Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fietsketting, Quattrovelo, plezier, Velotilt, Hilgo versnelling, de "M", Mango Aero, 9,5 redenen, kampeerfiets

Fietsketting vervangen

Na vele kilometers te hebben gereden, denk je, kom, laat ik eens kijken of de ketting en/of de tandwielen vervangen moeten worden.
Bij de Kampeerwijzer bleek dat het de hoogste tijd was.
Wat voor gereedschap heb je nodig en welke ketting, 9, 11 of 12-speed, hoor je aan te schaffen?

Quattrovelo review

Saukki rijdt al bijna een jaar in de QV en heeft 5.000 km afgelegd, dus is het tijd voor een oordeel.
De lijst met positieve punten is lang t.o.v. de negatieve punten. Saukki's belangrijkste positieve punten zijn: je kunt er het hele jaar mee kan rijden dus ook in de winter (vrijloop en geen differentieel, zie reactie), je kan een kind meenemen, er is veel bagageruimte.
De QV is misschien niet perfect, er zijn wat kleine minpuntjes te vinden (o.a. iets trager dan de / zijn Quest).

Plezier na Covid

Na een lange periode van herstel na de Covid rijdt André van de Rotte Rijders weer (red.: gelukkig). Ook het appelgebak met slagroom gaat er bij beide rijders in als...

Plezier met de Velocar

Kay Lue:
Nederlandse vrienden wilden heel graag de Velocar uitproberen. Dus veegden we er al het stro en stof vanaf en gingen op weg.Traumatische trapautotekortkomingen uit de kindertijd kunnen op deze manier zeer snel worden genezen. Dus… wie wil ook een keer???

Hoe staat het met de Velotilt?

Vorig jaar heeft Mike Lecka het Velotilt-project overgenomen.
Onder de naam Pushyhog staan er inmiddels vele filmpjes op YouTube.

Hilgo versnelling in de QV

Diezelfde Mike heeft de Quattrovelo uitgerust met de Hilgo-versnelling. De Hilgo-versnelling is nog steeds uniek in de velomobielwereld.

De "M"

De "M" is een velomobiel van 12 kg met een kleiner frontaal oppervlak dan de DF, gebouwd door, wie anders dan, Daniel Fenn.
De "M" (fb) is bestemt voor sprintwedstrijden en recordpogingen. De neuspijp alsmede de buizen waarmee het achterwiel op zijn plaats gehouden worden (ook in de eerste EVO R), zijn gemaakt van carbon. De crank armen zijn behoorlijk ingekort om lengte en Q-factor ('Nederlands') te verminderen!.
Misschien kan Daniel een DF-XL bouwen met een gewicht 15 kg van carbon met een goede afmontage. We wachten het af!
Update! of misschien beter downdate: het bericht van Romain over de "M" komt uit 2017!

Mango Aero

De Mango is nooit bedoeld geweest als de snelste velomobiel. Voor de Mango classic was er het aerostaartstuk van Sinner Bikes voor wat meer snelheid. Harry (Twilwel) heeft er destijds vele wedstrijden mee gereden. Voor de Mango Plus is er tot op heden niet zoiets.
Kristof is zelf aan de gang gegaan en heeft zijn Mango Plus verlengd.

9,5 redenen om te fietsen

Met fietsen bereik je meer en schijn je gezonder en evenwichtiger te leven.
De negen redenen en voordelen die kennen wij ook, we kunnen er nog één toevoegen: het panoramische uitzicht op de natuur en de relatief ontspannen lighouding.
Of vergeten wij er nog één en weet iemand nog een gezondheidsvoordeel om te ligfietsen?

Kampeerfiets

In Duitsland heeft Bernhard Sobotta een fiets ontwikkeld, die duidelijk geen traditioneel diamantframe heeft. Op de plek van de diamant heeft dit frame een grote cirkel of ring, waaraan allerlei kampeerbenodigdheden zijn te vinden. Zo bevindt zich aan de fiets o.a. een tentzeil, maar ook een (vouw)bedje. Dat laatste maakt van 'The Cercle' in zekere zin dus ook weer een ligfiets.

