Sinner Bikes Hilgo

Gepubliceerd op

Wat weten we tot nu toe over de Drymer/Sinner Bikes Hilgo?

We hadden in het vrijdagbericht al een foto gevonden van de Hilgo. Diezelfde dag kwamen er veel meer berichten vrij (op Facebook).
Harry forenst met dit prototype.


Algemeen

De Hilgo is 244 cm lang, is 72 cm breed (dus geldt niet als een bakfiets voor de wet) op zijn breedste punt en 88 cm hoog bij een 50 mm achterband. De bagagecapaciteit is nog niet gemeten, maar is vermoedelijk gelijk aan die van de Mango +. Aangezien het een prototype is, valt er over het gewicht nog weinig te zeggen.

Onderhoud

Er zijn geen inspectieluiken (te lelijk en ze lekken, aldus Harry) te zien. Wel is er een luik in het vooronder om de voorste twee vleugelmoeren van de top te kunnen losnemen. De top is eenvoudig en vlot te demonteren en te monteren.
Er zijn geen kettingbuizen!
Opmerkelijk: de tussenas, zoals in de Mango, blijft: de cassette kan in seconden uitgenomen worden. Hoe de versnelling bij de tussenas opgebouwd wordt, blijft nog even geheim.

En?

De Hilgo zal voornamelijk efficiënter zijn dan de Mango +, qua stroomlijn, aandrijving en vormgeving.
Op het stagnatiepunt of stuwpunt voorop de Hilgo is een opening voor ventilatie. M.a.w. geen voetgaten noodzakelijk.
Op de foto's van de Hilgo staat een ietwat gemodificeerde tourkap, deze is iets lager. Desondanks past de 'standaard tourkap' goed.
Nog meer toekomstmuziek: er staat een andere top aan te komen met een makkelijkere instap (vergelijkbaar met die van een Milan).

Foto's: Drymer/Sinner Bikes en Harry.

Reacties

twilwel op do 06 jul 2017 om 09:16

Ik kreeg kritiek op mijn inspectieluik uitspraak. Dat ik ze lelijk vind is natuurlijk strikt persoonlijk. Dat ze lekken heb ik van horen zeggen. Dit was voor mij genoeg reden om ze zo mogelijk weg te laten en/of uit het zicht.

G op do 06 jul 2017 om 12:28

De neus is wat curieus kwa aantrekkingskracht (maar vast bijzonder functioneel), de flanken en kont zijn erg geslaagd dus compliment daarvoor alvast. Is het mogelijk om het achterlicht/remlicht te integreren in de lijn van de fiets?

rowingvictor op do 06 jul 2017 om 16:08

Ik vind de voorkant -zéker in deze kleurstelling- juist zéér geslaagd... Persoonlijk hè....

pietandringa op vr 07 jul 2017 om 11:24

Ziet er goed uit. Door de ventilatie in de neus kunnen de voetengaten dicht. Ik neem aan niet met 170 mm cranks en schoenmaat 47? Het zou fijn zijn als velomobiel producenten voetenbulten van flexibel materiaal zouden gaan ontwikkelen. De Milan instap maakt de fiets nog praktischer.

twilwel op zo 09 jul 2017 om 15:14

Nee, niet met 170mm cranks. 140mm is de standaard. Voetengaten zijn wel mogelijk.

nvanderwal op ma 10 jul 2017 om 07:52

Een groot nadeel vind ik de breedte van 72 cm; ik neem hier vaker de weg, omdat enkele afslagen bij kruisingen (bijna) niet te doen zijn door haakse hoeken en paaltjes. Volgens mij is de wet zo gesteld, dat de breedte 75 cm+ moet zijn, gemeten met fiets EN bagage.
Is het mogelijk om voor deze velomobiel 2 spoilertjes te maken, die je op het breedste punt kunt schroeven. Voor oom agent zal de verklaring downforce zijn, ivm de snelheid en de wegligging. Voor gebruikers is de reden het wettelijk toegestaan zijn op de openbare weg en dus lastig te nemen infrastructuur te mogen vermijden.
En makkelijk afneembaar, zodat je de velomobiel ook zonder schade op de zijkant kunt leggen.

MaartenSneep op ma 10 jul 2017 om 13:56

Ik weet dat de 'standaard' cranklengtes aan de lange kant zijn. Ik ben ook van 170mm naar 155mm gegaan. Dat bevalt goed, maar schiet 140mm niet wat ver door de andere kant op?

twilwel op ma 10 jul 2017 om 23:53

Onderzoek wijst uit dat cranklengte helemaal niet kritisch is en de voordelen van korte cranks in een velomobiel zijn overduidelijk. Zie: http://www.ucsfcme.com/cycling/bikefit/syllabus/Myths%20and%20Science%20of%20Cycling.pdf

rene op di 11 jul 2017 om 09:43

@Niels: de motivatie achter de vorm van je fiets gaat niemand wat aan, ook aan een agent hoef je die niet te verklaren, imho. Dus inderdaad, twee kleine stukjes met schuimrubber oid van 3 cm breed voor je wielkasten bevestigen en je mag de rijweg op.
@Harry: interessant onderzoek!

nvanderwal op di 11 jul 2017 om 11:50

@Rene: Dat de motivatie van de vorm niemand wat aangaat, dat klopt; maar een goed verhaal is een betere dan alleen de zichtbare reden aan de wet te voldoen en dus hiervan bewust te profiteren. Bij alleen schuimrubber zal de agent door hebben waarvoor het er zit en gemotiveerd zijn om te onderzoeken of er iets beboetbaars bij de velomobiel is. (Zit er boven ieder voorwiel wel een licht, bijvoorbeeld). Als je spoilertje hebt, en je verteld dat dit voor downforce is gezien de hoge snelheid en de slechtere wegligging in bochten (3 wielen, dus je kan niet in een bocht gaan hangen), dan verklaart hij je misschien innerlijk wel voor raar, maar heeft geen motivatie om naar beboetbare zaken te zoeken. En bovenal: het is een leuk gesprek.

MaartenSneep op za 15 jul 2017 om 22:41

@Harry. Dat het voor het kunnen leveren van vermogen niet uitmaakt heeft grenzen: bij crank-lengte 0 kom je niet van z'n plaats, en als de cranks langer dan je benen zijn heb je ook een probleem. Ergens zit dus een optimum.

Wat je denk ik over het hoofd ziet is is dat je bij een kortere crank de cadans moet verhogen om de krachten op je knieën binnen de perken te houden. En juist daar zit het probleem met beginners (bron: het onderzoek dat je zelf linkt): de als prettig ervaren cadans is voor ervaren rijders hoger dan voor beginners. Dus voor ervaren rijders (jij, ik, al zou ik zelf denk ik eerder 155 mm cranks kiezen, niet 140) zijn korte cranks te behappen omdat we de benodigde cadans kunnen halen. Voor beginners leveren die 140 mm cranks wel een beperking op, eerder dan een wat langere crank. Bovendien zijn de 140 mm cranks maar bij een beperkte set metingen meegenomen.

Dus wat vermogen heb je waarschijnlijk gelijk, voor wat betreft comfort, zeker voor de beginnende fietser heb ik nog steeds twijfels.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.