (1), fruitig onderhoud, afscheid (2), Snoek, raket, Frikar, enquête, zoekplaatje

Rondom de Greifensee

Johan fietst in verschillende seizoenen om de Greifensee in het kanton Zürich in Zwitserland. Om al die seizoenen in één filmpje te krijgen, heeft hij zeventien keer om het meer gefietst.
Hier is Johan's kerstspecial, één versie met moderne muziek, en één met klassieke muziek.
Hier de ene als de andere versie (ook wij als redacteuren weten niet welke de welke is).

Eerste rit

  • Maurizio maakt zijn maidentrip met de ITALA (fb), een vierwielige fraaie halfopen fiets.
  • Midipile Mobility heeft op donderdag 9 december haar prototype van het 'voertuig van de toekomst' gepresenteerd, ontworpen in Angoulême. Het elektrisch aangedreven voertuig houdt het midden tussen de ligfiets en de elektrische auto. moet de D'clic een zachte en ecologische overgang voor mobiliteit bieden.

Mercedes SLS

De Poolse Andrew heeft deze evenbeeld van de Mercedes SLS gebouwd.
Wie nog niet uitgekeken is op deze 'auto', kan hier nog meer video's vinden.

Inzicht

Eigenlijk is dit een verkooppraatje: als je als Jan een succesvolle fabriek, Velomobile World, voor velomobielen in Roemenië opzet, komt er een moment dat je met pijn in je hart afscheid moet nemen van je huis in Nederland, maar ook van je 'oude velomobiel'.

Autopsie van de Mango

Julien doet groot onderhoud in zijn Mango en installeert nieuwe verlichting. Een uitgelezen moment om het interieur van deze Mango te laten zien.

Quezzzt is stil

Er is nog maar één blog van Quezzzt over, en dat is op zich al jammer. En met deze blog neemt hij afscheid van het ligfietsen en met name van zijn Quest: Slechtste investering ooit.
Tot weerziens Arjan.

Visje

De rode raket

Met de aloude Sunrider, genaamd de rode raket, rijdt de Drvkkery nog steeds met bestellingen door Middelburg.
Vorig jaar was de rode raket ook al eens in het nieuws bij ons.

Frikar

In de nieuwsbrief van Podbike was deze week te lezen dat zo'n 900 mensen van de testritten gebruik hebben gemaakt, om de Frikar eens aan de tand te voelen. Natuurlijk hadden deze testpiloten het één en ander aan feedback te melden.
Helaas moest Podbike ook vermelden dat de start van de productie weer was uitgesteld door de aanhoudende problemen met de levering van onderdelen. Waar november/december het doel was, wordt het vizier nu op april gericht.
De actuele, aan de gestegen prijzen van onderdelen aangepaste, prijzen zijn op de site van Podbike te vinden. Al met al valt het nog altijd enigszins mee, toch?

Fietsvakantie

Het Fietsplatform, initiator van Nederland Fietsland, is op zoek naar ervaringen met fietsvakanties. Het maakt niet uit welke route je hebt gefietst of hoelang je er over hebt gedaan. Zolang het een trektocht was, kun je deelnemen aan hun enquête. Je maakt dan ook meteen kans op één van de 15 LF-icoon fietsgidsen, die onder de deelnemers van de enquête worden verloot.

Zoekplaatje

Zoals Fietsbennie in zijn commentaar al schreef, heeft het zoekplaatje de Kerst niet gehaald. We hoeven ons dus geen zorgen te maken dat onze lezers de sfeer aan de Kerstdis alsnog verstoren door op hun schermpjes naar de oplossing te zoeken.
Gideon had eerst nog de verkeerde berg in zijn hoofd en zat nog een paar kilometer te ver naar het noorden. Een paar minuten later kwam Hein met de correctie dat het de Sprengenberg zou moeten zijn en Wim wist even later nog toe te voegen dat het de Palthetoren moest zijn, die daar op de foto zichtbaar was. En ook daarna kwamen nog diverse aanvullingen, waaronder zelfs de coördinaten.

Rest ons niet meer dan Fietsbennie te bedanken voor het aanleveren van het laatste zoekplaatje van dit jaar, en allen die wisten te benoemen waar de foto is gemaakt, te feliciteren met hun kennis van de Nederlandse wegen en (fiets)paden (en alles wat daarnaast te zien is natuurlijk).

