Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Cycle Con, zitje, windtunnel, opknapper, ruitenwisser, dag 4 met de Bülk Urban, twee Alleweders vergeleken, shit happens, curiositeit, zonnepanelen, pomptest, rondje Botnische Golf, enquête, Eurobike, uurrecord, deelnemers races, zoekplaatje

Cycle Con

Van 20 t/m 22 september vindt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan Cycle Con plaats, zeg maar de Amerikaanse tegenhanger van de Spezi. Wie rond die tijd in de VS verblijft, voor bijvoorbeeld deelname aan Battle Mountain (8-14 september), wil misschien ook een bezoekje brengen aan dit evenement in Ohio. Mocht het niet lukken: Gary Solomon van Laidback Bike Report en Honza Galla van Recumbent.news zullen er te zijner tijd ongetwijfeld uitgebreid verslag van doen.

Zitje

Op de Facebookpagina van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC aka Battle Mountain) weet Hans van Vugt te melden dat het zitje voor de fiets van Ellen gemonteerd is en dat de eerste testrit deze week gaat plaatsvinden. Intussen heeft Ellen ook al proef gezeten, zo valt op dezelfde FB-pagina te lezen.

Windtunnel

Bij Kickstarter is een windtunnelproject voor schaalmodellen te vinden. Mocht je dus (een) model(len) hebben van je ligfiets(en)/velomobiel(en), dan zou je kunnen overwegen om dit project te ondersteunen. Maar let wel, veel meer als een gadget is het niet (zeker bij thuisgebruik), zoals ook al in het forum werd geconcludeerd.

Opknapper

Rembrandt deed ons onderstaand design aan de hand, voor het geval dat we onze velomobielen een keer moeten opknappen of een ander kleurtje willen geven.

Ruitenwisser

Axel Herfurth, van Velomobile-SH, heeft van een gebruiker van het Duitse Velomobilforum een 5-tal ruitenwissermotortjes gekregen, en is hiermee aan de slag gegaan. Het eindresultaat is in dit filmpje te zien (of de langere versie bij FB), terwijl er meer uitleg over dit project op het Velomobilforum te lezen is. 1 gemotoriseerde ruitenwisser is gereserveerd voor zijn nieuwe Milan GT, die hij in oktober zal krijgen. Een tweede exemplaar is voor iemand anders, en de resterende 3 zullen zeker niet goedkoop zijn, zoals hij in het forum zelf al aangeeft.

Dag 4 met de Bülk Urban

Ben zijn avontuur met deze Bülk nu in het Inn-dal.

Twee Alleweders vergeleken

Andy heeft in de oranje Alleweder (A1) ruim 60.000 km gereden, maar die heeft er een veel lichter broertje bijgekregen (mogelijk een A3), 40 kg tegen 60 kg. Zie Facebook.

David Massot biedt op Alleweder-velomobile.com de nieuwe kit aan. Zie ook Passion-Vélomobiles in een vorig Vrijdagbericht.

Shit happens

Oleksii ging met zijn Velodreamer op twee wielen de bocht door, onbestuurbaar.
Op Facebook zegt Sandiway het volgende:
Ik heb al vaak op twee wielen gereden, maar toch is het vaak een verrassing. De juiste actie zou meestal geen actie moeten zijn, je stopt natuurlijk toch met trappen, de velomobiel vertraagt een beetje en corrigeert zichzelf nog steeds in een rechte lijn. Soms moet ik de hoge kant naar beneden dwingen met een plotselinge beweging van het lichaamsgewicht, maar je moet nadenken over het harde bochtenwerk en de tijd hebben om dat te doen, bijvoorbeeld als ik weet dat ik zo hard mogelijk probeer te bochten, hij zou kunnen optrekken, en ik ben al voorbereid om de machine naar beneden te dwingen. Ik denk dat je gezien de omstandigheden niet veel kon doen.

Curiositeit?

In American Randonneur staat onder de titel De Velomobiel - Curiositeit of Mededinger? (Engels) een verhaal van Jim, of zoiets bevalt.
Zijn conclusie:
Hoe is het om na dit alles te rijden in een velomobiel? Het is comfortabel, over het algemeen snel en leuk! Tijdens de rit liggende zithouding kan ik het landschap goed in me opnemen, zwaaien naar nieuwsgierige voorbijgangers en genieten van het pure plezier van het buiten zijn in de frisse lucht, cruisend
over de weg in een stevig tempo op eigen kracht. Vergeleken met rechtopstaande fietsen, variëren de snelheden van ongeveer 10 km/u langzamer op de beklimmingen, 50 of meer km/u sneller in de afdalingen en meestal 15 tot 25 km/u sneller op de vlakke stukken.
Ik merk ook dat ik aan het eind van een brevet in de velomobiel merkbaar minder moe en pijn heb in vergelijking met dezelfde rit op een gewone fiets.
Dus, is de velomobiel een curiositeit of een kanshebber voor randonneuring? Voor mij zeker het laatste. Misschien voor jou ook?

