Tunebug Shake: muziek luisteren en veilig fietsen!

Gepubliceerd op

Op elke fiets gerelateerde forum vindt u een draadje met verhitte discussies of een fietshelm helpt bij het voorkomen van ernstig letsel of niet. Tenminste op elk Duits fietsforum die ik ken. Ik zal de pro-helm of contra-helm argumenten hier niet herhalen. Ik zal ook niet in discussie gaan of ik een helm draag of niet. Hoe dan ook, er is nu een nieuwe reden voor het dragen van een helm: de Tunebug Shake.

U kent wellicht de situatie. Voor de tigste keer rijdt u uw woon-werkverkeer route. De ogen op de weg gericht, maar om de verveling te voorkomen luistert u naar muziek op een mp3-speler. Bij zo'n speler horen oortelefoons, maar dan kunt u niet horen wat er om u heen gebeurt. Toch? Nou, een paar maanden geleden kwam er een nieuw apparaat op de markt die het mogelijk maakt om tijdens het fietsen naar muziek te luisteren en de oren open te houden voor de gevaren van het verkeer, zoals zich niet gedragende automobilisten. Dit apparaat, de Tunebug Shake, die ongeveer € 130 kost, is een vlakke-golf generator zonder een eigen resonantielichaam . Dus moet u het op een klankkast plaatsen, zoals een fietshelm. Ik heb de hand gelegd op een Shake en deze getest.

De Shake wordt geleverd in een kleine doos en komt met twee bevestigingsmogelijkheden. Spanband, en iets wat Tunebug de Gecko-Mount noemt, een soort driepoot. De spanband wordt door de ventilatiegaten van de helm getrokken en drukt de Shake tegen het helmoppervlak. Als u de Gecko wilt monteren op een helm zonder voldoende ventilatiegaten, zoals een skatehelm, moet je eerst kleine stukjes klittenband (meegeleverd met de Shake) op de helm hechten en daarna wordt de mount op deze pads bevestigd. Ik kon niemand vinden die zo'n skatehelm bezit, dus kan ik alleen het gebruik met de spanbandmontage testen.

Voordat je de Shake kunt gebruiken moet je deze eerst opladen. Een jack-USB-kabel wordt met de Shake meegeleverd, zodat het apparaat via een USB-poort geladen kan worden. Deze jack-plug is de enige mogelijkheid om de Shake via een kabel aan te sluiten. De mp3-speler is dus niet te gebruiken tijdens het laden. Tegelijkertijd laden én luisteren naar muziek is daarmee onmogelijk. Nadat de Shake opgeladen was, bevestigde ik hem op de fietshelm. Al snel werd duidelijk dat het niet eenvoudig is om een geschikte plek op de helm vinden. Uiteindelijk vond ik een plek op de helm waar de Shake voldoende stevig tegen het helmoppervlak gedrukt werd (dacht ik). De Shake weegt ongeveer 80 gram, wat niet veel is als je de Shake in een tasje draagt, maar is wel voelbaar op de helm. Na het aansluiten van de mp3-speler op de Shake met de jack-jack-kabel, welke ook meegeleverd wordt, moet je hem aanzetten. De Shake heeft geen fysieke schakelaar, in plaats daarvan heeft het aanraakgevoelige gebieden waar je je vingers voor een kortere of langere tijd op stil op moet zetten. Dit werkt veel beter dan ik had verwacht, maar het gaat bijna niet met handschoenen (ik deed deze test in januari). Het aanraken en het even vasthouden van beide gebieden activeert de Shake. Daarna controleert hij automatisch of er verbinding gemaakt kan worden met een Bluetooth-apparaat (dit ging probleemloos), of dat de signalen via het kabeltje verstuurd moeten worden. Als het volume verhoogt of verlaagd moet worden, dan moeten de gebieden kort aangeraakt worden. Door het langer aanraken van beide gebieden zet je de Shake uit.


De video's op de Tunebug-website suggereren dat je niets zou kunnen horen voordat de helm opgezet wordt. Dat leek mij een geweldig eigenschap omdat ik er een hekel aan heb om anderen te hinderen met lawaai. Uit mijn test bleek echter aan dat je duidelijk een muziekachtige geluid buiten de helm te horen is. Als je de helm op hebt is de kwaliteit veel beter, maar toch slechter dan met de goedkope oortelefoons die bij mijn mp3-speler werden geleverd. Maar het is verrassend om alles om je heen te kunnen horen, ook al hoor je muziek. Dit werkt perfect. Of het nu een naderende auto is, het geluid die een naderende fiets maakt voordat je wordt ingehaald of akoestische signalen, zoals bellen, claxons, schreeuwen, of iets dergelijks: je hebt echt oren voor het verkeer.