Reacties

Fietsbennie op vr 24 dec 2021 om 14:10

Hulde dat er zelfs vandaag aandacht is voor het vrijdagbericht!
Goede feestdagen allemaal. Niet te veel eten, anders pas je niet meer op/in de ligfiets.

wakkermans op vr 24 dec 2021 om 16:59

Ook heel nieuwswaardig vind ik dat er drie baantrainingen in de agenda zijn geplaatst, in Alkmaar, Amsterdam en Apeldoorn. Superleuk om daaraan mee te doen. De planning is gemaakt voordat de huidige lockdown werd afgekondigd, en nu staat of valt de eerste oefenwedstrijd op 16 januari met de vraag of we dan al weer binnen mogen sporten.

Hoekie op vr 24 dec 2021 om 20:25

Quezzzt is nog niet stil. Over velomobiel veiligheidsbeugel ala F1
http://velomobielindestad.blogspot.com/2021/12/zo-moeilijk-kan-het-toch-niet-zijn.html

BOW op vr 24 dec 2021 om 23:35

Quezzzt is nog niet stil.....stilte past niet voordat velomobiel fabrikanten de verantwoordelijkheid nemen het hoofd van de gebruikers van hun product te beschermen tegen ernstig letsel die over de neus van de stroomlijn naar hun gezicht wordt geleid.

Dat kan in gekantelde toestand nog eerder ( lantaarnpalen en bebordings palen staan overal ) dan rijdend, en de 3 wielige velomobielen kunnen makkelijk onstabiel worden in verkeerd genomen bochten of abrupte uitwijk manouevres.

De velomobiel fabrikanten bevinden zich nog in het tijdperk zoals ooit de auto industrie, waarin het normaal was op je stuurkolom te worden gespiest bij een botsing of uit het voertuig te worden geslingerd waarna het voertuig over je heen kon rollen. Of dat je benen eraf werden gedrukt door een naar binnen komend motorblok. Nee dat vinden we nu niet meer normaal, maar de fabrikanten hadden ook aansporing ( en wetten ) nodig om te komen tot hoe het nu is.

Kunnen ligfietsers dat bedingen VOORDAT er meer slachtoffers komen met ernstig hoofdletsel ? Of gaat het gezegde op : "als het kalf verdronken is, dempt men de put"

tdt op za 25 dec 2021 om 01:20

@BOW: Ymte en Peter van ICB waren een tijd geleden bezig met ideeën voor een Halo, zoals Quezzzt verderop in zijn blog omschrijft. Geen idee wat daar uit gekomen is.

Moet zeggen dat ik Quezzzt z'n houding overigens wel héél negatief/selectief vind, zou me bijna zorgen gaan maken. Selectief, omdat de integraalhelm wel genoemd wordt, maar de vrijwel in alle gevallen even snelle speed pedelec waarop men geen integraalhelm draagt en die verder ook geen enkele vorm bescherming heeft gemakshalve overgeslagen wordt. De keus tussen weg en fietspad is er dan in veel gevallen niet eens.

En dan is er nog het statement over de longarts, die niet op de weg tussen de auto's gaat vanwege de uitstoot; zeker op een drukke weg in de bebouwde kom vermoed ik dat het weinig zin heeft. Een gemiddelde auto verbruikt dan bij constante snelheid tussen de 50 en 100 liter lucht per kilometer. Genoeg om snel en ver verspreid te worden, en over stilstaan en optrekken hebben we het dan nog niet eens.

Je kan dat probleemloos visueel maken. Een paar Carbage Run figuren hebben dat overigens al voor ons gedaan. Ja, deze motor draait relatief hoge toerentallen, maar ook onbelast, de druk is hoger wanneer de gasklep open blijft.
Zo groot is de wolk van één auto dus, die we normaal gesproken dus allemaal onzichtbaar inademen.

De meeste autofabrikant - zelfs die die volop SUVs maken - proberen de uitstoot tegenwoordig toch zoveel mogelijk te beperken, al is het maar om de verkoopprijs positief te beïnvloeden. De druk onder de auto is derhalve vaak aan de lage kant, er gaat weinig lucht onderdoor. De aflopende daklijn is daarnaast populair, in subtiele of minder subtiele vorm. Mijn theorie is dat er bij moderne auto's een relatief klein vacuüm ontstaat tot zo'n beetje de hoogte van de achterbumper van de auto, waar de lucht van bovenaf als een deken overheen "valt". Je ziet bij de BMW hierboven al dat de wolk in eerste instantie vrij laag blijft, en dat is dan zonder dat er invloed van aerodynamica in het spel is.
Ik vermoed daarom dat zelfs op velomobiel-ademhoogte de lucht al niet veel minder vuil is dan op het fietspad. Met een speed pedelec zit je nog veel beter. Zolang je niet in de Randstad gaat rondrijden tenminste, want hier is de luchtkwaliteit sowieso k met p.

