Vrijdagbericht (update QV)

Gepubliceerd op

Ligfiets& 2024-2, Afsluitdijk ‘open’, A Race in the Park, zijn ideeën ook praktisch, kano of velomobiel, Different, welke, einde voor de Milan SL, levering van Quatrevelo's tijdelijk gestopt, Kellermann in problemen, Bülk Urban op reis, velomobiel held, zoekplaatje

Ligfiets& 2024-2

Afgelopen dinsdag had de postkoets het huis van deze redacteur gevonden, dus net op tijd voor dit vrijdagbericht.
Ligfiets& 2024-2

In dit nummer staan een aantal verhalen uit de 'oude doos', maar ook een uitgebreid verhaal over Different van Piet Kunis en Jan Reus. Daarnaast een kennismaking met de ontwerper, Harry Gijsman, voor het ontwerp van onze nieuwe kledinglijn (maar ook die van vrolijke stickers bij de Paastreffens sinds 2000).
In 'Vanuit mijn capsule' staat dat de velomobiel met de trein mee kan, maar fervente lezers van het Vrijdagbericht weten dat dat tot 1 juli kan, maandag dus.

Wil je dit magazine toch graag ontvangen, dan kan je via de ledenadministratie je abonnement wijzigen.

Afsluitdijk ‘open’

Deze week stonden in diverse media dat je vanaf komende woensdag weer over de Afsluitdijk kan fietsen. Deze tekst mag Rijkswaterstaat dan wel aanstaan, maar deze is net bezijden de waarheid. De Afsluitdijk is nog altijd niet volledig open voor fietsers.
De overtocht wordt nog steeds geregeld met fietsbussen, en er is geen discriminatie voor type fietsen zoals bij de NS.
Ja, de PR van Rijkswaterstaat mag dan wel goed zijn, maar de werkelijkheid is: er verandert in principe niets.

A Race in the Park 2024

Beste fietsers,
na onze  ’herstart’ van A race in the Park vorig jaar hopen we dat jullie allemaal uitkijken naar de editie van 2024.
Vanwege het WK-ligfietsen in Engeland dit jaar tijdens „onze kermiszaterdag“ plaatsvindt, racen wij dit jaar twee weken vroeger.
De race vindt plaats op zaterdag 3 augustus 2024 vanaf 12.00 uur op het kleine autosportovaal “de Polderputten”.
Het plan is om te starten met een snelle ronde en daarna zal er een race van 45 minuten (ovaal) en een race van 20 minuten (met chicanes) plaatsvinden, verdeeld over UV/TV en velomobielen. De tijd wordt met transponders gemeten (maar wordt niet live gestreamd - ons tijdsysteem kan dat niet  :-)). 
Ook zal er een kinder- en jeugdrace zijn
's Avonds is er een barbecue in de tuin en is er mogelijkheid om te kamperen.
Aanmelden kan via ligfiets.net, of e-mail (als ik nog iets moet weten, vraag ik het gewoon). 
Het inschrijfgeld bedraagt ​​net als vorig jaar € 10,-, betaling gebeurt ter plaatse. 
Zoals altijd worden barbecues, drankjes en ontbijt goedkoop gehouden. 
We kijken er naar uit jullie welkom te heten! 
Met vriendelijke groeten 
Uli en Heinz
Wij, het redactieteam, kunnen aanvullen dat er unieke en mooie prijzen zijn (voor mannen en vrouwen!).

Niet alle ideeën werken in de praktijk goed

Axel's ideeën voor het aerostuur (UDK) voldoen uiteindelijk niet: te breed, te zwaar en te log. Dus besloot Axel een 400 mm breed racefietsstuur aan te passen om er een lichtgewicht UDK (fb) van te maken. De eerste testritten zijn veelbelovend!

Kano of velomobiel?

Op Science, Tech and Universe is een cabriolet velomobiel of een kano (fb) te zien met voorwielaandrijving. Ook hier moeten nog wat dingen beter doordacht worden.

Different op Cycle Vision

Piet Kunis toont de Different (fb) op Cycle Vision.
Ook zijn er wat meer video's en foto's plus een blog bij uitslagen en verslagen gezet.

Welke is super?

Typisch gevalletje van het vergelijken van appels met peren: een trike en een velomobiel.
Misschien wil je nog meer meningen zien op Facebook.

Einde voor de Milan SL

Velomobile World streeft ernaar om de productie efficiënter te maken ('Nederlands'). Dit gaat ten koste van de Milan SL, die per 1 januari uit productie gaat, omdat er de afgelopen tijd te weinig bestellingen voor zijn geweest. Opvolger voor de SL zijn de Bülk MK1 en Urban (en misschien de 4M). De Milan GT wordt nog wel gefabriceerd.
De prijzen van de velomobielen worden per 1 juli hoger zoals is aangekondigd, maar de Milan SL wordt nog voor de 'oude prijs verkocht' (als die voor december geleverd kan worden met een maximum van 5 stuks).
In de video vertelt Jan dat de Quest, Quest XS, Strada al uit productie zijn gehaald!

Levering van Quatrevelo's tijdelijk gestopt

Door grote veranderingen bij Velomobile World , die de fietsen voor Velomobiel.nl produceert, moet de levering van Quatrevelo's tijdelijk gestopt worden. Er wordt gezocht naar een andere leverancier voor de QV. 