Nog wat…

Kijk onze agenda na voor ideeën voor het weekend (en het volgende weekend):

Reacties

Mauricem op vr 13 aug 2021 om 13:32

Nog een gezondsheidsreden lijkt me dat typische fietskwalen zoals gebroken heupen, sleutelbenen, knieblessures en hoofdwonden bij een val nagenoeg uitgesloten zijn. Het blijft toch meestal beperkt tot wat schaafwonden op kont en onderarm.

skylar op vr 13 aug 2021 om 15:58

twilwel op vr 13 aug 2021 om 19:07

Bravo voor Mike. Het is alweer een tijdje geleden dat we de Hilgo versnelling aan 'm verkocht hebben, maar hij heeft het wel doorgezet. Ik zie dat het nog wel een uitdaging is om dit toe te passen in de Quattrovelo want de cassette beweegt iets op en neer t.o.v. de Hilgo-versnelling. Wellicht dat hij daarom het derailleurwieltje met de geleidewangen vervangen heeft door een stukje kettingbuis?

tdt op vr 13 aug 2021 om 23:42

Best belangrijk verschil: De Quattrovelo heeft géén differentieel. Een differentieel zou het rijden in de winter niet makkelijker, maar moeilijker maken, en is alleen nuttig wanneer je probeert beide aangedreven wielen met de juiste snelheid te laten draaien.
Verliest bij een differentieel één van de beide wielen grip, dan gaat dat wiel slippen en wordt het wiel aan de andere kant niet meer aangedreven. Alle kracht gaat dan naar het snelst draaiende wiel. Omdat de QV minder druk op de achterwielen heeft (omdat het er 2 zijn) dan een tadpole trike, wil je dit juist niet, want dan sta je meer stil dan je lief is.

Allert en Theo hebben een ingenieuze oplossing gevonden voor dit probleem: De QuattroVelo heeft een starre achteras (beide achterwielen zijn dus "hard verbonden") met bij de cassette een dubbele vrijloop. Twee "ratels" in één fiets, dus!

Voordelen:

- Zo'n vrijloop "ontkoppelt" alleen wanneer er geen aandrijving is (dan krijg je dat karakteristieke getik). Drijf je aan, dan worden dus altijd beide wielen aangedreven. Ook als maar één van beide wielen grip heeft. M.a.w.: Rechterband boven de greppel, maar op de linker kan je wegrijden!
- Wanneer je een bocht instuurt, en het toerental van beide wielen dus gaat verschillen, hoor je de vrijloop van één van de beide wielen zo nu en dan tikken. Die wordt dan dus langzamer aangedreven dan hij draait (m.a.w. je wordt voortgestuwd door het andere wiel, want de aandrijving draait iets langzamer dan de as).
- De weerstand van een vrijloop is - in tegenstelling tot die van een differentieel - nihil.

Nadelen:

...
- eigenlijk zit er geen nadeel aan het systeem met de vrijlopen. Ik ben persoonlijk echter geen fan van de starre achteras; ben er nog steeds van overtuigd dat met een volledig onafhankelijke ophanging de QV beter zou kunnen sturen. De QV voelt superstabiel en trefzeker aan, in mijn beleving zelfs stabieler dan hij uiteindelijk is.
Aan de andere kant: Bv. een multilinkophanging is een zware oplossing, die mogelijk ook extra ruimte kost, en ervoor zorgt dat er echte aandrijfassen/knikassen nodig zijn omdat cassette -> wiel dan geen rechte lijn meer hoeft te zijn. Dat zorgt dan weer voor extra weerstand. Het blijft een compromis, zo'n velomobiel...