PS: Filmpje gevonden waarop de airflow om een forse SUV weergegeven wordt.

PietV op za 25 dec 2021 om 14:15

Over milieuvervuiling van auto's geschreven. Uitgaande van de gemiddelde cilinder inhoud van 1.500 cc en een rustig toerental van 2.000 rpm kan een 4 slag motor maximaal 1.000 x 1,5 l/m lucht verpompen. Op een halve vulwaarde nog altijd 750 liter per minuut. Bij 90 km/h of 25 m/s heeft die auto 40 sec/km. nodig en verpompt die motor nog altijd 500 l. schone lucht.
Diesels die geen gasklep hebben verpompen nog meer lucht en vervuilen nog meer omdat bij hogere verbrandingsdrukken meer NOx vrijkomt.
Bovendien worden bewust katalysatoren en roetfilter verwijderd om vermogenswinst te behalen.
Het is algemeen bekend dat ultra fijnstof van verbrandingsmotoren gemakkelijk in het bloed worden opgenomen en kankerverwekkend zijn.

tdt op za 25 dec 2021 om 19:20

@Piet volgens mij vergeet je rekening te houden met het feit dat de druk in het inlaatkanaal niet 1 atmosfeer is; de overdruk is bij een moderne turbomotor onder deellast al vaak 0,4-0,5 bar. Bij veel "downsize" benzinemotoren is de overdruk standaard 0.8-0.9 bar onder vollast bij een laag toerental, zonder verdere aanpassingen loopt dat op tot zo'n 1.5 bar.

Diesels lopen vaak nog wel een paar tienden hoger.

PietV op za 25 dec 2021 om 21:20

Een andere berekening. Gemiddeld verbruikt een benzinemotor van een gemiddelde personenauto is 1 l. op 15 km of 1 kg benzine per 21 kilometer. Met een moderne armmengsel motor wordt daaraan 15,4 kg lucht toegevoegd. Dat komt overeen met 15,4 : 1,2 = 12.800 liter lucht. Dat is dus maximaal 610 liter lucht per kilometer.
Bij een diesel is het luchtverbruik nog hoger. De vervuiling bij een diesel hangt ook nog sterk af van de inspuitdruk. Oude dieselmotoren zijn sterk vervuilend. Dat geldt ook voor 2 takt bromfietsen.

BOW op zo 26 dec 2021 om 21:38

tdt,

Een van de punten is dat een mens in reflex de armen nog voor het gelaat kan brengen of met het lichaam kan wegbuigen van het gevaar als er iets op je hoofd af komt. Dat voorkomt niet altijd dat je geraakt wordt maar kan de energie fors verminderen. Maar dan moeten je armen en lichaam wel vrij zijn om te bewegen.

Probeer dat eens in een velomobiel....je lichaam zit daarin opgesloten met je hoofd weerloos erbuiten.

Dat is in 0 manieren vergelijkbaar met een rechtopfiets en eigenlijk uniek in hoe het levensgevaarlijk is.

Een collega van mij heeft ernstig hersenletsel opgelopen bij een aanrijding vna een (opgevoerde) snorscooter toen daar nog geen helmplicht voor gold, dus voor mij is echt wel duidelijk dat het risico op ernstig hoofdletsel niet alleen voor velomobielen is weggelegd. Maar 1 ding hebben al die letsels wel gemeen : snelheid maakt het letsel ernstiger. En laat nu velomobielen op het pad zijn steeds lichter en sneller te worden gemaakt zonder dat de veiligheid in de pas loopt.

Ik vraag niet dat een rijder kan weglopen van een crash van ~60 km/u, al zou dat niet eens een vreemde eis zijn gezien de moderne lichtgewicht superstroomlijn versies dat zeker kunnen rijden met ene fitte rijder. Maar slechts dat het hoofd wordt beschermd dat weerloos uit de stroomlijn steekt tegen al wat over de stroomlijn geleid wordt en in het gelaat terecht zal komen. Dat is 100 % te voorkomen en het altijd waard gezien wat het aanricht als je het niet hebt.

