Battle Mountain 2019: Een andere dag

Gepubliceerd op

De stemming bij het ontbijt van het Human Power Team Delft en Amsterdam is nog uitgelaten. Veel geslapen is er door alle opwinding en drukte na gisteravond niet door het team. Toch gaat al snel de knop om. Jennifer Breet gaat in de ochtend rijden en daar moet nu alle aandacht heen, zij heeft nog geen echt goede run gehad.

Die heeft Jennifer echt nodig. Want al heeft het team nu het wereldrecord, de concurrentie blijft sterk. Die lijkt zeker van Denise Mueller-Korenek te komen. Gisteravond haalde Denise namelijk ruim 112 km/u en ze gaat absoluut voor meer. De grote onzekere factor bij Denise is de fiets. Larry Lem heeft al vaker bewezen een goede fiets te kunnen bouwen, of die ook bij de echt hoge snelheden stand houdt moet nog blijken. Door de goede resultaten van de andere rijders zakt Jennifer steeds verder in de ranking die de volgorde bepaalt wanneer je een heat mag kiezen. Je wilt natuurlijk in de heat zitten waar de minste kans op wind is.

De studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam zetten alles op alles om Jennifer goed te laten rijden. Het mag niet baten. Als ze uit de Velox 9 stapt is de frustratie duidelijk zichtbaar. Ze kan niet de goede vermogens leveren en blijft steken op 100 km/u. Opnieuw beleeft Jennifer een slechte start dus, vorig jaar duurde het ook lang voordat ze echt kon laten zien dat ze een goede atlete is.

Ondertussen rijden de andere teams steeds sneller. De Fransen hebben hun Altair 6 goed weten te repareren en rijden hard. Ilona Peletier komt met 110 km/u al dicht in de buurt, Fabien Canal rijdt 129,75 km/u en mag zich bij het illustere rijtje fietsers scharen die boven de 80 mph zijn gegaan. Fabien wordt nog een serieuze concurrent voor Andrea Gallo, die net als Fabien aast op het Europese record dat nog op naam van Sebastiaan Bowier gaat. Andrea heeft een slechte ochtend, hij heeft veel last van de wind. De avond ervoor is hij wel heel dichtbij het record gekomen met 131,99 km/u. In de ochtend rijdt een opvallende fietser mee met de kwalificaties. Niemand minder dan Todd Reichtert stapt in de DF van Peter Borenstadt. Hij is van plan later deze week ook op de lange afstand te gaan rijden, waardoor het goed mogelijk dat uiteindelijk niet de Milan SL maar de DF de snelste productiefiets ter wereld wordt.

Vlak voor de organisatie en de teams naar de wedstrijdweg gaan, meldt het Human Power Team zowel Jennifer als Rosa Bas af voor de avondruns. De atleten en het team hebben meer rust nodig. Bij de weg is het aanvankelijk windstil. Tot de wind ineens 180 graden gaat draaien. In de eerste heat is de wind nog niet zo heel hard en het universiteitsteam van CalPoly uit Californië zet een goede run neer. Waar Yasmin Tredell in de ochtend nog een erg goede tijd neerzet met de trike, valt ze in de avond. Dat is een tegenslag voor het team uit Liverpool. Zij hadden net op tijd de Arion 5 weer goed kunnen laten keren. Na de rit van Yasmin in de ochtend was haar teamgenoot Ken Buckley door een klapband over de kop gegaan en heeft de fiets flink beschadigd. Gelukkig mankeert Yasmin niets en ze blijft er vrij rustig onder.

Dan neemt de wind flink toe en alle teams besluiten niet de starten voor de tweede heat. Bij het vangteam verwachten ze dat ook de derde heat geannuleerd zal worden. Toch starten er twee fietsers: Andrea Gallo en Ishtey Amminger die mikt op het juniorenrecord. Hard gaan beiden niet en het lijkt erop dat het besluit van het Human Power Team een goede is. Er zijn nog een hoop dagen te gaan, de kansen om het wereldrecord aan te scherpen zijn nog aanwezig. Al gaat de tijd in Battle Mountain altijd wel ineens heel erg snel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.