Kellermann in problemen

Kellermann zet herstructurering in eigen beheer voort.
Aken, 18 juni 2024. Kellermann GmbH, een leverancier van hoogwaardige motorfietsverlichting (en voor velomobielen, red.), heeft vandaag een aanvraag tot opening van een insolventieprocedure in eigen beheer bij de verantwoordelijke arrondissementsrechtbank in Aken. De arrondissementsrechtbank heeft het verzoek ingewilligd en de tijdelijke surseance van betaling uitgesproken.

Dag 2 Bülk Urban

Deel 2 van Ben met de Bülk Urban op reis. Deel 1 staat hier.

Velomobiel held

Misschien ken je Jascha virtueel van sociale netwerken, of persoonlijk van SPEZI, of het velomobieltreffen de Oliebollentocht. Ik, Honza, merkte hem op toen hij betrokken was bij het helpen van het binnengevallen Oekraïne en in augustus 2022 hielp hij Oleksii Hanshyn oftewel Velodreamer met het vervoeren van de mal voor zijn velomobiel Moby Dick van het Oekraïense dorp Oleksandrivka naar Ierland, waar hij en zijn vrouw Olga hun toevlucht hadden gezocht.
Zie Recumbent News ('Nederlands').

Hans

Hans was altijd al het type dat onveilige verkeerssituaties meldt bij de gemeente. Nu doet hij dit als vrijwilliger van de Fietsersbond. En dat maakt verschil, merkt hij.

Achteruitkijkcamera test

TestKees heeft de achteruitkijkcamera set van Cool Mania getest. TestKees is niet overtuigt van deze set. Het contrast is laag zodat fietsen net niet opvallen die achter je rijden. Maar ziet wel voordelen als deze minpuntjes opgelost worden.

Waarom zou je afhankelijk willen zijn van de lading van de accu. Een gewone spiegel werkt altijd (regenspetters veeg je even weg). 

Twilwel rijdt al tijden rond met vergelijkbaar systeem op de Bülk MK1. Hier zijn aanvullingen:
Samengevat is een camera plus scherm in het donker prima zolang de plek waar de camera bevestigd wordt met zorg gekozen wordt. Koplampen van voertuigen vallen echt wel op en bij straatverlichting zijn details ook goed zichtbaar.
Overdag gaat het heel goed samen met de racekap wanneer het scherm recht in het zicht is en uit het daglicht. Net onder het vizier aan de binnenkant is goed. Dan heb je prima contrast, het is dicht bij de ogen en beweging van achteren valt dus snel op.
De grote hoek van de camera heeft z'n voor en z'n tegen. De camera verslaat weliswaar de dode hoek, maar een snel dichterbij komende auto, zie je meestal te laat. Daarom heb je ook spiegels nodig. 
De achteruitkijkcamera is met name goed gebleken wanneer je afslaat (geen dode hoek) of wanneer het fietspad aan de andere kant van de weg verder gaat. 

Zonder de racekap (met of zonder schuimkap) is het moeilijk om een plek te vinden waar je voldoende contrast op het scherm hebt. In de Bülk is er wel zo'n plek, maar dat is Twilwel te ver weg van z'n ogen. De waarde van de achteruitkijkcamera systeem zit 'm dan vooral in het hebben van beelden wanneer iemand zich misdraagt tegenover me in het verkeer. Omdat het systeem dat Twilwel gebruikt continu opneemt, heeft hij altijd beelden wanneer zich iets voordoet. Je hoeft niet eerst op een knop te drukken en er is dus geen vertraging voor de start van opnemen. Je zet het systeem aan wanneer je gaat fietsen en weer uit wanneer je weer thuis bent. Met een voldoende grote sd-kaart (128GB) kun je zelfs van meerdere dagen beelden bewaren voordat ze overschreven worden. 

Echter: in het donker kun je het lezen van tegemoetkomende kentekenplaten op de videobeelden wel vergeten. Daar zijn deze goedkope systemen niet geschikt voor.

Twilwel heeft een systeem via Aliexpress van verkoper TeBang voor nog geen €80,- De betrouwbaarheid is goed gebleken en zoiets als rolling shutter heeft hij 'm nog niet op kunnen betrappen. Het is geen GoPro kwaliteit, maar de beelden zijn goed genoeg om er HD filmpjes mee te maken voor YouTube. Vervelend is het downloaden van de 5 minuten clips. Dat gaat in twee stappen: van de camera naar de smartphone via een app die een wifi signaal genereert. Daarna uploaden naar de computer. Dit duurt allemaal erg lang (de stream moet geconverteerd worden naar mp4) en de thumbnails leveren niet echt genoeg info over de meest interessante stukjes. De sd-kaart uit de camera halen kan weliswaar, maar je moet nog steeds de stream converteren naar mp4 vóórdat je kunt gaan bewerken. Dat converteren verliep met het doorgaans briljante VLC zó slecht, dat het in feite geen doen was. Dus ben je op de app aangewezen.

Eigenlijk heeft Twilwel weinig last ondervonden van regendruppels op de lens. Alleen wanneer hij stil staat ziet hij zo'n vervormende druppel in het beeldscherm. Eenmaal in beweging is die druppel snel verdwenen. Enige snelheid is wel vereist, Twilwel kan zich voorstellen dat op een gewone fiets of e-bike de vereiste snelheid niet gehaald wordt (gnagna).

Zoekplaatje

Wij redacteuren hadden niet verwacht dat deze zo gauw opgelost zou worden, maar ja, als je weet wie de huidige eigenaar van deze Milan is, en weet waar die woont…
Tim, je hebt helemaal gelijk met de plek en wie die burgerlijke ongehoorzame velomobilist is: de zuidelijk ringweg in Groningen (was of is verboden voor alle verkeer).

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.