Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Winter, mijlen, interview, onnodig, fietsspiraal, geluk, afdakje, zebrapad, DCT, fietspaaltjes, losweken, tot slot

Winter voor Alve

Alve is nog steeds in zijn Quattrovelo onderweg naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, en heeft nu te maken met twintig tot vijfentwintig graden vorst (koudste 3 november in vijftig jaar in Finland, met stuifsneeuw)! De dag daarna is het zowaar 'warm' (nog wel -6 graden).
Op één dag heeft hij de tocht al twee keer zo goed als opgegeven.
Op het ogenblik van dit schrijven sneeuwt het, en zijn de wegen onbegaanbaar.

1.000.000

Als het goed is, dan heeft Russ Mantle gisteren (7 november) als eerste Brit 1.000.000 mijl (1.609.344 km!!!) ('Nederlands') per fiets afgelegd. Dat hij hiervoor de nodige jaartjes nodig heeft gehad, moge duidelijk zijn.
In een tijdperk zonder Garmins en Strava, heeft hij de gegevens van al zijn fietstochten nauwkeurig aan papier toevertrouwd, wat ook al een prestatie op zich genoemd mag worden.
Over zijn recordrit heeft hij blijkbaar ook goed nagedacht, want die brengt hem naar een café, zo'n 5 mijl van huis. We zouden niet weten hoe je deze mijlpaal beter kunt vieren.
Hier de foto's van de jonge Russ Mantle en een foto van de 82 jarige!

Fietsen zonder parachute

Omroep Zeeland heeft Bram Moens geïnterviewd. De ligfiets is sneller en energiezuiniger dan een normale 'rechtopzit'-fiets (en veel energiezuiniger dan de elektrisch ondersteunde fiets): wanneer start de ligfietsrevolutie?
En laat Bram zijn laatste creatie nou een rechtopfiets zijn: de Minimal Bike!

Onnodig

Voor de meeste, alle (?), ligfietsers zijn deze (fb) niet nodig.

Fietsspiraal

In Leuven is bij het station een bijzonder fietspad gebouwd: een fietsspiraal. Vorige week vrijdag reden er 275 fietsers (fb) op dit pad vanwege een critical mass bike ride: make Belgium great again, met, ja, ook ligfietsers.

Beetje geluk

Passief rijden is wel het beste, ook voor wielrenners. Zoveel geluk als deze fietser (?) zal niet iedereen hebben. Niet iedereen heeft negen kattenlevens tot zijn of haar beschikking!

Afdakje

Een afdakje (fb) boven je (voor-)deur kan je ook met fietsonderdelen maken. Zo weet een ieder dat hier een fietser woont.

Veilig zebrapad

In Québec (Canada) hebben automobilisten nog niet begrepen dat je iemand op een zebrapad voorrang moet geven (priorité aux piétons - voorrang voor voetgangers).
Daar is wat op gevonden, een voorrang afdwingend zebrapad (les passages protègent les piétons - de oversteekplaats beschermt de voetgangers).

DCT 2020

Bij het organiseren van de DCT 2020 staat ​​de organisatie nog voor één probleem. Eén van de fundamentele eigenschappen van de DCT is dat er plaatsen op de route moeten zijn waar het mogelijk is om te slapen en een gratis maaltijd te krijgen is. Zonder deze voorwaarde is de DCT niet te organiseren.
Vanwege de afgesloten Afsluitdijk loopt de route deze keer niet via Hoorn (als rustplaats). Het probleem waarmee de organisatie momenteel mee wordt geconfronteerd: de omgeving van Lelystad / Almere ligt nu op de route waar zo'n plek moet zich moet bevinden. En daar is nog geen rustplaats beschikbaar gesteld.
Wie kan helpen, gelieve contact op te nemen met Guus.

Slecht gemarkeerde fietspaaltjes

Een fietspaaltje moet van afstand goed te zien zijn, een ribbelmarkering moet de naderende fietsers tijdig waarschuwen. Zo niet dan draait de wegbeheerder op voor schade als er een ongeluk gebeurt. Dat valt tenminste af te leiden uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Nijmegen.
Dit soort paaltjes dus. Of zeker deze.

Gevaarlijk

Een ergernis van Hans is dat om sluipverkeer, tussen Barendrecht en Hoogvliet, tegen te gaan, er twee verkeersdrempels zijn aangelegd, met… een paadje voor de fietsers (fb) om de verkeersdrempel te kunnen omzeilen, afgebakend met fietspaaltjes. Als je dat paadje als fietser gebruikt, denkt de automobilist dat je aan die uiterst rechterkant blijft. Echter als fietser moet je je weer tussen het autoverkeer wringen…

Losweken

Rob heeft een manier gevonden om aangekoekte smurrie van de onderkant van zijn velomobiel los te weken. Dat hij het hierbij niet helemaal droog heeft gehouden, moge duidelijk zijn, gezien de serieuze boeggolf die hij op bepaald moment creëert.
Wat heeft Rob hier nu van geleerd? Dat het elektrische circuit er in ieder geval niks aan heeft overgehouden, en dat hij de volgende keer beter zorgt dat hij een zwembroek draagt.
Had hij één onzer redacteurs gevraagd, dan had die hem daar al het één en ander over kunnen vertellen. Net als Søren trouwens, die ook al eens verslag deed over dit onderwerp.

Tot slot

…deed deze foto (fb) de vraag opkomen, hoe jullie eigenlijk je ligfiets naar een treffen of wedstrijd brengen…???

Reacties

peter2807 op vr 08 nov 2019 om 16:22

Paaltjes zijn helaas nodig om verkeershufters van het fietspad te weren, en helaas lijkt het wel of er steeds meer verkeershufters bijkomen. Dat paaltjes duidelijk ziohtbaar moeten zijn is een no-brainer.

Gideon op za 09 nov 2019 om 13:33

Langs die autoverkeer-remmende en fiets-onvriendelijke maatregelen in Barendrecht rij ik ook dagelijks. Overigens als ik bijna thuis ben kom ik meer van die “sluisjes” tegen, wat ook hinderlijk is dat de fietspaadjes erlangs niet vrijgehouden worden van zand, bladeren en onkruid dus wordt je gedwongen om de hobbel te nemen.

nvanderwal op za 09 nov 2019 om 15:53

Voor wie morgen over de Waalbandijk naar het 35 jarig bestaan van de NVHPV fietst (Nijmegen) komt dit 3 keer tegen. Er staan hekken over de dijk om het autoverkeer te weren en er langs zijn smalle fietspaadjes. Deze fietspaadjes zijn van klinkers, ze hobbelen want ze liggen er al lang en de kromming die ze maken is scherp, bijna altijd pak je een stukje gras mee.
Voor de derde doorgang (te Weurt) staat er een grote 'struik'(omgezaagde boom met vele waterscheuten) die het zicht op de doorgang belemmerd. Met een velomobiel lastig, maar als je tegen de takken aan fietst is de doorgang te nemen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.