Tijdens de tweede rit van ongeveer 10 km (dus van werk naar huis), werd het positieve gevoel over de Shake verstoord. Het schakelde zichzelf uit. Waarom? Had ik het niet lang genoeg geladen? Ik zocht het op het internet en vond dat je echt lang moet laden (tot zes uur). Ik heb dit geprobeerd en testte het opnieuw. En weer gebeurde het. Het apparaat schakelde zichzelf uit. Ik raakte geïrriteerd. Ik vermoedde dat de accu van de Shake bij lage temperaturen niet goed werkt. Door deze teleurstelling verdween de Shake in een doos op mijn bureau en vergat hem. Natuurlijk lag de doos elke dag in zicht, en in een lunchpauze heb ik het internet weer doorzocht en vond dat andere gebruikers ook melding hadden gemaakt van hetzelfde gedrag van de Shake. Ze schreven dat de Shake zich na een tijdje uitschakelde ondanks dat het volledig geladen was. De reden voor dit probleem, zo bleek, was geen fout maar een feature. De Shake is zo geprogrammeerd dat hij uitschakelt als de mp3-speler even stopt met het verzenden van signalen - alleen de hiervoor is gekozen tijd is een beetje kort. Dus als je er voor zorgt dat de mp3-speler continu afspeelt (en pauzes vermijdt tussen de tracks), werkt alles prima en zal de Shake niet uitschakelen. Ik probeerde het en het is waar. Nadat dit probleem opgelost, was ik nog steeds niet tevreden met de Shake. Ik moest de mp3-speler zeer luid laten afspelen om met de helm iets te horen en bovendien was de kwaliteit maar matig. Ik herinnerde me hoe moeilijk het was om een goede plek op de helm te vinden en besloot om de Shake in een fietsenzaak te testen of de kwaliteit varieert met verschillende helmen. Ik reed naar de dichtstbijzijnde fietsenzaak, die KED en Uvex helmen verkoopt. Het bleek dat de keuze van de helm echt een groot verschil maakt. Het moet een voldoende grote plek hebben om de Shake op te plaatsen. Daarnaast moet de ventilatie openingen in de juiste positie staan om de Shake met de spanband stevig tegen het helmoppervlak aan te drukken - en dit was tijdens mijn eerste tests niet het geval. Met de meeste in de fietsenzaak aangeboden fietshelmen was de geluidskwaliteit voldoende, soms zelfs vrij goed.

De fietsenzaak had ook skatehelmen, maar ik mocht daar natuurlijk geen klittenband van de Gecko-Mount op plakken. Maar druk je de Shake tegen deze helm dan kreeg je de beste geluidskwaliteit van alle geteste helmen. Daarnaast is het externe geluid met de skatehelm het minst uitgesproken. Dus is de video op de Tunebug-website niet onjuist, maar je kunt het gedrag van de Shaker niet zonder meer overdragen op de normale fiets helmen...

Om alles samen te vatten:
Positief:
    [*]Rijden met muziek, maar ook het verkeer horen
    [*]Goede bediening
    [*]De geluidskwaliteit is voldoende
    [*]De levensduur van de accu is voldoende voor het dagelijks woon-werkverkeer en de gemiddelde dagelijkse uitstapjes (ongeveer 5 tot 6 uur).
    [*]Eenvoudig te bevestiging op de helm
    [*]Aardig en net ontwerp
Neutraal:
    [*]De geluidskwaliteit is sterk afhankelijk van de keuze van de helm
    [*]De invloed op de helm (en hoofd) bij een ongeval is onduidelijk en werd niet getest
Negatief:
    [*]Extra gewicht aan de helm
    [*]De bediening met handschoenen slecht
    [*]Vereist een relatief lange laadtijd
    [*]Laden en tegelijkertijd luisteren naar muziek is niet mogelijk
    [*]Geen gebruikersschil om instellingen te wijzigen (zoals het uitschakelen van Bluetooth, of het aanpassen van de pauzetijd voordat het apparaat wordt uitgeschakeld)
    [*]Vrij duur gadget
Vertaling: Theo Zweers

Reacties

toni op ma 04 jul 2011 om 14:19

Ondanks dat je in de beginparagraaf aangeeft dat er discussie bestaat over of een helm de veiligheid bevordert, geef je in de titel wel de suggestie dat dat wel zo zou zijn.

Hoewel ik het niet onderzocht heb, kan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verklaren dat als je een stuk elektronica op je helm bind de beschermende werking daarvan dan niet verbeterd zal worden. In tegendeel, bij een val o.i.d. verwacht ik een piek spanning/kracht op de randen waardoor de helm te snel zal falen.

MaartenSneep op ma 04 jul 2011 om 21:30

Alleen als het ‘veilig’ beperkt blijft tot het kunnen horen van het overig verkeer, kan ik me bij de titel iets voorstellen.

Overigens zijn dergelijke systemen al besproken door Knurft. Echt enthousiast was hij er niet over.

TeJayLigFts op ma 04 jul 2011 om 21:33

Een van de (tekst-)problemen is dat de kop maar 60 karakters mag bedragen.

Er wordt wel in het verhaal gezegd dat het omgevingsgeluid én de muziek te horen is. Het is een soort van passieve veiligheid: voordat er iets zou kunnen gebeuren ben je het al gewaar (luisterend).
Als je oortelefoons zou gebruiken, hoor je dat niet. Hiermee zijn oortelefoons gevaarlijker. Natuurlijk is het beter om geen muziek te luisteren.
Op zich is het gebruik van de Tunebug Shake veiliger dan het gebruik van oortelefoons (als je met alle geweld muziek wilt luisteren).

Okay, de tekst met 'De invloed op de helm (en hoofd) bij een ongeval is onduidelijk en werd niet getest' is op zich onduidelijk. Er had moeten staan: niet getest (maar het maakt het er niet beter op).

(Ook namens Chris Rückert)

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.