Montagemogelijkheden zonnepanelen op de Bülk MK1

Richard zoekt snelle bevestigingsmogelijkheden (fb) om te zien waar de zonnepanelen Nomad 20 passen en wat er mogelijk is.

Pomptest

Sandiway heeft onlangs verschillende pompen gekocht. Hij vergelijkt een QiCycle met een CycPlus Pro mini elektrische pomp. Welke pompt een 32-349 Schwalbe Kojak sneller op van 0 tot 85 psi (5,9 bar)?
Bron Facebook.

Rondje Botnische Golf

Thomas is bezig met een tocht rond de Botnische Golf tussen Zweden en Finland in een QV. Hij maakt er onderweg video's over. Latere video's in de reacties (fb).
De ondertitels zijn in het Zweeds, maar Thomas denkt dat te volgen is. Zie ook zijn kanaal op YouTube.

Enquête

Waar wel en niet fietsen deze zomer, was de vraag die men zich onlangs bij CROW stelde. Het antwoord op die vraag is hier te lezen. Het stukje over de werkzaamheden aan het spoor kunnen we als ligfietsers natuurlijk gewoon overslaan, maar wellicht is het een idee om de NS in de genoemde enquête van de fietsersbond, duidelijk te maken wat we vinden van het verbod op ligfietsen in de trein. Deze redacteur heeft dit laatste al gedaan en op de open vraag in de enquête het volgende ingevuld:
In plaats van hun materiaal op een nog steeds toenemend fietsgebruik aan te passen, kiest NS ervoor om de mogelijkheden om de eigen fiets mee te nemen, te verschralen. Dieptriest...
Wellicht wordt het tijd om eens over het weer opnieuw nationaliseren van het OV na te denken, zodat de O in OV ook daadwerkelijk gehandhaafd blijft?

Eurobike

Belle en Dave bezochten onlangs de Eurobike in Frankfurt en zagen er onder andere de Kinner en een kampeerfiets, die je als wel heel relaxte ligfiets zou kunnen beschouwen. Natuurlijk waren vaste (ligfiets)waarden als HP Velotechnik en ICE trikes ook van de partij.

Marco Ruga verbreekt uurrecord van Ganna

Marco heeft op de baan in  Gattico-Veruno (Italië) en op zijn 50ste verjaardag het officieuze uurrecord gezet op 57,8 km/u met zijn streamliner. Hiermee heeft hij het officiële record van Fillipo Ganna (56,792 km/u) scherper gezet.
Het is nog niet de definitieve versie van de streamliner, er is nog ruimte voor verbetering. Uiteindelijk kwam Marco uit op 57,8 km met slechts 236 W, wat bijna 1 km meer is dan het officiële record van Ganna met traditionele racefietsen, met bijna de helft van het vermogen. Op het kleine en vrij langzame parcours, zeker niet het beste parcours om een recordpoging te doen. Dat is eigenlijk het doel dat Marco zichzelf gesteld heb. Nu proberen we alle verschillende aspecten te verbeteren waaraan we kunnen werken om de prestaties verder te verbeteren.

Deelnemers races

Op het moment van dit schrijven rijden er 28 deelnemers mee bij A Race in the Park (over twee weken!). Ook hier zijn de deelnemers te vinden. Er kunnen nog meer meedoen!
Naast onderstaande prijzen zijn er ook nog: prijzen van Velomobile SH, een VeMoBag Classic en een Vemobag Mini voor de velomobilisten onder de deelnemers en verschillende spullen van Schwalbe!

Prijzen A Race in the Park

En bij de Human Powered Vehicle World Championships is de stand 120 (fb) (over vier weken!).

Zoekplaatje

We dachten nog, laten we het niet te makkelijk maken, zodat ze iets te doen hebben in de vakantie (behalve (lig)fietsen), maar dat was duidelijk buiten een paar klanten van Etienne gerekend. Dat Mark het meteen zou herkennen, hadden we natuurlijk moeten weten.
Maar zoals uit de commentaren al valt op te maken: mocht je een keer in de buurt zijn, ga dan zeker even langs bij EMvelomobiel in Elen (niet Aarschot, Ton!). Als je een keer in het zuiden op vakantie bent en je hebt panne, is het uiteraard ook handig om het adres te weten.
En wat de kleurstelling van die ene velomobiel betreft, was het met de originele foto (nog) wat makkelijker geweest.

Reacties

MichielAdriaan op za 20 jul 2024 om 11:23

https://scientias.nl/goed-nieuws-voor-alle-nederlanders-fietsend-naar-je-werk-verkleint-de-kans-op-overlijden-echt/

janmarcel op zo 21 jul 2024 om 13:32

Heel knap die prestatie van Marco Ruga, maar om dat nu een uurrecord te noemen, gaat mij wat te ver, of ze moeten het als persoonlijk uurrecord bedoelen. In 2016 reed er al eens iemand een behoorlijk stuk verder in een uur tijd: https://ligfiets.net/news/5298

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.