enduro op zo 15 aug 2021 om 17:07

SYSTEEM HILGO VERSNELLING

( ".....derailleurwieltje met de geleidewangen vervangen heeft door een stukje kettingbuis?")
.
Idd Harry, zoals jij het gedaan had, met derailleurwieltje, is beter, en bijzondere fraai om te zien werken, zie:
https://www.youtube.com/watch?v=-LIyl4aGpac
.
Zelf had ik precies hetzelfde super simpele (op het 1e gezicht...) systeem bedacht maar dan met toevoeging van een veerbelast kogeltje icm 11 holletjes in de schakelgeleiderrails zodat het net zo zou werken als in een autoversnelingsbak dwz hoeft nooit afgesteld te worden want zo'n index (kogeltje kan maar op 1 manier in een holletje vallen) blijft zodoende te allen tijde 100% nauwkeurig, kortom het perfecte 100% schakelzekere derailleursysteem, wat zou je nog meer wensen ?
.
Afbeelding van zo'n auto versnellingsbak met schakelstangen:
https://www.anwb.nl/binaries/content/gallery/anwb/portal/auto/onderhoud-en-reparatie/onderhoud-abc/versnellingsbak-kampioen.jpg/versnellingsbak-kampioen.jpg/anwb%3Aw760
.
Nu ook met details van de schakelstangen; met veerbelast kogeltje
https://www.fdricambi.com/imports/image/VB1157A.jpg
.
Wat de beweegreden voor genoemde 'stukje ketting buis' zijn weet ik ook niet; zou het iets te maken kunnen hebben met de keuze van de stuurshifter/index systeem danwel meer of minder overshifting ?
.
Maar ik ben al weer lang met mn ideale schakelsysteem ontwerp gestopt want Shimano kwam opeens met Di2; 'Shoot and forget' , je drukt op een knopje en hij schakelt elektrisch, en index zit (gesealed !) IN de derailleur, net als bij auto, beter kan niet, welkom in de 21e eeuw.
.
Tevens werd de Di2 maximaal vereenvoudigd dwz in 1985 kwam Shimano met twee draaipunten/2 spanveren derailleurs maar met Di2 werd dit weer teruggebracht naar 1 draaipunt/spanveer. Wellicht in navolging van Sram die dit laatste al in 1996 toepaste.
.
Om weer terug te komen op het derailleurwieltje; Het GIGANTISCH interessante boek
History and Developmant of the Derailleur Bicycle, The dancing Chain, vertelt (blz 278) dat in 1977 Shimano het bovenste derailleur wieltje wat zijdelingse speling geeft '... so that the rear dearilleur did not have to be completely centered for the chain to run quietly'.
.
Dat patent heb ik niet gevonden maar wel een variatie daarop met als kenmerkend stukje patent tekst:
"After shifting, the position of the jockey pulley relative to the freewheel sprockets is important, and it is desirable that the jockey pulley be positioned as much as possible within the same plane as the target freewheel sprocket in alignment with the chain.In reality, however, it is impossible to achieve perfect alignment between the two due to such factors as backlash of the shift lever that controls the rear derailleur, and the setting errors and the like (such as cable tension adjustment) associated with rear derailleur mounting.
.
For these reasons, a certain degree of play has been provided to conventional jockey pulleys in the direction in which the chain is shifted (in the direction perpendicular to the chain line) so that the jockey pulley can move a slight mount (e.g., 0.7 mm) sufficient to absorb the aforementioned errors and properly align with the sprocket wheel. "
https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/017488855/publication/US5711731A?q=us5711731
.
De tijd van het niet hebben van 'achieve perfect alignment ' is echter voorbij nu we inmidddels van 7 speed naar qua maatvoering super gevoelige/nauwkeurige 10,11,12 speed zijn gegaan/gaan en vandaar dat het bovenste derailleurwieltje bij Di2 geen zijdelingse speling meer heeft en het gaan van 2 naar 1 draaipunt is ook weer gunstig tbv minder zijdelingse speling.
.
Iemand schreef een boek over wat er in de loop van de jaren qua technieken de grote vooruitgang bracht.
Hij concludeerde dat het ging om steeds grotere nauwkeurigheid en dat deed me gelijk aan de Di2 denken.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.