Ik vraag me ook af of de moeilijke besluitvorming zoiets te willen ontwikkelen iets te maken heeft met vrees voor aansprakelijkheid, als in het toegeven dat je product onveilig is. Maar de rijder is ook zelf aansprakelijk voor de ontwkkelde snelheid en rijgedrag. Niemand wil ernstig hoofd of hersenletsel oplopen van velomobiel rijden dus is het toch belangrijk dat zo'n beugel er snel komt.

En het is niet 1 bedrijf dat dat zou moeten doen : iedere velomobielmaker die stroomlijn rompen fabriceert maar waar het hoofd onbeschermd uitsteekt zou zich daarvoor verantwoordelijk moeten voelen. Maar als er eentje mee komt, volgt de rest echt wel.Het is even een (veiligheids) standaard die moet worden gesteld.

A.C.B. op ma 27 dec 2021 om 08:42

Velo Drome ????
Home
Onderwerpen
Coronavirus COVID-19

Meeste locaties gesloten

Bekijk de volledige lijst van plekken die open mogen blijven.

* Locaties (binnen en buiten) waar topsporters sport beoefenen.

Dit met betrekking op ligfiets wedstrijden in de velodromes.

Het is misschien zoeken naar mogelijkheden om aan de regels te voldoen.
Maar wel de doelstelling van de regels corona beheersbaar houden ondermijnen.

Dus mijn mening:
Ben je zonder klachten ( ook geen corona in je omgeving) en je bent erg fit (35 km/hr of harder kunnen rijden op de baan) en een middag topsport kunnen bedrijven lijkt mij nog steeds haalbaar.
over twee weken situatie goed afwegen.
Ik hoop dat het door kan gaan.
Sportieve groet Alexander

J.B.Schasfoort op ma 27 dec 2021 om 10:52

Plaats je een halo voor iets wat over de neus heen gaat, heb je 0 cm kreukelzone. Dus het hoofd van de rijder knalt met de bewogen snelheid tegen de Halo aan. Dat gaat zonder helm ook niet goed.
Verder is de instaprand wel sterk, maar nu ook weer niet zo sterk, dat ie dergelijke krachten aan kan. Ook dat moet dan weer sterker, en dus zwaarder, waardoor je dan weer makkelijker omkiept.

Ik weet van twee ongelukken waarbij er ernstig ( 1 fataal) letsel was voor de berijder, 1 als gevolg van een voorwerp over de neus en 1 met omkiepen en een paal. Gezien de hoeveelheid km in een velomobiel is dat een zeer beperkt risico.

De kans op omgaan is redelijk aanwezig, dat gebeurt veel vaker. Een helm dragen in de Velomobiel kan een optie zijn, voorzichtiger rijden is ook een optie.

marcel82 op ma 27 dec 2021 om 11:46

wat jammer dat Quezzzt niet meer velo't
ik ben na aanhoudende voetklachten enkele jaren geleden gestopt
met de velomobiel. het gemis is erg groot. als ik de euro's had dan had ik het graag weer opgepakt, wie weet ooit... wie weet dat Quezzzt wel weer de draad oppakt

beekie

WimH op ma 27 dec 2021 om 12:58

Wie weet kan Marcel82 de Quest van Quezzzt voor een klein prijsje overnemen. Dan slaan ze twee vliegen in één klap.
Quezzzt is van dat gevaarlijke voertuig af en Marcel kan voor weinig geld weer velomobielen :-)

hanzdaniel op ma 27 dec 2021 om 14:22

twee vragen die bij mij steeds opkomen:
1. waar blijft de eerste serieuze elandstest voor velomobielen?
2. wanneer worden klikpedalen voor trikes verplicht?

lighans op di 28 dec 2021 om 13:01

Leuk om Beekie weer te zien in de buurt van ligfietsen. Welkom terug.

Over velomobielen en gevaar bij omvallen:
Ik ben een paar keer omgevallen in pak hem beet 150.000 km fietsen. Een aantal keer sullig door een stoepje op lage snelheid. Langzaam kantelde ik op mijn zij. Mijn ego gekwetst, verder geen schade aan mijzelf.

