Rijden in de kou

Gepubliceerd op

In het uitgebreide bericht een hele serie tips over het (door)rijden in de winter.

Allereerst kijken bij de kleding of je geen luchtlekken hebt. Met andere woorden de kleding moet goed sluiten.

Er zal gewerkt kunnen worden in meerdere lagen. Als je het te warm krijgt tijdens het fietsen kunnen deze worden verwijderd (klittebandsluitingen en gemakkelijk onderweg verwijderbare kleding zorgen voor een voordeel).

Belangrijker dan ooit zijn de sokken. Katoen is in de zomer nog redelijk te doen. In de winter neemt het vocht op en zorgt het voor koude.

Een oplossing werd door velen gevonden in het dragen van ski-handschoenen. In het algemeen blijkt toch dat sportartikelen uit diverse takken voor de ligfiets geschikt zijn (hardloopbroeken zijn zonder zeem, skihandschoenen enzovoort)

Verder publiceerde http://www.fiets.nl de volgende tips:Juist in koude periodes maakt de juiste maat van een schoen het verschil tussen warme of bevroren tenen. Rond schoenen en dan met name die van profs is momenteel nogal wat te doen. Het geeft maar weer eens duidelijk aan hoe belangrijk, maar vooral ook hoe persoonlijk de maatvoering van schoenen is. Wij gewone stervelingen kunnen onze schoenen niet zomaar speciaal voor onze voeten laten aanpassen. Als je zelf nieuwe schoenen gaat kopen is het daarom vooral belangrijk dat ze jou goed passen. Waar je op moet letten is dat een schoen overal netjes aansluit, maar nergens strak zit. Een moderne fietsschoen rekt namelijk niet op. Juist in een periode van kou (en koud is het!) is het belangrijk dat een schoen niet te strak zit. Als je je tenen nog een beetje kan bewegen houd je ze langer warm. Met een winddichte overschoen (dus geen oude sok) houd je het bij temperaturen onder het vriespunt nog wel twee uur vol. Langer rijden is sowieso niet aan te raden. Je spieren hebben het al moeilijk genoeg om je warm te houden, laat staan ook nog een maximale prestatie te leveren. Rijd bij voorkeur in het bos (op de mountainbike dus) daar heb je veel minder last van koude wind. En probeer je rit te beperken tot maximaal twee uur. Daarna doe je meer slecht voor je lichaam, dan goed. Ga je naar buiten, kleed je dan goed. Voor fietsers geldt dat slecht weer niet bestaat, wel slechte kleding. Begin met dubbele zweethemden aan te trekken. De eerste laag houd je droog, de tweede neemt het vocht op. Verschillende merken hebben ook zweethemden met een windstopper-voorkant (onder andere Decca en Agu), als tweede laag werkt dat ook super. Een goed jack is nu meestal voldoende om wind en kou buiten te houden. Gore levert daarin topkwaliteit, de versies van bijvoorbeeld Shimano (met mooie Dura-Ace of XTR-print) en Bio Racer zijn echter betaalbaarder en functioneren ook uitstekend. Je kan kiezen voor winterbroeken met panelen van windstopper-materiaal. De werking is prima, het zitcomfort echter nog niet optimaal. Kniestukken onder je lange broek werken ook goed. Kies handschoenen met specifiek fietsmateriaal. Die zijn er van diverse merken (zoals Adidas, Agu, BBB, Ultima). Niks ten nadele van de Hema-handschoenen, maar echte fietshandschoenen werken het best, ze houden je warm en blijven langer heel. Beweeg regelmatig even je hand en hele arm om de doorbloeding te stimuleren, het houd je vingers beter op temperatuur. Onder je helm draag je natuurlijk een helmmutsje. Stap met koude handen en voeten niet direct onder een hete douche. Kleed je even om naar droge, warme kleding en laat je ledematen rustig opwarmen. Eet misschien eerst even iets, je hebt namelijk tijdens een koude rit heel veel energie gebruikt. Neem pas een douche als je handen en voeten weer gewoon aanvoelen.

Eerder verschenen in de serie winterfietsen de trainingstips http://www.ligfiets.net/nieuws/bericht.php3?id=540

Verder nog een oud bericht met de links http://www.ligfiets.net/nieuws/bericht.php3?id=251&volledig=1

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.