Een paar keer op hogere snelheden: Bij een iets te snelle S-bocht met de M5 Kalisvaart. Ik reed op 2 wielen richting een sloot en rolde de sloot in. De kou van het water werd ruimschoots goed gemaakt door de woede om mijn stomme actie.

En een enkele keer ook weer in een bocht op mijn zij gerold met Quest 1.

Bij alle keren viel mij het volgende op:
- Ik had weinig tot geen persoonlijke schade.
- Ik wist er zelf goed uit te komen.
- Ik schoof van mijn stoel af, waardoor mijn hoofd als de kuip in schoot. Ik heb dus geen 1 keer gehad dat ik een kwetsuur aan mijn hoofd had.


Tijdens CV vloog de Snoek uit de bocht (door een lekke band geloof ik). De rijder had geen schade.
Tijdens een CV vloog een Milan SL de bosjes in. De Milan was nog net niet total loss, met schade aan de neus en zijkant. De rijder kon er zelf uit stappen, maar had wel kwetsuren aan hoofd en knie. De volgende dag reed hij weer wedstrijden (wat hem werd afgeraden overigens).
Tijdens een CV op Lelystad reed een Milan ernstige schade op doordat het uit de bocht vloog. Rijder had kwetsuren maar niet ernstig, maar de Milan was total loss.
Bovenstaande voorbeelden waren allen bij hoge snelheden (boven 50 kmh).

Ik kan me 3 ongelukken herinneren waar de gevolgen ernstig waren. Erwin natuurlijk... En Kees, die dat heeft beschreven op zijn website. En een rijder die bij het oversteken geraakt is door een auto en verongelukt...

En deze opsomming is verder van volledig. Misschien interessant om bij te houden. Maar even niet door mij. ;)

Is een vm een onveilige fiets? Nee: Ik zit in mijn helm, mijn lichaam beschermd. Ik zit in een rolbeugel en mijn benen tussen redelijke stevige wielkasten. De voorkant is het minst stevig in mijn ogen en bij rollen voel ik me veilig, al is het geen hobby. Een kap kan een veilig gevoel geven, maar ik vind het niet fijn fietsen. Andere kant is dat ik rijd als een motorrijder: Veel anticiperen, ik sta stil voor elk stoplicht (terwijl andere fietsers doorrijden), ik houd er rekening mee dat ik in het verkeer niet gezien wordt en pas daar mijn eigen gedrag op aan.

PietV op di 28 dec 2021 om 15:08

De reden dat Quezzzt stopt heeft een bron van waarheid. Onder bepaalde omstandigheden ben je in een velomobiel niet veilig of minder veilig dan op een open tweewieler. Het hoofd steekt boven de romp van voertuig uit. Als ik in mijn Alleweder een fietser in de flank rijd, krijg ik de fiets en de rijder over me heen. Als ik door een auto in de flank wordt aangereden, word ik "ingeblikt". Het is een aluminium kreukelzone. Kantelen en schuiven. Prima. Maar kom niet met het hoofd tegen straatmeubilair, (slag)bomen en andere obstakels. Bovendien speelt de gereden snelheid ook mee. Hoe hoger de snelheid, hou groter de kans op een ongeval en letsel.

Ook de luchtvervuiling is ernstiger dan wij denken. Dat de luchtstroom over de auto als een deken over de vervuilde lucht van weg, banden, frictiemateriaal en uitlaatgassen valt, kun je vergeten. Uitlaatgassen zijn tussen de 500 en 600 graden C. en stijgen op in de turbulente stromingen achter de vervuilende motorvoertuigen. Niemand ontkomt aan die vervuiling van fijnstof en ultrafijnstof. Ultrafijnstof komt gemakkelijk in onze bloedbaan. In de stad is het gezonder om op een elektrisch ondersteunde fiets te rijden dan op of in een ligfiets. Hoe meer je ventileert of hijgt, hoe meer ongewenste stoffen je binnentrekt. Nederland is niet het braafste jongentje in Europa.
https://milieudefensie.nl/recht-op-gezonde-lucht/hoe-vervuild-is-de-lucht-in-mijn-straat

enduro op zo 02 jan 2022 om 12:37

Hier boven vraagt iemand : 'waar blijft de eerste serieuze elandstest voor velomobielen? '
.
Een soort elandtest/vergelijk is 7 jaar geleden een keer gedaan zie: https://www.youtube.com/watch?v=V7iLDytRdx0&t=13s

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.